jul-kaa 29.01.11, 20:46 Co to według Was znaczy? I dlaczego właśnie to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszczolaasia Re: Na waleta 29.01.11, 20:52 pijesz do mnie? w moich kregach znaczy to nago, na golasa, bez gaci/barchanow i stanika (kobialki) bez gaci/bokserek (samce). tadam. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Na waleta 29.01.11, 21:09 tak, poproszę bo dla mnie to równie niejasne jak dla wątkowej autorki Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Na waleta 29.01.11, 21:15 mysle ze marne szanse sa co do tego zrodla pytanie bylo z letka retoryczne...no wiesz..nie wiem dlaczego sie tak mowi tak sie moiw no. ponizej jeszczew czytalam ze chodzi o przewaletowanie kogos w akademiku ..to tez slyszalalm. no ale u nas to bardziej chodzi o lataniu "na waleta" www.miejski.pl/slowo-Na+waleta ja nie ejstesm z mazowsza Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: Na waleta 29.01.11, 21:15 pl.wiktionary.org/wiki/spa%C4%87_na_waleta Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Na waleta 29.01.11, 21:25 pszczolaasia napisała: > pytanie bylo z letka retoryczne...no wiesz..nie wiem dlaczego sie tak mowi tak > sie moiw no. Większość "taksięmówiów" ma jakieś wytłumaczenie. Pytanie nie było retoryczne Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Na waleta 29.01.11, 20:54 1. na golasa 2. na lewo, nielegalnie, dotyczy mieszkania gdzieś - w akademiku jako "martwa dusza" albo u kolegi w wynajmowanym mieszkaniu bez zgody właściciela. A dlaczego to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Na waleta 29.01.11, 21:01 kocianna napisała: > 2. na lewo, nielegalnie, dotyczy mieszkania gdzieś - w akademiku jako "martwa d > usza" albo u kolegi w wynajmowanym mieszkaniu bez zgody właściciela. Tu podejrzewam, że dlatego, że śpiąc z kimś w jednym łózku spało to własnie w takiej pozycji, jak niżej piszemy: głowa przy nogach współspacza. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Na waleta 29.01.11, 21:02 poddaję się, moje posty są nielogiczne i nieczytelne, przepraszam, wrócę bez małego wisielca u nogi Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Na waleta 29.01.11, 20:52 w przedszkolu kazano mi leżakować na waleta, czyli na jednym leżaku dwie osoby, jedna ze stopami na wysokości twarzy tej drugiej błeeeeee! mam odruch wymiotny na samo wspomnienie. a dlaczego? jako wnuczka karcianej hazardzistki śmiem twierdzić, że w kartach tak to zilustrowano i dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Na waleta 29.01.11, 20:59 demarta napisała: > a dlaczego? jako wnuczka karcianej hazardzistki śmiem twierdzić, że w kartach t > ak to zilustrowano i dlatego No właśnie, dla mnie to jedyne logiczne wytłumaczenie i długo znałam pozycję "na waleta" (haha) wyłącznie jako "nogi przy głowie drugiej osoby". Że "na waleta" może znaczyć "nago mnie dziwi i zastanawia. Odpowiedz Link Zgłoś
esi1 Re: Na waleta 30.01.11, 12:57 No właśnie - dla mnie na waleta znaczy takie spanie na jednym łóżku, jak figury na kartach Odpowiedz Link Zgłoś
beverly1985 Re: Na waleta 29.01.11, 22:28 Dla mnie "waletowanie" oznaczało udzielenie dyskretnie noclegu w akademiku tak, aby pani z recepcji nie przyuważyła i nie skasowała 12 zł (czyli wspomniane pomieszkiwanie "na lewo"). Nie przyszło mi do głowy, ze ma to cokolwiek wspólnego z pozycją spania bądź z odzieniem. A sama waletowałam przez równy miesiąc kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Na waleta 29.01.11, 22:33 dla mnie wersje są dwie nago i nocleg najczęściej w akademiku ew. stancji. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Na waleta 29.01.11, 22:43 Pani beverly1985 napisała: > A sama waletowałam przez równy miesiąc kiedyś Uważaj z tym "waletowaniem", dla niektórych może oznaczać to pozycje "na waleta" )) Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Na waleta 29.01.11, 22:35 Dla mnie -południowa Polska- to spanie dwóch osób na jednym łóżku głowami w przeciwną stronę (tak jak w kartach), dla mojego męża- Polska północna- to spanie nago Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Na waleta 29.01.11, 22:41 Polska polnocno-zachodnia: 1. Spanie we dwojke w pozycji jak z kart. 2. Przenocowywanie na lewo, lub calkiem legalnie ale bez wlasnego lozka (na przyklad na fotelu). Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: Na waleta 29.01.11, 22:51 Pomieszkiwanie "na lewo" w akademiku. Z innymi znaczeniami się nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Na waleta 30.01.11, 01:29 Nielegalne spanie w akademiku. Moja rodzicielka tak pomieszkiwała na studiach i z jej opowieści znam to słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Na waleta 30.01.11, 02:15 Pozycja 69 Stopki 6 przy buzi 9 i odwrotnie. Z tego tez i waletowanie w akademiku w symbolicznym odniesieniu do potencjalnej ciasnoty spowodowanej dodatkowym(i) wspolspaczem(czami). W odniesieniu do nagosci - nie z moich doswiadczen, u nas sie mowilo sauté Odpowiedz Link Zgłoś