bsl 20.04.11, 08:47 poddałybyscie sie zabiegowi sterylizacji ?? zakładam ze ma sie juz tyle dzieci ile sie chcialo i wiek w ktorym dzieci miec sie nie chce , ewentualnie względy zdrowotne decyzja łatwa czy trudna ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kota_marcowa Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:04 > zakładam ze ma sie juz tyle dzieci ile sie chcialo i wiek w ktorym dzieci miec > sie nie chce W takim przypadku czemu nie. Ale w naszym "wyznaniowym" kraju niedługo farmaceuta będzie mógł odmówić sprzedaży tabletek anty, więc o czym ty piszesz kobieto Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:06 oj zapomnialam dopisac "jezeli bylaby taka mozliwosc " Odpowiedz Link Zgłoś
insomnia0 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:11 Nie, ponieważ nie wiadomo czy decyzja , że "dzieci więcej już nie chcę" nie uległaby zmianie powodów do zmiany takiej decyzji moze byc wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:15 Tak. Decyzja łatwa. Zwłaszcza, że nie trzeba już ciąć brzucha. Tylko zanim doczekam się legalności tego zabiegu w Polsce uzbieram sobie na wyjazd albo przestanę być płodna Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:19 Nie. Pomijając kwestie światopoglądu, bałabym się, że nieodwracalność tego zabiegu zatrułaby mi życie. Niby wiem, że jestem za stara na dzieci, ale jednak... nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:21 tu w RC jest to bezpłatny zabieg , ale poprzedza go rozmowa z ordynatorem ginekologii ktory uswiadamia co sie z tym zabiegiem wiąze , podpisuje sie papier ze sie wie i tyle gdzies czytalam ze w polsce sa prywatne kliniki ktore zabieg wykonuja , tylko czy to legalne to nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:33 Za pieniądze to można piękną dokumentację spreparować w celu zasadności zabiegu Tylko płacenie za nielegalne usługi medyczne nie zgadza się z moim światopoglądem. Dawanie łapówki też nie. Dzieci mam dość, więcej mieć nie chcę. Póki co regularnie się spiralkuję Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:19 Muszę zaznaczyć, że ja mam o jedno dziecko za dużo. JA bardzo chętnie bym się ciachnęła, a jeszcze chętniej wysłałabym na zabieg męża bo 1. ja już narażałam swoje zdrowie pakując się w ciążę i 2. u facetów nasieniowody są płycej i nie trzeba grzebać im w trzewiach. Jednak kołacze mi się po głowie dlaczego prodzietni którzy osiągnęli już swój "limit" nie chcieli by się ciachnąć: dziecko zawsze może się pochorować/ pożegnać ze światem i może być potrzebne kolejne dziecko na "części zamienne" (idealny dawca szpiku)/ kolejne dziecko w miejsce tego co odeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 12:36 > Jednak kołacze mi się po głowie dlaczego prodzietni którzy osiągnęli już swój " > limit" nie chcieli by się ciachnąć: dziecko zawsze może się pochorować/ pożegna > ć ze światem i może być potrzebne kolejne dziecko na "części zamienne" (idealny > dawca szpiku)/ kolejne dziecko w miejsce tego co odeszło. Brzydko to napisałaś, ale tak, to mnie właśnie powstrzymuje - lęk, że po zabiegu straciłabym dzieci i nie mogła mieć kolejnych. Koncepcja dziecka na "części zamienne" nigdy nie przyszła mi do głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:20 Gdybym była stuprocentowo pewna, że nie chcę więcej dzieci albo ciąża byłaby dla mnie mocno niewskazana, to bym się poddała sterylizacji. Nawet przy obecnych uregulowaniach prawnych. Uważam, że takie rozwiązanie powinno być dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
niceflower454 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 22.04.11, 16:04 do jowita-ja tez tak uwazam.Czlowiek jest wolną jednostka i ma prawo w pelni decydowac o swojej plodnosci.Zaden urzednik czy polityk nie ma prawa dyktowac mu warunkow w tej kwestii.To samo dotyczy antykoncepcji i aborcji.Lekarz i farmaceuta nie jest od demagogii tylko wypelniania swojej "posługi" wobec pacjenta/klienta ,a nie "umoralniania" go.Dodam,ze nawet w katolickich Włoszech aborcja na życzenie jest norma.....Natomiast eutanazji to ja jestem przeciwniczka zawzietą.Tu zasada powinna byc logicznie nieskomplikowana.Prawo powinno dopuszczac sterylizacje i aborcje,bo jak moge cos zrobic to moge to zrobic lub moge tego nie robic.To taki logiczny bełko,ale ma sens.Gdy mam zakaz to moge tylko tego nie robic badz kombinowac jak zrobic to na lewo.Rozumiesz,nie??! A religia ,jakas tam pseufdoetyka ,ktora kloci sie z medycyna i biologia,no coz....moflitwa dla psychiatry to myslenie magiczne,a reszta niech bedzie kwestia sumienia kazdego znas,cokolwiek to znaczy .... Nadmienie,ze katoliccy lekarze dla rozglosu brzęczący o zakazie sterylizacji i aborcji nie uważają płodu do 12 tygodnia za czlowieka i gdy poronienie jest w toku zastanawiaja sie lub nie podaja srodkow na jego zatrzymanie gdyz uwazaja,ze norma jest poronienie 3 miesiecznego "czlowieka".Takze punkt widzenia u tych oszolomow zalezy od punktu siedzenia.Nadmienie,ze do niedawna calkiem nasi katole w białych kitlach odmawiali pogrzeby plodom po poronieniu. Takze wynurzen tych nie wolno traktowac serio i na powaznie.A kazdy doktorek czy farmaceuta zaslaniajacy sie klauzula sumienia powinien byc pozbawiany prawa wykonywania zawodu,gdy to co robi kloci sie z sumieniem PACJENTA.Ono tu ma pierwszenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:24 Myślałam, że będzie wątek o kotach Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:25 )) nie lubie słowa "sterylizacja" ale nie umialam go niczym zastąpic jezeli chodzi o koty i psy jestem na TAK Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:27 ja to bym wolała, żeby mój mąż się poddał, jako że u mężczyzny to prostsza procedura. Bo mnie to w zasadzie powstrzymuje tylko chirurgiczny aspekt sprawy. Albo za mało mi zależy. Ale tak, ogólnie jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś
e-dziunia Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:33 nie zastanawiałam się jeszcze nad tym, ale na pierwszą myśl, sądzę, ze byłabym raczej za. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:30 Mam nadzieję, że za 10 lat, kiedy będę kończyć okres rozrodu, którego jeszcze nie zaczęłam w Polsce będzie to już standard. W tak zwanych "dzisiejszych czasach" na świecie nie trzeba do tego operacji. A jeśli nie, to zrobię sobie lub chłopu za bliższą lub dalszą granicą. Już wiele razy to pisałam, i napiszę jeszcze raz - jedyną grupą, której zależy na tym żeby podwiązywanie jajowodów było zabronione, są lekarze wykonujący cesarki na życzenie=za pieniądze. Bo przy tej okazji mogą sobie zarobić i do drugiej kieszonki. W PL działają co najmniej 2 kliniki wykonujące wazektomię, i jakoś prokurator im jeszcze do drzwi nie wali o świcie. Odpowiedz Link Zgłoś
black-cat Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:34 Gdyby była taka możliwość - zdecydowanie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:35 Na dziś - nie. Dobrze się czuję płodna. ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 09:38 ja rozumiem tez sie czułam kiedys dobrze , ale lat mam 40 i dzieci 3 wiec w mojej sytuacji jestem na tak Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 15:02 Ja podobnie. Tym bardziej ze stan zdrowia nie wrózy zadnej kolejnej ciązy dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pomarola Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 10:16 A jakie mogą być względy zdrowotne dla zrobienia sterylizacji ? Bo ja rozumiem, że się wycina jajniki czy macicę, bo np. jest nowotwór, ale samo podwiązanie jajowodów w czym ma niby pomóc "zdrowotnie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 10:22 a na przykład przy 3 lub 4 "cesarce" Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 10:22 A hormony to są neutralne dla zdrowia? Kolejna ciąża też? Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 10:38 A takiej pani Tysiąc na przykład to by pomogło, gdyby to uczyniono w odpowiednim momencie. Czyli generalnie wtedy kiedy ciąża/poród są absolutnie niewskazane dla kobiety ze względów zdrowotnych i ten stan nie ulegnie już prawdopodobnie nigdy zmianie. Jak wspomniane liczne cesarki. Poza tym w wieku 35+ kobiety mogą nie chcieć już zachodzić w ciążę ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia wad genetycznych. Natomiast wiele z nich pozostanie płodnymi jeszcze przez ok. 10 lat. Łatwiej zrobić ciach ciach, mieć z głowy i nie przejmować się ewentualną antykoncepcją. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 10:36 Nie poddałabym się. Żadnych takich ingerencji. Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 10:49 jesli juz rozwabym czyjakolwiek sterylizacje, to swoja, a nie partnera. Inaczej musialabym bardzo uwazac przy wszelkich skokach w bok ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 12:17 Moj maz to rozwaza, wlasciwie nie ma czasu umowic sie do lekarza. Jesli mialabym prowadzic zycie seksualne poza malzenskie a do tego bogate, majac juz dzieci zdecydowalabym sie na zabieg. Oczywiescie biorac pod uwage wazne czynniki czyli miedzy innymi sytuacje osobista, wiek a takze bedac pewna, ze dzieci juz nie chce. Trudne - latwe zalezy dla kogo. Mam znajomych, ktorzy maja po 26 lat i zabiegowi poddal sie facet bo maja juz 3 dzieci, inni maja 30-32 i takze on jest po zabiegu - dzieci 2, inni, 30-32 tez facet - dzieci 4, inni, 36-38 3 dzieci - facet po zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 20.04.11, 13:34 bsl napisała: > poddałybyscie sie zabiegowi sterylizacji ?? Rozwazalam, zaraz po urodzeniu drugiego dziecka. Nawet juz termin mialam . Ale potem pomyslalam - urodzilam dwoje dzieci, teraz chyba kolej na tatusia, zeby sie troche pomeczyl . No i poslalam malzonka, zeby sie ciachnal. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 13:54 raczej nie chyba ze po 45 rz , wczesniej nie ma mowy Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 15:13 Za. Kiedy urodzilam dziecko, oboje z mezem zdecydowalismy ze nie chcemy wiecej. Maz poddal sie wazektomii, bo dla niego to byl kilkunastominutowy zabieg w znieczuleniu miejscowym. Sama go trzymalam w tym czasie za reke, a maz pod wplywem dragow dowcipy lekarzowi opowiadal)). Zero problemow po. Sama ze wzgledow zdrowotnych (cysta na jajniku, bolesne i nieregularne miesiaczki) mialam czesciowa histerektomie-usunieto mi jajnik , macice i szyjke macicy. Hormonow nie przyjmuje bo drugi jajnik produkuje. Koniec miesiaczek to niesamowita ulga. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 16:21 Tak. Decyzja wcale nie byla trudna (bo ja sie poddalam sterylizacji, legalnie, przy okazji ostatniej cesarki). Wszystkie dzieci w domu , wiecej nie zamierzam miec, argument , ze gdybym stracila obecne dzieci i chciala miec kolejne do mnie nie przemawia. Po pierwsze, nie da sie zadnego dziecka zastapic kolejnym, a poza tym uwazam, ze jestem za stara na kolejne dzieci. Rozwiazanie bardzo wygodne, zadnego trucia sie hormonami, ktorych nie toleruje i ktorych stosowanie mogloby stanowic wieksze zagrozenie dla mojego zdrowia i zycia, zero stresu, strachu przed wpadka, zadnych gumek, NPRu, itd. I zadnej traumy po, tylko ulga Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 18:35 Po drugim dziecku (ktorego narazie nie mam w planach ale licze na wpadke) poddam sie sterylizacji. Jak dla mnie to lepsza opcja niz lykanie hormonow. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 18:43 Jestem za. W pewnym wieku i tak się dzieci nie rodzi. Ciachnięcie jajowowdów zdrowsze niż łykanie hormonów/ Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 19:57 Ja nie Ale z chęcią przeznaczłabym część moich podatków na taki zabieg dla wszelkich mętów i żuli Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 20:37 Cudownie. A kto i na jakiej podstawie decydowałby, kto jest wystarczająco mętnym mętą, by zmusić go do tego zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 20:42 ja mogłabym decydować ale z pewnością przy dobrze pomyslanym systemie byliby kompetentni ludzie p.s. kilkoro takowych przebywa u mnie pod osiedlowym sklepem- zasiłki dla patologi, schroniska- to nie pomoc. Ludzie Ci są płodni i przekazują dalej biedę, bezrobocie, nałogi. To jedyny sposób by ograniczyć bezmyslne rozmanażanie się i krzywde wielu dzieciaków Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 20:53 No cóż, widze że nauczyłaś się "żyć na ziemi jak człowiek". Grecy na to mówili "hybris". Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 21:32 Znasz pojęcie metafory ?- w kontekście sygnaturki Przeanalizuj to co napisałam bez patosu oazo empatii i dobroci, to może zrozumiesz. Jeśli nie podaruj sobie osobiste wycieczki, wyraziłam swoje zdanie - nie rzucam tematem do dyskusji. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 22:27 guderianka napisała: > Znasz pojęcie metafory ?- w kontekście sygnaturki Znam. Cytowałam ją w funkcji jak najbardziej metaforycznej. > Przeanalizuj to co napisałam A co tu jest do analizowania? Pochlebiasz sobie. bez patosu oazo empatii i dobroci, to może zrozumi > esz. Nie rozumiem. Nie trzeba szczególnej dobroci, żeby rozmawiać o elementarnej przyzwoitości. Natomiast jej brak (jaki niewątpliwie ma miejsce w postulowaniu przymusowej sterylizacji kogokolwiek) gasi we mnie empatię (oczywiście w stosunku do występujacych z podobnymi postulatami, w tym wypadku do ciebie). Nie rozumiem też, dlaczego empatia czy dobroć miałyby być niewskazane. Patosu się nie dopatrzyłam - chyba że termin "hybris" jest taki trudny do przejscia. > Jeśli nie podaruj sobie osobiste wycieczki, że niby co jest "osobistą wycieczką"? przypisanie pychy osobie, która oświadcza, że jest gotowa dokonywać selekcji do sterylizacji? wyraziłam swoje zdanie - nie rzucam > tematem do dyskusji. A to paradne! > EOT-- AHZG Odpowiedz Link Zgłoś
tully.makker nie czepiaj sie nanga 21.04.11, 10:17 Ten pomysl mozna tworczo rozwinac - np sterylizowac rodzicow niepelnosprawnych dzieci, po co maja dalej przekazywac swoje niepelnowartosciowe geny. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Guderianka, 22.04.11, 13:59 guderianka napisała: > Ale z chęcią przeznaczłabym część moich podatków na taki zabieg dla wszelkich mętów i żuli Mozesz stworzyc oddzial na Polske www.telegraph.co.uk/health/healthnews/8069697/First-drug-addict-sterilised-under-cash-for-vasectomy-offer.html Fundacja placi narkomanom za poddanie sie wazektomii. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 oczywiscie! bardzo chetnie! 20.04.11, 20:23 po drugiej ciazy juz nie planuje dzieci. zamierzam wlasnie podczas swiat namowic tesciowa (lekarza ginekologa)aby w trakcie cc zrobila co nalezy z panem ordynatorem abym pigulek nie musiala juz brac Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Proszę o polskie i wielkie litery !!! 22.04.11, 18:41 PROSZĘ BARDZO Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 20:27 ale powinnam jeszcze cos dodac stwierdzam po namysle... rok temu gdyby ktos taki watek zalozyl tez bym napisala "bardzo chetnie!" i...dzis nie bylabym w ciazy. bo ochota na drugie dziecko przyszla nam nagle i od razu wielka. w takim wieku jestesmy, ze powiedzielismy sobie-albo teraz albo wcale. gdybym wtedy poddala sie takiemu zabiegowi dzis nie mialabym tej radosci co mam. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: sterylizacja -za i przeciw :) 21.04.11, 15:38 Istnieje jeszcze invitro i u kobiet wydolnych hormonalnie taki zabieg jest łatwy, prosty i efektywny duzo bardziej niż u kobiet leczących niepłodnośc. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 20:37 nie poddałabym się, bo nigdy nie wiadomo, co się może w życiu wydarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
laminja Re: sterylizacja -za i przeciw :) 20.04.11, 20:45 a utwierdzam się w tym przekonaniu kiedy słyszę np o małżeństwie ledwo po czterdziestce, którzy stracili w wypadku dwoje dzieci, itp. Przerażałaby mnie nieodwracalność tego zabiegu. Rozważałabym go tylko gdyby kolejna ciąża była dla mnie poważnym zagrożeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: sterylizacja -za i przeciw :) 21.04.11, 15:39 No i myslisz żę ci ludzie którzy stracili dzieci będa chcieli rodzić kolejne na zastepstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
nasturcja0-1 Re: sterylizacja -za i przeciw :) 22.04.11, 13:25 Oczywiście. Znam rodzinę, w której jedyny syn zginął jako młody człowiek (co prawda nie w niezawinionym wypadku, lecz z własnej głupoty, przechodzac przez balkon do innego pokoju hotelowego gdy w wieku 15 lat był na szkolnej wycieczce); jego rodzice nie mają więcej dzieci bo nie mogli i teraz zostana sami na starosc i nikt nie poda im tej przysłowiowej szklanki wody. Gdyby mieli więcej dzieci, byłoby inaczej. Najlepsza opcją jest posiadanie wiecej niz jednego dziecka jesli to możliwe - jedno zawsze może umrzeć. Chociaż taka np. moja prababcia miała około dziewieciorga dzieci i wszystkie oprócz mojej babci zmarły w dziecinstwie i jako nastolatkowie, nie sadze jednak by stosowało sie to do czasów współczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: sterylizacja -za i przeciw :) 22.04.11, 14:29 Myślę, że tak to właśnie na ogół działa - nie "na zastępstwo", tylko po prostu, żeby mieć dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś