Dodaj do ulubionych

Komunia x2

07.03.11, 07:29
Dość elegancka restauracja- obiad z dwóch dań, deser, napoje, dostęp do szwedzkiego stołu z przekąskami, w sumie - 60 zł od osoby. Poprosiliśmy o ofertę przyjęć z okazji komunii- ten sam zestaw jedzeniowy kosztuje 130 od osoby.
Trochę się zdziwiłam. Czy znacie może powód dla którego restauracje tak sobie liczą?
ps. Nie spytałam bo ofertę przejrzałam dopiero w domu.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Komunia x2 07.03.11, 07:35
      Bo to świetna okazja,żeby zarobić.
      • gryzelda71 Re: Komunia x2 07.03.11, 07:36
        Poważnie to może większe koszty,bo nie zmykasz do domu po zjedzeniu obiady,tylko zajmujesz salę jakiś czas.
        • asiaiwona_1 Re: Komunia x2 07.03.11, 08:28
          gryzelda71 napisała:

> ,bo nie zmykasz do domu po zjedzeniu obiady,tylk
          > o zajmujesz salę jakiś czas.

Dokładnie tak. My płacimy 140 zł od osoby (70 za dziecko) i możemy siedzieć w restauracji cały dzień. NIe ma żadnego limitu. Tak więc muszą sobie doliczyć za to, że nikogo "prywatnego" już tego dnia nie obsłużą. Poza tym w tej naszej cenie jest też wliczony serwis, tort. Na co dzień obrusów tam nie mają, na obiad komunijny są białe obrusy.
          • tola_i_tolek Re: asiaiwona 07.03.11, 08:55
            Co dostajecie w tej cenie?
            • asiaiwona_1 nasze menu 07.03.11, 09:21
              nasze menu (restauracja jest grecka):

Przykładowa kolejność serwowania:

I - ZUPA: do wyboru
               zupa ze szpinaku
               zupa z kurczaka z warzywami i sokiem z cytryny
               rosół lub pomidorowa dla dzieci

I I- DANIA GŁÓWNE:
              ryba tilapia w sosie cytrusowym
              grillowana pierś kurczaka faszerowana serem halumi i suszonymi pomidorami z sosem jogurtowym
              polędwiczki wieprzowe z sosem z kopru włoskiego
              dodatki: gotowane warzywa, pieczone ziemniaki, ryż

III - DESERY:
              tort lodowo - bezowy
              sałatka z owoców sezonowych z dodatkiem soku z cytryny

po deserach ewentualnie przerwa na spacer

IV -PRZEKĄSKI ZIMNE:
              pikilia - wybór przekąsek greckich, na który składają się
              tzatziki - jogurt z czosnkiem i świeżym ogórkiem
              fava - krem z grochu i oliwy
              melitzanosalta - mus z pieczonych bakłażanów z orzechami włoskimi
              taramosalata - krem z ikry dorsza
              ser feta, suszone pomidory, marynowane papryczki, oliwki
              dolmadakia - liście winogron faszerowane mięsem i ryżem

plasterki pieczonej jagnięciny z pomidorem i pikantnym musem z serów i papryki
              tradycyjna sałatka wiejska
              sałatka ze świeżego szpinaku, orzeszków piniowych i rodzynek

DODATKI DO PRZYSTAWEK:
              pita grecka, masełko czosnkowe, pasta oliwkowa

NAPOJE:
              soki owocowe, woda mineralna, kawa, herbata - bez ograniczeń

NAPOJE ALKOHOLOWE:
              wino domowe białe i czerwone - 54 zł. brutto - rozliczane wg spożycia

Jeśli są Państwo zainteresowani innymi alkoholami to przygotujemy na nie ofertę.

Koszt powyższego menu wynosi 140 zł, ( zawiera: menu, napoje bezalkoholowe, serwis), dzieci do 10 lat 50% rabatu. Wszystkie dodatkowe zamówienia będą doliczane do Państwa rachunku.
    • przeciwcialo Re: Komunia x2 07.03.11, 19:30
      Popyt?
      Ja zrezygnowałam z restauracji jak usłyszałam cenę 140 za osobe dorosła i 80 za dziecko. Toz to jak za wesele do rana!
      • tola_i_tolek Re: Komunia x2 07.03.11, 20:31
        Właśnie sie dopatrzyłam, ze te 130 to za samo jedzenie- do tego napoje ( kawa, herbata, soki) 30 zł za osobę- o co tu chodzi?
        • przeciwcialo Re: Komunia x2 07.03.11, 20:34
          Biznes. Skoro sa chetni zeby zapłacic taka kwote to restauracje korzystaja.
          • tacomabelle to jakiś kosmos 07.03.11, 20:54
            Faktycznie ceny jak za wesele. W moich stronach 100 zl to już megawypas z 2-3 zupami i drugimi daniami do wyboru plus deser i owoce. W zeszłym roku mieliśmy komunię starszego syna i za nieco ponad 80 zł było nie do przejedzenia.

Wino na przyjęcie komunijne? Ja to ciemnogród jestem, podobnie rodzina i znajomi, alkoholu w ten dzień nie pijemy na przyjęciu. Wieczorem kameralnie w domu po drinku czy lampce owszem.
            • mgla_jedwabna Re: to jakiś kosmos 07.03.11, 21:30
              Ja to ciemnogród jestem, podobnie rodzina i znajomi, alkoholu w ten dzień nie pijemy na przyjęciu.

No tak, upatrywanie czegoś niestosownego w winie do eleganckiego obiadu rzeczywiście świadczy o ciemnogrodzie. Drink albo kieliszek wina to tylko w domu, po kryjomu, jasne.
              • angazetka Re: to jakiś kosmos 07.03.11, 21:38
                Wydawało mi się, że jest przyjęte, że na chrzcinach i komuniach alkoholu się nie podaje, bo to święta dzieci.
                • wilma.flintstone Re: to jakiś kosmos 07.03.11, 22:16
                  angazetka napisała:

> Wydawało mi się, że jest przyjęte, że na chrzcinach i komuniach alkoholu się ni
                  > e podaje

Na jakiej planecie? big_grin
                  • angazetka Re: to jakiś kosmos 07.03.11, 22:18
                    Na tej, którą znam. Wczoraj byłam na chrzcinach, alkoholu nie było ani kropli. Parę lat temu na komunii brata ciotecznego - też. Na mojej własnej też nie. Księża też o to proszą. Dla mnie to naturalne.
                    • tacomabelle Re: to jakiś kosmos 08.03.11, 18:41
                      Dokładnie tak, ale widać że dla niektórych każda okazja jest dobra aby się napić.

Owszem lampka wina nie szkodzi, ale powstrzymanie się od niej właśnie w tym momencie jest pewnym symbolem i deklaracją.

I ciekawe dlaczego wieczorny rodzinny toast ma być "po kryjomu". Tzn. jak? Ukradkiem w piwnicy? Z papierowej torebki?
                      • dag_dag Re: to jakiś kosmos 08.03.11, 19:14
                        > Owszem lampka wina nie szkodzi, ale powstrzymanie się od niej właśnie w tym mom
                        > encie jest pewnym symbolem i deklaracją.

A to powstrzymanie się, czego to jest symbolem i jaką deklaracją?
                        • tacomabelle Re: to jakiś kosmos 08.03.11, 19:31
                          Deklaracją, że przy takiej okazji ważniejsze są dla nas inne rzeczy niż odurzające używki. Oczywiście, niewierzących to nie dotyczy, oni przecież komunii ani chrzcin nie organizują.
                          • asiaiwona_1 Re: to jakiś kosmos 08.03.11, 19:38
                            Rozumiem, ze to zdziwienie dotyczyło alkoholu w moim menu? Skopiowałam całość maila od menagera restauracji. Ja nie zamierzam podawać ani wina ani wódki - tak jak na wszystkich uroczystościach dziecięcych typu chrzciny czy urodziny.
                            • tacomabelle Re: to jakiś kosmos 08.03.11, 20:32
                              No to zwracam honor wink

A manager widać ciekawą ma klientelę komunijną skoro z defaultu ci wysłał menu komunijne z winem wink
                              • asiaiwona_1 Re: to jakiś kosmos 09.03.11, 13:49
                                tacomabelle napisała:

>
                                > A manager widać ciekawą ma klientelę komunijną skoro z defaultu ci wysłał menu
                                > komunijne z winem wink

Wiesz - to jest grecka restauracja. Wydaje mi się że Grecy to chyba wina nie traktują jak typowego alkoholu, tylko popijają je namiętnie do obiadu. Poza tym te ich wina stołowe są bardzo smaczne i wcale nie takie chyba mocne jak "normalne" wina. Co prawda menager jest Polakiem, ale pewnie ofertę wysyłają razem z winem coby klient wiedział, że jest taka opcja. Jak robiłam tam obiad po chrzcie młodszej to też się pytali czy chcemy alkohol. Najwidoczniej coraz więcej rodziców nie ma z tym problemu i stawia alkohol na stół przy takich uroczystościach.
                                • tacomabelle Re: to jakiś kosmos 09.03.11, 14:49
                                  "Najwidoczniej coraz więcej rodziców nie ma z tym problemu i stawia alkohol na stół przy takich uroczystościach"

I to jest najsmutniejsze.
    • halapta Re: Komunia x2 08.03.11, 19:35
      Dowiedz się co jest extra w ofercie komunijnej, że tak drogo.
      Ja z innej okazji organizowałam spotkanie rodzinne w restauracji. Zapłaciłam 100zł/osobę w czym był
      - obiad: zupa, 2 porcje mięsa/os (3 rodzaje), 3 surówki, ziemniaki, frytki, kluski śląskie.
      - zimna płyta: wędliny, sery, 3 sałatki, owoce,
      - kawa, herbata w termosach, woda, soki i napoje w dzbankach bez ograniczeń cały czas uzupełniane
      - ciasto z cukierni dowiozłam, alkohol mój, restauracja policzyła za to 10% do całości rachunku za serwis
      Czas spędzony w restauracji 7 godzin
      Niezjedzone jedzenie spakowano nam do domu.

Ale rzeczywiście, knajpiarze zazwyczaj reagują na hasło: wesele, komunia, chrzciny i podnoszą stawki. W ośrodku w którym organizowałam wesele, jakiś czas potem organizowaliśmy zjazd rodzinny i ceny były dużo przyjaźniejsze.
    • alabama8 Re: Komunia x2 09.03.11, 13:54
      Ale chyba nie masz obowiązku informowania restauracji z jakiej okazji planujesz przyjęcie? Zamawiasz salę i catering na rodzinną imprezkę i już. Jak się będą natrętnie dopytywać to powiesz że oblewacie maturę albo 80-te urodziny babci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka