Dodaj do ulubionych

Brat i siostra

19.12.10, 20:38
Mam dwoje dzieci, corke (lat 3) i syna (10 miesiecy). Problem polega na tym, ze od niedawna (jakis miesiac, poltora) corka zaczela bic malego, dzis podrapala go do krwi. Wczesniej nie bylo takich sytuacji, wrecz przeciwnie, maly bardzo interesowal corke i bawila sie z nim chetnie, zreszta nadal sie z nim bawi, tylko czasem go bije po glowie i drepie. Zwracam jej uwage, tlumacze, ze go to boli, ze robi mu krzywde. Mimo to, ona nadal go bije jak mysli, ze ja nie widze. Zaczelam ja po takich akcjach zamykac w jej pokoju, mowiac, ze jak sie nie umie bawic, bez krzywdzenia brata, to nie bedzie z nami w pokoju. Wypuszczam ja po 20, 30 minutach. Nie wiem juz co mam robic, maly jest caly podrapany. A przy tym zalezy mi na dobrych relacjach pomiedzy nimi. Moze ja energia roznosi, zimno u nas stracznie od pazdziernika i albo snieg albo deszcz (nie mieszkam w Polsce) i nie wychodzimy juz na tak dlugo jak w lecie i raczej chodzimy na spacery niz place zabaw. A od dwoch tygodni nie wyszlismy wcale (tylko do lekarza i apteki, bo wszyscy w domu chorzy). A moze to normalne? Czy ktoras z was ma podobny problem?
Obserwuj wątek
    • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 20:41
      Czym posmarowac synkowi te zadrapania?
      • slonko1335 Re: Brat i siostra 19.12.10, 20:47
        Na zadrapania u moich dzieci bepanthen się sprawdza.
    • slonko1335 Re: Brat i siostra 19.12.10, 20:43
      Zamykasz trzylatkę na 20-30 minut? ja rozumiem moment odosobnienia od brata ale nie na pół godziny? jesteś na dobrej drodze aby nienawidziła go z całego serca.
      Może synek mobilny się bardziej ostatnio zrobił? nie rusza jej zabawek? może psuje? może za mało uwagi jej poświęcasz i w taki sposó chce na siebie ją zwrócić?
      • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:17
        Zamykam ja na tyle czasu, bo jestem cholerykiem i tyle potrzebuje zeby sie uspokojic, i nie wydrzec sie na nia ani nie dac klapsa. Zreszta uwazam, ze pol godzinki w jej wlasnym pokoju, gdzie dobrze sie czuje i ma zabawki jej nie zaszkodzi.
        Zabawek corki nie daje malemu, ale ona sama mu je daje, jeszcze nic nie zepsol, a zabawki, ktore sie nie nadaja dla niego, zabieram od razu i mowie, zeby nie dawala mu ich, bo jest za maly. Zazwyczaj sie zgodnie bawia, ona sama do niego lgnie. Staram sie tez duzo poswiecac jej uwagi, czytam bajki, wyklejamy albo rysujemy razem czy sie bawimy. Ale nie moge jej poswiecac wiecej czasu, bo mam tez inne obowiazki, a niemaz pracuje do pozna i nie moze mi pomoc.
        Te "bojki" zaczela sie jakies poltora miesiaca temu, moze byc tez tak, ze to jest reakcja na zachowanie jej ojca, ktory ma stresowa sytuacje w pracy i chodzi podminowany burczac na wszystkich.
        • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:23
          Albo cos w moim zachowaniu sprawia, ze corka sie czuje mniej kochana. Chociaz bardzo sie staram, zeby tak nie bylo. Sama bylam takim odrzuconym dzieckiem i jestem troche przewrazliwiona w tym temacie. Ja sie z moim starszym bratem tez tluklam jak mialam 3 lata, moze to rodzinne.
      • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:29
        To co mam zrobic jak ja przylapie nastepnym razem na biciu? Moi rodzice byli z tych co dziecku w tylek od razu, a ja nie chce wychowywac dzieci biciem, zreszta bez sensu tak oduczac bicia.
        • slonko1335 Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:34
          Stanowczo reagujesz, informując że w waszym domu tak się nie robi i nie akceptujesz takiego zachowania oraz wymyślasz konsekwencję jaką poniesie dziecko gdy zrobi to następnym razem o czym je informujesz oczywiście a potem konsekwentnie wykonujesz to co obiecałaś. Tylko na litość boską nie zamykanie na pół godziny w pokoju.
          • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:43
            A jakie konsekwencje proponujesz?
            • slonko1335 Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:51
              ja nie wiem co działa na Twoje dziecko bo go nie znam. Moim wystarcza odseparowanie na kilka minut(tyle ile mają lat) jak dochodzi do bójki a raczej przepychanki. Gdy robili to dla zwrócenia uwagi skupiałam się całkowicie na poszkodowanym, olewałam totalnie napastnika więc szybko zrozumieli że nie tedy droga
              Córka nigdy brata nie uderzyła tak po prostu, owszem zdarzyło się, że oddała jak on ją pacnął ale wtedy ja "nie widzę" bo bronić się ma prawo a jak to niegroźne pacnięcie, popchniecie to się nie wtrącam.
    • kol.3 Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:29
      Myślę, że to kwestia zazdrości. Bardzo podobna sytuacja była u mojej koleżanki z tym, że syn był starszy i młodszą siostrzyczkę usiłował cichcem a to podduścić, a to uszczypnąć itp. Koleżanka bardzo pilnowała go, bo autentycznie mógłby zrobić młodszej siostrze krzywdę. Jak podrósł przeszło mu, ale trochę to trwało. Radziłabym poświęcać córce więcej uwagi i bardzo zważać na to co robi, żeby nie było nieszczęścia.
    • gemmavera Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:39
      Mówi się, że dziecko może w ramach "kary" być w odosobnieniu przez tyle minut, ile ma lat - przy Twojej córce są to więc 3 minuty - a nie 30.
      Mnie by szlag trafiał, gdyby mnie ktoś zamknął na calutkie 30 minut - a co dopiero małe dziecko, które nie ma jeszcze poczucia czasu i te 30 minut pewnie dłużą mu się w nieskończoność...

Co robić, gdy córka uderzy młodszego brata?
      Odseparować - ale nie ogólnie, w sensie nie chodzi o to, żeby zamykać ją w pokoju samą, tylko odseparować od niego. Powiedzieć "jeżeli będziesz mu robiła krzywdę, nie będziesz mogła się z nim bawić" przez dwie godziny. Pokazać na zegarku, kiedy mijają dwie godziny albo nastawić budzik. Potem dać kolejną szansę na kontakt. I konsekwentnie się tego trzymać, nie licząc jednak na natychmiastowe efekty.

Po prostu musisz czekać, aż mała zaskoczy, że robienie krzywdy bratu = brak możliwości zabawy z nim. Jeżeli go lubi, to szybciej załapie.

Możliwe też, że powinnaś się przyzwyczaić. wink
      Moje dzieci maja teraz 10 i 7 lat i ciągle się tłuką. ;P
      • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:50
        Dziekuje, od jutra postaram sie wdrozyc w zycie. jest mi trudno ich upilnowac, bo wiekszosc dnia spedzam z nimi sama a jeszcze trzeba w domu cos zrobic.. W lecie nie bylo problemu, bo spedzalismy duzo czasu na zewnatrz i mala po powrocie nie miala sily na wybryki. Zamykanie w pokoju to byla ostatecznosc i raczej zebym ja sie uspokoila, bo czasem mam ja ochote udusic wink Wiecej tego nie zrobie.
        • slonko1335 Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:52
          Możesz jakoś wygospodarować czas tylko dla starszej-takie bycie tylko dla niej od czasu do czasu?
          • groselha Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:59
            Codziennie jej czytam przd zasnieciem bajke i wtedy siedze tylko z nia. A tak poza tym to robimy sobie takie zajecia plastyczne, rysujemy, wyklejamy itp. Tylko, ze wtedy maly jest razem z nami, albo spi, albo siedzi w kojcu i sie bawi. Nie mam mozliwosci siedziec z nia sam na sam, bo moj partner wraca do domu poznym wieczorem. Tylko jak ma wolne, a wtedy on tez chce spedzic czas z corka i synkiem.
    • deodyma Re: Brat i siostra 19.12.10, 21:42
      kurcze, musisz uwazac na oboje i miec oczy dookola glowy.
      ja sama niedlugo bede miala drugie, starszy syn bedzie starszy o te 3 lata.
      w moim otoczeniu byly takie przypadki, gdzie starsze dzieci byly zazdrosne o te mlodsze i bylo raz nawet cos takiego, ze matka przylapala 6 letnia corke na tym, jak przykladala poduszke do glowy mlodszego, spiacego dziecka...
      nie dawala z nia rady i poszla w koncu do psychologa, bo bala sie, ze corka zrobi mlodszemu dziecku krzywde.
      • gwen_s Re: Brat i siostra 19.12.10, 22:26
        to mnie nastraszyłaś smile u mnie też będzie 3 lata różnicy
        Zawsze chciałam innej różnicy wieku niż mam z siostrą, niestety wyszło jak wyszło, ale sama pamiętam jak mama zawsze stawała w obronie młodszej (siostry) nie ważne kto zaczynał "bójkę" czy kto komu coś zrobił... ona zawsze była z tych niewinnych... Ale to czasy jak już byłyśmy ciut starsze.
        • agamamaoli Re: Brat i siostra 19.12.10, 22:39
          Nie no nie zawsze tak jest - u nas dziewczyna 7 lat chłopak 4 i ona nigdy pierwsza nie zaczepiała brata, odwrotnie często.
    • barbaraonly Re: Brat i siostra 20.12.10, 00:32
      My wobec wszelkich nieodpowiednich zachowan dzieci stosujemy metode 1-2-3. Gdy cos sie zdarza po raz pierwszy, mowie: to 1 (i jednoczesnie pokazuje 1 palec), to jest ostrzezenie i czesto juz wystarcza, gdy dziecko juz wie, jakie beda tego konsekwencje. Nastepnie: to 2 (i dwa palce do gory) i dalej gdy sytuacja sie powtorzy: to 3 (i trzy palce do gory) i mowie: do kata na 3 minuty (jesli dziecko ma 3 lata, tak jak ktos pisal wczesniej 1 minuta na 1 rok zycia dziecka). Szybko nastawiam timer w kuchni i dziecko juz pozniej samo wie, ze jak jak jest ten dzwiek na koniec to moze juz z kata wyjsc. Niektorzy maja takie specjalne krzeselka, na ktorych sie siedzi za kare albo maly dywanik na podlodze. Na poczatku corka uciekala z kata, wiec ja tam na sile trzymalam. To naprawde bardzo skuteczna metoda.

Absolutnie nie wysylac dziecka do pokoju na 30 minuta ani nie bic!

Na pewno to jest zazdrosc ale tez i nuda. Sprobej znalezc jakies atrakcje na zime, moze jakies muzeum dla dzieci, grupy dla mam z dziecmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka