Dodaj do ulubionych

Droga redakcjo...

05.03.11, 13:19

Nie będę ściemniać- mam trochę kłopotów natury osobistej.
Jakoś się nie chcą same rozwiązaćwink ani na moje ponaglenia i pomysły nie reagująwink
Wymyśliłam więc jakieś trzy tyg. temu, że przyda mi się zmiana, więc...włosy swe piekne i prawie do pasa postanowiłam ściąć motywując to tym, że : całe zycie mam długie włosy, są cięzkie i ciagną to moje 160 do ziemi, potrzebuję odmiany itp. Dla mojego otoczenia to byłby szok, zapewniam.

Znalazłam ciekawe fryzury, według mniewink pasujące do mnie , umówiłam się do poleconej fryzjerki na konsultacje i jak ona powie, że to, co wymysliłam jest ok i będzie do mnie pasować- ścinam. Oczywiście, umówiłam sie profilaktycznie na za dwa tyg. i te dwa tyg. mijają w najbliższa środę i wtedy mam iść..

Moja koleżanka mówi:" Włosy odrosna, problemy pozostaną"wink- no i maupa jedna ma rację, coby nie mówić, ale może jednak...w końcu( prawie) się zdecydowałam, lubię zmiany i lubię nowości...no ale rzeczywiście, jest to pomysł podyktowany trochę i moim stanem emocjonalnym...

Czy któraś z Was podjęła taka lub podobną decyzję i była zadowolona?smile
Czy zawsze jednak tak jest, że kiedy wymyślimy sobie swoista ucieczkę od rzeczywistości to raczej satysfakcji to nam nie przyniesie? No niechże która napisze, że jej to wyszło na zdrowiewinkp
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 13:25
      droga autorkosmile czasami jest tak że nawet drobna zmiana (np. nowe czółenka) potrafią zdziałać cuda. Nie rozwiążą problemów ale sprawią że wydadzą się nam one nie takie straszne a rozwiązania same wpadną do przewietrzonej głowysmile
      Tak wiec jeśli jesteś pewna to ścinajbig_grin
      Chciałam jeszcze zauważyć że jeżeli włosy masz tak długie jak piszesz a do tego zdrowe to możesz na nich zarobić jeszcze parę groszytongue_out
      • haidi0111 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 14:04
        Ja kilkakrotnie ścinałam długie (ale nie aż do pasa) włosy. Zmiana była radykalna. choć z drugiej strony wiedziałam, jak będę wyglądać w nowej fryzurze - z moimi lokami nie da się specjalnych cudów zrobić. Nie raz i nie dwa była to reakcja na marazm w moim życiu. A kiedy te włosy już obcięłam to częściej chodziłam przeglądć się do lustra i uśmiechałam się do siebie (idiotkatongue_out) I częściej też zalotnie potrząsałam głową... I świat też zaczynał się do mnie uśmiechać... Wszyscy dokoła zauwazali zmianę i zagadywali wink Ja bym ścieła. tylko z głową i u dobrego fryzjera, który zna się na stylizacji.
        • nangaparbat3 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 15:01
          Ale dlaczego "idiotka"?
      • zefirek1612 Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 15:44
        gdy coś się bardzo zmieniało w moim życiu (rzucił mnie moja pierwsza wielka miłość, straciłam dziecko, rozwiodłam się),generalnie zamykałam jakiś rozdział w życiu to zawsze ścinałam włosy na zapałkę.Pomagałowink
        Dziś nie wiem, bo nie mam odwagiwink
    • zona_mi Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 13:51
      Droga eMamo,
      Jestem żywym przykładem na to, że radykalna zmiana fryzury może przynieść nadspodziewane efekty.
      Któregoś dnia, bardzo smutna i załamana faktem, że nie jestem w ciąży (test negatywny) latami wyczekiwanej, postanowiłam coś zmienić. Zamiast podcinać sobie żyły, na co miałam największą ochotę, włosy z długich (prawie do pasa), wreczyłam mężu maszynkę i bzyknął mnie na trzy milimetry.
      Fryzura wygodna, po 5-6 latach wraca do poprzedniej długości, kolejny test za dwa dni wykazał jednak ciążę, która obecnie w postaci siedmioletniego syna tworzy mi kolejne sygnaturki wink

Wiem, wiem, to nie strzyżenie sprawiło, że mam syna, ale coś w tym jest, nie uważasz? smile

Zetnij, im mniej na głowie, tym łatwiej znajdować rozwiązania.
      • gemmavera Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 18:41
        Hehe, Zona smile)) ja dwa razy ścinałam włosy na superkrótkie i dwa razy w tym samym czasie zaszłam w ciążę wink)) Zdecydowanie coś w tym jest smile)

Obcięcie włosów nie rozwiązuje problemów, ale imo zdecydowanie zmienia właściciela fryzury, tzn. jego podejście do świata. Taki zmieniony właściciel zaczyna inaczej patrzeć na pewne sprawy i niektóre zawirowania zaczynają się prostować.

Włosy obcinać czyli.
        • kawka74 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:22
          Hehe, Zona smile)) ja dwa razy ścinałam włosy na superkrótkie i dwa razy w tym sam
          > ym czasie zaszłam w ciążę wink)) Zdecydowanie coś w tym jest smile)

Przestańcie mnie straszyć, właśnie ścięłam włosy na ultrakrótko ;p
          • zona_mi Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:46
            Lepiej działa odchudzanie - cztery razy w życiu usiłowałam sprawdzać jakieś diety i za każdym razem ciąża murowana.

A, to może wtedy właśnie o dietę, nie o włosy poszło? Więc się, Kawko, nie martw na zapas, może tylko diety ewentualne sobie odpuść wink
            • kawka74 Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 20:19
              Czekaj, czekaj...
              W maju poszłam do dietetyka (bardzo sensowne zalecenia dała, ładnie się wszystko trzymało kupy), i tylko zmarnowałam pieniądze na wypasiony dżem niskosłodzony wink
              Więcej się nie odchudzam ;p
        • nanuk24 Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 02:12
          A to ciekawe co piszecie, bo i ja tezprzeciez szesc miesiecy temu wlosy scielam
          • zona_mi Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 11:25
            A widzisz!

A propos imienia, oczywiście - Szasta.
    • karra-mia Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 13:56
      Problemów ci to nie rozwiąże, ale mała odmiana spowoduje, ze inaczej troszkę spojrzysz na rzeczywistośc i rozwiązanie problemów wpadnie do głowy. A najwazniejsze, że w te trudne dni będzie coś co wywoła uśmiech na twojej twarzysmile Ja jestem za zmianami, a włosy nie ręka,odrosną, więc żaden problem.
      • dzoaann Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 14:12
        zrobilam tak dwa razy...
        raz obcielam wlosy do polowy plecow siegajace, na takie 1 cm... poczulam sie odrodzona, jakas energia we mnie wstapila i zycie stalo sie lepsze... serio... potem wlosy odrosly i nie scinalam ich cale lata... odrosly do tylka wlasnie... i znow je scielam, ale nie az tak radyklanie, na klasycznego boba i tez czuje sie o niebo lepiej... ale ja bylam calkowicie pewna tego, ze tych wlosow musze sie pozbyc...
        • anulla1 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 14:41
          Ja natomiast przy okazji problemów moje długie jasne blond włosy ufarbowałam na bardzo ciemno brązowy- pomogło.
          Jeśli nie jesteś pewna, nie obcina się na bardzo krótko, tylko tak neutralnie.
    • nangaparbat3 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 14:59
      Długie ciężkie włosy ciążą. Jak zresztą sama zauważyłaś.
      Wiele razy w życiu obcinalam długie włosy (bo odrastają) - im dłuższe tym cięższe, im cięższe tym wieksza radosć po obcięciu - naprawdę. I w tym sensie - tak, poprawia to nastrój, więc i problemy maleją.
    • morgen_stern Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 16:19
      Ja często drastycznie zmieniałam fryzurę po zakończeniu dłuższego związku. Tak na nowe otwarcie. Więc może trochę jeszcze poczekaj tongue_out
    • cherry.coke Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 17:49
      Scinanie jest fajne. Pare razy scinalam sie z dlugich i poldlugich do srednich (w krotkich mi nieladnie) i zawsze ma sie takie fajne uczucie wolnosci.

Ale najlepsze uczucie to zrobienie sobie grzywki!!! big_grin
    • easyblue Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 18:09
      Alez oczywiście, że taki krok to świetna rzecz! Oczywiście, ze problemy pozostaną, ale najczęściej nie problemy, a nasze ich postrzeganie powoduje, ze jest nam źle. Zrób rewolucję w szafach - wyrzuć wszystko to, w czym od roku nie chodziłaś /z wyłączeniem ubrań sezonowychsmile/, no wiesz, rzeczy które trzymasz bo ładne, bo nowe bo może kiedyś ubierzesz. Wyrzuć wszelkie szpargały, których trudno Ci się pozbyć i trzymasz je, bo szkoda wyrzucić, a używac nigdy nie będziesz bo to badziewia. Wyrzuć zdjęcia, które są nieudane, mało ładne, nijakie, a trzymasz, bo szkoda wywalić. Jak nie malowałaś paznokci, to zacznij - na początek na stopach. Zmień fryzurę /doskonałe posunięcie/, kolor włosów, nawet diamertalnie z blond na ciemny brąz czy odwrotnie, zrób sobie kolczyk w pępku albo trzy w uszach. Zaszalej. Sprawdzonesmile Powodzenia! Napisz, jak się czujesz w nowej fryzurzesmile
    • hexella Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 18:09
      ja sie wyłamię z powyższego trendu i powiem- nie ścinajsmile to prawda, że włosy odrastają, ale jeśli masz chęć opitolić je na krótko, to powrót do poprzedniej długości może trwać wiele lat. Kojarzę z forum, że swoje włosy uważasz za atut, więc może nie pozbywaj sie go, co? Zrób sobie lepiej tatuażsmile
      Ja ściełam włosy pod wpływem impulsu i z potrzeby odmiany, a potem przez 7-8 miesięcy czekałam aż odrosną. Wracając od fryzjera zastanawiałam się czy da się przez pół roku nie wychodzić z samochoduwink
      pokaż może co tam sobie chcesz wyhodować?smile
      • kali_pso Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:31
        Zrób sobie lepiej tatuażsmile

E...bólu się bojęwinkp
      • rosapulchra-0 Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 15:58
        hexella napisała:

> ja sie wyłamię z powyższego trendu i powiem- nie ścinajsmile to prawda, że włosy o
        > drastają, ale jeśli masz chęć opitolić je na krótko, to powrót do poprzedniej d
        > ługości może trwać wiele lat.

włosy na głowie rosną rocznie średnio 12-15 cm, wystarczy policzyć, ale wiele lat to raczej nie będzie..
        • hexella Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 08:10
          to nie jest taki prosty rachunek- włosy się kruszą i wycierają, często żeby zachować ich zdrowy wygląd trzeba podcinać końcówki, a jeśli są kręcone, to juz w ogóle inna historia. Jeśli podetniesz włosy z długości do pasa na długość do ramion, to ich zapuszczenie do poprzedniej długości zabierze przynajmniej ze 3 lata.
    • a.va Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 18:18
      Też się wyłamię. Obcinanie grubych, pięknych włosów na krótko uważam za niedopuszczalne marnotrawstwo. Taki skarb należy pokazywać smile
      Może zdecyduj się na jakąś inną zmianę? Kolor włosów? Styl/kolor ciuchów?
      • cherry.coke Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 18:28
        Mozna do lopatek, posiepac na kosmyki i zrobic grzywke smile Patrz Zooey Deschanel!
      • kali_pso Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:33
        > Może zdecyduj się na jakąś inną zmianę? Kolor włosów? Styl/kolor ciuchów?

Koloru nie zmienię, styl, ciuchy zmieniłam już dawno, nawet paznkocie malujęwink
        Jak zetnę włosy to zostanie juz tylko wymiana męża...hehehehehehehe
    • hrabina_murzyna Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:09
      Mi zawsze wychodzismile Koleżanka ma rację, że problemy pozostaną, ale włosy się zmienią, a dla mnie to już coś. Zawsze przy jakiś zawirowaniach, problemach zmieniam coś w wyglądzie, fryzurę, makijaż, styl ubierania. ZAWSZE POMAGAsmile No i jak już zmienisz fryzurę to kup sobie coś ładnego i drogiego, coś co chciałaś mieć, ale kasy było Ci żal na taki zbytek, coby było do kompletu. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale działa.
    • ihanelma Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:10
      Kilka ładnych razy big_grin
      Z tym, że mi najbardziej pasują włosy za ramiona i ultrakrótkie. Stany pośrednie są męczące, a po decyzji o zmianie na ultrakrótkie długich się szybko nie ma. A zapuszczanie mnie męczy. Zresztą nie ma tak radykalnej odmiany - chyba, ze ktoś cię dawno nie oglądał na oczy.
      A świadomość radykalnej odmiany jest super, przynajmniej mi dodaje energii wink. Uwielbiam to robić (i dlatego rzadko miewam długie włosy - jak już urosną, robię CIACH). WOW w otoczeniu - bezcenne wink
    • sadosia75 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:14
      Scielam z wlosow do polowy plecow na wlosy do brody. teraz mam totalnie krotkie.
      Scielabym jeszcze raz gdybym mogla to powtorzyc. ale ja mialam totalnego dola i musialam cos ze soba zrobic.
      A Ty kup sobie cos ladnego, wybierz sie do kosmetyczki, albo zmien kolor wlosow a moze wystarczy lekkie sciecie i inna forma fryzury?
      a moze zjedz cos smacznego? smile
      W kazdym razie poki co nie scinaj drastycznie smile
      • kali_pso Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:26

Koloru nie zmienię za żadne skarby świata- mam ognistorude włosy i to mój znak rozpoznawczy...włosów nie chcę ścinać ultrakrótko, ale w moim przypadku nawet ścięcie do ramion to będzie megarewolucja a to jest min. abym zamianę zauwazyławinkp

Dzięki dziewczyny... co zrobię to zrobię - grunt, że wychodzi na to jakoby pomysł zmiany fryzury jako środka zaradczego na zły czas, sam w sobie idiotyczny nie jestwink
        • nanuk24 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:32
          Zawsze chcialam miec ognistorude kudly.

...włosów nie chcę ścinać ultrakrótko, ale w moim przypadku nawet ś
          > cięcie do ramion to będzie megarewolucja a to jest min. abym zamianę zauwazyła;
          > )p

i tam sie zastanwiac, tnij
        • rulsanka Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 09:05
          Ładne grube włosy dobrze wyglądają nawet krótkie. Przy niskim wzroście argumentem za obcięciem jest też to, że długie włosy, przynajmniej rozpuszczone, optycznie zmniejszają twój wzrost. Mierzę tyle, co ty i w dłuższych wyglądam gorzej.
        • sadosia75 Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 09:08
          mam ognistorude włosy

Zazdraszczam szczera zazdraszczajaca zazdroscia smile
          Co zrobisz to i tak bedzie dobrze smile Daj znac jak juz wpadniesz pod kosiarke jaki jest efekt.
          I nie dobijaj mnie wiecej kolorem wlosow smile
    • nanuk24 Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 20:29
      ja obcielam moje dlugie, krecone(mocne sprezynywink lsniace piekne wlosy na calkiem krotko.Czulam sie w nich dobrze i nie zalowalam decyzji, jednak z powrotem zapuszczam, bo mi sie nie chcialo regularnie biegac do fryzjera i pilnowac ich dlugosci.
    • clk Re: Droga redakcjo... 05.03.11, 23:37
      Zrobilam tak 2 razy w zyciu - najpierw za 'malolata'.

drugi raz temu 3-4? lata temu? Dodam, ze do dzis sie mecze z zapuszczaniem, jakos nie chca rosnac. Wygladalam fajnie u fryzjera. Potem bylo coraz gorzej.

Kolor wlosow tak, dlugosc nie.
    • lilly_about Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 09:15
      Jeśli masz piękne i zdrowe - nie obcinaj. No dobra, ewentualnie o kilka centymetrówwink
    • swiecaca Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 14:35
      dziewczyny a co zrobiłyście z tymi długimi obciętymi włosami? tak sobie tylko pytam bo jestem na etapie szukania peruk/uzupełnień z ludzkich włosów i dziwię się że ktoś chce ściąć piękne włosy, choć może do pasa to już przesada
    • a1ma Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 15:48
      > Czy któraś z Was podjęła taka lub podobną decyzję i była zadowolona?smile

Zawsze, ale to ZAWSZE żałowałam ścięcia włosów.
      Nawet jeśli przez pierwszy miesiąc byłam zachwycona nową fryzurą.
    • joanekjoanek Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 16:05
      co za wątek...
      ja od paru miesięcy się noszę z zamiarem ogolenia na łyso (nie z powodów "psychicznych", tylko stanu włosów) i zakupienia peruki na okres przejściowy
      i już-już bym to zrobiła, ale teraz, po przeczytaniu tych wszystkich elaboratów w stylu strzyżenie = ciąża, i dodatkowo zważywszy, że mój mąż zapładnia na wiosnę, to się wystraszyłam, że z tego to co najmniej trojaczki by wyszły...
      no to ja już jednak poczekam do jesieni sad
      • kawka74 Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 20:21
        ja od paru miesięcy się noszę z zamiarem ogolenia na łyso (nie z powodów "psych
        > icznych", tylko stanu włosów) i zakupienia peruki na okres przejściowy

To może lepiej nie ścinaj, tylko potraktuj je rycyną na ciepło smile
        • miaowi Re: Droga redakcjo... 07.03.11, 23:09
          Poważnie? Działa?

Co do problemów - ZAWSZE je przeczekuję. Przy odpowiedniej ilości czasu większośc rozwiązuje się sama. A co jakiś czas miewam nieprzepartą chęć na wizytę u fryzjera i ciachnięcie się na krótko. Co jakiś czas to robię, bo mi włosy b. szybko rosną.
          I zawsze jakoś tak weselej się wtedy czuję.
          • kawka74 Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 19:41
            Poważnie działa. Wypróbowałam.
            Tyle że faktycznie włosy ciemnieją, więc blondynki mogą mieć opory smile
        • joanekjoanek Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 00:23
          kawka74 napisała:

> To może lepiej nie ścinaj, tylko potraktuj je rycyną na ciepło smile

asz kurde, właśnie nie chce mi się. Nie mam czasu.
          Bo one za długie już urosły, a takie bździki cieniuchne przy tym, czaszka zaś na czubku całkiem łysa...
          A jak się golnę, to potem będę rach-ciach i rycyną, i odżywkami za milion, i wszystkim w ogóle, co jest na świecie. To i może odrosną jakieś (już nawet nie "lepsze", tylko właśnie "jakieś", teraz nie są nawet "jakieś").
          • kawka74 Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 19:43
            Ja sobie nakładałam ciepłą rycynę wieczorem i zmywałam to wszystko z rana. W sumie czasu nie zajmowało jakoś arcydużo, acz nie jest to moja ulubiona rozrywka.
    • madzioreck Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 00:45
      Ja tak zrobiłam całkiem niedawno, w listopadzie smile Całe życie noszę długie włosy, co jakiś czas podcinając do łopatek, ale najczęściej takie do pasa. No i w listopadzie obcięłam, i to nawet nie u żadnego dobrego fryzjera, w ogóle nie u fryzjera, dałam mężowi nożyczki i kazałam ciąć smile Najpierw nożyczki były takie z zestawu z maszynką do strzyżenia, ale jakoś nimi nie szło, dokończył takimi malutkimi krawieckimi do obcinania nitek big_grin Ciachnęliśmy na boba, parę dni później mama wyrównała i jeszcze trochę skróciła.

Czy żałuję? Powiem tak: nie żałuję, odmiana dobrze mi zrobiła, włosy odpoczęły, ja odpoczęłam od użerania się z nimi, myje się, suszy i rozczesuje rach-ciach. Ale docelowo będę jednak nosić długie, bo w obecnej fryzurze, czyli bez długich włosów, nie do końca czuję się sobą. Dopóki jednak są, jakie są, cieszę się odmianą i robię sobie uczesania, które na długich włosach nie przejdą smile
      • madzioreck Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 00:47
        A problemy... zmniejszyć to się nie zmniejszyły, ale jak człowiek się czuje świeższy, "odżyty", i ma zafunduje sobie taką małą radość - nastrój się poprawia i jest lepiej smile
    • czarnaalineczka Re: Droga redakcjo... 08.03.11, 19:45
      a nie lepiej jaqkis fajny kolczyk zrobic ? big_grin np w mezu tongue_out
    • kali_pso No i... 09.03.11, 16:49

...ścięłam, ale nie do skórysmile

Fryzjerka, z polecenia, powiedziała, że następnym razem może ściąć mnie na zapałke, ale dzisiaj chce poznać moje włosy i pogadać o mnie i moich oczekiwaniach...włosy mam dużo krótsze, ale nadal sa długiewink Cały myk w tym, że zostały fajnie wycieniowane, zdjęte objętościowo( a kobieta która była obok mnie, i tak twierdziła, że mam 10X więcej na głowie niż ona) no i hit- odpowiednie strzyżenie i suszenie i...tadam....mam kręcone włosywink- mam loki, odzyskały naturalny skręt...

,,,jestem więc szczęśliwa- po wyjściu świat się do mnie uśmiechał a ja usmiechnęłam się do niego...przystojny nawet był..

A w ramach dalszego polepszania nastroju i obniżania stanu konta idziemy z kumpelą na masaż z miodem i wanilią...czego i Wam życzęsmile

Miłego dnia..tralalalalala
      • ihanelma Re: No i... 09.03.11, 17:13
        He, w piątek idę do fryzjera - i co będzie z moim planem zapuszczania? wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka