w-i-k-i
30.10.10, 21:04
czyli patrzcie ludzie co mam , jak wygladam i jak sie modle. No coz, duzymi krokami nadchodzi Swieto Zmarlych, czyli dla wszystkich Polakow Swieto ,,pokarz ile masz i jak sie modlisz, a powiem Ci czy jestes dobrym katolikiem". Odkad pamietam zawsze smieszylo mnie to nazwijmy ,,dziwaczne" ( acz teraz wiem, ze dla Nas Polakow normalne) zachowanie typu sprzatanie grobow,tylko na ten jeden dzien roku (zeby nie bylo, ze sasiedzi powiedza, iz rodzina nie dba), Panie mocno modlace sie wszem i wobec, z mocno przypudrowanym nosem i w najlepszych - jakie tylko Bozia pozwolila miec - ciuchach z szafy ( zeby aby sasiedzi nie powiedzieli, ze nie mam), dzieci jakies takie bardziej grzeczne ( pod grozba barku telewizji przez nastepny tydzien, maja odgrywac przed rodzinka scene pt. ,,dziekuje, przepraszam i prosze"), maz ma zakaz do poznego popolunia nie tknac alkoholu i nakaz naduzywania slowa ,,kochanie", parkowanie auta jak najblizej cmentarza lub kosciola (tak aby przypadkiem wszyscy zauwazyli jak nam sie dobrze powodzi) - z roku na rok ta koltuneria przybierala coraz to wiecej barw tragifarsy, groteski, zakrawajac o lekki dramat, ale ogolnie smieszyla. Od jakiegos czasu nie jestem obserwatorem tegoz zjawiska i musze powiedziec, ze nawet mi sie teskni za tym Naszym polskim katolicyzmem, za ta nasza polska poboznoscia i za tym naszym polskim ,,bogactwem". Jestem pewna, ze w tej kwestji nic sie nie zmienilo i jeszcze dlugo nie zmieni, no moze oprocz tego, ze niektore panie kupily sobie lepsze (na to slowo biore tu duza poprawke) buty na allegro specjalnie na to Swieto.
Moze jakies ciekawe doswiadczenia w zwiazku z tematem?
Wyjasnienia:
- temat kupowania butow na allegro jest watkiem pobocznym ;
- tytul postu zaczerpniety z najnowszego artykulu Pana R. Ziemkiewicza i pod jego natchnieniem pisany ;
- wszystkie bledy zamierzone ;
- dzis sobota 30.10.2010 ;
- jesli tresc postu jest nie zrozumila prosze nie obwiniac innych lukami w edukacji ;