Dodaj do ulubionych

do mam trzylatkow

25.03.11, 10:16
tych ktore poskladaly do przedszkoli
jak nie dostaniecie miejsca jaki macie plan B?
bo podobno problemy sa ogromne juz w calej polsce nietylko w duzych miastach
jest jakas procedura odwolawcza??trzylatka zniania zostawiac zeby sie nudzil?
serio nie wiem
Obserwuj wątek
    • kammik Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 10:39
      Moja się nie dostanie na 100%, złożyłam podanie chyba tylko w ramach protestu obywatelskiego big_grin Szukam dobrego niepublicznego.
      • gabi683 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 10:44
        U mnie dział w bibliotece dwa razy w tygodniu ,świat malucha .Zajęcia dla 2i trzy latków
        • ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 10:48
          Trudno,będę musiała chodzić do pracy tylko w week.
          • mitazonda Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 10:51
            zajdę w ciążę z drugim, chorobowe, macierzyński i rok zleci, spróbujemy następnym razem wink a na poważnie, nie wiem, chyba dalej babcia, chociaż widzę, że ma już dość i nie daje rady. miejmy nadzieję, że się dostanie.
      • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:24
        kammik napisała:

> Moja się nie dostanie na 100%, złożyłam podanie chyba tylko w ramach protestu o
        > bywatelskiego big_grin Szukam dobrego niepublicznego.

no ja tez ta droga raczej smile
        zastanawiam sie - teraz przy zmianie finansowania pobytu dzieci to juz chyab i roznice cenowe nie beda az tak duze?

• kammik Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:30
          Jakiej znowu zmianie, matkoświnta, ja nic nie wiem. Publiczne drożeją a niepubliczne tanieją? smile
          • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:44
            no zmienia sie finansowanie tych publicznych
            jezeli dobrze rozumiem to nie placisz za pdostawe programowa, czyli do 13 w sensie tu jets ta oplata stala
            a pozniej ok 3 zl za kazda godzine
            u nas zmienia sie tez stawka zywieniowa z 3 cos na 5
            czyli dodatkowych
            no to jednak sporo wiecej niz dotyuchczas
            • kammik Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:06
              Ach, w ten sposób. No i dobra, lżej będzie bulić co miesiac 1,2 big_grin
              • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:13
                uu
                starsznie duzo
                to stoliczne ceny?
                • kammik Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:23
                  Od razu widać, nie? smile Znalazłam coś za 800, ale wieść gminna niesie, ze płaci się za oglądanie tv przez maluchy uncertain
                  • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:34
                    no to przekonalam sie ostatecznie
                    znalazlam takie gdzie za polowe stolicznej ceny w ofercie sa tance jezyki sztuki walki karate logopeda gimnastya muzykoterapia basen itd itp big_grin
                    dalej nie szukam wink
                    • kammik Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:36
                      I nóż w plecy jeszcze mi wsadź, a co se będziesz żałowac wink
                      • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:51
                        wybacz nie taka mialam intencje smile
                        po prostu nie bylam pewna czy to aby dobra oferta
                        bo jednak trzy razy drozje niz panstwowe
                        ale teraz juz wiem na pewno ze nic lepszego nie wymysle

a doswiadczenia z byle jakim przedszkolem juz mam
                        i wiecej nie chce
    • slonko1335 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 10:51
      w zasadzie nie przewiduję takiej opcji bo ma podobno pierwszeństwo no ale w razie gdyby....pójdzie do 4-5 godzinnego oddziału przedszkolnego.
      Procedura odwoławcza jak najbardziej jest i kilkoro dzieci moich znajomych dostało się właśnie z odwołania.
      • ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:09
        slonko1335 napisała:
        > Procedura odwoławcza jak najbardziej jest i kilkoro dzieci moich znajomych dost
        > ało się właśnie z odwołania.

Czyli,ze co?Wyklarujesz bardziej?wink
        • slonko1335 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:30
          Czyli, że nic napisali odwołanie podali powody dla których dziecko w przedszkolu powinno się znaleźć i dziecko się dostało. Formularz zgłoszeniowy jest taki sam dla wszystkich u nas, po naborze zostaje 5 miejsc dla dzieci z odwołania, dyrektorka na podstawie powodów zapisanych w odwołaniu dobiera tą piątkę.
          • ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:34
            Aha
            No nie wiedziałam,że jest taka mozliwośćuncertain
            Bo gdybym wiedziała zrobiła bym to w zeszłym roku.
            • slonko1335 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 11:44
              Może u Was nie ma, aczkolwiek nie sądzę, musi być możliwość odwołania bo są rożne przypadki.

Mogę Ci napisać powody jakie wpisali znajomi.

Jedna to wdowa samotnie wychowująca dwoje dzieci. W momencie rekrutacji nie pracowała, więc dziecko się nie dostało do przedszkola bo u nas samotny niepracujący nie ma pierwszeństwa, tylko pracujący. Kobieta jednak chodziła na kurs finansowany z EFS i po nim miała zagwarantowaną pracę(wcześniej nie pracowała). Napisała odwołanie, przedstawiła dokumenty z programu szkoleniowego i zaświadczenie od pracodawcy, że po ukończeniu kursu będzie u niego pracowała.
              Druga miała opinię od psychiatry, że przedszkole jest bardzo istotne dla rozwoju dziecka-miało jakieś dysfunkcje-nie wiem dokładnie jakie-nie wypytywałam to tylko znajoma z placu zabaw.
              Trzeci powód to miejsce przeprowadzki do innej gminy-u nas nie było miejsc dla dzieci spoza gminy z pierwszych przyjęć. Rodzice napisali odwołanie, (dziecko chodziło do tego przedszkola 3 lata-nie dostało się do zerówki bo się przeprowadzili na przedmieścia), że pracują oboje w tej gminie przy przedszkolu, przedstawili zaświadczenia z miejsca pracy i młody się dostał z tego odwołania.
          • przeciwcialo Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 17:15
            Teraz jeszcze miejsca mogą zwolnic szesciolatki których rodzice wahaja się zertówka czy pierwsza klasa. To my np i jeszcze z 5 osób z grupy syna.
    • ola Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:05
      je będę miała wesoło, bo nie mam szans na dostanie się ani do przedszkola ani do żłobka, ponieważ aktualnie nie pracuję.
      Obie córki pójda więc razem do prywatnego przedszkola (jedna do grupy 1,5-3, druga do 4-latków) a ja bedę się modlić o znalezienie pracy, która pozwoli mi zarobić na podwójną opłatę sad
      • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:06
        ile kosztuja u was prywatne przedszkola?
        • longpath Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:13
          Miałam ten problem w zeszłym roku. Mała chodzi do niepublicznego, płacimy 700 pln. Jesteśmy zadowoleni, więc w tym nie stratowaliśmy do publicznego, bo i tak nie mamy szans. U nas odwołania nie pomogły, bo nie mamy żadnych dramatów życiowych, a jesteśmy zwykła rodziną 2+1, punkty mamy tylko za to, że oboje pracujemy. Podobnie jak dziesiątki innych rodzin, którch dzieci się nie dostały.
          • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:14
            nie dostalismy sie bo jestesmy zwykla rodzina i oboje pracujemy big_grinbig_grin
            mam ten sam problem big_grin
            • jowita771 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:19
              Mojej córce się udało, a też żadnych punktów oprócz tego, że pracujemy. W dodatku w pierwszej kolejności przyjmuje się dzieci, które już chodziły, a ja zapisałam córkę dopiero do czterolatków. W dwóch była daleko na liście rezerwowej, w trzecim przyjęli.
            • ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:27
              No to jakich rodziców dzieci dostaja się do przedszkoli?skoro rodziców pracujących dzieci sie nie dostają?!
              • moofka Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:36
                no nie
                byc regularna prawidlowa pracujaca rodzina sie nie opyla smile
                w pierwszej kolejnosci przyjmowane sa wszelkie dysfunkcje i odchylenia
                na druga kolejnos cmiejsc nie starcza
              • slonko1335 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:58
                ylunia78 napisała:

> No to jakich rodziców dzieci dostaja się do przedszkoli?skoro rodziców pracując
                > ych dzieci sie nie dostają?!

u nas mają pierwszeństwo:

dzieci rodziców pracujących samotnie je wychowujących
                dzieci rodziców z których jedno ma orzeczenie o niepełnosprawności (chyba od umiarkowanego do ciężkiego)
                dzieci z rodzin zastępczych lub adopcyjnych
                rodzeństwo dzieci chodzących do tego przedszkola
                a dopiero później oboje rodzice pracujący.
                • longpath Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 15:35
                  I np. u nas te dzieci z pierwszeństwem wyczerpały wszystkie miejsca, a nawet dla części brakło. Problem tylko taki, że pierwszeństwo mają też dzieci rodziców, którzy formalnie nie są w związku małżeńskim i deklarują się jako samotni. Nikt tego nie sprawdza i nie trzeba żadnych zaświadczeń. A czym innym rzodzicielstwo samotne, czym innym konkubinat.
                  • slonko1335 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 21:17
                    u nas na szczęście w tym roku już zaczęli sprawdzać i liczba samotnych matek dziwnym trafem drastycznie spadła...
        • ola Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:16

• malila Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:23
          W Piasecznie pod Warszawą najniższa stawka, jaką widziałam, to 700 zł. Będziesz dojeżdżać?wink
        • ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:26
          moofka napisała:

> ile kosztuja u was prywatne przedszkola?
          U mnie z zeszłym roku prywatne przedszkole opłata podstawowa 800zł/mc
          Wycieczki i inne za dodatkową opłatą.
      • super-mikunia Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 22:35
        > Obie córki pójda więc razem do prywatnego przedszkola (jedna do grupy 1,5-3, dr
        > uga do 4-latków) a ja bedę się modlić o znalezienie pracy, która pozwoli mi zar
        > obić na podwójną opłatę sad

big_grin big_grin to byłaby dobra opcja, ale niestety oboje pracujemy a koszmarna rata kredytu i fakt posiadania pracy (zmiana w perspektywie - nie wiem czy na lepiej płatna uncertain ) uniemożliwia jej zrealizowanie wink
    • w_miare_normalna Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:23
      Pierwszy wybór przedszkola dałam ten gdzie teraz mieszkam, a w preferencjach wpisałam drugi wybór, przedszkola tego, które jest tam gdzie mieszkałam całe życie, i do którego ja chodziłam smile Mam nadzieję, ze do któregoś z nich się dostanie, bo ja mam dość siedzenia w domu i chcę iść w końcu do pracy ! jeśli nie dostanie się ani do jednego ani do drugiego - dam do przedszkola prywatnego.

Mama Roksany, ur. 16/06/2008 .
      • solaris31 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:39
        ja nie mam planu B sad i jeśli młoda się nie dostanie, będę się odwoływać. na prywatne przedszkole mnie nie stać.

system punktów jest idiotyczny, zresztą, juz to tyle razy pisałam, że więcej nie będę. oboje z mężem pracujemy, więc szanse są małe niestety confused

• ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 12:41
          No to już wiem,że nici z przedszkolasad
          K....!!!!!!!!co za kraj?!
    • to_wlasnie_cala_ja Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 13:29
      ja jestem chyba w najgorszej sytuacji i załamie sie chyba. Moja trzylatka chodzi teraz do przedszkola i właśnie wczoraj zaniosłam podanie o przyjęcie jej do 4 latków tegoż przedszkola, na co dowiedziałam sie że ma bardzo małe szanse na dostanie się . Ciekawe jak dziecku powiem że rok chodziło teraz rok nie będzie chodzic a potem znowu pójdzie. To jest chore
    • ewag12 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 13:31
      My złożyliśmy do trzech przedszkoli. Szanse pół na pół. Kto stanął w kolejce o 4 rano ma więsze szanse - kolejność zapisów jest tu kluczowa. Ja sie spóźniłam bo byłam dopiero o 7 rano...

Bo kto rano wstaje temu... to tak a propo polskich przedszkoli.

Potem dam na msze...
      • solaris31 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 13:36
        gdyby o przyjęciu do przedszkola decydowała kolejność, stałabym i nockę całą wink

a tak wypełniłam druk elektorniczny i teraz zagryzam palce czekając i myśląc, ile to dzieci niby samotnych rodziców, które to dzieci mają na stracie 20 punktów gratis, wywali moje dziecko z przedszkola sad

moja uzbierała 5 za to, że pracujemy. rewelacja. w starciu z tymi 20 punktami nie mamy szans sad powinnam więc nie pracować albo rozwieść się z mężem, wtedy bym miała szansę na przedszkole dla dziecka. chore confused

i od razu mówię - piszę o niby samotnych rodzicach, a nie o rzeczywiście samotnych.
        • ylunia78 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 13:39
          A jaka to jest ta punktacja?To cos wiecie na ten temat?Że niby co?dziecko musi uzbierac określoną liczbe punktów i sie dostaje lub nie?
          • ola Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 15:40
            dokładnie tak.
            Za różne "zdarzenia losowe" dostaje się opunkty. Najwięcej - samotne matki, rodziny z kuratorem, z niepełnosprawnym rodzeństwem itd.
            Najmniej - oboje rodzice pracujący.
            A juz kompletna czapa dla rodziców, z których tylko jedno pracuje.

I tak tworzy się zamknięte koło.
            Siedzę w domu z dzieckiem, chcę wrócić do pracy, ale nie dostanę miejsca w przedszkolu, bo nie pracuję, więc dalej siedzę w domu i nie pracuję, bo ponieważ nie pracuję, nie mam kasy na przedszkole prywatne... Paranoja!
            A potem słucham cholernych polityków, którzy pieprzą o polityce prorodzinnej, aktywizacji bezrobotnych i rosnącej liczbie emerytów w stosunku do pracujących.
            Weźcie ode mnie te dzieci na pare godzin dziennie to bardzo chętnie poszukam jakiejś pracy. Z dwójką dzieci uczepionych nogawki raczej nikt mnie nie zatrudni!
    • marta76 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 17:27
      dzisiaj rozmawiałam z mamą,która pracuje w publicznym przedszkolu. Zrobili od dwóch lat (odkąd zerówki szkolne) dwie grupy 3 latków (nawet po 27 osób) . Mama powiedziała,że po weekendzie wywieszają listę i już jest biała ze zdenerwowania,bo 40 dzieci nie dostało się.W zeszłym roku tylko 4.
      Nasz syn w innym mieście nie dostał się do państwowego w ubiegłym roku.Został wpisany na listę rezerwową jako 49 smileza nami było jeszcze drugie tyle. Miasto pod Wawą (sypialnia) .Dwa przedszkola państwowe ,dwa prywatne. Z miesiąca na miesiąc coraz więcej bloków i domków. Jak słyszę Tuska idzie robić dzieci i Hall, która przed kamera wypowiada się, że to cudownie ,że jest coraz więcej przedszkoli prywatnych i to tylko zła wola rodziców i takie gadanie,że nie ma miejsc (ciekawe,czemu nie wspomina,że w prywatnym pod Wawą to koszt przynajmniej 2 razy wyższy od państwowego)....po czym mówi z uśmiechem: no ja 30 lat temu nie miałam kłopotu z przedszkolem, bo byłam samotna matką.
      • sharpless6 Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 18:39
        W "naszego" przedszkola w zeszłym roku nie dostało się pond 50 dzieci. Jest nawet problem z dostaniem się do prywatnych przedzszkoli, w najlepszych 3 , bo reszta to przechowalnie, już nie ma miejsc. Nie wiem co zrobię.
    • asia_i_p Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 22:07
      Moja córeczka, kiedy miała trzy lata, nie nudziła się z nianią. Trafiła nam się wspaniała kobieta, przedszkolanka z wykształcenia - kiedy wracałam, w domu był co prawda lekki bajzel, ale czekały owoce twórczości plastycznej a na kanapie rządkiem siedziały pluszaki, z którymi bawiły się w szkołe. Sporo chodziły też na spacery - nie było źle.
    • daga_j Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 22:14
      A co byście zrobiły jakbyście miały już3 latka w przedszkolu i zapisujecie go na kolejny rok, wiadomo, a tu pani dyrektor mówi Wam, że mogą być problemy, bo ja jestem matka niepracująca. Owszem syn ma jakieś "plusy" za tę kontynuację przedszkola, ale jednak jakbym miała jakieś zatrudnienie to miałby całkowite szanse. I mówi Wam, że wystarczy jakaś pieczątka z zakładu pracy, od kogoś znajomego, nieważne gdzie i jaka, bo tego nikt nie sprawdza, ale żeby było, że matka jest zatrudniona (bo ojciec jest - w domyśle co nie; normalne małżeństwo). Staracie się o taką oszukaną pieczątkę czy w imię zasad bo jesteście uczciwe, zostawianie pole "zatrudnienie matki" pustym? I wierzycie, że jednak dziecko zostanie na kolejny rok w przedszkolu? (zaznaczę dla większego wyobrażenia sytuacji, że np. dane dziecko nie pała wielką miłością do chodzenia do przedszkola aczkolwiek matka chciałaby iść do pracy i jak go tam nie przyjmą to będzie problem)
    • super-mikunia Re: do mam trzylatkow 25.03.11, 22:51
      plan B było prywatne przedszkole w moim mieście x 2 płatne (mniej więcej) od państwowego, ale... w we wspomnianym przedszkolu nie ma nawet palcu zabaw uncertain i w ogóle jakaś prowizorka uncertain
      jeżeli się nie dostanie do 3 przedszkoli do których chciałabym, to najprawdopodobniej jeżeli będzie miejsce...pójdzie do przedszkola przy szkole w której pracuję... choć to jedna z gorszych opcji jeżeli nie najgorszych uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka