03.11.10, 17:13
Jako dziecko miała książeczkę (format A8, to pamiętam) o dziewczynce, która miała coś wspólnego z gawronem lub gawronami. BArdzo chciałabym tę książkę zidentyfikować - może którejś z Matek cos się skojarzy?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Gawron 03.11.10, 17:14
      Głupotę palnęłam - format "ósemka" biblioteczna, więc mniej więcej 2/3 A4.
    • kawka74 Re: Gawron 03.11.10, 17:16
      Jakaś Balbina tam nie występowała?
      Bo jeśli tak, to chyba wiem, o jaką książeczkę chodzi.
      • nangaparbat3 Re: Gawron 03.11.10, 17:33
        Na 90%tak, Balbina. Możesz coś więcej powiedzieć?
        • kawka74 Re: Gawron 03.11.10, 17:43
          Tytuł brzmiał chyba 'Balbina i gawron', a napisała tę książeczkę - jestem prawie ( pewna - Janina Porazińska.
          Majaczy mi się, że to było o dziewczynce, która chciała gawrona, a potem działo się coś mało przyjemnego - treści nie pamiętam, ale pozostało mi wrażenie.
          • nangaparbat3 to ta :) 03.11.10, 18:41
            Dziewczynka w białej sukience w niebieskie paseczki - tak ją zapamiętałam.
            allegro.pl/balbina-i-gawron-porazinska-i1228243808.html#gallery
            JAko dziecko też nie lubiłam tej książki, ale zupełnie nie pamiętam, dlaczego. Wczoraj obserwowałam w parku ptaka, był niezwykle piekny - jednolicie czarny, lśniący, myślałam, że to gawron, i wtedy przypomniała mi się książka, jakos niesłychanie intensywnie, poczułam, że muszę ją odnaleźć. Bardzo, bardzo Ci dziękuję smile
            Wracając do tamtego ptaka - sprawdziałam - gawrony mają jasne dzioby, ten miał czarny, i byl jakiś taki - bardziej zwarty. CZarne dzioby mają kruki, ale są o wiele więszke. I te dzioby w dodatku zakrzywione, a on miał prosty. A może to młode kruczę było? Niestety nie znam się na ptakach sad
            • count_zero Wroniec, czarnowron 03.11.10, 19:47
              albo mieszaniec z wroną:

pl.wikipedia.org/wiki/Czarnowron
              Pewnie takiego widziałaś smile
              • nangaparbat3 Re: Wroniec, czarnowron 03.11.10, 20:44
                Tak, to chyba rzeczywiście on. Naprawdę jest piekny, długo stałam gapiąc się na niego (na nią?), wcale mu to nie przeszkadzało - tak jak piszą, robił wrazenie, że nie jest płochliwy.
    • malwa51 Re: Gawron 03.11.10, 17:22
      Moze "tajemnica gawronka"? Ale formatu nie pamietam. Byla tam dziewczynka (w wieku przedszkolnym), balwanek i wlasnie gawronek. Akcja ksiazeczki rozgrywala sie w zimie.
      • nangaparbat3 Re: Gawron 03.11.10, 17:34
        Tę książeczkę chyba kojarzę, ale to inna. Dziękuję smile
    • niezwykladziewczyna Re: Gawron 03.11.10, 17:51
      antykwariat-bazar.pl/produkt/balbina_i_gawron_zabawka_rysunkowa/1921/13/0/0/0/19Ta?
      • niezwykladziewczyna Re: Gawron 03.11.10, 17:52
        antykwariat-bazar.pl/produkt/balbina_i_gawron_zabawka_rysunkowa/1921/13/0/0/0/19
        • nangaparbat3 Re: Gawron 03.11.10, 18:34
          Bardzo dziękuję - swoja drogą ciekawe, że za trzydziestostronnicową broszurkę do kolorowania dla dzieci ktoś sobie życzy 40 zł - może istnieją kolekcjonerzy kolorowanek, bo nie widze innego sensownego wytłumaczenia.
    • adwarp Re: Gawron 04.11.10, 08:10
      obok tematu
      gawron, czyli gapa i wrona to jedna rodzina?bo ja ostatnio uwielbiam tę piosenkę o wronach właśnie
      www.youtube.com/watch?v=06I88rReAiE
      • nangaparbat3 Re: Gawron 04.11.10, 09:00
        smile
        Tak, to krukowate, wrona jest popielato czarna, a gawron cały czarny. Ale ludzie często na gawrony mówią "wrony". Popatrz też wyżej, do wpisu Count zero, jaki piekny jest wroniec - z tej samej rodziny, kiedys nazywany wroną czarną, w odróżnieniu od tej popielatej, siwej. Wyszyskiego sie wyuczyłam wczoraj i mam z tego wielką radochę smile I w ogóle coraz bardziej cenię ptaki - chyba ich dotąd nie doceniałam.
        Tę piosenkę Młynarskiego też bardzo lubię.
        Jest jeszcze piekna i bardzo smutna rosyjska piosenka o ptakach, zawsze sobie wyobrażałam, że to o wronach, jak znajdę link, to podrzucę.
        • count_zero Re: Gawron 04.11.10, 10:10
          Czy wiesz, że wczoraj też się wciągnęłam w wikipedię? Teraz wiem, że na moje podwórko przylatują pliszki i orzechówki, że gołębie miejskie to nie tylko gołębie skalne, ale też grzywacze, dużo większe i dostojne, że kawki mają osobliwe zwyczaje stadne, a sroki rozpoznają się
          w lustrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka