Dodaj do ulubionych

Autor filmu z youtube zatrzymany!!

29.12.10, 15:48
Wg tvn24: Zatrzymali 15-latka (w Krakowie) ktory nakręcił film o którym wczoraj było głośno.
Kotek podobno żyje, w mieszkaniu przebywały także jeszcze 2 psy i 2 koty, które już zostały zabrane. Kamień z serca...
Obserwuj wątek
    • mrs.solis Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 15:53
      CO za gnoj z tego chlopaka. Widzialam ten filmik byl wstrzasajacy. Jestem zdziwona,ze ten kot przezyl. On musial byc w takim szoku,ze juz nawet nie uciekal bo nie mial sily. Po tym jak ten smarkacz rzucal nim o podloge i krecil za szyje smiem jednak watpic czy nie doznal powaznych obrazen. Smutne to ,ze ktos wychowuje dwoch takich synow.
    • cherry.coke Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 15:59
      No i bardzo dobrze.
    • imasumak Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:00
      I bardzo dobrze.
      • mirmunn Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:06
        a nie mówili, ani nie pokazywali w przybliżeniu, gdzie ten gnój mieszka?

• marzeka1 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:08
          W ramach nauki współodczuwania proponuję porzucać jednym i drugim o ścianę ot tak, dla nauki.
          • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:35
            Ale chyba nauka jakas by sie przydała?
            • marzeka1 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:42
              Dlatego dałam konkretną propozycję, może gnojki zobaczyliby, co czuje zwierzę, którym się rzuca. Serio, walnęłabym raz małym o ścianę, 15-latkiem -dwa.
              • asia_i_p Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:46
                Zwłaszcza małym. Dziecko ma po prostu obowiązek nauczyć się empatii w patologicznym środowisku tak o, z powietrza - jak nie, to o ścianę nim. I oczywiście wszelkie badania psychologiczne dowodzą, że im częściej wali się dzieckiem o ścianę, tym bardziej ono się robi empatyczne.
                Rozumiem, że współczujesz kotu, ale nie wyłączaj myślenia.
                • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:52
                  Sarkazmu nie wyczułaś?
                  • asia_i_p Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:54
                    U Marzeki? Nie, nie wyczułam. Wyczułam autentyczną agresję wobec tego dziecka.
                    • marzeka1 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:59
                      Od autentycznego wkurzenia na tego dzieciaka (nawet bardziej na starszego) do faktycznego rzucenia o ścianę droga daleka.
                • marzeka1 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:52
                  Na razie to emocje górują i nie mój patologiczny 3-latek, za to mam małego psa, więc mogę sobie wyobrazić, co mógłby czuć, gdyby ktoś nim rzucał o ścianę.
                  Pewnie w real;u zwyczajnie zaprowadziłabym do schroniska i kazała popracować przy psach (to starszy), a młodszy przynajmniej popatrzyłby.
                  • asia_i_p Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:59
                    No i to w realu podejście mi odpowiada, pierwsze mnie zmroziło. Bo nawet w emocjach nie można robić z trzylatka człowieka odpowiadającego za swoje czyny. Żydowskie podejście, że aż do 14 lat moralnie odpowiedzialni są rodzice, to może przesada, ale w przypadku trzylatka na pewno.
                    • marzeka1 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:01
                      Cóż, mnie tam WYOBRAŻENIE sobie, jak walnęłabym durnego 15-latka, pomogło, co nie znaczy, ze tak zrobiłabym. Za to do schroniska w ramach prac zagoniłabym na wiele godzin.
                      • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:03
                        Szczerze wątpię, żeby do tego doszło. rodzice zapłaca karę pieniężną i sprawa rozejdzie się po kościach. Przecież to tylko kot, ludzie nie róbmy tragedii - połowa forumek ma takie poglądy.
                      • asia_i_p Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:03
                        O 15-latka akurat to nawet z tym walnięciem o ścianę się specjalnie nie kłócę.
                        • ciociacesia przeciez temu 3 latkowi 29.12.10, 17:20
                          tez wyrządzono krzywdę. to dodatkowo wywoluje u mnie chec walniecia 15latkiem o sciane
                  • majenkir Re: 30.12.10, 13:58

marzeka1 napisała:
                    > Pewnie w real;u zwyczajnie zaprowadziłabym do schroniska i kazała popracować pr
                    > zy psach (to starszy), a młodszy przynajmniej popatrzyłby.

Z calym szacunkiem, ale w schroniskach powinni pracowac ludzie, ktorzy chca tam byc.
                    A taki bydlak to powinien miec dozywotni zakaz zblizania sie do jakiegokolwiek zwierzaka na minimum 100 metrow.
              • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:51
                Jestem za konsekwencjami, że tak to ujmę, naturalnymi wynikającymi z konretnego przewinienia. W tym przypadku dla 15 latka zasadziłabym 60 godzin do przepracowania w schronisku pod ścisłym nadzorem pracownika. Miesiąc "na psach", drugi "na kotach". Inna propozycja - w określonym czasie chłopak miałby przeprowadzić akcje skutkujące adopcją 3-5 kotów ze schroniska. Młodszego zabrałabym do schroniska do boksów z kotami i odpowiednio do wieku opowiedziałabym skąd się tam wzięły i z jakimi ludźmi mogły mieć do czynienia.
              • mirmunn Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:04
                obu bym zrobiła lanie stulecia za takie coś z tyłka powinny byc siekane kotlety, dla starszego jeszcze bym dodała inne kary
                • przeciwcialo Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:07
                  Zaraz ci napiszą że zwyrodnialec z ciebie " bo dzieci bic nie można".
                  • mirmunn Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:14
                    niestety, umówmy się , trzylatek nie zrozumie tłumaczeń i gadek o empatii, a stanowczy zakaz w połączeniu z bolesnymi konsekwencjami do niego trafi i uswiadomi, że kotka właśnie tak bolało
                    oczywiście, zdaję sobie sprawę, że prawdopodobnie "zabawę" podsunąl mu ten starszy gnój
    • mamabasia Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:07
      Bardzo sie ciesze, tyle że gnojkowi nic nie zrobia bo nieletni.
    • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 16:58
      No więc mnie zastanawia ilość zwierząt w tym podobno patologicznym domu. Przecież to jest obowiązek - psy trzeba kilka razy dziennie wyprowadzać, kotom sprzatać kuwetę, a wszystki dbac o pełne miski i wodę. Nie mogę zrozumieć jak ludzie, którzy oferowali swój dom dla takiej gromadki mogli spokojnie patrzeć jak ich dzieci znęcają się nad zwierzętami. Wiadomo w jakim stanie była reszta zwierząt?
      • grudniowa377 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:19
        Trochę was nie rozumiem, od razu wielka wrzawa się z tego zrobiła. Jasne, żal zwierzęcia, ale czy aby trochę Was emocje nie ponoszą?
        Dziecko, notabene człowieka, można uderzyć w ramach kary, ale kota już nie?
        • ciociacesia a co kotek zrobil 29.12.10, 17:23
          ze nim o sciane rzucano?
          ty widzialas w ogole ten film ze sie wypowiadasz?
          • mirmunn Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:25
            i kręcono trzymając za szyję
          • chloe30 Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:26
            Grudniowa pisała jak jej syncio zwierzęta męczył, więc nie rozumie wrzawy, bo sama ma takie w domu
            a przepraszam, teraz już w ośrodku
            • joanna35 Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:28
              Znaczy sie mocno się spóźniłam ze swoją proroczą wizjąwink
              • chloe30 Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:34

joanna35 napisała:

> Znaczy sie mocno się spóźniłam ze swoją proroczą wizjąwink

ale widzisz jaka z Ciebie prorokini dobra big_grin
            • mirmunn grudniowa 29.12.10, 17:30
              to, że twój syn w narkotykowym widzie (albo i bez haja) tak robi, to nie znaczy, że to jest normalne, wiesz
              ja własnemu dziecku tyłek bym skroiła aż miło i jeszcze zrobiłabym mu wstyd wśród rodziny, znajomych i w szkole
              i zasuwałby w schronisku do wakacji aż miło
            • grudniowa377 Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:32
              Zdanie: bo sama ma takie w domu, brzmi tak, jakbys opisywała jakąś rzecz a nie człowieka.
              Poza tym, mój syn nie katował zwierząt, rzucając nimi jak workami o ściane.
              • przeciwcialo Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:33
                W jakis inny sposób umilał im życie?
              • joanna35 Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:35
                To były Twoje zwierzęta, znęcał się nad nimi w Twoim domu, przed Twoimi oczyma??
          • grudniowa377 Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:27
            Tak, widziałam wczoraj, bo jedna z forumek go tutaj wstawiła (potem nawet ten wątek został usunięty). Widziałam, co robił temu kotu ten chłopiec (rzucanie o ściane, podłoge itp. itd.).
            Wiec wiem, o jakim filmie mowa.
            • przeciwcialo Re: a co kotek zrobil 29.12.10, 17:30
              Pewnie gdyby to byli twoi synowie to pochwaliłabyś starszego że taka fajna zabawę znalazł młodszemu. Przecież to tylko kot.....
        • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:25
          Nie moja droga - Ty nas w ogóle nie rozumiesz i istnieje duża szansa, ze o ile Twoje dziecko nie spotka na swojej drodze ludzi, którzy szanują zwierzęta, za kilka lat wyrośnie na podobnego do autora filmiku przyjaciela zwierząt.
        • przeciwcialo Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:26
          Kot dostał za to ze był.
          • grudniowa377 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:30
            Czyli jednym słowem bijąc dziecko chcecie nauczyć je, aby nie biło zwierząt?
            W sumie to dziwna ta nauka.
            • przeciwcialo Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:31
              A może jednak nauka- bicie sprawia ból. W obie strony.
            • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:33
              A jakie Ty stosowałaś metody?
              • grudniowa377 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 17:36
                Rozmowa, rozmowa i jeszcze raz rozmowa. Często zabraniałam przyjemności, jakie miał jako ok. 5,-6 letnie dziecko. Na początku gadaniem nic nie potrafiłam zdziałać, uspokajal się na jeden dzień, a potem od nowa, zresztą zawsze wtedy leciał jeszcze do swojego kochanego tatusia na skarge. To stosowałam inne kare. Ale nigdy bicie. Podziałało. Owszem, troche minęło, ale w końcu zrozumiał, że to jest złe.
                • mirmunn taaak, 29.12.10, 17:44
                  hm.... wybacz, ale pamiętam kilka twoich wątków i z tego, co piszesz wynika, że Twoje metody zapobiegawcze (rozmowa, tłumaczenia) raczej zawiodły... jesli nie odniosły całkowitej klęski..
                  • grudniowa377 Re: taaak, 29.12.10, 17:47
                    zwierząt nie męczy, i nawet nie ma o tym mowy.
                    O ile, to co robił jako małe dziecko podpada pod katogorie znęcania się nad zwierzętami.
                  • kali_pso Z drugiej strony... 29.12.10, 18:27

...Grudniowa jest od wiekszości z nas bogatsza o doświadczenie.
                    On juz wie, że nawaliła i jej metody nie przyniosły wielkich sukcesów...
                    A Ty? Co wiesz TY? Kto wie, czy Twoje lub moje metody sie sprawdzą?
                    W większości jesteśmy matkami małych dzieci, plony będziemy zbierać za czas jakiś, może więc więcej pokory...
                    • thegimel Re: Z drugiej strony... 29.12.10, 18:36
                      Wiesz, ja wciąż mam wrażenie - zresztą chyba nie tylko ja - że grudniowa żadnych wniosków nie wyciąga.
                    • mirmunn oczywiście, nie mam monopolu na prawdę 29.12.10, 18:49
                      i nie wiem, co się zdarzy kiedyś
                      ale nie feruję wyroków od czapy i nie mam klapek na oczach , jak Grudniowa- zwłaszcza w jej sytuacji
                      i wyciągam wnioski z popełnionych błędów
                      a wnioski na temat Grudniowej wyciagam z jej wątków i stojących niejednokrotnie w sprzeczności opinii- przecież jej nie znam
            • mirmunn mówię za siebie 29.12.10, 17:35
              nie biję dzieci i nie uważam tego za metodę
              ale w takiej sytuacji - dla mnie skrajnie patologicznej i niebezpiecznej najlepiej jest zadziałać bardzo ostro
              JEDNORAZOWO
              ból za ból
              nie namawiam do bicia w dziecko jak w bęben przy każdej okazji ale jak dostanie za coś takiego to zapamięta
              a od dręczenia zwiaząt zwykle się zaczyna
              a finał oglądamy potem w tvn albo w - 11
              • mirmunn oczywiście to powyżej pisałam o 3 latku 29.12.10, 17:41
                15-latek doskonale wie, co robi
                i dla niego nie ma wytłumaczenia
              • joanna35 Re: mówię za siebie 29.12.10, 17:48
                Mirmunn, ale to nie jest problem z dziećmi. Problem dotyczy rodziców takiego pokroju jak grudniowa, którzy nie mają szacunku dla innych stworzeń(dla ludzi też nie, no, ale prawo ich troche przymusza) i znajdą usprawiedliwienie dla tego typu przemocy. Mam w domu upośledzone umysłowo dziecko i dwa psy i to moje dziecko doskonale rozumie, że psom sie nie dokucza. Co nie znaczy, że nie próbował pociągnąć Gabrśki za ogon czy łapkę. Próbował tylko moje nie brzmi jak NIE!!! w tonie głosu, w minie, w postawie. W moim głosie nie słychac wahania(przecież to tylko zwierzak).
                • mirmunn Joanno35 29.12.10, 18:01
                  oczywiście masz rację, nie podnoszę tu w ogóle problemu wychowania jako takiego
                  (to bardziej w odniesieniu do tego starszego - porażka na całej linii)

jestem sobie jednak w stanie wyobrazić jako pojedynczą sytuację, kiedy nieświadomy maluch namówiony prawdopodobnie przez brata zaczyna " bawić się " kotem
                  oczywiscie, wina leży po stronie rodziców, że małemu dziecku w domu pełnym zwierząt nie uświadomili, że NIE WOLNO im sprawiać bólu
                  nawet małe dziecko rozumie NIE i wtedy nie dochodzi do takich scen
                  a jak wychowali starszego - to na ich miejscu zaczęłabym się bać, a nuż dla pobicia rekordu
                  2 milionów odsłon w necie synuś ich podpali kiedyś w łóżkach
        • gacusia1 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 20:15
          Co innego klaps a co innego rzucanie kotem o sciane,o podloge,o meble,duszenie go i wywijanie nim trzymajac za glowe badz ogon... i kopanie...
    • duch_mariana Szkoda że nie są tak skuteczni w innych sprawach 29.12.10, 17:49
      Czternastolatka przepada bez wieści, zostaje po niej tylko rower i Policja jest bezradna. Karinki Karwowskiej szukali przez 6 dni i nie potrafili znaleźć. Ale jak o kota idzie, to normalnie błyskawiczna akcja.
      • marzeka1 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 17:52
        Bo wbrew pozorom internet daje tylko ułudę anonimowości, całkiem łatwo jest namierzyć autorów pewnych tekstów, zdjęć, filmów;
      • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 17:53
        dokładnie
        • grudniowa377 mój komentarz odnosił się do słów duch_mariana 29.12.10, 17:56
          • imasumak A myśleć to Duch i Grudniowa potrafią? 30.12.10, 10:42
            bo coś nie wydaje mi się.
            Gdyby facet, który porwał czternastolatkę opublikował film relacjonujący ten fakt w necie, z pewnością by już siedział. Jednak nie zostawił tak spektakularnego śladu. Niestety.
      • matsuda bo go na Wypokie namierzyli, 29.12.10, 17:56
        zwykli ludzie-policja tylko zatrzymała- brawaaa!! podali na tacy, a dla dziewczynki trzeba zadki ruszyć, a ten mróz brrrrr.
      • joanna35 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 17:57
        Może poczujesz ulgę na myśl, ze to nie był odosobniony przykład znecania się nad zwierzętami i na pewno jakiś zwierzak teraz cierpi.
        • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 17:59
          O wiele bardziej mnie interesują cierpiące dzieci i cierpiący dorośli
          • marychna31 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:03
            grudniowa377 napisała:

> O wiele bardziej mnie interesują cierpiące dzieci i cierpiący dorośli

jakaś ty miłosierna...
          • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:03
            A widzisz, dla mnie zarówno cierpiące dzieci jak i cierpiące zwierzęta podpadają pod kategorię istot bezbronnych, nad którymi znęcać się nie wolno. Więc jedno nie wyklucza drugiego.
            • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:06
              Owszem, są bezbronni. Ale jest między nimi caaałkiem spora przepaść.
              W jednym przypadku mówimy o człowieku, w drugim o zwierzeciu.
              • joanna35 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:11
                A słysząłś, że zwierzęta też mają mózg i układ nerwowy?
              • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:11
                Ból odczuwają zupełnie tak samo. Ale od ciebie nie oczekuję, że to złapiesz. Idź lepiej i zastanów się co zrobić, żeby młodsze dziecko nie poszło w ślady starszego.
              • mirmunn znęcanie się nad bezbronnym jest zawsze obrzydliwe 29.12.10, 18:11
                mnie nie robi różnicy, czy to kot, dziecko, bezdomny czy żaba
                postępek agresora jest tak samo ohydny
                bo wynika z okrucieństwa i tchórzostwa
                ciekawe, czy dobermanem też by sobie tak chłopcy porzucali
                • matsuda to na kolanach na Jasną Górę 29.12.10, 18:17
                  wór pokutny za te wszystkie niewinne przejechane autem żabki, za połkniete komary, za zatrute szczury na osiedlu, za poderzniete gardła kiełbasek i za załatwione obuhem steki. gó...arz zrobił źle-dostanie za to, ale fakt, że ktoś hierarchizuje istoty żywe na wazne i wazniejsze wynika z poznania, a nie paplania. Ty też wywyzszasz się ponad innych...
                  • mirmunn zieeeeew matsuda nudna jesteś 29.12.10, 18:23
                    nawet nie chce mi sie tłumaczyć różnicy między przypadkiem/prawami natury
                    a okrutną premedytacją
                    ty moze idź nie na Jasną Górę, ale do samego Bozi po rozum
                    • matsuda ale jakaś 29.12.10, 18:37
                      poza tym nie po to stałam na końcu kolejki zeby teraz nadrabiać, poza tym, ja mam auto.
                      • nowi-jka Re: ale jakaś 30.12.10, 12:39
                        i co brakło??
          • joanna35 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:09
            Jesteś wolontariuszem w hospicjum? Odrabiasz lekcje z dziecmi w dd? Czytasz w szpitalu popołudniami bajki maluchom? W jakikolwiek inny sposób Twoja niezwykła wrażliwość na cierpienie człowieka znajduje ujście w działaniu czy służy tylko podnoszeniu sobie samooceny na forum?
          • kannama Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:30
            A Ty Grudniowa zdajesz sobie sprawe z tego, że jesli te dzieci tak krzywdza kota/inne zwierzeta to nie będa miały oporów zrobić tego z człowiekiem? Zero empatii w nich. Te dzieci jesli im ktos nie pomoże BĘDĄ krzywdzić dorosłych.
      • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 17:59
        Jakby ktoś nakręcił film z nastolatką przetrzymywaną w piwnicy i wrzucił go na YouTube, to pewnie też go szybko namierzyli.
        • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:01
          thegimel napisała:

> Jakby ktoś nakręcił film z nastolatką przetrzymywaną w piwnicy i wrzucił go na
          > YouTube, to pewnie też go szybko namierzyli.

Powiedz to nad grobem Olewnika
          • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:09
            Nie słyszałam żeby taki film na Youtube był, poza tym na temat sprawy Olewnika było już napisane i powiedziane wiele - była to sprawa prowadzona karygodnie - zresztą jak wiele spraw o uprowadzenie. Mam nadzieję, że coś się w tej kwestii zmieni i sprawy uprowadzeń i zaginięć będą prowadzone solidnie. Ale bardzo się cieszę, że zmienia się podejście do katowania zwierząt, bo znęcanie się nad słabszymi jest karygodne i tyle. I dotyczy to zarówno ludzi jak i zwierząt. Ale cóż - jak już ktoś napisał, temat wychowywania dzieci powinien być ostatnim, w którym zabierasz głos.
            • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:12
              Czyli w gorszej sytuacji jest ten kot, niż był wtedy Olewnik, którego nikt nie chciał za bardzo szukać przez te dwa lata? Którego olewano?
              Co tam, niech sie męczy, przecież to tylko człowiek, no nie?
              Paranoja uncertain
              • joanna35 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:13
                Grudniowa Ty jesteś taka głupia czy tylko udajesz?
                • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:15
                  Nie.
                  Po prostu myślałam, że na pierwszym miejscu zawsze jest człowiek, dopiero potem zwierze.
                  U was widze troche inaczej: najpierw zwierzę, potem człowiek.
                  • duch_mariana Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:29
                    > U was widze troche inaczej: najpierw zwierzę, potem człowiek.

Często się tak zdarza. Obwodnicy nie można wybudować, bo zaraz znajdą gniazda ptasie gniazda i sezon lęgowy. A że w międzyczasie kilka osób zginie z powodu ruchu tranzytowego przez centrum miasta, to już nieważne. A najlepsi są ci, co chcieliby z tym dzieciakiem zrobić to, co on zrobił z kotem.
                • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:17
                  Też się nad tym zastanawiam i to od kilku wątków.
                • mirmunn grudniowa, nie kompromituj się już 29.12.10, 18:19
                  zrób najpierw porządek z sobą i synem, co?
                  Ty akurat nie jesteś wg mnie autorytetem w wychowaniu
              • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:15
                Ale o co ci chodzi? Mamy olewać maltretowanie kotów, psów, dzieci, bicie żon, bo niech wszyscy cierpią jak Olewnik? Chyba chodzi o to, żeby prawo w PL było przestrzegane i egzekwowane, żeby policja nie popełniała błędów i łapała łamiących prawo - niezależnie czy sprawa dotyczy kota czy człowieka.
                • grudniowa377 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:17
                  Nie rozumiesz. Kary jak najbardziej dla znęcających się. Tylko że mnie chodzi o to, że niektórzy się tak zachowują, jakby ten kot był najważniejszy. I jakoś każdy od razu zajął się odnalezieniem sprawcy. Szkoda, że nie zawsze tak wszystko sie szybko dzieje w przypadku ludzi.
                  • thegimel Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:22
                    Wiesz, sprawy w sytuacjach, kiedy w sieci znajduje się filmik dotyczący znęcania się nad nauczycielem, koleżanką z klasy, gwałconą dziewczyną w ośrodku wychowawczym etc znajdują podobny odzew internautów, również bulwersują, wywołują reakcję. O sprawie Olewników nikt na dobrą sprawę nie słyszał dopóki nie wybuchł skandal. I o tę sprawę to pretensje do władz, że zapieprzyły, a nie do ludzi, że nie zareagowali.
                  • lola211 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:26
                    Może ci ulzy jak sie dowiesz, ze mnostwo przypadkow znecania sie nad zwierzetami nie prowadzi do poniesienie odpowiedzialnosci.Setki kotów i psów cierpi przez zwyrodnialców i nikt nic z tym nie zrobi.Tutaj durnie sami sie wystawili i nie trzeba bogwie jakich dzialan, by ich namierzyc.Dlatego tak szybko ich ujeto.Gdyby kazdy zbrodniarz wrzucal filmik do sieci to z pewnoscia policja mialaby mniej roboty z jego ujeciem.
                    Dzis ten gó...arz zneca sie nad kotem, a jutro nad rówiesnikiem.A za pare lat dostaniesz od niego kosę pod żebro.Sadzisz, ze nie nalezy szybko interweniowac tylko czekac na rozwój wypadkow?
                  • methinks Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 30.12.10, 13:57
                    Czytam tak te Twoje posty i nie moge sie zdecydowac, czy bardziej jestes trollem, czy po prostu tepym taboretem.
                    Policji udalo sie w miare latwo zlapac kretyna krecacego film, prawdopodobnie po logach na serwerach. Mogla to pewnie zrobic jedna-dwie osoby, ktore zajmuja sie przestepstwami komputerowymi. I tyle.
                    Nie przychodzi Ci do glowy, ze po prostu niektore sprawy rozwiazuje sie latwiej, a niektore trudniej? Jak ktos ginie, slad sie po nim urywa, to nawet jak zgrasz Internety na dyskietke i nauczysz sie ich na pamiec, to nie pomoze Ci to w odnalezieniu tej osoby. Ale w przypadku przestepstw komputerowych (lub zwiazanych z siecia) sprawa jest troche prostsza. A logi na serwerach to tak, jakby kidnaper w miejscu przestepstwa zostawial kartke ze swoim numerem telefonu stacjonarnego. Mialabys pretensje do policji, ze za szybko namierzyla takiego delikwenta?

Teraz bedziesz fukac na policjantow w kazdym przypadku, gdy uda im sie jakas sprawe rozwiazac szybciej, niz sprawe porwania? Druzgocaca logika.
          • xxx-25 Re: Szkoda że nie są tak skuteczni w innych spraw 29.12.10, 18:17
            Grudniowa 377 a no szkoda, w końcu za posiadanie też się w naszym kraju karze wink
    • xxx-25 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:02
      Niektóre wypowiedzi są żenujące, szczególnie duch_mariana i słynna już na tym forum matka polka grudniowa377. No tak a potem jest olaboga pobili bezdomnego, przecie to takie dobre dziecko było, matkę stara i schorowaną zakatowało, a taki grzeczny chłopiec, ot tylko w dzieciństwie się nad zwierzętami znęcał, ale przecież to tylko zwierze. Jestem zdania że dzieciaki powinny zostać zabrane z tego patologicznego środowiska, niestety rodzice nie stanęli na wysokości zadania i bachorów nie wychowali wcale.

PS
      Grudniowa377 ja Cię proszę nic nie pisz na temat wychowania dziecka, akurat autorytetem w tej dziedzinie na 100% nie jesteś.
      • mirmunn howgh :) 29.12.10, 18:07
      • matsuda analfabetyzm wtórny aż bije po oczach: 29.12.10, 18:11
        www.wykop.pl/ramka/569091/zatrzymano-autora-brutalnego-filmu-kot-kaskader/
        to, że rodzicom raz wyszedł taki oszołom to mają im zabrać i tego 3 latka? Za co zamykac rodziców, za to, że synalkowi odwaliło-już sie sąd nim zajmie.
        • xxx-25 Re: analfabetyzm wtórny aż bije po oczach: 29.12.10, 18:15
          Skoro wyszedł im raz taki oszołom jak kochana napisałaś to zapewnij, że ten mały nie będzie takim samym „oszołomem”. Masz pewność że nie zawinili rodzice??
          • matsuda Ty oczywiście wiesz 29.12.10, 18:19
            państwo Hitllerów powinni spalić, a Wojtyłów zywcem do nieba?
            • xxx-25 A ty oczywiście wiesz że nie… n/t 29.12.10, 18:21
              matsuda napisała:

> państwo Hitllerów powinni spalić, a Wojtyłów zywcem do nieba?
              • grudniowa377 Re: A ty oczywiście wiesz że nie… n/t 29.12.10, 18:23
                Lepsze traktowanie zwierząt to chyba jeszcze małe skrzywienie po Hitlerze.
                On ten nie lubił katowania zwierząt.
                • matsuda i wrażliwy na sztukę nie był wcale, 29.12.10, 18:26
                  a ten drugi kolegów pedofilów do Watykanu zaprosił, wszak człowiek to grzesznik ŚMIERTELNY
                • thegimel Re: A ty oczywiście wiesz że nie… n/t 29.12.10, 18:27
                  A jeszcze niedawno pisałaś, że Hitlera nie wolno krytykować. Poza tym, do licha, syn podrzucił ci jakieś proszki czy co? Kto tu pisze o lepszym traktowaniu zwierząt niż ludzi?
                  • grudniowa377 Re: A ty oczywiście wiesz że nie… n/t 29.12.10, 18:29
                    Ale ja go nie krytykuje w dosłownym tego słowa znaczeniu.
                    Zresztą to co napisałam w sumie złe nie jest,
                    Zwierząt nie można katować.
                • mirmunn ale pojechałaś, porównanie, że buty spadają 29.12.10, 18:28

• matsuda oczywiście z ekoskóry? n/t 29.12.10, 18:29
                    • imasumak espadryle n/t 30.12.10, 10:59
                • kali_pso Re: A ty oczywiście wiesz że nie… n/t 29.12.10, 18:32

Hitlerowscy kaci byli przecież czesto kochającymi ojcami- tymi samymi rękami, którymi głaskali swoją Bertę przed snem, podpisywali rozkazy wysyłające żydowskie dzieci na śmierć.

Natura ludzka jest pokręcona, drogie panie...
                  • matsuda Re: 29.12.10, 18:35
                    nie w brazylijskich serialach, tam świat jest dwubarwny, niektórym fikcja przechodziw real, a później zaceitrzewia się, bo moja prawda jest najmojsza.
                • majenkir Re: 30.12.10, 14:22
                  grudniowa377 napisała:
                  > Lepsze traktowanie zwierząt to chyba jeszcze małe skrzywienie po Hitlerze.
                  > On ten nie lubił katowania zwierząt.

To chyba za malo powiedziane wink
                  www.youtube.com/watch?v=oCZ_1u-hKlQ
                  Hitler byl przyjacielem zwierzat.
                  • mirmunn tekst ustawy sygnowanej przez Hitlera 30.12.10, 14:42
                    przeczytałam z przyjemnością
                    szkoda, że tylko w tej kwestii Fuhrer był normalny i postępowy
                    miał tę jedną cechę pozytywną, fakt
                    ale ze wzgledu na "całokształt" jego poglądów nie ma racjonalnego powodu, aby obrońców praw zwierząt stawiać z nim w jednym szeregu
      • kali_pso Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:29
        No tak a potem jest olaboga pobili bezdomnego, p
        > rzecie to takie dobre dziecko było, matkę stara i schorowaną zakatowało, a taki
        > grzeczny chłopiec, ot tylko w dzieciństwie się nad zwierzętami znęcał, ale prz
        > ecież to tylko zwierze.

Może i tak, ale równie często a może częściej w takich przypadkach dochodziło do aktów przemocy fizycznej i psychicznej w rodzinie i to również a może przede wszystkim zawazyło na ukształtowaniu się tego młodego człowieka.
        To agresja rodzi agresję.
        Skąd wiesz, że najpierw nie było bicia a dzieciak nie odreagowywał na zwierzaku?
        • matsuda Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:33
          bywa też odwrotnie, przykładna, kochająca rodzina, a dzieciak przygłup, tutaj ten wiek ma spore znaczenie-15 lat to kwintesencja odjazdy hormonalno-społecznego, ale to tylko okoliczność łagodzaca nie uspawiedliwienie.
          • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:40
            W przykładnej, kochającej rodzinie wyrastają potwory?
            • lelija05 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 12:02
              A o synu, który poćwiartował tatusia i szczątki wrzucił do zalewu słyszałaś?
              Ponoć bardzo porządna rodzina była...
          • mirmunn przygłup 29.12.10, 18:41
            to rąbnie ojcu piwo,
            albo kupi wino za 4,99
            napije sie, zapali i porzyga

a to juz jest coś znacznie poważniejszego - podżega do okrucieństwa osobę, która nie zdaje sobie z tego sprawy, filmuje to, rozpowszechnia i ma plan kontynuować
            • aandzia43 Re: przygłup 29.12.10, 19:05
              Zgadza się, to raczej nie zwykły, młody przygłup. Chłopak albo jest już albo mocno zdemoralizowany (środowisko), albo jest psychopatą (a temu to niekoniecznie rodzice są winni).
              Kiedyś, gdy nie było takiego nacisku na prawa zwierząt i wrażliwość ludzi en masse na ich odczucia była mała, zupełnie normalnym dzieciakom ZDARZAŁO się znęcać nad zwierzętami i wyrastać na nie zwyrodniałe jednostki. Zdarzało się, a potem bardzo się tego wstydzili i nie kontynuowali procederu. Znam takich chłopaków. Ale robienie takich rzeczy, jak ten 15-latek, nie wróży nic dobrego w temacie rozwoju uczuć wyższych albo/i równowagi umysłowej rzeczonego.
          • kali_pso Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:42

W takiej sytuacji dziecko jest zaburzone i wymaga pomocy specjalisty.
            Poza tym, tutaj jest również kwestia tego 3-latka- były swego czasu reklamy przeciw przemocy w rodzinie- dziewczynka biła swojego misia, bo sama była bita...
        • kannama Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:38
          Pewne jest jedno- w tej rodzinie jest problem i powinno sie go rozwiązać. Nie byłam w stanie obejrzeć tego filmu do końca. Szkoda mi bylo kota, ale jeszcze bardziej przerażał mnie widok 3 latka w takim wydaniu.
        • xxx-25 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:41

Oczywiście że mogło tak być, ale z tego co się obserwuje nie do końca tak jest, mogło nie być bicia, ale mógł być chłód emocjonalny, brak empatii ze strony rodziców w stosunku do dzieci. Oczywiście że uogólniłam, ale niestety obserwuje się sporą zależność między znęcaniem się nad zwierzętami w dzieciństwie a późniejszą przemocą fizyczną w życiu już dorosłym. Nie umiem znaleźć tego opracowania, jest sprzed kilku lat – opracowanie z USA gdzie autor zbadawszy iluś przestępców – morderców, katów własnych dzieci dochodzi do wniosku że wielu z nich w dzieciństwie znęcało się nad zwierzętami.
    • changeone Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:41
      Filmu nie dałam rady obejrzeć a że gnoja złapali to się bardzo cieszę. Obawiam się tylko, że już za późno... chyba lubi znęcanie się nad słabymi sad
      • chloe30 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:45
        changeone napisała:

> Filmu nie dałam rady obejrzeć a że gnoja złapali to się bardzo cieszę. Obawiam
        > się tylko, że już za późno... chyba lubi znęcanie się nad słabymi sad

ja zobaczywszy stop klatke przy artykule nawet filmu nie otwierałam, za słabe nerwy mam
        gnój powinien dostać taki w...ol żeby nie siadł przez miesiąc
      • grudniowa377 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:46
        Mój syn jak był mały to mi jeszcze zadał pytanie po czym poznać, że zwierze czuje.
        Ale tutaj znajduje usprawiedliwienie: jego ojciec jako dziecko też robił różne rzeczy, jako dorosły jest nie lepszy, o ile nie gorszy..
        • bsl Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:51
          grudniowa ty cos łykasz ??
          • grudniowa377 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 29.12.10, 18:54
            Nie
    • deodyma Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 09:57
      jako osoba porywcza i wy=ybuchowa napisze tylko tyle, ze gdyby to moj syn odrabal taki numer, jak ten 15 latek, wpie...labym mu tak, za zapamietal by sobie to na bardzo bardzo dlugo i na dupie tez dlugo by nie usiadl.
    • xxx-25 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 10:12
      Wiecie a mnie wkurza wyjątkowo pisane że jest wiele ważniejszych rzeczy, oczywiście głód na świecie, biedne zaniedbane dzieci, ale czy to znaczy że mamy przyzwolenie na maltretowanie zwierząt, czy to znaczy że mamy zamknąć oczy na znęcanie się nad ewidentnie słabszymi. Czy mamy w takim wypadku nie zajmować się niczym co dzieje się pod samym naszym nosem? Zamknijmy oczy i nie patrzmy na nic bo jest wiele rzeczy ważniejszych.
      Żenujące, żenujące że znalazło się kilku co chce wszystko zbagatelizować, jaki to przykład dla naszych dzieci? Co one sobie mają myśleć skoro rodzice dają ciche przyzwolenie na takie zachowania, a dają bagatelizując i starając się udowodnić że jest wiele ważniejszych rzeczy. Może zamiast udawać walkę z głodem na świecie naprawmy to co mamy pod domem, to co możemy naprawić, okazując empatię słabszym w tym przypadku zwierzętom pokazujemy własnym dzieciom że słabszym się pomaga, broni. Empatii człowiek też się uczy, możemy uczyć okazując takową ludziom i zwierzętom. Bagatelizując jakiekolwiek przejawy agresji uczymy tego nasze dzieci…

www.tvn24.pl/-1,1687795,0,1,maltretowany-kot-byl-tragicznie-przerazony,wiadomosc.html
      • thegimel Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 12:09
        Cóż, niektórzy posługują się taką właśnie logiką -jeśli jesteś wrażliwa na krzywdę zwierząt, to znaczy, że nie obchodzi cię cierpienie ludzi.
        • joanna35 Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 13:42
          thegimel napisała:

> Cóż, niektórzy posługują się taką właśnie logiką -jeśli jesteś wrażliwa na krzy
          > wdę zwierząt, to znaczy, że nie obchodzi cię cierpienie ludzi.
          A najczęściej wykorzystują ten frazes ci, którzy nigdy nie pomogli bezinteresownie obcemu dziecku/ dorosłemu, których interesuje jedynie czubek własnego nosa.
      • echtom Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 16:40
        > Wiecie a mnie wkurza wyjątkowo pisane że jest wiele ważniejszych rzeczy, oczywi
        > ście głód na świecie, biedne zaniedbane dzieci,

Bo najfajniej jarać się sprawami, na które mamy niewielki wpływ. Nie da się co prawda nakarmić wszystkich głodujących, ale przecież jestem dobrym człowiekiem, bo o nich myślę i się wzruszam ich losem. A w życiu codziennym jest tak: zbierają na zwierzęta, to się oburzam, że to niemoralne, bo dzieci głodują. Zbierają na dzieci, powiedzmy, na Haiti, to tak samo się oburzam, bo przecież w Polsce też głodują. A jak już zaczną zbierać na te głodujące w Polsce, to czemu nie na chore? I tak można bez końca bronić spraw jedynie słusznych i moralnych, nie ponosząc żadnych kosztów własnych wink
    • dama_z_kawa_i_papierosem Re: Autor filmu z youtube zatrzymany!! 30.12.10, 12:46
      Przeczytalam wasza dyskusje. Film widzialam.

Wiekszosc z was odbiera sytuacje podobnie jak ja.

Odniose sie do wypowiedzi osoby o nicku grudniowa, ze dziecko/czlowiek jest wazniejszy od zwierzecia. Ja uwazam ze czlowiek pod wieloma wzgledami jest wazniejszy od zwierzecia.
      Ale nie ma to odniesienia do tej opisanej sytuacji.
      Rozumiem oddanie zwierzecia komus gdy zagraza czy szkodzi dziecku, wlasnie ze wzgledu na to ze dla rodzicow dziecko jest wazniejsze niz zwierze, ale nie przyzwolenie na dokuczanie, sprawianie bolu. Jezeli rodzice nie potrafia wyznaczyc dziecku granic to nie powinni miec zwierzat w domu.
      A ten film to w ogole jest inna kategoria bo to jest maltretowanie i pisanie w kontekscie tego filmu o tlumaczeniu dzieciom ze zwierzat sie nie krzywdzi to pomylka bo na to juz za pozno.

Np. w sytuacji gdy zwierze stwarza zagrozenie czy w jakis sposob szkodzi dziecku mozna oddac zwierzaka komus bo jest dla rodzicow mniej wazny niz ich dziecko, to logiczne. Ale nie ma to odniesienia do tej opisanej sytuacji. Dziecko kota maltretuje w sposob wyrafinowany. To nie bylo pociagniecie za ogon z ciekawosci. Glowa kota walil w kant kanapy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka