Dodaj do ulubionych

okropieństwo

22.04.11, 16:22
Słucham jednym uchem tvn24, a oni o ślubie na brytyjskim dworze:
Książę pojmie Kate za żonę
Kate bedzie prowadzona do ołtarza
A zdawało mi się, że te czasy mineły.
Obserwuj wątek
    • carmelax Re: okropieństwo 22.04.11, 16:27
      Rzeczywiście jest się czym ekscytować ,dwa trutnie biorą ślub gdzieś w innej części Europy.Lokalnie niech się podniecają brytole swoimi trutniami jak mają ochotę ich sprawa bo ich podwórko ale Co nas to obchodzi w PL?
      • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 16:28
        trutnie ?big_grin
        raczej przyszly krol i krolowa tongue_out
        • carmelax Re: okropieństwo 22.04.11, 16:29
          społeczne trutnie , nieroby wink
          • rosapulchra-0 Re: okropieństwo 22.04.11, 17:03
            zazdrościsz im zwyczajnie tongue_out
            • wuika Re: okropieństwo 22.04.11, 17:06
              Imprezy za 10-30 mln funtów! Jest czego zazdrościć smile
              • carmelax [...] 22.04.11, 17:13
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • rosapulchra-0 Re: okropieństwo 22.04.11, 17:17
                  no widzisz, a ty nie możesz, musisz zapracować na siebie samą i jeszcze podatki płacić tongue_out
                  • carmelax Re: okropieństwo 22.04.11, 17:21
                    Dokładnie i nawet nie pociesza mnie fakt że skończymy tak samo wpie... przez robale lub w postaci proszkuwink
                    • sebaga Re: okropieństwo 22.04.11, 21:39
                      no bo nie ma sie z czego cieszyc, skonczycie tak samo, ale co oni przezyja/uzyja to ich.
                      Ja bym tam mogla byc takim trutniem, zwala jak zwal, Ci co maja gorzej zawsze musza sobie teorie dorobic..
                      • carmelax Re: okropieństwo 23.04.11, 00:26
                        Ale ja to napisalam powyzej tylko mi nadgorliwy stróż forumowy skasował bo użyłam niecenzuralnego słowa. W skrócie : jasne ze zazdroszczę tym trutniom bo mają farta że sie tak dobrze urodzili ,jedyne o co muszą dbac przez całe zycie to odpowiednia fasada.
      • ploteczka002 Re: okropieństwo 22.04.11, 18:55
        carmelax napisała:

> Rzeczywiście jest się czym ekscytować ,dwa trutnie biorą ślub gdzieś w innej cz
        > ęści Europy.

tez tak mysle, gdy widze ich parodiujących po wszystkich przedlsubnych uroczystościach
        zabawa w kochanie
        Ona bedzie pomagala dzieciom z Afryki z nudow, a on bedzie polowal, bo do Iraku na wojnę nie poleci....

Ogolnie fraszka, bajka, mit. A slub rodem z fatasy to na dobry począteksmile
    • baltycki Re: okropieństwo 22.04.11, 16:27

Ale o so sie rozchodzi????
    • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 16:29
      ale to chyba w angli i usa normalne ze panne mloda ojciec lub ktos inny w zastepstwie ojca prowadzi do oltarza
      co w tym dziwnego ?
      i co jest nie tak w slowie pojmuje ?
      u nas sie bierze za zone , co za roznica?
      • baltycki Re: okropieństwo 22.04.11, 16:38
        czarnaalineczka napisała:

> ale to chyba w angli i usa normalne ze panne mloda ojciec lub ktos inny w zaste
        > pstwie ojca prowadzi do oltarza

Dlatego moje zdziwienie, sam prowadzilem do oltarza moja siostrzenice w zastepstwie jej niezyjacego ojca.
    • kali_pso Re: okropieństwo 22.04.11, 16:38

A jak mówią to nie stają na baczność?winkp
      No wiesz..o ślubie TEj rangi wypada mówić tylko z emfazą, powagą, zachować tradycyjne formy stylistyczne i najlepiej ściszonym głosem wyrażac to wszystkowinkp

Pojmie czy nie, ja im życzę jak najlepiej...oby byli szczęśliwsi niż jego rodzice.
      • carmelax Re: okropieństwo 22.04.11, 16:44
        Zapewne będą bo raczej mało prawdopodobne że książe jest kryptogejem jak jego tatuś.
        • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 16:46
          no camila na faceta nie wyglada
          • baltycki Re: okropieństwo 22.04.11, 16:49

Wyglada!
            • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 16:51
              nie wyglada
              na kobiete zreszta tez niebardzo tongue_out

za to karol wyglada jak plastuś na odwyku ( chyba mnie brytyjscy agenci zaraz zastrzelatongue_out)
          • carmelax Re: okropieństwo 22.04.11, 16:52
            tyle że camila to była ściema, on celowo przez całe życie lawirował miedzy dwoma babami żeby móc mieć na boku facia niestety. Gdy oficjalnie związał się z camilą niestety juz sie nie dało jej zwodzić jak za żywota Diany więc się wysypało.
            • rosapulchra-0 Re: okropieństwo 22.04.11, 17:21
              A dlaczego niestety?
              • carmelax Re: okropieństwo 22.04.11, 17:24
                Niestety bo szkoda mi go ,zapewne ciężko chłopu, wszak ma świadomość ze to wstyd dla monarchii a nie ma przecież wpływu na swoje preferencje seksualne bo nie jest z elektroniki wink
      • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 21:54
        a to malzenstwo to oni tak z wlasnej woli czy tatus zaaranzowal ?
    • triss_merigold6 Re: okropieństwo 22.04.11, 17:20
      Przecież to ślub kościelny i to w rodzinie królewskiej więc możliwie najbardziej tradycyjny w formie.
      • princess_yo_yo Re: okropieństwo 22.04.11, 17:52
        taka jest tradycja, nie ma znaczenia czy slub sie odbywa w kosciele czy nie i kto slubu udziela.
    • shellerka Re: okropieństwo 22.04.11, 18:10
      ja się dzisiaj w sobie skurczyłam, oglądając wywiad z młodą parą w tvn style. widziałam jedynie fragment i w tym fragmencie Kate coś tam mówiła, że nie urodziła się co prawda damą, ale że się nauczy nią być, czy jakoś tak. i w tym momencie Książę ją protekcjonalnie poklepał po dłoni i powiedział tonem najmądrzejszego na świecie, że poradzi sobie napewno.
      na rzyg mi się wzięło w tym momencie.
    • kawka74 Re: okropieństwo 22.04.11, 19:02
      "-Mistrzu, czy gdybym miał konia i ten koń rzucałby cień, czy ten cień byłby również moją własnością?
      -Czy ty nie masz większych problemów?
      -Mam. Mistrzu, czy gdybym miał SŁONIA..."
      • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 19:16
        idealny komentarz big_grin
    • gazeta_mi_placi Re: okropieństwo 22.04.11, 19:07
      Przepraszam, ale nie pojmuję tego wszystkiego.
    • anika772 Re: okropieństwo 22.04.11, 19:14
      Ciekae czy również obieca mężowi posłuszeństwo?smile
    • nangaparbat3 Re: okropieństwo 22.04.11, 19:31
      Aleście na mnie wsiedli!
      Odzwyczaiłam się od językowych wykwitów patriarchatu, w każdym razie aż tak jawnych. A czy na pewno nie ma problemu? Skoro wracają tak łatwo, tak bardzo są niedostrzegane - to problem może większy, niż mi się w momencie pisania pierwszego postu zdawało.
      • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 19:36
        ale dlaczego biore sobie ciebie za zone ma byc mniej patriarchalne niz pojmuje ?
        • heca7 Re: okropieństwo 22.04.11, 20:20
          czarnaalineczka napisała:

> ale dlaczego biore sobie ciebie za zone ma byc mniej patriarchalne niz pojmuje
          > ?
          Ale nie mówi się ""biorę sobie, ciebie" tylko "biorę ciebie za ..." wink Ten błąd jest często spotykany.
          • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 20:32
            no tak

ale nadal nie pojmuje tongue_out w czym biore jest lepsze niz pojmuje tongue_out
            • nangaparbat3 Re: okropieństwo 22.04.11, 21:40
              "Biorę" jest obupłciowe, "pojąć" może tylko męzczyzna kobietę. I nawet to "branie" poza przysięgą raczej nie zdarza się w kontekscie: Zosia wzięła sobie za męża Zdzicha - no w kazdym razie o wiele rzadsze niż na odwrót.
              W sformułowaniu "pojął za żonę" żona jest przedmiotem.
              • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 21:44
                ale chyba nikt jej do bycia "pojeta" nie zmusza
                wie co robi kobita i za jaka kase wychodzi tongue_out
                • nangaparbat3 Re: okropieństwo 22.04.11, 21:47
                  Słońce, mnie nie chodzi o tę kobitę - ale o język, jakim się TVN24 posługuje, przy pierwszej okazji. Zaskoczył mnie i rozśmieszył, stąd wątek - reakcje Forowiczek (i Forowiczów) mnie z lekka zaskoczyły swą powagą - i kompletnym lekceważeniem odcieni znaczeniowych.
                  • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 21:52
                    jeśli chodzi o jezyk i tvn to pewnie ktos pomyslal ze pojac brzmi bardziej dostojnie niz wziac tongue_out

zadnych podtekstow patriarchalnych bym sie tam nie doszukiwala
                    ot dziennikarz ladne slowo sobie przypomnial tongue_out
                    • nangaparbat3 Re: okropieństwo 22.04.11, 22:42
                      Ale właśnie na tym to polega.
                      Nie zapomnę jak przez kwadrans gapiłam się na zdanie "w niedzielę idziemy na obiad do dziadków" nie mogąc pojąć, co w nim jest dyskryminującego.
                      • kk345 Re: okropieństwo 22.04.11, 23:14
                        > Nie zapomnę jak przez kwadrans gapiłam się na zdanie "w niedzielę idziemy na ob
                        > iad do dziadków" nie mogąc pojąć, co w nim jest dyskryminującego.

Dla mnie nie ma już żadnej szansy- gapię się na zdanie juz grubo ponad kwadrans i nie widzę tej dyskryminacji, choć dawno powinnam...
                        • princess_yo_yo Re: okropieństwo 22.04.11, 23:25
                          podejrzewam ze chodzi o to ze terminem dziadkowie okresla sie pare dziadka + babcie, nie ma terminu neutralnego, albo zenskiego. ale to wynika z konstrukcji jezyka, polski jest bardzo 'plciowy' - rzeczowniki maja przyporzadkowany rodzaj, odmiana czasownikow jest zalezna od rodzaju itd. tym sposobem nazwy zawodow, stanowisk itd sa nacechowane plciowo.
                          tylko nie bardzo wiem jak to obejsc, nie wyobrazam sobie zeby jezyk polski mogl sie stac tak rodzajowo neutralny jak angielski - ktory jest pod tym wzgledem dosc specyficzny, nie ma chyba innego popularnego jezyka tak neutralnego plciowo.
      • princess_yo_yo Re: okropieństwo 22.04.11, 19:55
        ja tam bym sie bardziej przejmowala rzeczywistym partiarchatem ktorego w pl a takze na emamie pod dostatkiem, podczas gdy w uk moze i przetrwal w zwyczajach slubnych ale w realnym swiecie juz nie tak bardzo. podobnie sie ma sprawa z religia, w uk glowa panstwa jest tez glowa kosciola i biskupi zasiadaja w odpowiedniku senatu ale jakos nikt nie probuje religijnej moralnosci przekuwac na prawo. ot taka ciekawostka smile
        semantyka i nieszkodliwa tradycja maja male znaczenie o ile nie odbijaja sie w rzeczywistosci. problem jest tam gdzie zamiast z patriarchalna rzeczywistoscia walczy sie z jezykowymi wykwitami partiarchatu.
        • nangaparbat3 Re: okropieństwo 22.04.11, 21:41
          To jest jednak polska semantyka, nie UK.
          • princess_yo_yo Re: okropieństwo 22.04.11, 22:12
            oups, przyznaje nie zalapalam roznicy miedzy brac i pojac dopoki nie wyjasnilas wyzej.
      • kawka74 Re: okropieństwo 22.04.11, 20:01
        A gdzie konkretnie jest problem, Twoim zdaniem?
        Do opisu uroczystości tradycyjnej, nieco pompatycznej, oficjalnej, używa się tradycyjnego, nieco pompatycznego, oficjalnego języka. A Ty piszesz o tym tak, jakbyś się spodziewała, że książę William natychmiast po ślubie założy swojej żonie chomąto i będzie orał nią pole.
    • iza232 Re: okropieństwo 22.04.11, 19:34
      Wolę słuchać o ślubie Wiliama niż po raz milion drugi o katastrofie smoleńskiej albo beatyfikacji Janka Pawła. To pierwsze wydarzenie jest znacznie przyjemniejsze w odbiorze a ponadto ucichnie jak już będzie po wszystkim. W przeciwieństwie do dwóch następnych.
      • majowadusza Re: okropieństwo 22.04.11, 20:10
        mam dosc tego bagna medialnego.
        Cos mi sie robi jak widze kolejne Szołłłł taneczne, śpiewające i trójke pajaców komentujących innych pajaców na sznurku. Łeee ...

Sieczka i tyle. Sluby innych też mało mnie interesują. Qrde, za nic nie rozumiem ludzi ktorych interesuje kto jaką sukienke zalozy, jaki pierscionek założy, jaki kolor lubi, ktore fundacje wspiera, brrrr ...
    • bezia_80 Re: okropieństwo 22.04.11, 22:07
      Eee, ja sie tylko zastanawiam, jak księżniczka Zia z forum Ślub i wesele przeżyje , że ktoś bedzie miał bardziej wypasioną impreze od jej ślubikusmile
      • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 22:26
        cos ty ???
        jak mozesz twierdzic ze wesele jakiegos tam brytyjczyka bedzie lepsze od wesela naszej ksiezniczki ???
        bluznisztongue_out
        • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 22:28
          zreszta kate i wiliam beda mieli tylko jeden slub
          a zia 3 !!!!! big_grin
          • nangaparbat3 Re: okropieństwo 22.04.11, 22:43
            Jak to 3?
            • czarnaalineczka Re: okropieństwo 22.04.11, 22:54
              no wczesniej planowala 2 i dwa wesela big_grin
              teraz juz chyba 3 maja byc

mnie nie pytaj jak i po co
              psychiatra nie jestem tongue_out
          • nanuk24 Re: okropieństwo 22.04.11, 22:51
            To jej przyszly ksiaze jeszcze nie uciekl?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka