Dodaj do ulubionych

wypada odmówić?

29.04.11, 15:24
może wyda wam sie to głupie że o to pytam ale zbliza sie maj, a wiec- Komunia w rodzinie (męża), jestem w 26 tyg ciąży. Nie czuje sie najlepiej, juz sporo przytyłam. Czy wypada odmówić uczestnictwa w takiej "imprezie"?. Mąż chce abyśmy pojechali dzien wczesniej i wrocili takze dzien pozniejuncertain ( bo to kawałek drogi od nas), szczerze mowiąc nie chce jechac, nie wiem czy moge odmowic.
ps. jest jeszcze jedna sprawa, mąż szuka od miesiaca pracy a wiadomo ze taka komunia to tez seria wydatków;/
co radzicie?
Obserwuj wątek
    • hopsa.hola Re: wypada odmówić? 29.04.11, 15:37
      Myslę że odmówic wypada, ale musisz to omówić z mężem, może on naprawdę bardzo chce jechać i dla twojej wygody rozkłada wyjazd na 3 dni, powiedz mu o swoich wątpliwościach i może zrozumie twoje argumenty i wspolnie omowicie temat i podejmiecie decyzje
      • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 15:39
        rozkłada to na 3 dni zeby tam dluzej pobyc a nie ze wzgledu na mniesad a po drugie po prostu zostalismy zaproszeni na dluzej niz 1 dzien.
    • angelka.1988 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 15:40
      Według mnie wypada odmówić. Sama odmówiłam bo średnio się teraz czuje a w dniu komunii byłabym w 33tyg ciąży więc nie sądzę abym poczuła się lepiej.
      • dagmaralodz77 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 16:00
        ja ledwo zrobiłam test ciążowy a za miesiac na wesele tez nie jade!!! Pozdrawiam
    • marina_nie_vlady1 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 16:07
      Wypada. masz prawo źle się czuć. ja też nie jeżdżę na żadne imprezy z noclegiem, nie czułabym się komfortowo po prostu.
      • maluszek1991 Re: wypada odmówić? 01.05.11, 12:29
        Jeżeli źle sie czujesz to masz prawo. Tym bardziej że jesteś w ciązy zaawansowanej. Ja co prawda jestem w 31 t.c. i mnie czeka za 2 tyg komunia siostrzenca i ide na nia ale nie do kosciola tylko w tym czasie bede mamie pomagala w przygotowaniu wszystkiego poniewaz ta uroczystosc bedzie wyprawiana w domu i moja mama bedzie szykowac czyli podgrzewac itp w czasie gdy bedzie odbywala sie ta cala uroczystosc w kosciele.
    • kasia_4646 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 16:08
      Ja bym to uzależniła od dwóch czynników 1. jak bliska to rodzina... Bo jeśli to np. dziecko rodzeństwa męża - to może warto pojechać... 2. Twojego samopoczucia. Pozdrawiam
      • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 16:39
        komunia jest u synka kuzyna mojego męża, no wlasnie nie czuje sie dobrze, sporo juz przytyłam i w zwiaku z tym musiałabym wybrac sie na zakupy, wiadomo spodnie jakas gora i buty (bo nogi mi strasznie puchna), dodatkowo jak mam jechac na 3 dni to jedna bluzeczka nie wystarczy. A jednak pieniazki sa ograniczone, poza tym termin mam na pocz sierpnia a niestety jeszcze nie mam rzeczy dla dziecka wiec pieniazki sa naprawde potrzebne cos dziecko.
        • kiki74 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 17:33
          Jak najbardziej wypada odmówić. Ja bym tak zrobiła.
          • bibi_online Re: wypada odmówić? 29.04.11, 19:20
            Pewnie,że wypada. W końcu to nie twoje "widzi mi się". Takie wypady są uciążliwe w ogóle, a co dopiero w ciąży. Podróż, msza ( dosć długa w przeładowanym kościele), przyjęcie, wykończyłabyś się kobieto!
        • kamelia04.08.2007 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 15:29
          twoj chłop ciut bez wyobraxni.

Pewnie, że w takich okolicznosciach wypada odmówic, tez by mi sie nie chciało jechac
    • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 19:33
      troche boje sie reakcji meza, on jest taki rodzinny i takie imprezy traktuje jak cos świętego;/ masz racje na samą myśl, długiej mszy, tłoku w kosciele i ogolnego zamieszania mam dość.
      Zwłaszcza ze czesto w ciagu dnia poleguje, czuje sie juz troche ciężko. a tam? ehh
      • villemo86 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 20:28
        Jeśli mam być szczera, to mnie się wydaję, że Ty po prostu nie lubisz w ogóle takich wypadów i w ciąży szukasz pretekstu. Ja zaczynam dzisiaj 31 tydzień i pewnie nie czuje się w połowie tak ociężale jak Ty. Nie poleguje przez co przytyłam 4 kg, jestem aktywna, np. w środę przejechałam samochodem 250 km, załatwiłam interesy i wróciłam do domu te 250 km. Fakt, trochę bolą mnie biodra, ale nie stanowi dla mnie problemu pobiec za moją dwulatką, pracuję dalej z przyjemnością, nie liczę na jakieś specjalne traktowanie. Żyje normalnie i nie usprawiedliwiam swojego stanu ciążą. Sama jednak nie lubię takich spędów rodzinnych zwłaszcza z nocowaniem i mega imprezą, dlatego rozumem, że możesz nie mieć ochoty tam jechać. Chciała bym jednak żeby kobiety w ciąży (nie zagrożonej) nie robiły z siebie kaleki. Można nie przytyć dużo, można ograniczyć puchnięcie i można ciąże mile wspominać.
        • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 20:53
          moja Droga, nie robie z siebie kaleki! przed zajściem w ciąże byłam bardzo aktywna, cwiczylam niemalze codziennie, teraz nie moge, lekarz zakazał mi uprawiac sport!, (z powodu bardzo nisko ułożonego łożyska), jedyne na co mi pozwolił to spacer.
          ps. jazda samochodem? jaka to aktywnosc. Jesli mowimy o takiej aktywnosci to ja- jak najbardziej jestem aktywnasmile
          • bibi_online Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:00
            I wiedząc,że masz pozwolenie jedynie na spacer, mąż ciągnie cie na 3 dniowy wyjazd. Piszesz,ze ci go szkoda, a jemu nie jest szkoda cię tak męczyć???
            • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:09
              moj maz chyba niestety nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji.
              • bibi_online Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:16
                To współczuję podejścia męża...
          • villemo86 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:37
            Jazda samochodem to była uwaga do podróży w ciąży. Bardzo wybiórczo z tego co widzę czytasz, bo ja zaznaczyłam, że jeśli ciąża zagrożona to usprawiedliwiona. Piję tylko do sytuacji (bo taki obraz się wyłania z Twojej historii, której kawałek nam opowiedziałaś), że nie chce Ci się ileś tam jechać, bo sporo przytyłaś z powodu ciąży, ale jak by mogło być inaczej skoro tylko polegujesz i nie chce Ci się ruszać. Rozumiem jednak, że możesz mieć problem z łożyskiem i to jest już dla mnie wytłumaczeniem. Jeśli mężowi tak zależy to czemu nie jedzie sam?
            • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:47
              chcialam wiedziec po prostu czy wypada odmowic uczestnictwa w tej imprezie, wiadomo przeciez ze nie bede sie tłumaczyla rodzinie ze nie przyjade bo łożysko, bo zle samopoczucie.
              • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:48
                poza tym masz racje nie przepadam za takimi imprezami ale nigdy nie odmawiałam, a teraz to chyba co innego. pozdrawiam
                • villemo86 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 21:53
                  Wypada odmówić, ale myślę, że ładnie było by powiedzieć, że przepraszam np. "Lekarz zabronił mi dłuższych podróży", bo w przeciwnym razie możesz być odebrana tak jak ja to odebrałam, a to już może być niepotrzebny kwas w rodzinie. Pozdrawiam i życzę zdrowia smile
                • bibi_online Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:00
                  A myślisz,że w ogóle ktoś zauważy ,że was nie ma i impreza straci na wartości z powodu waszej nieobecności??? Nie sądzę żeby ktoś się tym specjalnie przejął. Najważniejsze tego dnia jest dziecko ,jego rodzice i chrzestni, reszta to miły "dodatek".
                  TY i dziecko jesteście najważniejszy , pomyśl,że tfu tfu, coś by się stało, to czy taki wypad jest tego wart??? Gra nie warta świeczki!
                  • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:18
                    ale szczerze powiedziawszy to mi nie chodzi tu głównie o podroz, bo 250 km to nie jest jakas ogromna odlegosc tylko o te wszystkie sprawy o ktorych pisalam na poczatku.
                    • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:20
                      moim zdaniem te pieniadze ktore pojda na tą impreze moglabym wydac na dzidzie, bo jak pisalam budzet bardzo ograniczony ostatniom a my nic dla dzidzi nie mamysad
                      • villemo86 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:27
                        No ale sama chyba uważasz, że lepiej zabrzmi "nie możemy przyjechać, bo lekarz zabronił mi podróżować", niż "nie przyjedziemy bo szkoda nam kasy na Wasze dziecko, jak możemy wydać na nasze". Nie masz ochoty, to nie jedź, tylko zgrabnie się wywiń, by nikt nie czuł się urażony, a pocztą prześlij jakiś niewielki upominek dla dziecka.
                        • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:31
                          ale mąż pojedzie napewno.
                          • villemo86 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:33
                            No to wydatki Cię i tak nie ominął wink
                      • bibi_online Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:31
                        No na pewno nie mało trzeba zainwestować. Paliwo na 500 km, ciuchy (które założysz pewnie 1 raz- a ciążowe do najtańszych nie należą) i prezent, nie wiem jakie sa teraz "stawki", ale na pewno jest to więcej niż 100zł. A wydatki na dziecko, pewnie małe nie będą, szczególnie jeśli to pierwsze i trzeba kupić wszystko. Liczyliście z mężem ile taka wyprawka kosztuje???
                        Może usiądzie i popatrzcie jaka to "droga imprezka". Był wątek o wyprawkach, jeżeli nie znajdziesz to podaj maila, ja sobie takie 3 listy zestawiłam i w ramach rozrywki usiądźcie i posprawdzajcie ceny choćby na allegro, myslę,że Twój mąż (zresztą jak każdy facet) nawet się nie orientuje co będzie wam potrzebne i ile to kosztuje. Może okaże się, że nie jest tak źle, albo że należy zacisnąć pasa.
                        • lumena1426 Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:39
                          tak to nasze pierwsze dzidzi, musimy wszystko kupic. a on nie ma teraz pracy. wiec budzetna makasa ograniczony. przeciez trzeba jeszcze z czegos zyc.
                          • bibi_online Re: wypada odmówić? 29.04.11, 22:41
                            No to polecam analizę kosztów, podobno same pieluchy są wykańczające finansowo.
            • kannama Re: wypada odmówić? 07.05.11, 08:23
              Ja pracowalam do piatku, w poniedziałek rodziłam. Praca stojaco-chodząca (obsługa aparatów do analiz chemicznych) w budynku na 4 pietrze bez windy. Pracowałam po 8-9 godzin wiec nie miałam kiedy polegiwać. Nie mialam tez kiedy sie obżerać. Przytyłam 16 kg (przy wadze 52). Nie czułam sie ociężale i byłam bardzo sprawna, więc nie zawsze tycie jest związane z lenistwem cięzarnej. Hormony, genetyka itd, itp. Teksty typu "bo ja w ciązy..."są troche chybione. To, że ja nie biore znieczuleń u dentysty bo mnie nie boli oznacza, że nikogo nie boli?
        • agattka_84 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 09:25
          > Ja zaczynam dzisiaj 31 tydzień i pewnie nie czuje się w połowie tak ociężale jak Ty. Nie >poleguje przez co przytyłam 4 kg

Lekarz nie zwrócił uwagi na to, że tak mało przytyłaś jak na ten etap? Chyba, że waga startowa była spora, to pewnie wtedy ok.

• kamelia04.08.2007 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 15:35
            agattka_84 napisała:

> > Ja zaczynam dzisiaj 31 tydzień i pewnie nie czuje się w połowie tak ocięż
            > ale jak Ty. Nie >poleguje przez co przytyłam 4 kg
            >
            > Lekarz nie zwrócił uwagi na to, że tak mało przytyłaś jak na ten etap? Chyba, ż
            > e waga startowa była spora, to pewnie wtedy ok.

tez tak mysle, kobiety z nadwaga moga przytyc z 7-8 kg na całą ciaze.
            no, ale moze kolezanka od +4 kg jest po prostu doskonała
            • ste3fa Re: wypada odmówić? 07.05.11, 11:36
              kamelia04.08.2007 napisała:

> tez tak mysle, kobiety z nadwaga moga przytyc z 7-8 kg na całą ciaze.

hmmm....
              policzmy: standardowa waga noworodka to jakieś 3,5kg. dołożmy około 1kg na łożysko, do tego jakieś ze 3kg na wody i resztę to nam wyjdzie: 7.5kg.
              czyli przybranie około 8kg przez całą ciąże jest normalne. Reszta ciążowych kilogramów to zatrzymana woda i odkładający się tłuszcz. Z zatrzymywaną wodą ciężko walczyć ale nie ma konieczności jedzenia za dwoje.
        • kamelia04.08.2007 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 15:31
          villemo86 napisała:

> Można nie przytyć dużo, można ograniczyć puchnięcie i można ciąże
          > mile wspominać.

powiedziała co wiedziała i czym predzej odleciała
        • skakanulla Re: wypada odmówić? 07.05.11, 00:28
          villemo86 napisała:

> Jeśli mam być szczera, to mnie się wydaję, że Ty po prostu nie lubisz w ogóle t
          > akich wypadów i w ciąży szukasz pretekstu. Ja zaczynam dzisiaj 31 tydzień i pew
          > nie nie czuje się w połowie tak ociężale jak Ty. Nie poleguje przez co przytyła
          > m 4 kg, jestem aktywna, np. w środę przejechałam samochodem 250 km, załatwiłam
          > interesy i wróciłam do domu te 250 km. Fakt, trochę bolą mnie biodra, ale nie s
          > tanowi dla mnie problemu pobiec za moją dwulatką, pracuję dalej z przyjemnością
          > , nie liczę na jakieś specjalne traktowanie. Żyje normalnie i nie usprawiedliwi
          > am swojego stanu ciążą. Sama jednak nie lubię takich spędów rodzinnych zwłaszcz
          > a z nocowaniem i mega imprezą, dlatego rozumem, że możesz nie mieć ochoty tam j
          > echać. Chciała bym jednak żeby kobiety w ciąży (nie zagrożonej) nie robiły z si
          > ebie kaleki. Można nie przytyć dużo, można ograniczyć puchnięcie i można ciąże
          > mile wspominać.

zgodze sie z Toba w 98%smile

w moim przypadku nudnosci ustapily po 18 tygodniu takze wspominam go jako "nudny" okres swego życia.Podobnie jak Ty naleze do osob aktywnych (plywam,jezdze na rolkach jezdze samochodem, pokonuje trasy w znacznych odleglosciach, wykonuje obowiazki domowe, po prostu zyje jak dotychczas)
          Jestem w 27 tygodniu i przytylam 5,5 kg
          • nutka07 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 00:35
            Z tymi rolkami to kusisz los.
            • skakanulla Re: wypada odmówić? 07.05.11, 00:42
              idac po ulicy moze Ci sie cos stac..wychodzac z domu tez kusisz los
              • nutka07 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 00:53
                Jestes w ciazy i sila rzeczy bedziesz nieco mniej sprawna i to jest jak najbardziej normalne.
                Upadek w ciazy moze miec o wiele wieksze konsekwencje i na pewno zdajesz sobie z tego sprawe, wiec nie musisz mi odpowiadac w taki sposob.
                • skakanulla Re: wypada odmówić? 07.05.11, 01:07
                  jesli chodzi o ma sprawnosc jest taka sama jak sprzed ciazy.
                  Dla przykladu powiem iz kiedys wychodzac z mieszkania wywinelam takiego orla na malej zamarznietej kaluzy ( walnawszy glowa o kant budynku, az mi sie gwiazdki pokazaly) ze jestem slonna stwierdzic iz idac po ulicy moze stanac sie wieksza krzywda niz jezdzac na rolkach od zawsze w sezonie.
                  • nutka07 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 01:08
                    No wlasnie, tym bardziej w ciazy powinnas uwazac wink
        • przeciwcialo Re: wypada odmówić? 07.05.11, 09:22
          To że dobrze się czujesz to twoja indywidualna sprawa, inna kobieta może czuć się dużo gorzej. Jazda w ciąży to czasami zadna atrakcja.
          Ja odmówiłabym przyjadu tym bardziej że mąż nie jest chrzestnym. Dziecko kuzyna to nie jakas super bliska rodzina.
          • nangaparbat3 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 19:16
            przeciwcialo napisała:
            \
            > Ja odmówiłabym przyjadu tym bardziej że mąż nie jest chrzestnym. Dziecko kuzyna
            > to nie jakas super bliska rodzina.

A to już zalezy od rodziny. U nas chrzestni są raczej mało ważni, za to dzieci kuzynostwa traktuje się prawie jak własne.
        • nangaparbat3 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 09:31
          A to nie jest za mało 4 kg w siódmym miesiącu? Serio pytam.
        • semihora Re: wypada odmówić? 07.05.11, 11:23
          > Jeśli mam być szczera, to mnie się wydaję, że Ty po prostu nie lubisz w ogóle t
          > akich wypadów i w ciąży szukasz pretekstu.

Dla mnie to też tak wygląda. Może i się dziewczyna źle czuje, nie przeczę, ale jakby się źle nie czuła, to by wymyśliła, że tak jest, bo widać, że bardzo nie chce jechać.

Wypada odmówić, ale ciąża to nie choroba, o mężu i jego potrzebach też można czasem pomyśleć. A jeśli autorka musi wydawać pieniądze na ubrania dla siebie, bo przez trzy dni nie miałaby się w co ubrać, to w czym chodzi teraz?
        • imasumak To, że Ty się dobrze czujesz, nie oznacza, że inne 07.05.11, 14:56
          też tak mają. Ciesz się z tego, że Ty masz bezproblemową ciąże, ale nie wytykaj innym, że nie mają tyle szczęścia co Ty.
          • antekcwaniak Cóż za głęboki tekst !!! n/t 07.05.11, 19:19

• deodyma Re: wypada odmówić? 07.05.11, 19:05
          Ja zaczynam dzisiaj 31 tydzień i pew
          > nie nie czuje się w połowie tak ociężale jak Ty

pewnie nadwage masz, to i tylko 4 kilo na plusie.

• marieclaire12 Re: wypada odmówić? 01.05.11, 13:39
      ciaza to slaba wymowka.
      Fakt, robisz z siebie "te niepelnosprawna".
      Jesli kasa jest wymowk to powiedz szczerze, ale nie zwalaj na ciaze.
      Kaleki z siebie nie rob, 26tc to super czas. ladnie zaokraglony brzuszek, ale nie ciezki.

Pewnie jestes na L4 i sie juz zasiedzialas. wyjdz do ludzi.

Ja pracowalam do konca 36 tc, po 10h dziennie poza domem, dopiero jak poszlam an macierzynski zaczelam sie czuc "chora" .
      • nutka07 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 23:04
        Wow no to super.
        Ja w pierwszej ciazy czulam sie nie najlepiej, bylo mi dosc ciezko ale kazda nastepna byla jeszcze gorsza. Nie dalabym rady pracowac tyle.
      • deodyma Re: wypada odmówić? 07.05.11, 19:00
        > Kaleki z siebie nie rob, 26tc to super czas. ladnie zaokraglony brzuszek, ale
        > nie ciezki

no wiesz, kazda ciaza inna i to chyba powinnas wiedziec...
        sa kobiety, ktore na tym etapie nawet brzucha jeszcze nie maja a inne maja juz po conajmniej 100 cm w obwodzie.

• nanuk24 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 19:39
        Wow! nalezy ci sie medal z ziemniaka!
        Gratuluje!
    • alpha.sierra Re: wypada odmówić? 01.05.11, 21:47
      Wypada.

Nie daj się wpędzić w poczucie winy, bo ze dwie supermatki na tym forum napisały Ci, jaka to jesteś leniwa, bo one to sport, praca, podróże i skoki na bungee do porodu. Fajnie, że się dobrze czuły, ale każda z nas inaczej znosi ciążę i nie każda musi być supermatką - nikomu nie musisz się tłumaczyć.

Nie potrzebujesz żadnych wymówek - po prostu masz powód, którym jest to, że jesteś w ciąży i nie czujesz się najlepiej. Masz do tego prawo i nie musisz tłumaczyć kuzynce męża w siódmej linii, że masz nisko ułożone łożysko -to nie jej brocha.

Co do tego, że mąż tak czy siak jedzie, zapytaj go wprost, skąd weźmie kasę na wózek, łóżeczko, nosidełko, pieluchy itp. i czy wie, ile te rzeczy kosztują, skoro tak beztrosko chce szastać kasą na benzynę i prezenty.

Trzymaj się i nie daj się!
    • lulus501 Re: wypada odmówić? 01.05.11, 22:23
      No tak, szkoda ci kasy i dlatego szukasz wymówki. Dobrze, że napisałaś to wprost.
      Jeśli faktycznie źle się czujesz to niech mąż jedzie sam na jeden dzień, a ty zostań w domu, może niech rodzice do ciebie przyjadą, żebyś miała opiekę, skoro źle się czujesz.
      Nie rozumiem - spodziewacie się dziecka i nie macie żadnych oszczędności?
      A o komunii dowiedzieliście się wczoraj? rozumiem trudne sytuacje majątkowe, ale nie przesadzajmy.

• lumena1426 Re: wypada odmówić? 01.05.11, 23:55
        nie robcie ze mnie jakiejs skneryuncertain
        mąż nagle stracił prace, zdarza sie prawda??
        poza tym ostatnio mielismy sporo innych waznych wydatkow, na ktore niestety poszło sporo naszych wydatków. Mielismy troche problemow i chyba to nie jest dziwne ze zapomnialam o tym ze jakis tam dzieciak ma w tym roku komunie na ktora raczej bedziemy zaproszeni. Miałam wiecej na głowie anizeli myslenie o takich rzeczach. Czasami problemy przychodza nagle i koniec.
        • wet_cat stracił? 07.05.11, 07:26
          stracił czy zrezygnował? na innym forum piszesz co innego ...
          • antekcwaniak Stracił, czy zrezygnował ??????????? 07.05.11, 13:47
            Podobno na innych wątkach piszesz, że zrezygnował. Tutaj piszesz, że stracił.
            Jestem ciekaw czy emama to zwykła kłamczucha wink
        • nangaparbat3 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 08:29
          lumena1426 napisała:

Mielismy troche problemow i chyba to nie jest dziwn
          > e ze zapomnialam o tym ze jakis tam dzieciak ma w tym roku komunie na ktora rac
          > zej bedziemy zaproszeni. Miałam wiecej na głowie anizeli myslenie o takich rzec
          > zach.
          teraz sobie wyobraź, że za parę lat ktoś z Twojej rodziny powie tak o Twojej dzidzi.
      • hopsa.hola Re: wypada odmówić? 02.05.11, 12:08
        nie wiem co sie tak tej kasy uczepiłyście, ma prawo dziewczyna zle czuc sie w ciazy, nie kazda biega do rozwiązania , a podróż , duszny kościół, tłum ludzi wokól przez 3 dni to naprawdę duzy wysiłek, ktory spokojnie mozna sobie darować, poza tym nie chce jechać i spoko, jej prawo, nie musi sie spinac zeby rodzinie dogodzic, to jest jej czas i ona ma decydowac. jedyny "problem" to mąż - ale on chyba zdaje sobie sprawę z twojego stanu zdrowia, ewentualnie przypomnij mu to, dodaj argument o budżecie, o tym, że musisz duzo odpoczywac i wolisz ten czas spedzic w spokoju i w domu. na pewno zrozumie, powodzenia ! smile
        • lumena1426 Re: wypada odmówić? 02.05.11, 12:51
          dziękuje Wszystkim na odp. Pozdrawiam Gorącokiss
        • gazeta_mi_placi Re: wypada odmówić? 06.05.11, 22:55
          W kościele zawsze można wyjść na świeże powietrze, najczęściej ustępują miejsca siedzącego osobie ciężarnej, poza tym jest raczej chłodnawo niż gorąc...
          A msza trwa godzinę, nie jest to długo.
      • myszmusia Re: wypada odmówić? 07.05.11, 08:07
        lulus501 napisała:

> No tak, szkoda ci kasy i dlatego szukasz wymówki. Dobrze, że napisałaś to wpros
        > t.

ale napisala przeceiz tez , ze tej kasy NIE MA a , nie ze spi na forsie i nie chce jej wydac na cudze dziecko bo woli na własne. Chociaz jak dla mnie to tez jest do zaakceptowania.

POwtórze - nie chcesz - nie jedz, a mezowi postaraj sie wytłumaczyc,że was na to zwyczajnie nie stac. A jak chce tak koniecznie jechac niech jedzie sam ale z minimalnym budzetem i np. pociagiem albo jakims busem - przy jednej osobie pewnie bedzie taniej. NIe ma kasy na to i tyle.
      • przeciwcialo Re: wypada odmówić? 07.05.11, 09:46
        Nasępna doskonała której wszysko idzie zgodnioe z planem.
    • julita165 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 09:53
      Jak nie miałabym ochoty to bym po prostu nie pojechała i tyle. Zawsze mąż może powiedzieć, że poczułaś się gorzej i nikt nie powinien mieć pretensji. My też idziemy na komunię za 2 tygodnie i też mam średnia ochotę bo szczerze mówiąc wg mnie to jest kinderbal, a takich z zasady nie lubię, a poza tym trwa za długo, właściwie od rana do wieczora, a ja nie lubię takiego długiego siedzenia za stołem. Organizatorem jest przyjaciel męża więc mu zależy żeby pójść i ok, po prostu ustaliliśmy, że jak mi się znudzi to się wymówię zmęczeniem i sobie pojadę do domu, a jak M będzie chciał to zostanie dłużej.
    • sanpja Re: wypada odmówić? 06.05.11, 12:23
      Jeśli nie jesteście chrzestnymi to wypada odmówić. Jeśli natomiast któreś z was jest chrzestnym, to trochę nie bardzo.
    • gazeta_mi_placi Re: wypada odmówić? 06.05.11, 22:53
      Może to przypadek, ale najczęściej jak jakaś e-matka nie ma zamiaru iść na wesele/komunię lub zastanawia się, ale z opcją "na nie" to dziwnym trafem jest to zawsze nie ktoś z jej własnej rodziny, ale z rodziny męża wink
      Poza tym od siedzenia nad suto zastawionym komunijnym stołem jeszcze nikt nie poronił....
      • czar_bajry Re: wypada odmówić? 06.05.11, 23:03
        gazeta- idę się zastrzelićbig_grin

Mój komentarz miał być taki:
        Powiedz czemu dodałaś iż komunia jest w rodzinie męża? Czy to zmienia Twoje samopoczucie, jak rodzina była by Twoja to czuła byś się na tyle dobrze aby pójść? Najczęściej ja są przeszkody aby pójść na komunię,wesele,święta to zawsze jest to strona męża a na dodatek pełne zrozumienie na forum.
        Zresztą rozumiem po ślubie osobne konta ale rodzina to chyba już wspólna się robi?
        • jusytka Re: wypada odmówić? 06.05.11, 23:19
          Preecież ona nie pisze o sobie, tylko o emamach. Mam podobne odczucia, że emamy nieco inaczej traktuja rodzinę męża i swoją, ale chyba nie ma co sie temu dziwić wink
          • czar_bajry Re: wypada odmówić? 07.05.11, 01:58
            jusytka ja umiem czytać ze zrozumieniemtongue_out
        • gazeta_mi_placi Re: wypada odmówić? 06.05.11, 23:35
          Było szybciej ode mnie pisać, byłabyś "pierwsza" tongue_out
          • czar_bajry Re: wypada odmówić? 07.05.11, 01:57
            Aj tam,aj tam tu nie o pierwszeństwo chodzi, tylko o to, że znów się z Tobą zgadambig_grin
            • gazeta_mi_placi Re: wypada odmówić? 07.05.11, 19:28
              Spoko, ja w pewnym temacie zgodziłam się nawet z Kropkącom big_grin
    • jusytka Re: wypada odmówić? 06.05.11, 23:14
      Jeśli jest to bliska rodzina męża nie wypada odmówić, bo małej bedzie przykro. Jednak jeśli ty jestes w ciąży i nie czujesz się najlepiej to masz świetną wyówke, by nie jechac, tym bardziej że nie chcesz. Może twój mąż pojedzie tam sam? Mój kuzyn tak własnie zrobił w sytuacji kiedy moja siostra brała ślub, a jego żona była w ciąży. Jeśli was nie stać, to mozna kupic jej skromniejszy prezent. Ja osobiście byłam zaskoczona i zażenowana wartością prezentów i ilością pieniedzy jaka otrzymał mój synek rok temu na komunie.
    • nangaparbat3 Re: wypada odmówić? 06.05.11, 23:30
      Odmówić wypada, ale nie wiem, czy się opłaca - komunia to przecież także spęd rodzinny, a nikt mu prędzej nie pomoże znaleźć pracy niż ktoś z rodziny, nawet dalszej.
      • mama-nastolatki Pewnie ze wypada 06.05.11, 23:37
        Tylko nie wiem czy w takiej sytuacji wypada nie kupic prezentu?.
        Ja bym odmowila ale jakies prezencik przekazala przez kogos z rodziny
    • leserka0 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 06:57
      Nie lubisz tego swojego męża, co?
    • 18_lipcowa1 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 07:21
      oczywiscie ze mozesz odmowic
      powołaj sie na ciąże,że sie zle czujesz, ze musisz lezec, ze lekarz zakazal

nie znosze imprez typu komunia i sie wlasnie wymiksowalam niedawno z takiej w mojej rodzinie
    • chusteczka4 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 07:49
      Ja miałam podobną sytuację, ale chodziło o wesele, żenił się najlepszy kumpel mojego faceta. Byłam w 8 miesiącu ciąży, choć chciałam pojechać zrezygnowałam. Wiedziałam, że długo nie wysiedzę a on planował zostać tam na noc, ja nie pojechałam.
    • kawad Re: wypada odmówić? 07.05.11, 07:53
      Pytanie brzmiało:"czy wypada odmówić?" a wy jej analizę psychologiczną zrobiłyście.
      Nie przejmuj się zawsze i wszędzie doskonałymi e-matkami. Oczywiście, że wypada odmówić, bez względu na to jaki jest prawdziwy powód. I tyle w temacie.smile
    • myszmusia Re: wypada odmówić? 07.05.11, 08:00
      dziwne problemy masz - jak nie chcesz nie jedziesz - przeciez to twój wybór.
    • deodyma Re: wypada odmówić? 07.05.11, 09:40
      wypada, czy nie wypada, ale na Twoim miejscu bym odmowila.
      zle sie czujesz, na kasie nie spicie, na dodatek jakby nie bylo, kawalek drogi jest, wiec nawet bym sie nad tym nie zastanawiala.
      • ledzeppelin3 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 10:02

Jesteś w ciąży, nad czym Ty sie zastanawiasz|?
        Oczywiście, że "wypada" odmówić. Każdy zrozumie.
    • kosheen4 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 10:15
      jeśli przypadkiem nie działa argument że źle się czujesz (a powinien... niezależnie czy to ciąża, grypa, załamanie nerwowe czy odciski, złe samopoczucie nie jako karta przetargowa ale jako stan faktyczny jest po prostu usprawiedliwieniem i koniec imho), to uprzejmie rozłóż panu mężu listę wydatków związanych z wyjazdem, oraz listę wydatków związanych z dzieckiem i grzecznie zapytaj jaki ma pomysł żeby starczyło na wszystko.
      jeśli przedstawi rozsądne rozumowanie, niech jedzie. sam. jak nie ma kasy, niech się zajmie jej pozyskiwaniem, a nie myśleniem o wyjeździe.
    • niebieski_lisek Re: wypada odmówić? 07.05.11, 10:17
      Niech jedzie sam mąż, z twoich postów wynikało że ma na to ochotę. Myślę że każdy zrozumie twoją nieobecność z powodu ciąży.
      • jszko222 Re: wypada odmówić? 07.05.11, 11:25
        Odmówiłabym. Grzecznie, spokojnie, ale zarazem stanowczo. Powiedz, że to dośc daleko, że się źle czujesz, że jest Ci cięzko. Myślę, że każdy to zrozumie. A może sam mąż pojedzie?
    • antekcwaniak Najlepiej połóż się do szpitala !!! 07.05.11, 13:45
      Tam będziesz bezpieczna. Bo przecież wszystko może się zdarzyć. CIEMNOGRÓD !!!
      • jszko222 Re: Najlepiej połóż się do szpitala !!! 07.05.11, 13:51