Dodaj do ulubionych

"vel" w nazwisku

01.11.10, 17:55
Dostałam już kolejna korespondencję z tej samej instytucji adresowaną na:
Katarzyna MOJEPANIEŃSKIENAZWISKO vel OBECNENAZWISKO.

Co to oznacza?

Nie podoba mi się to, czy mogę jakoś wpłynąć na to jak adresują do mnie korespondencję.
dodam, że jest to instytucja , z która cokolwiek do czynienia mam dopiero od ok. pół roku, posługuję się wyłącznie nazwiskiem "poślubnym".
Obserwuj wątek
    • gemmavera Re: "vel" w nazwisku 01.11.10, 18:04
      www.slownik-online.pl/kopalinski/AEA04C4A80342839412565B20047DEAE.php
      • lykaena Re: "vel" w nazwisku 01.11.10, 18:07
        Ja wiem co oznacza vel.
        Ale co oznacza według kogoś kto mnie tak nazwał ? hmmm
    • anna-na facepalm 01.11.10, 18:11
      Nadawca jest pretensjonalnym ignorantem próbującym dodać sobie splendoru, że jak użyje łacińskiego zwrotu to będzie bardziej ę i ą smile
      "Vel" znaczy "lub" i używa się go w zwrotach typu: Jan Kowalski vel "Rudy".
      Raz, że nie ma uzasadnienia w wypadku, który opisałaś, dwa, że firma powinna zwracać się do Ciebie Twoim urzędowym nazwiskiem, które zgodnie z literą prawa zmieniłaś, biorąc ślubu, i które masz w dowodzie - proste.
      • sta-fraszka Re: facepalm 01.11.10, 19:01
        A moze po prostu nie byli pewni ktorego nazwiska uzywa, wiec napisali taka VEL siaka.

Nie kazdy ma kupe zlych intencji i pretensji, czasami po prostu ludzie chca dobrze a im nie wychodzi.
        Zadzwonic/napisac, grzecznie badz zartobliwie wyjasnic i po klopocie.
        • lykaena Re: facepalm 01.11.10, 19:08
          Jest to bank, w którym otworzyłam 2 lokaty już grubo po ślubie.
          Mam jedno nazwisko.
          Takim sygnowałam umowę.
        • thegimel Re: facepalm 02.11.10, 08:20
          Vel jest członem nazwiska tak samo jak na przykład "de" czy też pauza między nazwiskiem po mężu a rodowym jeśli nosi się dwa. Jest to dość rzadkie, osobiście znam jedną osobę z "vel" w nazwisku. Na miejscu autorki wątku poszłabym do banku i wyjaśniła. I chyba zapytałabym też skąd wpadli na to "vel". W sumie gdyby napisali oba nazwiska i połączyli pauzą, można by to uznać za pomyłkę, ale żeby to vel wymyślić, to już trzeba nieco inwencji twórczejsmile
          • tacomabelle Re: facepalm 02.11.10, 09:39
            Bzdura.
            • thegimel Re: facepalm 02.11.10, 18:00
              A co takiego w mojej wypowiedzi jest bzdurą?
              • tacomabelle Re: facepalm 02.11.10, 19:50
                Słowo "vel" czyli "lub" jako cześć nazwiska.
          • ib_k Re: facepalm 02.11.10, 16:49
            thegimel napisała:

> Vel jest członem nazwiska tak samo jak na przykład "de" czy też pauza między na
            > zwiskiem po mężu a rodowym jeśli nosi się dwa

coś ci się chyba pomyliło...
            • thegimel Re: facepalm 02.11.10, 17:59
              Nic mi się nie pomyliło. Pomyliły to się panie w banku. Vel jest uznane za człon nazwiska, jeśli np. nazywasz się Kowalska vel Kowalczyk a wychodzisz za mąż, to nie możesz dodać mężowskiego nazwiska. Akurat moja najlepsza kumpela miała panieńskie nazwisko właśnie z vel więc jestem dość dobrze w poinformowana, bo dowiadywała się o różne rzeczy przed zamążpójściem.
    • pierwszy_poruszyciel Re: "vel" w nazwisku 02.11.10, 08:19
      Instytucja popełnia poważny błąd. Chcąc używać Twojego nazwiska panieńskiego i łaciny (jeśli już MUSZĄ) powinni pisać taka de domo taka. W tym wypadku zakładają, że nazywasz się inaczej niż na prawdę, bo w Polsce są nazwiska z vel - np. Kowalski vel Kowalczyk, Stasiak vel
      Staszczyk, Kokot vel Kokociński itp. - ludzie tak mają w dowodach osobistych
    • methinks Re: "vel" w nazwisku 02.11.10, 09:53
      Dziewczyna u mnie na studiach miala nazwisko "Rużyc vel Różyc". I tak miala wpisane w dowodzie, na listach dziekanskich, itd. Czyli tak de facto brzmialo pelne jej naziwsko.
      • sarah_black38 Re: "vel" w nazwisku 02.11.10, 16:42
        A ja znam osobę z nazwiskiem typu Kowalska vel Kowalska. Nie wiem czemu to służy, chyba temu ą i ę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka