Dodaj do ulubionych

Syf w restauracjach

03.04.11, 10:58
Kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji i kolejna zasyfiona knajpa.
Przecież wiedzą że przyjedzie Gesslerka i mimo to nie sprzątają?
A może to tak dla potrzeb tv?
To co się dzieje w knajpach do których telewizja nie zagląda?
Coraz rzadziej jadam na mieście...
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 11:24
      Nie nowośc. Były programy o tajemnicach kucharzy, kelnerów,i innych drup zawodowych. Zadna nie była cudna, ciemna strona jest wszędzie.
      Nie sprzatają bo wg ich standardów jest ok. Gesler ma inne zdecydowanie rózne więc to widac.
      • sarah_black38 Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 11:34
        > Nie sprzatają bo wg ich standardów jest ok.

Są to w takim razie bardzo niskie standardy. W którymś z programów pokazywali wnętrze szafki kuchennej na naczynia.Ja mam czyściej na półkach w garażu tongue_out
        • ylunia78 Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 11:55
          Wydaje mi się to specjalnie wybieranie takich restauracji dla potrzeb programu,żeby widz robił wielkie oczy ,że tak chyba naprawdę być nie może.Przychodzi pani Gessler i robi wielki rozpiździaj."Widzi mi się"jak wszytsko wypierd...la do kosza.Od żarcia po obrusy czy coś tam.Oosobiście jej nie lubię i chyba bym ją zagryzła.Ja rozumiem,że zna się na gotowaniu,ale przecież każde podniebienie jest inne i każdy ma inny gust.Czy ja muszę zrobić swoja restaurację wg jej"widzimisię"?
          • niebieski_lisek Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 12:06
            Nie musisz, ale skoro właściciele ją zapraszają, to znaczy że mają problem, nie mają klientów. Moim zdaniem głupotą jest proszenie jej o pomoc, a potem negowanie jej pomysłów.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 12:08
              oni nie wiedzia kiedy ona przyjdzie
              • spicy_orange Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 12:14
                ale zgłosili się do programu więc wiedzą że KIEDYŚ przyjdzie. Wyczyścić kilkuletni brud by wypadało a potem poprawiać na bieżąco.
                • yenna_m Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 12:17
                  no kurcze, ale jak sie w tej kuchni gotuje, to az dziwne, ze zatruc pokarmowych nie bylo...
    • noemi123 Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 12:19
      imogen0 napisała:

> Kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji i kolejna zasyfiona knajpa.
      > Przecież wiedzą że przyjedzie Gesslerka i mimo to nie sprzątają?
      > A może to tak dla potrzeb tv?
      > To co się dzieje w knajpach do których telewizja nie zagląda?
      > Coraz rzadziej jadam na mieście...

Też unikam knajp, i dlatego właśnie siedzimy teraz na pięknej polanie, m piecze mięsko na grillu a ja śmigam po necie i planuje trasę wakacyjnà.
      Smacznegosmile
      • gagunia Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 13:27
        Masakra, na grilla na polanie zabierać kompa....

• nutka07 Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 13:39
          Masakra to jest teraz w Libii a dziewczyna odpoczywa jak lubi.
        • ylunia78 Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 14:06
          gagunia napisała:

> Masakra, na grilla na polanie zabierać kompa....
          >
          Co tam masakra?Każdy odpoczywa jak lubi.

Do koleżanki na polanie-NIE CHWAL SIĘ!!!winkBo mię serce pękabig_grin
    • ira_07 Re: Syf w restauracjach 03.04.11, 19:09
      > Przecież wiedzą że przyjedzie Gesslerka i mimo to nie sprzątają?
      > A może to tak dla potrzeb tv?

Eureka!

> To co się dzieje w knajpach do których telewizja nie zagląda?

Jak sobie radzą, to Gesslerka nie zagląda, a zatem mają czysto a załoga się kochawink
    • lejla81 Re: Syf w restauracjach 04.04.11, 10:14
      Bez przesady, pracowałam kiedyś w restauracji za czasów studenckich i było w porządku. Też oglądałam ten odcinek i mnie najbardziej zdziwili właściciele i ta pożal się Boże menadżerka na stanowisku. Tam, gdzie ja pracowałam, to był biznes rodzinny, właścicielka, jej córka, syn i synowa praktycznie codziennie siedzieli w kuchni, może nie gotowali wszystkiego od A do Z, ale próbowali, doprawiali, czasem ziemniaki obierali... Wychodzili do gości, pomagali kelnerom. Po prostu zarządzali tą knajpą i to przynosiło konkretne efekty.
      • imogen0 Re: Syf w restauracjach 04.04.11, 12:04
        Ja też wierzę,że nie wszędzie jest brud.Mój znajomy ma knajpę i hopla na punkcie czystości,u niego za niedbalstwo można wylecieć z pracy...
    • kalarepka83 Re: Syf w restauracjach 04.04.11, 10:15
      Też mnie to zastanawia...gdybym chciałabrać udział w takim programie, najpierw posprzątałabym kuchnie...a program rzeczywiscie bardziej odstrasza niż zachęca do jedzenia "na mieście".
    • bell82 Re: Syf w restauracjach 04.04.11, 15:08
      na innym forum czytałam wypowiedz jakiejs osoby pracujacej przy produkcji programu, podobno własciciele nie wiedza kiedy konkretnie Gesslerowa wpadnie..chociaz sam fakt tego ze wpadnie powinno im dac do myslenia, chociazby w kwestii sprzatania..a moze sie nie spodziewaja ze im przetrzepie kuchnie od góry do dołu i sie rozejdzie po kosciach
    • mary_lu Re: Syf w restauracjach 04.04.11, 23:17
      Poznałam bardzo dobrze trzy restauracyjne kuchnie i akurat wszystkie trzy były bardzo czyste. Bez Gesslerowej wink

Dobry szef kuchni powinien być despotą i pedantem, a przynajmniej takich poznałam. Mieli świetnie działające kuchnie, a personel, choć często zestresowany i zmęczony, ostatecznie szanował ich i był zadowolony z pracy.
    • yuka12 Re: Syf w restauracjach 04.04.11, 23:37
      Gesslerowa czy Gordon Ramsay trafiaja tam, gdzie dzieje sie zle. Czesto (ale nie zawsze) zaniedbanie jakosci jedzenia i smaku potraw wspolgra z brudem w kuchni i przyleglosciach i podla jakoscia skladnikow. Czasami wlasciciele tak ufaja pracownikom lub w tak niewielkim stopniu znaja sie na restauracyjnym biznesie, ze nie kontroluja wystarczajaco zaplecza. Skutki widac.
    • aurita Re: Syf w restauracjach 05.04.11, 07:59
      Brud to jedno, ale mnie uderza fakt, ze wlasciciele chca jak najmniej wydac (podajac tandete) a jak najwiecej zarobic (windujac ceny). Tak po polsku: nie narobic sie a zostac milionerem, a wszystko wykonane bez milosci do sztuki kulinarnej sad
      • yuka12 Re: Syf w restauracjach 05.04.11, 18:23
        Patrzac na program Ramsay'a chociazby nie tylko po polsku niestety; wyciagnac jak najwiecej jak najmniejszym kosztem czesto bez jakiejkolwiek znajomosci biznesu barowego probuja rzesze ludzi na calym swiecie ... .
    • thegimel Re: Syf w restauracjach 05.04.11, 09:16
      Mnie najbardziej rozwaliła struktura władzy w tej knajpie.
      Prezes, dyrektor, pani manager w jednej knajpie? I w ogóle ten pan, który cały czas łaził ze słuchawką w uchu zrobił na mnie wrażenie wyjątkowego buraka.
    • lelija05 Re: Syf w restauracjach 05.04.11, 09:24
      Już czytałam, że program jest ustawiony, wszystko wyreżyserowane, itd, itd.
      Ale i tak mnie dziwi, że właściciele zachowują się tak, jakby ktoś bez ich wiedzy wtargnął do ich lokalu i na siłę starał się pomóc. Nie wiem, czy oni mają się tak wg scenariusza zachować, czy nagle doszli do wniosku, że jednak pomocy nie potrzebują i Gessler tylko im d...e zawraca.

Nie widziałam wszystkich odcinków, ale nie poszłabym na obiad do żadnej z nich, które widziałam.
      Wyjątek zrobiłabym dla restauracji w Wieliczce, Maxym bodajże, ekipa była sympatyczna, a właściciel bardzo przejęty (nawet za bardzo).
      Mimo, że mieli nieumyte, nieużywane naczynia w szafce smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka