Dodaj do ulubionych

Herbata jest zdrowsza niz kawa?

02.04.11, 08:14
Postanowilam odstawic kawe bo doszlam do 6-8 malych czarnych dziennie oczywiscie z cukrem i zaczely mi sie robic wypryski na gebie podejrzewam ze od tej kawy.
Ale cos poza woda musze pic wiec plan jest przerzucic sie na herbate. No i wlasnie jaka?
Czerwona, zielona czarna, jakas inna? Stanelam bezradnie przed polka harbat w markecie, zatrzesienie. Poleccie jakas herbate, najlepiej taka dobroczynnie dzialajaca na zdrowie to mi sie pomoze zmobilizowac. I zeby moznabylo miodem doslodzic bo gorzka nie pojdzie. I nie owocowa.
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Herbata jest zdrowsza niz kawa? 02.04.11, 08:35
      Zielona. Ja bardzo lubię też białą (zwłaszcza jaśminową). Pamiętaj, że w herbacie jest też kofeina.
    • amoreska Re: Herbata jest zdrowsza niz kawa? 02.04.11, 09:42
      Ja uwielbiam zieloną miętową - rewelacja. W razie potrzeby można dosładzać.
      Kupuję w sieci sklepów "Czas na herbatę".
    • gryzelda71 Re: Herbata jest zdrowsza niz kawa? 02.04.11, 09:49
      Lubie earl grey,zwykła czarną z imbirem,oraz czarne,zielone,białe z dodatkami pigwy,płatków róż,mandarynki.maliny itp.
    • nchyb Re: Herbata jest zdrowsza niz kawa? 02.04.11, 10:44
      kup sobie bratki, na wypryski pomoże...
      herbata zielona zdrowotne właściwości ma, czerwona też, ale słodzenie ich te właściwości niweluje, więc lepiej wypij wodę z sokiem z cytryny i miodem. Smaczne, zdrowsze od słodkich napoi, lepsze od dużej ilosci kawy, która ponoć wapń wypłukuje i może sprzyjać osteoporozie...
    • misia_75 Rooibos 02.04.11, 11:12
      Z dobroczynnie działających to rooibos:
      herbata.info.pl/index.php?main=rooibos&menu=menu_art
      Do tego naprawdę smacznasmile
      • a.va Re: Rooibos 02.04.11, 11:38
        Smaczna? smile To jedyna herbata, której ja, miłośniczka herbat wszelakich, nie potrafię przełknąć i na sam zapach mam odruch ucieczki. Więc jednak nie każdemu podejdzie.
    • imasumak Re: Herbata jest zdrowsza niz kawa? 02.04.11, 11:28
      Kawę pijam rzadko, z ekspresu ze spienionym mlekiem albo po turecku, zaparzaną w tygielku.
      Wolę jednak herbatę, zwłaszcza zielona jaśminową lub czarną z cytryną (wiem, wiem, nie jest to najzdrowsze)
      Ale najwięcej piję wody z cytryną - około dwa litry dziennie.
    • a.va Re: Herbata jest zdrowsza niz kawa? 02.04.11, 11:45
      Mam wprawę w odstawianiu kawy, więc ci podpowiem, że na początek nie rezygnuj z czarnej herbaty, bo będziesz chodziła śpiąca (ja kocham czarne herbaty aromatyzowane tropikalnymi albo alkoholowymi zapachami - jakieś papaje, rumowe itd., kupowane na wagę w sklepie z herbatą, nie pamiętam nazwy).

Jeśli nigdy nie piłaś zielonej, to pamiętaj, że nie zalewa jej się wrzątkiem, tylko trzeba 3 minuty odczekać po zagotowaniu wody i dopiero zalać, parzyć trzeba krótko (ok. 5 min.), po czym wyjąć fusy. Inaczej będzie z goryczką. Dla osób nie oswojonych ze specyficznym smakiem zielonej dobra jest na początku zielona Liptona w trójkątnych torebkach (jest lekko aromatyzowana takim zapaszkiem coś jak mango).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka