Dodaj do ulubionych

o co im chodzi ?

09.11.10, 15:23
Uwielbiam nauczycielki , dziś moje dziecko przyniosło informację zapisaną w zeszycie przezanczonym do kontaktu z rodzicami następującej tresci : jutro tj. 11 listopada przychodzimy ubrani na galowo,
hymmm dziś jest 9 a jutro 10 chyba a 11 listopada jest chyba w szkołach dniem wolnym i nie ma wówczasżadnych szkolnych uroczystosci ? kobietom sie pomerdało i mam wystroić dziecko na jutro czy tak ? Ale czy 10 listopada w szkole na pewno są apele ? hehehe
moze sie myle , mam pierwszaka dopiero przecieramy szlaki wink
W piątek napisały mi że dzieci mają wolne , nie ma zajęć dydaktycznych hymm też dziwne że znów mają luz ...
Obserwuj wątek
    • alexa0000 Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 15:29
      Na jutro. Pomerdało jej się, mysłała zapewne o apelu z okazji 11.11, stąd pomyłka w dacie.
    • iwoniaw A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:30
      Napisz to jakoś składniej. O co masz pretensje oprócz tego, że nauczycielki piszą do ciebie w zeszycie do korespondencji? O to, że cię informują wcześniej o dniu wolnym? O to, że nie ma zajęć dydaktycznych przez okrągły rok? O to, że dzień przed świętem państwowym są uroczystości w szkole na tę okoliczność?
      • gemmavera Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:39
        Moim zdaniem koleżance czustce chodzi o to, że każdy pretekst jest dobry, żeby sobie troszkę pojeździć po nauczycielach ;P
        • czustka Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:42
          Koleżanka czustka uprzejmie się pyta czy ma jutro wystroić dziecię na galowo ... wink
          • iwoniaw Oczywiście, że wystroić 09.11.10, 15:44
            W czym problem, bez względu na interpretację notek w zeszycie do korespondencji?
      • iwles Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:44

czustce chodzi o to, że wredni nauczyciele mają wolne 11.11 wink
        • kajmanik zeszty do korespondencji 09.11.10, 15:51
          a bym spokojnie odpisała ,,pani" ze uprzejmie informuję ze 11 listopada to święto państwowe. i tyle. cudza bezmyślniśc bardzo mnie irytuje- bo mozna było pomysleć zanim napisze się do rodzica niejasną informację.
        • czustka Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:52
          Własnie chciałam ustalić z pomocą doświadczonych mam dzieci w wieku szkolnym jakie są zwyczaje i czy te dni wolne są faktem ?sorry ale informacje w tymże zeszycie nie są napisane zrozumiale dla mnie jako matki pierwszaka , gdybym miała kolejne dziecko w wieku szkolnym pewnie bym się domyslała a tak drżę żeby nie wyglądał jutro na W-F jak stróz w boze ciało ,same rozumiecie... niestety musze się grupowo naradzać , bo miłe panie nie przekazują mi inforamcji słownie.
          • asiaiwona_1 Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:56
            czustka napisała:

> a tak drżę żeby nie w
            > yglądał jutro na W-F jak stróz w boze ciało ,same rozumiecie...

To dzieci nie mają stroju na wf tylko ćwiczą w tym w czym przyszły?

Czy jakaś krzywda spotka twoje dziecko jeśli przyjdzie do szkoły ubrane na galowo?
            • czustka Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:58
              Tak będzie uwaga od pani nauczycielki że nieodpowiednio ubrałam lub nie przygotowałam dziecka a ona informowała w zeszycie <LOL>
              • iwoniaw A na czym to nieprzygotowanie miałoby polegać? 09.11.10, 16:07
                Macie zakaz posyłania dzieci do szkoły w białych koszulach i materiałowych spodniach? Uważane to jest za nieodpowiedni strój? Jaki to ma związek z wf?
                • czustka Re: A na czym to nieprzygotowanie miałoby polegać 09.11.10, 16:10
                  sorry ale wybraz sobie że dla hiperaktywnego 7 latka latanie pod krawatem na co dzien moze byc niekomfortowe i uciązliwe zapewniam,
                  tym bardziej jak ma się z tego przebrać w inny strój , nie pobrudzić itd czy to nie jest oczywiste ?
                  • iwoniaw Nie, nie jest to oczywiste 09.11.10, 16:14
                    W klasie mojego 6-latka jest wielu hiperaktywnych 6-latków i jakoś nie mają problemów ani z poruszaniem się w swoich własnych, dopasowanych rozmiarowo ubraniach ani z przebieraniem się.
            • kajmanik Re: A tobie o co chodzi? 09.11.10, 15:59
              no jezeli tylko on jeden przyjdzie na galowo to raczej nie będzie czuł się komfortowo.
            • iwoniaw No tez mnie zdziwił ten strój na wf 09.11.10, 16:00
              moje dziecko, jak Asiaiwony, strój na wf to ma w plecaku do przebrania - tak ze stroju galowego jak zwykłego.
              • czustka Re: No tez mnie zdziwił ten strój na wf 09.11.10, 16:05
                No dobra ale wyskakiwać z kantek , białych koszul ,krawatów jest dziecku trudniej niż z luznego codziennego stroju ,
                zakładajac ze nie bedzie zadnych apeli za to wf i normalne zajęcia , a on wystąpi tak wystrojony i będzie sie musiał w tym męczyć latając na przerwach i przebierając na wf zafunduje mu lekki szkolny koszmar.
                • iwoniaw Przesadzasz 09.11.10, 16:10
                  Mój pierwszoklasista też jutro na galowo. I wf mają wink
                  Nie zauważyłam, żeby materiałowe spodnie w kantkę i biała koszula były mniej wygodne i trudniejsze do zmiany na strój gimnastyczny niż dżinsy i koszula typu casual. Może po prostu kup dziecku strój galowy na jego rozmiar, żeby się nie "męczył" (???)
                  • czustka Re: Przesadzasz 09.11.10, 16:16
                    No dobra ale przyznasz że poza dniem odgórnie wyznaczonym jako apelowy nie naciągasz dziecku na grzbiet białej koszuli i krawata ze względów oczywistych , nawet jesli sobie radzi z samoobsługą i umiałby ten krawat nawet sam zawiązać ,
                    Nadal nie kumasz ?chcę zwyczajnie przygotowac dziecko stosownie do okoliczności.
                    • iwoniaw Re: Przesadzasz 09.11.10, 16:20
                      Nie, nie daję mu stroju galowego na co dzień. Wyłącznie w wyznaczonych przez szkołę dniach. Co nie zmienia faktu, że chyba różnimy się w definicji pojęcia "względy oczywiste".
    • kawka74 Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 16:15
      Teraz już jestem pewna - to Ty masz problem. Czepiasz się o takie pierdoły, że chyba mnóstwo czasu zajmuje Ci ich wymyślane. Nie szkoda Ci go? Idź na spacer, przestań czatować na cudze błędy, cudze skrzywienie twarzy, zmianę tonu głosu i inne detale, bo oszalejesz.
      • czustka Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 16:19
        Teraz to ty przesadzasz wink
        Chciałam tylko zapytać czy jutro faktycznie są apele w szkołach podstawowych i czy piątek jest przyjęty jako dzien wolny ? Wyciagnełam notkę z zeszytu dziecka sorry pownnam sobie to darować lecz zwyczajnie zapytać wink
        • vivaluna Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 16:31
          Tak - jutro są apele, tak-piątek jest dniem wolnym.
          Jakbym miała wątpliwości to spytałabym się jakiejś matki szkolnego kolegi. Nie masz do nikogo nr. telefonu?
          • asiaiwona_1 Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 16:56
            albo wystarczy telefon do szkoły. W sekretariacie na pewno wiedzą czy danego dnia jest w szkole apel czy nie.
            A wracając do wygody/niewygody stroju galowego. Może warto w takim razie kupić dziecku ubranie, które będzie i galowe i wygodne. Zapewniam Cię, że są takie. Poza tym i wgeleg nie uważam, żeby krawat był konieczny. Wystarczą spodnie (nie jeansy) i biała koszula. Moja 2-goklasistka często chodzi do szkoły w białej bluzce i spódnicy powiedzmy, że eleganckiej - ale to jej wybór, ja jej niczego nie narzucam. Sama wybiera sobie te ciuchy. Tak więc da się ubrać i elegancko i wygodnie. No i jeśli dziecko ma problem z w miarę sprawnym przebraniem się w strój sportowy i odwrotnie to raczej "podziękowania" należą się rodzicom dziecka.
            • iwoniaw Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 17:03
              CytatTak więc da się ubrać i elegancko i w
              > ygodnie. No i jeśli dziecko ma problem z w miarę sprawnym przebraniem się w s
              > trój sportowy i odwrotnie to raczej "podziękowania" należą się rodzicom dziecka

Dokładnie tak to widzę, z niedowierzaniem czytam, że 7-latkowi może być niewygodnie poruszać się tylko dlatego, że ma koszulę i spodnie z kantem wink
              • czustka Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 17:25
                Jeśl dziecko ma zaburzenia autystyczne to wiele rzeczy sprawia mu problemy , ma zupełnie inne postrzeganie świata ,akurat moje dziecko jest własnie specyficzne,
                racz więc nie wkładac każdej matki z którą sie nie zgadzasz do wora z napisem niewydolnawink
                • iwoniaw Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 17:39
                  Nie wkładam nikogo do wora wink tylko uważam, że rolą rodziców jest zapewnić konkretnemu dziecku (własnemu, a więc takiemu, którego ograniczenia i potrzeby chyba powinni najlepiej znać) konkretnie przystosowany, wygodny i odpowiedni do okazji strój. Są miłe w dotyku materiały, są łatwe w zapięciu zatrzaski, są buty wsuwane lub na rzepy itd - także w strojach eleganckich.
                  Poza tym nie pisałaś w pierwszym poście, że masz problem z ubieraniem dziecka z deficytami, tylko ze nauczycielki nie takie, bo info w zeszycie piszą.
                  • kostruszka Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 17:52
                    12 listopada jest dniem wolnym od zajęć dydaktycznych, a nie opiekuńczych - nauczyciele ida do pracy - tak na marginesie.
        • kawka74 Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 18:31
          11 listopada jest ustawowo wolny.
          12 listopada - jest wolny albo nie, zależnie od decyzji dyrektora (potem trzeba to odpracować i takie tam).
          W większości szkół 10 listopada czyli jutro jest uroczysty apel i dzieci przychodzą na galowo.
          Nie można było zapytać po ludzku?
          • asia_i_p Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 07:05
            Nie wiem, jak w podstawówkach, ale w liceach i gimnazjach nie ma już odpracowywania. Jest pula 8 dni wolnych w gimnazjum, 10 w liceum, do podziału na okres matur, egzaminów gimnazjalnych i inne dni, kiedy w szkole może być problem z rozmieszczeniem uczniów albo uczniowie mogą mieć problem z dotarciem do szkoły.
            My mamy ambitną p. dyrektor i z rzeczonych 10 wykorzystujemy 4 - matury i 2 maja. 12 listopada idziemy i będziemy pracować w komfortowych warunkach z maksymalnie 10-osobowymi grupami, bo dojeżdżający, których jest w szkole ponad połowa, w większości nie mają jak dojechać, a część miejscowych wyjeżdża z rodzicami na długie weekendy. Ni w diabła nie wiem, co robić, raczej jakieś ćwiczenia niż iść dalej z materiałem, jak nie ma połowy klasy, z drugiej strony oczekuje się ode mnie realizacji materiału.
            • kawka74 Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 08:03
              Nie wiem, jak w podstawówkach, ale w liceach i gimnazjach nie ma już odpracowyw
              > ania.

U nas tak zarządził dyrektor.
              Nie wiem, czy to sprawa indywidualna, czy zarządzenie ogólne.
              • iwles Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 09:41

w szkole syna 12 listopada też był odpracowywany w sobotę (2 października - mieli dzień chłopaka, jakiś film i dyskotekę), a wolne z tych dodatkowych dni mieli 2 listopada i będą mieli 2 maja.
                • iwoniaw Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 10:20
                  U mojego syna niczego nie odpracowują, 12.11 w piątek nie ma zajęć dydaktycznych w ramach wykorzystywania puli przez dyrekcję. Świetlica i opieka jest dla chętnych, trzeba było się zdeklarować wcześniej, czy i w jakich godzinach się przyprowadzi dziecko do szkoły.
    • d.o.s.i.a Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 17:50
      Skoro 11 jest wolne, to chyba oczywiste, ze Pani sie pomylila mowiac, ze jutro jest 11ty listopada. Rowniez oczywistym jest, ze skoro napisala, ze jutro trzeba przyjsc na galowo, to nie jest to piatek...
    • anorektycznazdzira Re: o co im chodzi ? 09.11.10, 22:13
      Pewnie jutro na galowo (10) a 11go szkoła zamknięta smile
    • diabel.lancucki Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 02:51
      > W piątek napisały mi że dzieci mają wolne , nie ma zajęć dydaktycznych hymm też
      > dziwne że znów mają luz ...

dzieci jak dzieci. Pani jest zmęczona, musi odpocząć, w końcu to już 3 m-c pracy wink
    • be_em Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 06:10
      jeżeli już informacja poprzez zeszyt to ma być rzetelnasmile niech się Pani bardziej postaratongue_out co do stroju galowego podzielam Twoje odczucia, bo mój syn też nie znosi koszul wszelakich i latanie w spodniach na kanty, koszuli i krawacie to dla niego największa karasmile więc oszczędzam mu jak mogę.
      • papalaya kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 08:19
        wy ze swoich dzieci odświętnie robicie starych-malutkich? spinki i marynarki też im implementujecie?

nie wystarczą zwykłe ciemne spodnie i jasna koszula?
        • agni71 Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 09:34
          papalaya napisała:

> wy ze swoich dzieci odświętnie robicie starych-malutkich? spinki i marynarki te
          > ż im implementujecie?

o spinkach i marynarkach nikt nie pisał.
          >
          > nie wystarczą zwykłe ciemne spodnie i jasna koszula?

Czy spodnie w kant samniej wygodne od spodni materialowych nie w kant? Myslę,że o koszule sierozchodzi. Mnie tez jest wygodniej w bluzce zakładanej przez głowęniżw koszuli.

Dziewczynkom łatwiej znależć cos galowego i jednocześnie wygodnego,np. moja najstarsza dzisiaj poszła w bluzce przez głowę, z żabotem.

Dzisiaj na galowo, w pt wolne, ale to juz powinno było być wiadome czustce duzo wcześniej, u nas takie informacje były podawane juz na pierwszym zebraniu, a ten dzień u nas juz został "odrobiony".

• ib_k Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 09:39

> papalaya napisała:
            >
            > > wy ze swoich dzieci odświętnie robicie starych-malutkich? spinki i maryna
            > rki te
            > > ż im implementujecie?

co robią???

• iwles Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 09:45

big_grin
          • papalaya Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 09:43
            ale o krawacie pisały, sorry ale dziecko w krawacie wygląda jak Jabba w smokingu

a spodnie bez kanta są wygodniejsze zarówno dla dziecka jak i dla rodzica, do spodni w "kant" potrzebne są półbuty, bo adidasów do nich nie wlozysz, a to już dla chłopaka nie jest ciekawym rozwiazaniem
            • iwles Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 10:07

> a to już
              > dla chłopaka nie jest ciekawym rozwiazaniem

dlaczego?
              znam takich chłopców kilkulatków, którzy uwielbiają chodzić elegancko ubrani - własnie w spodnie w kant i krawaty.
              • papalaya Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 10:13
                ja znam takiego co uwielbia chodzić w muszce i czarnym garniturku, co zmienia faktu, że wygląda w tym kretyńsko
                • iwles Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 10:23

Moi znajomi kretyńsko nie wyglądają.
                  • papalaya Re: kaki krawat? jakie kanty? 10.11.10, 10:25
                    a to już tylko twoje zapewnienie
    • lacitadelle się pozmieniało... 10.11.10, 10:24
      Za moich czasów dzieci szkolne same informowały rodziców, kiedy jest apel i że trzeba się inaczej ubrać, strój galowy to była biała góra i ciemny dół, a krawaty zaczynały się pokazywać gdzieś w liceum.

Chyba będę mocno zaskoczona, jak syn pójdzie do szkoły smile
      • papalaya Re: się pozmieniało... 10.11.10, 10:31
        niedługo gajerki zaczną zakładać do chrztu wink
        • iwles Re: się pozmieniało... 10.11.10, 10:48

ech.... a Ty zatrzymałeś się na etapie koronkowych becików sad
          • papalaya Re: się pozmieniało... 10.11.10, 10:51
            tak, zatrzymałam się na etapie koronkowych becików, opięte biodrówki, marynarki od Bossa i włosy na żelu w trakcie uroczystości dziecięcych zostawiam postępowym dynamicznym metroseksualnym rodzicom
        • lacitadelle Re: się pozmieniało... 10.11.10, 11:19

> niedługo gajerki zaczną zakładać do chrztu wink

Już dawno zaczęli, pamiętam jak na porodówce doświadczona mama z dumą opowiadała mi o tym, jak jej pierwsze dziecko było wystrojone do chrztu w pełny garnitur z kamizelką, muszką, lakierkami i do tego oczywiście berecik z pomponem pod kolor.
        • czustka Re: się pozmieniało... 10.11.10, 12:33
          Drogie moje jestescie urocze ale sorry musze uciąć waszą dyskusję na temat stroju galowego gdyż u ans takowy kupuje sie w szkole tak jest w zestawie krawat z logo szkoły , proszę mi nie sugerowac ze robie z dziecka pajaca bo nie ja jestem odpowiedzialna za wygląd tego stroju , ja się mam dostosować do wytycznych szanownej pani dyrektor.
    • zabulin Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 10:36
      Pani jest przepracowana i sie jej pomyliło smile Każdemu się może zdarzyć smile

W związku z tym pzrepracowaniem panie maja w piątek dzień wolny, zeby znowu poodpoczywac po lekcjach w poniedziałek, wtorek, apelu w środe (zapewne lekcje skrocone lub brak), dniu wolnym w czwartek.
      Widzisz, ile pracuja, niebożątka, a ty się czepiasz wink

Lepiej się zajmij czymś pozytecznym- jak w piątek idziesz do pracy, to załatwiaj opieke dla dzieciaka, bo szkoły znow mają wolne smile
      • kawka74 Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 10:52
        jak w piątek idziesz do pracy, to załatwia
        > j opieke dla dzieciaka, bo szkoły znow mają wolne smile

Satysfakcja z wybranego zawodu wzrasta u mnie o punkt z każdym takim tekstem. Już teraz, w listopadzie jest całkiem spora, a co będzie marcu czy kwietniu...? - mniam.
        • angazetka Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 10:57
          Chyba cię nie rozumiem... Kwestionujesz to, że szkoły mają wolny piątek? Dziwisz się, że innych to cokolwiek wkurza?
          • iwoniaw Ja nie kawka, ale kwestionuję ;-) 10.11.10, 11:05
            albowiem szkoła mojego dziecka nie jest w piątek bynajmniej zamknięta na 4 spusty. Choć owszem, uczniowie mogą do szkoły nie przyjść.

ps.
            Rozumiem KONKRETNE zarzuty pod adresem szkoły/nauczycieli. Natomiast nie wiem, czemu ma służyć pisanie głupot przez ludzi, którzy najwyraźniej szkołę ostatni raz od środka widzieli w chwili, gdy ich z niej wywalali bez świadectwa końcowego z powodu przekroczenia wieku dopuszczającego darmową edukację big_grin
            • kawka74 Re: Ja nie kawka, ale kwestionuję ;-) 10.11.10, 11:26
              > albowiem szkoła mojego dziecka nie jest w piątek bynajmniej zamknięta na 4 spus
              > ty. Choć owszem, uczniowie mogą do szkoły nie przyjść.

Bo w wielu przypadkach jest to dzień wolny od zajęć dydaktycznych, podobnie jak np.Dzień Edukacji Narodowej, ale nie od pracy, dlatego dzieci mają zapewnioną opiekę i obiad. Część szkół odrabia, część organizuje opiekę, część ma normalne lekcje.
              --
              Nie twierdzę, że wycieczka do mleczarni panią wyleczy, ale wielu marnie zarabiających robotników nieźle się ubawi.
              • iwoniaw No wiem wiem, ale ja 10.11.10, 11:52
                mam dziecko w szkole, więc nawet pracujących nauczycieli (tak tak!) widuję wink
                Natomiast serio się zastanawiam, gdzie i kiedy chodziły do szkoły te mamy, co dziś mają problemy z ogarnięciem tak skomplikowanych kwestii jak "czy w szkole w święta państwowe nie ma lekcji?" albo "skąd i jakim sposobem można się dowiedzieć, czy w tej konkretnej szkole w dzień xxx odbywają się lekcje/ są obiady/ jest czynna świetlica/ dziecko ma być w stroju galowym/ co to jest strój galowy?" itp. big_grin
                • kawka74 Re: No wiem wiem, ale ja 10.11.10, 12:04
                  > Natomiast serio się zastanawiam, gdzie i kiedy chodziły do szkoły te mamy, co d
                  > ziś mają problemy z ogarnięciem tak skomplikowanych kwestii

Najwyraźniej ze szkolnej przeszłości została im jedynie świadomość, że nauczyciele to się nie przepracowują i że to generalnie nieuki - na takie detale, jak strój galowy, nie ma już miejsca ;p
                  • czustka Re: No wiem wiem, ale ja 10.11.10, 12:48
                    Wy sobie kpicie ze mnie ?
                    Za "moich czasów" mogły być w szkole kary cielesne , to znaczy że powinnnam dziś żyć przeswiadczeniem że mój mały dostaje po łapach linijką a może mam z nim ruski hymm zaintonować bo mogę to pamiętać....
                    Chyba oczywiste że Pl szkoła przechodziła reformy i szkolne realia się diametralnie zmieniają na przestrzeni lat więc sorry ja nie muszę nawet wiedzieć że ile klas ma obecnie podstawówka.
                    Aktualnie mając 3 miesiąc kontakt ze szkołą przecieram szlaki i jestem wciąż bogatsza o nowe informacje byle by tylko sposób ich przekazywania był jasny i zrozumiały , nie czepiam się nikogo.
                    • czustka Re: No wiem wiem, ale ja 10.11.10, 12:54
                      Aha i są przecież wytyczne z ministerstwa (tak jak ta pula ruchomych 4 dni o których się wlasnie dowiedziałam ) są decyzje dyrektora itd skończcie pieprzyć wink
                      • kawka74 Re: No wiem wiem, ale ja 10.11.10, 13:25
                        Dostałaś informację w dzienniczku, tak?
                        Jeśli miałaś jakieś wątpliwości, mogłaś je rozwiać na przykład dzwoniąc do szkoły, zada albo sprawdzając na stronie szkolnej - albo po prostu idąc po rozum do głowy (od paru lat 11 listopada jest świętem państwowym i dniem wolnym od pracy).
                        Jeśli już chciałaś zadać pytanie na forum, to mogłaś to zrobić w takiej formie, żeby nie wyjść na czepliwą histeryczkę, której wszystko przeszkadza, a inni ludzie najbardziej.
                      • iwles Re: No wiem wiem, ale ja 10.11.10, 13:32

czustko, bo to zwykła literówka ( a raczej cyfrówkasmile ) pani nauczycielki, no i niepotrzebnie napisałaś, że tak bardzo uwiera cię ten wolny piątek, bo wyszło tak, że ci nauczyciele to nic tylko ciągle wolne i wolne mają.
                        A ja nie chciałabym pracowac w szkole, chociaż wakacje to fajna rzecz, pracowałam 3 lata ale teraz jest mi lepiej, bo mogę sobie planować urlop jak ja chcę, a nie jak chce minister.
          • kawka74 Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 11:06
            > Chyba cię nie rozumiem... Kwestionujesz to, że szkoły mają wolny piątek?

Nie kwestionuję, broń Boże.
            Ja się po prostu cieszę, że mam wolne i nie muszę iść do pracy, żeby nauczać, względnie pilnować. Odrobię to w którąś z sobót.

Dziwis
            > z się, że innych to cokolwiek wkurza?

A skąd, ja po prostu płynę na fali zachwytu własnym zawodem. Już pisałam, że skoro narzekanie jest tak wkurzające, to trzeba poszukać plusów - i właśnie je znajduję.
        • zabulin Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 13:46
          Satysfakcja z wybranego zawodu wzrasta u mnie o punkt z każdym takim tekstem. J
          > uż teraz, w listopadzie jest całkiem spora, a co będzie marcu czy kwietniu...?
          > - mniam.

No, fajnie że nauczyciele tez maja jakieś powody do satysfakcji smile Szkoda, ze takie,ale lepszy rydz niz nic smile

Wszyscy mi znani (okolo 7) wiecznie mekolą jak to duzo robia smile i jak mało zarabiająsmile
          Wzrasta u mnie wtedy poziom satysfakcji, że u mnie wrecz odwrotnie smile smile smile

Miłego dnia smile
    • morekac Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 10:53
      Czustko
      z reguły na stronach internetowych szkoły - bądź na pierwszym zebraniu w roku szkolnym - podawane są terminy ferii bożonarodzeniowych, zimowych, wielkanocnych itp. oraz dodatkowe dni wolne od nauki. Kilkuletnie doświadczenie uczy, że są to zwykle:
      14.10 (Dzień Nauczyciela),
      1.11,
      11.11 (Święto Państwowe)
      1 i 3 maja
      oraz czasami coś w okolicy tych świąt celem stworzenia długiego weekendu
      Boże Ciało oraz piątek po nim
      Pewnie będzie jeszcze 06/01.
      Szkoły mają pewną pulę dni wolnych i mogą je sobie ustawić - albo odrobić.
      Ponadto nie ma zajęć edukacyjnych w dniu sprawdzianu 6-klasistów.
      Najlepiej sprawdź w szkole.
    • alabama8 Re: o co im chodzi ? 10.11.10, 11:18
      Wolne, wolne, wolne ... tylko kiedy się uczyć?wink
      W poniedziałek normalne lekcje, we wtorek basen (cały dzień), środa - apel, czwartek - wolny bo święto, piątek - nie ma zajęć dydaktycznych ... gównarzeria ma niekończący się długi weekend ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka