Dodaj do ulubionych

Jak to jest z tymi wskaźnikami?

16.06.11, 16:02
Wyliczyłam sobie BMI i wyszło, że mam niedowagę. Idealna waga dla mojego wzrostu jest prawie o 5kg większa. Problem w tym, że wszystko mogę o sobie powiedzieć, ale nie to że mam niedowagę. Czy te normy nie są trochę zawyżone? 59 kg dla 168cm wzrostu wydaje mi się nie tak mało.
Obserwuj wątek
    • deodyma Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 16:29
      masz normalna wage moim zdaniem.
      z tego co kiedys czytalam, to dzieli sie podobno obwod bioder przez obwog pasa, albo odwrotnie, nie pamietam juz.
      • aretahebanowska Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 17.06.11, 09:31
        Obwód pasa/obwód bioder. Pokazuje czy nie ma nadmiaru tzw. trzewnej tkanki tłuszczowej. U kobiet ta wartość powinna wynosić max. 0,8, u mężczyzn 1,0. Generalnie im mniej tym lepiej. Otyłość brzuszna to prosta droga do cukrzycy, miażdżycy itd. BMI to ściema, jest tyle wyjątków, że właściwie ciężko znaleźć kogoś komu można wyliczyć bez problemu. To tylko mocno orientacyjna wartość.
        • swiecaca Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 17.06.11, 09:36
          a dla mnie ten wskaznik to sciema, mam dosc wąskie biodra - taki walcowaty typ budowy i mam wzkaznik 0,8 czyli na granicy otyłosci a nikt by mnie nie nazwał otyłą
          • aretahebanowska Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 17.06.11, 09:49
            To nie jest wskaźnik mówiący o otyłości, tylko o ewentualnych proporcjach tej trzewnej tkanki tłuszczowej do reszty ciała. Nie jest istotne ile ważysz, nie jest istotne czy masz grube uda, tylko proporcje. Tkanka trzewna w jest w olbrzymim stopniu odpowiedzialna za problemy zdrowotne. Podskórna w znacznie mniejszym. Jeśli Ty masz 0,8 to znaczy, że wszystko jest w porządku. Gdybyś miała 0,85 też nie byłoby źle. Ale już 0,95 czy jeden (że nie wspomnę o wartościach powyżej jedynki) powinno dać do myślenia.
            • yuka12 Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 17.06.11, 21:29
              Właśnie sprawdziłam ten współczynnik. Wynosi on u mnie 0,7 przy BMI 26 i ponoć 8 kg nadwagi. Ale ja mam budowę typowej klepsydry. Nie mam wałków na brzuchu czy sporego zapasu tłuszczu na biodrach, za to tendencję do budowania masy mięśniowej, dosyć duże piersi, umięśnione uda i przedramiona oraz szerokie ramiona. Przy BMI 24 byłam dosyć szczypła i biust miałam mizerny. I choć mnie dzisiejsze wymiary wcale nie uszcześliwiają (lubiłam, gdy było mnie mniej), chyba po raz pierwszy wyglądam naprawdę kobieco.
    • czarnaalineczka Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 16:33
      bmi jest do chrzanu
      bierze pod uwage tylko wzrost i wage
      nie uwzglednia budowy ciala
      proporcji tkanki tluszczowej i miesniowej
      wg bmi pudzian jest otyly big_grin
    • mruwa9 Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 17:29
      a ja wyliczylam sobie BMI i wyszlo mi, ze jestem za niska....
    • ylunia78 Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 17:52
      Mnie wyszło,że przy wzroście 172cm waga powyżej 66kg wskazuje na nadwagę.Problem w tym,że gdybym ważyła 66kg była bym chuda jak patyk.uncertain
      • angazetka Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 18:52
        Aż sprawdziłam. Przy takim wzroście nadwaga (czyli powyżej 25) jest od 74 kg wink
      • kura28 Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 17.06.11, 21:05
        A ja przy wzroście 172 i wadze 65 kg miałam już solidną oponę wokół brzucha... Najlepiej wyglądałam przy wadze ok. 60 kg.
    • angazetka Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 18:54
      Problem jest chyba w naszych mózgach, a nie w BMI. Od jakiegoś czasu mam BMI że palce lizać, a ciągle widzę, że mogłabym schudnąć, ale zwalam to na propagandę chudości.
    • imasumak Nie ma możliwości, żeby prawidłowy kalkulator BMI 16.06.11, 19:01
      pokazał coś takiego. Też mam 168 cm wzrostu i według wszystkich kalkulatorów BMI na które trafiłam, moja prawidłowa waga to przedział od 54 do 71 kg.
    • madzioreck Norma BMI 18-25 16.06.11, 19:31
      Policz jeszcze raz, po mojemu masz BMI 20,9, to jest waga jak najbardziej w normie.
      Między 18 a 25 (zależnie od źródła, niektóre podają dolną granicę 19, ale coś w ten deseń).

• abdullah_abdullah Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 16.06.11, 23:20
      najbardziej miarodajnym wskaznikiem jest % tkanki tluszczowiej w budowie ciala
    • deela Re: Jak to jest z tymi wskaźnikami? 17.06.11, 02:01
      droga autorko wątku oto co pokazał mi kalkulator BMI dla podanych przez ciebie danych
      Twój wskaźnik BMI wynosi 20.9.
      Brawo! Masz idealną masę ciała.

Granice wagowe według BMI dla podanego wzrostu:
      Wyniszczenie: poniżej 42.1 kg
      Wychudzenie: od 42.3 kg do 49.1 kg
      Niedowaga: od 49.4 kg do 54.8 kg
      Waga prawidłowa: od 55 kg do 70.3 kg
      Nadwaga: od 70.6 kg do 84.4 kg
      I stopień otyłości: od 84.7 kg do 98.5 kg
      II stopień otyłości: od 98.8 kg do 112.6 kg
      Otyłość kliniczna: powyżej 112.9 kg

więc nie popadaj w histerię, do NIEDOWAGI brakuje ci 5 kg mniej