Dodaj do ulubionych

dyplomacja prezesa

18.03.11, 20:34
Bo to chyba ważniejsze, niż ortografia (prezydenta i prezesa).
Po ostatnim wystąpieniu ministra spraw zagr. w sejmie była konferencja prasowa pana prezesa (PiSu).
Pan prezes między innymi powiedział, że Polska jest przywódcą państw nowej Europy.
A potem, że stanowisko komisarza ds. budżetu to żaden sukces, wystarczy sprawdzić, kto je piastował przed nami - Litwa, a przecież Liwie nie daje się niczego ważnego.

Dziwi mnie, że o tym cisza. Potem nie rozumiemy, czemu Litwini boją się nas i nie lubią.
Byc moze to jest tak, jak z Frau Steinbach - Niemcy nie słuchają tego, co mówi o Polsce, ale my owszem.
Przypuszczam, że jeśli nawet u nas nie zauważono, co prezes wygaduje o Litwinach - na Litwie owszem.
Ciekawa też jestem, czy na przykład Czesi uważają Polskę za przywódcę? I co oni na to?
Obserwuj wątek
    • iuscogens Re: dyplomacja prezesa 18.03.11, 20:45
      a masz jakiś link do tej wypowiedzi?? Bo ja już słyszałam o sporej ilości "szokujących" wypowiedzi Kaczyńskiego, a potem okazało się, że wcale takie szokujące nie są, choćby tak jak ostatnie niby nabijanie się z bloga Kasi Tusk. Nie mówię, że tak nie powiedział, ale nic o tej wypowiedzi nie słyszałam, słyszałam jak mówił o Lewandowskim w kontekście jego zmniejszonych kompetencji, a nie Litwy.
      • nangaparbat3 Re: dyplomacja prezesa 18.03.11, 23:04
        Nie mam, będę jeszcze szukać -
        Nie dziwię się, że chcesz - córce opowiadalam, i ona mi nie wierzy, więc i dla niej szukam.
    • piegowata9 Re: dyplomacja prezesa 18.03.11, 20:47
      To chyba jasne, że dopóki PiS ponownie nie wróci do władzy, o ŻADNYCH sukcesach nie może być mowy!!!
    • leeloo2002 Re: dyplomacja prezesa 18.03.11, 22:47
      prosimy o cytat.
      Z Twojej wypowiedzi i kontekstu można zrozumieć to tak, że Litwie nie daje się niczego ważnego bp jest krajem europy środkowo- wschodniej (jak Polska), które w stosunku do Państw starej unii dostają ochłapy a nie sensowne stanowiska.
      I pewnie tego dotyczyła wypowiedź.
      A tu od razu interpretacja, że niedobry Jarosław nie lubi Litwy

A Litwini rzeczywiście Polaków nie lubia . Byłam na Litwie kilka lat temu i wciągu 2 h : masakrycznie oszukano mnie w taksówce, a następnie w hotelu okazało się że jak jestśmy z Polski to nie ma wolnego pokoju ( a przed chwilą były)..
      • nangaparbat3 Re: dyplomacja prezesa 18.03.11, 23:37
        Niestety cytatu znaleźć nie mogę. Na tronie KP PiS bardzo ładnie to omowiono - o Litwie ani o polskim przywództwie słowa nie ma.
        I nie chodzi mi o to, że prezes Litwy nie lubi - ale o to, co wygaduje. W jego wypowiedzi fakt powierzenia wcześniej stanowiska Litwince miał być oczywistym dowodem na jego nikłe znaczenie. Taka wypowiedź dla Litwy jest co najmniej lekceważąca - kiepski pomysł, kiedy się pretenduje do roli przywódcy nowej Europy.
        • leeloo2002 Re: dyplomacja prezesa 19.03.11, 16:47
          no widzisz: nie możesz znależć cytatu. Tak się rodzą plotki
          Ważne jest co ktoś powiedział + kontekst
          • nangaparbat3 Re: dyplomacja prezesa 19.03.11, 17:25
            Z faktu że nie mogę znaleźć cytatu nie wynika, że słowa nie padły. Słyszałam, zrozumiałam, powtarzam z zachowaniem sensu (niestety). Być może potrafisz znaleźć w necie zapis (a nie streszczenie, które jest na stronie KP PiS) konferencji prasowej PiS z 16 marca, to proszę, pomóż mi.
            Większość komentarzy skupiła się na części wypowiedzi prezesa dotyczacej uprzątania zniczy - jak zwykle u nas, nic nie jest ważniejsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka