Dodaj do ulubionych

Bezrobotna i się pochwalę, a co!

24.11.10, 11:22
Czytałam właśnie wątek o niezaradnych bezrobotnych. Bezrobotną też jestem niestety. W UP znaleziono mi 2 oferty w ciągu 4 miesięcy, ale nie o tym chciałam.
Chciałam się pochwalić że zrobiłam prawo jazdy ZA DARMO!! bo jestm właśnie bezrobotna. Oczywiście nie z UP a ze środków unijnych. Zwrócono mi nawet koszty dojazdu i pierwszego egzaminu. Form pomocy finansowej i tej hm...merytorycznej trochę na rynku jest. Trzeba wiedzieć gdzie i jak szukać.
Obserwuj wątek
    • mona_mayfair Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 11:31
      heh, u ciebie i tak nie najgorzej wink Mi przez 4 lata zaproponowali 2 oferty, z czego jedna była nieaktualnawink
    • red.sarah Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 11:36
      Możesz dać jakieś namiary, może i mi by się udało?
    • shellerka Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 11:40
      SUPER! powiem Ci, że czasami mam ochotę złożyć wypowiedzenie i się zarejestrowac w up i pokorzystać z tych wszystkich szkoleń i dofinansowań, ale z drugiej strony się boję, ze za szybko bym dostala jakas pracę wink
    • amarulla Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 11:45
      jestem zaradna wink ale i bezrobotna - we wrześniu skończył mi się urlop macierzyński z UK, a do stycznia chcę być z Młodym w domu (magiczny roczek jak i ułatwienie dla skarbówki wink) więc się zarejestrowałam, głównie dla ubezpieczenia zdrowotnego. nie otrzymałam żadnej oferty, żadnego szkolenia, nic. ba, sama chodziłam i grzebałam z czego mogłabym skorzystać - na jedne programy za stara (do 24r.ż.), na inne za młoda (po 45). ze studiami podyplomowymi się spóźniłam, bo trzeba było się zgłosić do PUP na 30 dni przed rozpoczęciem, a wymyśliłam w pierwszych dniach października wink większość szkoleń unijnych dla pracujących i chcących podnieść kwalifikacje, a te dla bezrobotnych oferują kurs piekarza, stolarza albo tipsy wink baaaaaaaaaardzo motywujące doświadczenie wink
      • mona_mayfair Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 12:06
        U mnie jest jeszcze kurs... filcowaniabig_grin
      • cudko1 amarulla 24.11.10, 12:13

amarulla napisała:

> większość szkoleń unijnych dla pracujących i chcący
        > ch podnieść kwalifikacje, a

mogę prosic info, gdzie szukac informacji o takich szkoleniach ?? chętnie bym skorzystała smile
        bo o ile wiem UP nie ma ŻADNYCH ofert dla pracujących - no chyba że się mylę smile
        • e_r_i_n Re: amarulla 24.11.10, 12:15
          Prosz:
          www.inwestycjawkadry.info.pl/
          • cudko1 Re: amarulla 24.11.10, 13:00
            a dziękuję smile idę poczytać smile może znajdę cos dla siebie smile
            • wlazkotnaplot Re: amarulla 24.11.10, 13:13
              Z UP na niewiele można liczyć. U nas, od września do końca roku jedno szkolenie-projektant zieleni.
              Śmieszne jest to że aby skorzystać ze szkoleń w różnych inst. trzeba być zarejestrowanym albo nie być. Właśnie wyrejestrowałam się poniweaż złożyłam dokumenty o dofinansowanie z KAPITAŁU LUDZKIEGO- dla nieaktywnych zawodowo kobiet, niezarejestrowanych. Jeśli się nie uda ponownie się rejestruję z myśą o nowych roku i nowych szkoleniach i dotacjach z UP.
              Inna sprawa to poziom szkoleń prowadzonych przez ins. pozarządowe. Ale to na inny wątek.
        • amarulla Re: amarulla 24.11.10, 22:37
          jeszcze na stronach Wojewódzkich Urzędów Pracy - znajdź zakładkę POKL albo szkolenia - wprawdzie większość się powtarza ale (chyba) nie wszystkie. generalnie zależy od regionu - jestem z opolskiego i bida z nędzą, w dolnośląskim dla przykładu sporo ciekawych szkoleń, np. z szeroko rozumianej księgowości/ podatków. możesz też przedzwonić do swojego PUP i popytać - czasem coś mają wink
          • e_r_i_n Re: amarulla 24.11.10, 22:43
            W PUP nie będzie raczej informacji o szkoleniach dla pracujących. W WUP są informacje o projektach - ale jeśli to szkolenia otwarte, to informacja o naborze MUSI być na stronie, którą linkowałam.
            A to, jakie projekty w jakich województwach są, zależy od tego, kto jakie wnioski składa. Często jest tak, że jedna organizacja realizuje ten sam projekt w kilku województwach. A czasami to lokalne sprawy.
            • amarulla Re: amarulla 24.11.10, 22:57
              wiem, wiem - tak się chciałam tylko na moje województwo poskarżyć - w innych wydaje mi się, że można coś sensownego wybrać, a u nas jakoś ciężko ;/
              z inwestycji w kadry też korzystam, ale strona WUP może być bardziej czytelna - wyrzuca tylko oferty kierowane do Twojego regionu. poza tym nie byłam pewna, czy się dublują.
              tak czy inaczej - mam cholerny głód wiedzy (i troszkę mi się nudziwink) a znaleźć nic opdowiedniego nie mogę ;/
              • e_r_i_n Re: amarulla 24.11.10, 23:27
                Na IwK możesz sobie wybrać typ 'zajęć' - szkolenie, studia podyplomowe i wybrać województwo smile
    • mala-lucy Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 13:03
      Bardzo fajny wątek. Warto zorientować się jakie mamy możliwości. Są również szkolenia dla bezrobotnych niezwiązane z UP. Kiedyś dostałam propozycję szkoleń EFS www.centrumnlp.rubikon.pl nie wiem, czy teraz można coś tam znaleźć, ale warto sprawdzić.

Warto również zorientować się, jak wygląda sprawa dofinansowania przy zakładaniu działalności. Sama chciałam z tego skorzystać, ale niestety nie finanse na ten rok się skończyły i musiałam zacząć swoją działalność bez dofinansowania. Jednak zbliża się początek roku i do tego czasu warto rozważyć taką możliwość i zastanowić się, czy nie warto byłoby założyć własną firmę, realizując swe marzenia i potrzeby.
    • nowi-jka Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 13:31
      i gdzie tu sprawiedliwosc
      • a1ma Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 24.11.10, 22:40
        Chcesz się zamienić z koleżanką?
    • minerallna Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 25.11.10, 05:38
      Dobrze że prawo jazdy zrobiłas i jak rozumiem to juz jeżdzisz samochodem w celu poszukiwania pracy?
      Mylę się?
      • wlazkotnaplot Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 25.11.10, 08:43
        Prawo jazdy zrobiła i owszem, nie, nie jeżdżę i nie szukam pracy.
        Zero odpowiedzi na moje wysyłane ofrty więc postanowiłam (z pomocą męża) otworzyć własną działalność. Złożyłam wniosek o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności w ramach projektu KAPITAŁ LUDZKI.
        Generalnie na dzień dzisiejszy źródła dofinansowania na otworzenie działalnosci są dwa (woj. dolnośląskie) : Kapiał ludzki (magicze 40 000 nierealne) bądź PU 19000. Problem polega na tym, że o dof. z K.L. stara się wielu chętnych a dotacji jest 20 na 24 zakwalifikowane kobiety, 4 odpadają. Trwa to dość długo bo w listopadzie przyjmowane były wnioski, do końca grudnia wybierają 24 kobiety, potem 3 miesiące szkoleń i w kwietniu dopiero kasa. W UP cała procedura trwa krócej ale oferta nie jest tak atrakcyjna (pomijając już konieczność zabezpieczenia dotacji przez 2 poręczycieli bądź inną formą np. blokada rach. bankowego).
        • e_r_i_n Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 25.11.10, 09:05
          Nie ma takiego projektu, jak Kapitał Ludzki smile
          Natomiast projektów w ramach PROGRAMU Kapitał Ludzki, gdzie można starać się o dotację, jest mnóstwo.
          • agstp Re: Bezrobotna i się pochwalę, a co! 25.11.10, 16:55
            Pracuję w PUP (proszę mnie nie wykląć za tosmile i wkurzają mnie teksty typu "dostałam 2 oferty przez 2 lata". Ktoś, kto tak twierdzi, zapewne ma na myśli oferty przedstawiane w dniu potwierdzenia gotowości, tzw. podpis, średnio co 2-3 m-ce. Czyli oferty aktualne danego dnia. Ale czy ktoś komuś broni przeglądać oferty z PUP na bieżąco, nawet codziennie, np. na stronie www? Codziennie pojawiaja się nowe. Czy ktoś oczekuje, że PUP do niego wyśle co tydzień ofertę, zadzwoni? jak to sobie wyobrażacie? A jesli chodzi o oferty pracy w PUP dla pracujących - tak, większość tamtejszych ofert publikowana jest łącznie z danymi kontaktowymi pracodawcy, nie trzeba być zarejestrowanym w PUP, żeby z nich korzystać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka