echtom 27.12.10, 23:25 No to jedziemy dalej z filmami Tym razem filmy mało znane, które was zachwyciły. Mnie ostatnio "Mała miss" (Little Miss Sunshine), a dawno temu "Ådalen 31" Bo Widerberga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
japanunieprzerywalempanieposle Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:35 boondock saints- muzyka glownie ha hain- gra aktorska plac zbawiciela-gra aktorska, dialogi Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:41 "Dróżnik" Thomasa McCarthy'ego. Urzekł mnie, ciepły i klimatyczny. Tylko nie wiem czy jest nieznany. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:57 > Tylko nie wiem czy jest nieznany Raczej niszowy, więc się liczy Dorzucę jeszcze dwa: "Cal" i "Pod nieboskłonem". Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 01:12 Jeszcze jeden: "Prosta historia" Lyncha. Lubię takie filmy, niby o niczym a jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:44 Znachor, Ben Hur, Walka o ogień (ten ostatni za tematykę i wartką akcję mimo braku choćby jednego dialogu). Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:15 > Znachor, Ben Hur, Walka o ogień (ten ostatni za tematykę i wartką akcję mimo br > aku choćby jednego dialogu). Przecież to klasyka, a nie nieznane kino niszowe. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:44 jeszcze Tragarz puchu - nie mogę go nigdzie znaleźć a chciałabym jeszcze obejrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
amilos Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:50 "Zycie jest piękne", "Sierociniec","Inni" Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 00:05 Ostatnio "Moon", głównie dlatego, że spodziewałam się zupełnie innego filmu i "pozytywnie się rozczarowałam". Odpowiedz Link Zgłoś
aretahebanowska Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:45 Właśnie - podchodziłam do niego najeżona. Spodziewałam się mega nudy. A tu miłe rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 00:10 No i Haneke, może przede wszystkim on. Parę lat temu przypadkiem w nocy obejrzałam w tv "Fanny games" i od tamtego czasu uważam go za najlepszego z żyjacych reżyserów. Teraz juz chyba nie ja jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
i_love_my_babies nangaparbat3 28.12.10, 20:51 pewnie wersję niemiecką? też oglądałam, na tvp kultura chyba, niesamowity, zapadający w pamięć film jest jeszcze wersja amerykańska chyba, ale niemiecka duuuużo lepsza (aktorzy przede wszystkim) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: nangaparbat3 28.12.10, 23:59 Niemiecka. Była w 1 lub 2 programie tvp, kilka lat temu, w środku nocy, już szłam spać, a jeszcze był włączony telewizor, jacyś ludzie jechali autem i zgadywali, jaki to utwór, zaczełam patrzeć i juz nie mogłam się ruszyć sprzed telewizora. Z drugiej strony nie przypominam sobie równie przygnębiającego filmu. Wersję amerykańską zaczęłam oglądać z córką i jakos wyłączyłysmy, niby zbieg okoliczności, ale podejrzewam, że mimo iż jest dorosła (czyt.: pełnoletnia) bałam się pokazać jej ten film. Odpowiedz Link Zgłoś
m.i.n.e.s Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 08:51 "hej Skarbie"(Precious: Based on the Novel Push by Sapphire) Wczoraj obejrzalam, jestem wciaz pod wrazeniem. No i "Million Dollar Hotel" Odpowiedz Link Zgłoś
ladyann77 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:06 Ostatni Motyl Święci z Bostonu (Willem Dafoe w mini - bezcenny) Odpowiedz Link Zgłoś
aretahebanowska Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:53 "Święci z Bostomu" rewelacja, ale trzeba lubić takie klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso no nie... 28.12.10, 09:24 Mała Miss mało znana? To jeden z moich ulubionych filmów- oglądam co jakiś czas i smieje się i płaczę jednocześnie- to jest film o nas, zwyczajnych ludziach, nic na siłę, pewnie kazdy może się rozpoznac w jakiejś postaci...a motyw muzyczny towarzyszy mi kiedy pracuję póxno w nocy Mniej znane- to filmy Wan-kar-waia, o dusznej miłości i samotności człowieka w świecie..wypisz wymaluj to o mniep Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: no nie... 28.12.10, 20:53 > to jest film o nas, zwyczajnych ludziach, nic na siłę, pewnie kazdy może się rozpoznac w jakiejś postaci Ja się rozpoznaję w postaci Sheryl, jak ktoś ładnie napisał w recenzji: "chcącej dobrze dla wszystkich i niedającej sobie rady z niczym". A ten motyw muzyczny, to, jak mniemam "Superfreak"? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: no nie... 29.12.10, 09:15 Ja jestem trochę jak Richard- naiwna do potęgi i biernie agresywna, uszczęśliwiająca innych częstowbrew ich woli Ale idolem jest dla mnie dziadek Hoover...heheheheh A motyw to ten... www.youtube.com/watch?v=RSF21mYLnNI&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: no nie... 28.12.10, 23:23 Sorki, ale dla mnie Mała miss to nie moja bajka....Nudy. Amerykańskie nudy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:40 Rykszarz Truposz Shonzou siedem dusz Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:49 "Piękna złośnica' - nie wiem, czy mało znany, ale zachwycający. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_z_gazowni Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:58 Entropia - mam to nagrane na kasetę vhs, królestwo oddałabym za dvd z tym filmem (oddałabym, gdybym miała ) Jabłka Adama Gra w serca (w oryginale Playing by hearts) - fantastyczna gra Angeliny Jolie (według mnie), Sean Connery w wersji 60+ mniam dzięki za wątek! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 10:08 Był chyba kiedyś taki wątek zawsze wspominam w takich sytuacjach o przeraźliwie smutnym, pięknym filmie z Ralphem Fiennesem - "Pająk", o schizofrenii. Nie wiem, czy jakiś inny film tak mnie zdołował. I ta gra aktorska! Majstersztyk. Mało kto to oglądał. Jest też film, który niby był w kinach, sporo o nim mówiono i pisano, a chyba tylko ja go tak uwielbiam mam na myśli Prestiż, no to jest film, który mi czachę wywraca na drugą stronę, czarodziejski obraz. 12 Małp sporo osób oglądało, ale chyba bez zachwytów, a ja to widziałam z 10 razy i wciąż się tym jaram. Ostatnio widziałam Transamerikę, polecam! Cudny, ciepły film o transseksualizmie i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 10:46 morgen_stern napisała: >> 12 Małp sporo osób oglądało, ale chyba bez zachwytów, a ja to widziałam z 10 ra > zy i wciąż się tym jaram. ha, ja też go mnóstwo razy oglądałam, coś jest w tym filmie >> Ostatnio widziałam Transamerikę, polecam! tez mi się bardzo spodobał Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 10:48 No to chyba mamy podobny gust, podobał ci się Prestiż?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:25 Małą miss widziałam już dawno. Dobry film. Ostatnio zrobiliśmy sobie z mężem maraton filmów z Robertem Redfordem. Polecam: Wszyscy ludzie prezydenta, Butch Cassidy i Sundance Kid, Żądło, Orły temidy, Trzy dni Kondora. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:29 Oglądając zwłaszcza Trzy dni Kondora stwierdziłam, że już nikt tak filmów nie kręci. Szkoda. Mam ochotę także na przypominanie sobie filmów Milosa Formana. Naprawdę świetne tytuły. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:45 Ludzie honoru Piękny umysł Gladiator Życie za życie/Life of Dawid Gale Władca Pierścieni Życie jest piękne Rewelacyjne bajki: Madagaskar Horton słyszy ktosia Dżungla Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:12 biegnij lola biegnij Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 17:31 i to są te mało popularne filmy, które zostały odkryte przez ciebie dla nas? Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:13 "Jabłka Adama" "Grbavica" I nie pamiętam tytułu, może mi ktoś przypomni? II wojna światowa, Laponia, kobieta znajduje dwóch mężczyzn: Fina i Rosjanina. Ona mówi tylko po lapońsku, oni w swoich językach. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:24 Czy to 'Kukułka"? Tu link: www.filmweb.pl/film/Kuku%C5%82ka-2002-99656 Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:41 mapa ludzkiego serca xiu xiu noi albinoi fucking amal Odpowiedz Link Zgłoś
meliissa Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:56 "Hiszpański więzień" - jeden z niewielu filmów w których Steve Martin nie pajacuje www.malbork.com.pl/kino/filmy/wiezien/wiezien.html "Wielki Błękit" - uwielbiam! Pamiętam jak oglądałam pierwszy raz, oczarowana, w malutkim kinie gdzieś na Starym czy Nowym Mieście, w niedużej sali z kiepskimi fotelami, ale to wszystko nie było ważne Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:57 Tak, Wielki Błękit zostaje na długo w głowie po obejrzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 13:10 zlo klasa fucking amal Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia zlo to o takim nastolatku bylo? 28.12.10, 16:32 w prywatnej szkole, co jak wrocil spuscil wpie...tacie? Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: zlo to o takim nastolatku bylo? 28.12.10, 16:46 boze skrawki pociag zycia Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 13:21 "Zdarzenie" M. Night Shyamalana. Oraz jego "Osada" - nie tyle mało znana, co kompletnie niedoceniana. W ogóle uważam, że krytyka filmowa z Shyamalana tak naprawdę doceniła tylko "Szósty zmysł", najbardziej hollywoodzki, bo reszty nie zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
basik32 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:05 no to moje typy: Dom zły Enen( z Szycem)lubię polskie filmy Życie jest piękne i obejrzany przynajmniej z 7 razy Pianista Nie oglądaj się Zapowiedz Sierota Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:42 z pewnością Madagaskary dwa (nie chciałam słyszeć o pójściu do kina) Adrenalina na kaca (leżała długo nie oglądana, bo uważałam, że to gó...) Matrix (wydawało mi się, że nie lubię SF) 12 małp Prawdziwy Romans (uwielbiam) Dom Zły Odpowiedz Link Zgłoś
anias29 margotka28 28.12.10, 22:25 "Madagaskary" i "Matrix" to "filmy mało znane, które Cię zachwyciły"?? Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.r.t.a.1983 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:42 Rzadko jestem zachwycona filmem, jednak bardzo podobał mi się "Malowany welon" (The Painted Veil) - na podstawie powieści z rewelacyjną grą Edwarda Nortona. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 17:30 Wiecie co, takie wątki, miłe i klarowne z założenia, niestety wypaczają się w trakcie przyrastania Poprzedni miał być o filmach, które nas nie zauroczyły, choć wywołały powszechny zachwyt. Natomiast zaczęły się w nim pojawiać nagminnie filmy po prostu słabe, albo filmy czysto komercyjne, których chyba nie należy rozpatrywac w kategoriach "zachwytu". Moim zdaniem wątek skręcił w całkiem innym kierunku. Ten znowu - pytanie dotyzcy filmów mało popularnych, które nas zachwyciły. i co - tym razem mamy tu mnóstwo filmów bardzo znanych, często wytworów kultury masowej. Proponuję trzymac się "wytycznych" autorów wątków, wtedy może to naprawdę mieć ręce i nogi Tyle wykładu. ja dorzucę jeden z moich ulubionych filmów "Dzień czwarty" z Krzysztofem Pieczyńskim (ostatnie dni życia K.K.Baczyńskiego. Ponadto odkryty przeze mnie niedawno film "Odgrobadogroba" - wstrząsający. Polecam tez dwa filmy z moim ulubionym aktorem - Ryanem Goslingiem - "Stay" i "Miłośc Larsa" Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 21:08 Przeglądam wpisy i cieszę się, że ktoś jeszcze oglądał "Mapę ludzkiego serca" i "Jabłka Adama". Dorzucę dwa filmy, tym razem o kobietach. Generalnie takich nie lubię, bo ich bohaterki są nudne - albo chcą faceta, albo same nie wiedzą, czego chcą Można jednak trafić na coś niebanalnego - dla mnie to "Shirley Valentine" i "Smażone zielone pomidory". Odpowiedz Link Zgłoś