Dodaj do ulubionych

Odkrycia filmowe

27.12.10, 23:25
No to jedziemy dalej z filmami smile Tym razem filmy mało znane, które was zachwyciły. Mnie ostatnio "Mała miss" (Little Miss Sunshine), a dawno temu "Ådalen 31" Bo Widerberga.
Obserwuj wątek
    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:35
      boondock saints- muzyka glownie
      ha hain- gra aktorska
      plac zbawiciela-gra aktorska, dialogi
    • niezwykladziewczyna Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:41
      "Dróżnik" Thomasa McCarthy'ego. Urzekł mnie, ciepły i klimatyczny.
      Tylko nie wiem czy jest nieznany.
      • echtom Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:57
        > Tylko nie wiem czy jest nieznany

Raczej niszowy, więc się liczy smile Dorzucę jeszcze dwa: "Cal" i "Pod nieboskłonem".
        • niezwykladziewczyna Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 01:12
          Jeszcze jeden: "Prosta historia" Lyncha. Lubię takie filmy, niby o niczym a jednak...
    • szyszunia11 Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:44
      Znachor, Ben Hur, Walka o ogień (ten ostatni za tematykę i wartką akcję mimo braku choćby jednego dialogu).
      • marychna31 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:15

> Znachor, Ben Hur, Walka o ogień (ten ostatni za tematykę i wartką akcję mimo br
        > aku choćby jednego dialogu).

Przecież to klasyka, a nie nieznane kino niszowe.
    • szyszunia11 Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:44
      jeszcze Tragarz puchu - nie mogę go nigdzie znaleźć a chciałabym jeszcze obejrzeć
      • amilos Re: Odkrycia filmowe 27.12.10, 23:50
        "Zycie jest piękne", "Sierociniec","Inni"
    • anias29 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 00:05
      Ostatnio "Moon", głównie dlatego, że spodziewałam się zupełnie innego filmu i "pozytywnie się rozczarowałam".
      • aretahebanowska Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:45
        Właśnie - podchodziłam do niego najeżona. Spodziewałam się mega nudy. A tu miłe rozczarowanie.
    • nangaparbat3 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 00:07
      Vengo
      • nangaparbat3 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 00:10
        No i Haneke, może przede wszystkim on. Parę lat temu przypadkiem w nocy obejrzałam w tv "Fanny games" i od tamtego czasu uważam go za najlepszego z żyjacych reżyserów. Teraz juz chyba nie ja jedna.
        • i_love_my_babies nangaparbat3 28.12.10, 20:51
          pewnie wersję niemiecką?
          też oglądałam, na tvp kultura chyba, niesamowity, zapadający w pamięć film

jest jeszcze wersja amerykańska chyba, ale niemiecka duuuużo lepsza (aktorzy przede wszystkim)
          • nangaparbat3 Re: nangaparbat3 28.12.10, 23:59
            Niemiecka. Była w 1 lub 2 programie tvp, kilka lat temu, w środku nocy, już szłam spać, a jeszcze był włączony telewizor, jacyś ludzie jechali autem i zgadywali, jaki to utwór, zaczełam patrzeć i juz nie mogłam się ruszyć sprzed telewizora. Z drugiej strony nie przypominam sobie równie przygnębiającego filmu.
            Wersję amerykańską zaczęłam oglądać z córką i jakos wyłączyłysmy, niby zbieg okoliczności, ale podejrzewam, że mimo iż jest dorosła (czyt.: pełnoletnia) bałam się pokazać jej ten film.
    • aga.pier Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 07:30
      Parnasus
      • m.i.n.e.s Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 08:51
        "hej Skarbie"(Precious: Based on the Novel Push by Sapphire)
        Wczoraj obejrzalam, jestem wciaz pod wrazeniem.

No i "Million Dollar Hotel"
        • ladyann77 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:06
          Ostatni Motyl
          Święci z Bostonu (Willem Dafoe w mini - bezcenny)
          • aretahebanowska Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:53
            "Święci z Bostomu" rewelacja, ale trzeba lubić takie klimaty.
    • kali_pso no nie... 28.12.10, 09:24

Mała Miss mało znana?smile
      To jeden z moich ulubionych filmów- oglądam co jakiś czas i smieje się i płaczę jednocześnie- to jest film o nas, zwyczajnych ludziach, nic na siłę, pewnie kazdy może się rozpoznac w jakiejś postaci...a motyw muzyczny towarzyszy mi kiedy pracuję póxno w nocy

Mniej znane- to filmy Wan-kar-waia, o dusznej miłości i samotności człowieka w świecie..wypisz wymaluj to o mniewinkp
      • echtom Re: no nie... 28.12.10, 20:53
        > to jest film o nas, zwyczajnych ludziach, nic na siłę, pewnie kazdy może się rozpoznac w jakiejś postaci

Ja się rozpoznaję w postaci Sheryl, jak ktoś ładnie napisał w recenzji: "chcącej dobrze dla wszystkich i niedającej sobie rady z niczym". A ten motyw muzyczny, to, jak mniemam "Superfreak"? wink
        • kali_pso Re: no nie... 29.12.10, 09:15

Ja jestem trochę jak Richard- naiwna do potęgi i biernie agresywna, uszczęśliwiająca innych częstowbrew ich woliwink
          Ale idolem jest dla mnie dziadek Hoover...heheheheh

A motyw to ten...

www.youtube.com/watch?v=RSF21mYLnNI&feature=related
      • gaga-sie Re: no nie... 28.12.10, 23:23
        Sorki, ale dla mnie Mała miss to nie moja bajka....Nudy. Amerykańskie nudy.
    • ciociacesia Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:40
      Rykszarz
      Truposz
      Shonzou
      siedem dusz
    • kawka74 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:49
      "Piękna złośnica' - nie wiem, czy mało znany, ale zachwycający.
    • aniela_z_gazowni Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 09:58
      Entropia - mam to nagrane na kasetę vhs, królestwo oddałabym za dvd z tym filmem (oddałabym, gdybym miała wink)
      Jabłka Adama
      Gra w serca (w oryginale Playing by hearts) - fantastyczna gra Angeliny Jolie (według mnie), Sean Connery w wersji 60+ mniam wink

dzięki za wątek!
    • morgen_stern Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 10:08
      Był chyba kiedyś taki wątek wink zawsze wspominam w takich sytuacjach o przeraźliwie smutnym, pięknym filmie z Ralphem Fiennesem - "Pająk", o schizofrenii. Nie wiem, czy jakiś inny film tak mnie zdołował. I ta gra aktorska! Majstersztyk. Mało kto to oglądał.

Jest też film, który niby był w kinach, sporo o nim mówiono i pisano, a chyba tylko ja go tak uwielbiam smile mam na myśli Prestiż, no to jest film, który mi czachę wywraca na drugą stronę, czarodziejski obraz.

12 Małp sporo osób oglądało, ale chyba bez zachwytów, a ja to widziałam z 10 razy i wciąż się tym jaram.

Ostatnio widziałam Transamerikę, polecam! Cudny, ciepły film o transseksualizmie i nie tylko.
      • anias29 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 10:46
        morgen_stern napisała:

>> 12 Małp sporo osób oglądało, ale chyba bez zachwytów, a ja to widziałam z 10 ra
        > zy i wciąż się tym jaram.

ha, ja też go mnóstwo razy oglądałam, coś jest w tym filmiewink

>> Ostatnio widziałam Transamerikę, polecam!

tez mi się bardzo spodobał
        • morgen_stern Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 10:48
          No to chyba mamy podobny gust, podobał ci się Prestiż?? smile
          • anias29 morgen 28.12.10, 22:19
            > podobał ci się Prestiż?? smile

nie widziałam, kurde!
      • pszczolaasia Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 22:12
        ooo prestiz... zabojczy.
    • kropkacom Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:25
      Małą miss widziałam już dawno. Dobry film. Ostatnio zrobiliśmy sobie z mężem maraton filmów z Robertem Redfordem. Polecam: Wszyscy ludzie prezydenta, Butch Cassidy i Sundance Kid, Żądło, Orły temidy, Trzy dni Kondora.
      • kropkacom Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:29
        Oglądając zwłaszcza Trzy dni Kondora stwierdziłam, że już nikt tak filmów nie kręci. Szkoda.

Mam ochotę także na przypominanie sobie filmów Milosa Formana. Naprawdę świetne tytuły.
    • dzika41 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 11:45
      Ludzie honoru
      Piękny umysł
      Gladiator
      Życie za życie/Life of Dawid Gale
      Władca Pierścieni
      Życie jest piękne

Rewelacyjne bajki:
      Madagaskar
      Horton słyszy ktosia big_grin
      Dżungla
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:12
        biegnij lola biegnij
      • spacey1 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 17:31
        i to są te mało popularne filmy, które zostały odkryte przez ciebie dla nas?
    • ira_07 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:13
      "Jabłka Adama"
      "Grbavica"
      I nie pamiętam tytułu, może mi ktoś przypomni? II wojna światowa, Laponia, kobieta znajduje dwóch mężczyzn: Fina i Rosjanina. Ona mówi tylko po lapońsku, oni w swoich językach.
      • panna.w.paski Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:24
        Czy to 'Kukułka"?
        Tu link: www.filmweb.pl/film/Kuku%C5%82ka-2002-99656
        • ira_07 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:33
          Tak! Dziękuję.
      • ciociacesia Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:41
        mapa ludzkiego serca
        xiu xiu
        noi albinoi
        fucking amal
    • meliissa Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:56
      "Hiszpański więzień" - jeden z niewielu filmów w których Steve Martin nie pajacujewink
      www.malbork.com.pl/kino/filmy/wiezien/wiezien.html
      "Wielki Błękit" - uwielbiam! Pamiętam jak oglądałam pierwszy raz, oczarowana, w malutkim kinie gdzieś na Starym czy Nowym Mieście, w niedużej sali z kiepskimi fotelami, ale to wszystko nie było ważnesmile
      • morgen_stern Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 12:57
        Tak, Wielki Błękit zostaje na długo w głowie po obejrzeniu.
        • japanunieprzerywalempanieposle Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 13:10
          zlo
          klasa
          fucking amal
          • ciociacesia zlo to o takim nastolatku bylo? 28.12.10, 16:32
            w prywatnej szkole, co jak wrocil spuscil wpie...tacie?
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: zlo to o takim nastolatku bylo? 28.12.10, 16:46
              boze skrawki
              pociag zycia
    • asia_i_p Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 13:21
      "Zdarzenie" M. Night Shyamalana. Oraz jego "Osada" - nie tyle mało znana, co kompletnie niedoceniana. W ogóle uważam, że krytyka filmowa z Shyamalana tak naprawdę doceniła tylko "Szósty zmysł", najbardziej hollywoodzki, bo reszty nie zrozumiała.
    • kataniera Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 14:37
      "Odwieczna pieśń"

"Karmel"

• basik32 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:05
      no to moje typy:
      Dom zły
      Enen( z Szycem)lubię polskie filmy
      Życie jest piękne
      i obejrzany przynajmniej z 7 razy Pianista
      Nie oglądaj się
      Zapowiedz
      Sierota
    • margotka28 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:42
      z pewnością Madagaskary dwa (nie chciałam słyszeć o pójściu do kina)
      Adrenalina na kaca (leżała długo nie oglądana, bo uważałam, że to gó...)
      Matrix (wydawało mi się, że nie lubię SF)
      12 małp
      Prawdziwy Romans (uwielbiam)
      Dom Zły
      • anias29 margotka28 28.12.10, 22:25
        "Madagaskary" i "Matrix" to "filmy mało znane, które Cię zachwyciły"?? big_grinbig_grin
    • m.a.r.t.a.1983 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 15:42
      Rzadko jestem zachwycona filmem, jednak bardzo podobał mi się "Malowany welon" (The Painted Veil) - na podstawie powieści z rewelacyjną grą Edwarda Nortona.
    • spacey1 Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 17:30
      Wiecie co, takie wątki, miłe i klarowne z założenia, niestety wypaczają się w trakcie przyrastania smile Poprzedni miał być o filmach, które nas nie zauroczyły, choć wywołały powszechny zachwyt. Natomiast zaczęły się w nim pojawiać nagminnie filmy po prostu słabe, albo filmy czysto komercyjne, których chyba nie należy rozpatrywac w kategoriach "zachwytu". Moim zdaniem wątek skręcił w całkiem innym kierunku.
      Ten znowu - pytanie dotyzcy filmów mało popularnych, które nas zachwyciły. i co - tym razem mamy tu mnóstwo filmów bardzo znanych, często wytworów kultury masowej.
      Proponuję trzymac się "wytycznych" autorów wątków, wtedy może to naprawdę mieć ręce i nogi smile

Tyle wykładu. ja dorzucę jeden z moich ulubionych filmów "Dzień czwarty" z Krzysztofem Pieczyńskim (ostatnie dni życia K.K.Baczyńskiego. Ponadto odkryty przeze mnie niedawno film "Odgrobadogroba" - wstrząsający. Polecam tez dwa filmy z moim ulubionym aktorem - Ryanem Goslingiem - "Stay" i "Miłośc Larsa"
    • echtom Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 21:08
      Przeglądam wpisy i cieszę się, że ktoś jeszcze oglądał "Mapę ludzkiego serca" i "Jabłka Adama". Dorzucę dwa filmy, tym razem o kobietach. Generalnie takich nie lubię, bo ich bohaterki są nudne - albo chcą faceta, albo same nie wiedzą, czego chcą tongue_out Można jednak trafić na coś niebanalnego - dla mnie to "Shirley Valentine" i "Smażone zielone pomidory".
    • guderianka Re: Odkrycia filmowe 28.12.10, 21:10
      Król Olch- z J.Malchovich'em
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka