Dodaj do ulubionych

oferta pracy i problem z tym związany

30.07.11, 20:43
Drogie forumowiczki mam pewien problem i nie wiem jak go rozgryźć....
Otóz rozmawiałam ostatnio z moją kumpelką o tym, że nie mogę znaleźć zatrudnienia no i ona wspomniała na mój temat słówko swojemu koledze, który prowadzi agencję pracy tymczasowej, która posiada wiele ofert pracy zagranicą.
Kolega mojej znajomej mnie nie zna, nigdy ze mną nie rozmawiał i nigdy mnie nie widział na żywo, tylko na fotce i wie o mojej niepełnosprawności.
I właśnie on przekazał mojej przyjaciółce, że jego klient w Anglii poszukuje kelnerki/barmanki i że jak jestem zainteresowana,to mam udać się do niego na rozmowę.
I tu zaczynają się schody, bo:
- żeby udać się na rozmowę, musiałabym jechać wiele km (agencja mieści się w Toruniu),a więc dojdzie kasa na bilet, dojazd, nocleg u znajomej
- nie wiem, czy się nadaję do tej pracy, bo mam niepełnosprawność widoczną plus wadę wymowy a jak wiadomo kelnerka czy barmanka musi być ładna
- mąż nie chce słyszeć o wyjeżdzie zagranicę,on nie wierzy temu kolesiowi
Co robić?
Jechać do tego Torunia?
Mam przeciwskazania do pracy związanej z obsługą klienta, więc mam wątpliwości, a jednak taki wyjazd do Torunia uszczupli mój i tak ubogi portfel.
Acha, nie napisałam najważniejszego, ten koleś chce to załatwić "pokątnie" i mi załatwić tę pracę za odpłatnością 1000zł, więc nie wiem co myśleć, bo gdyby to nie był kolega mej przyjaciółki, to pomyślałabym, że to oszust, a tak to nie wiem co mam o tym wszystkim sądzić...
Obserwuj wątek
    • anna_geras Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 20:50
      miniofilka napisała:
      Otóz rozmawiałam ostatnio z moją kumpelką o tym, że nie mogę znaleźć zatrudnienia no i ona wspomniała na mój temat słówko swojemu koledze, który prowadzi agencję pracy tymczasowej, która posiada wiele ofert pracy zagranicą.

Acha, nie napisałam najważniejszego, ten koleś chce to załatwić "pokątnie" i mi załatwić tę pracę za odpłatnością 1000zł, więc nie wiem co myśleć, bo gdyby to nie był kolega mej przyjaciółki, to pomyślałabym, że to oszust, a tak to nie wiem co mam o tym wszystkim sądzić...

facet chce zarobić 1000zł i nie obchodzi go,że tej pracy nie dostaniesz.
      • rosapulchra-0 ten koleś chce to załatwić "pokątnie" 31.07.11, 12:02
        ten koleś chce to załatwić "pokątnie" i mi załatwić tę pracę za odpłatnością 1000zł,

Twój mąż ma rację. To oszust. Żadna agencja pracy w UK nie ma prawa brać od pracownika pieniędzy za znalezienie pracy.
        Koleś ewidentnie jest oszustem i lepiej dla innych, jeśli to zgłosisz na policję.
    • martaborys Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 20:50
      Ja bym nie pojechała. Za duże ryzyko, szczególnie że nie jesteś pewna czy się nadajesz. Wydasz niepotrzebnie kase.
    • kai_30 Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 20:53
      Jeśli koleś chce kasę - daruj sobie. Nic z tego nie będzie, tylko forsę stracisz.
    • el_jot Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:01
      Nie pojechałabym. I pracy za granicą też bym nie podjęła, choćby dlatego, że nie mogłabym zostawić męża samego z córką. Ty też masz małe dziecko, z tego co pamiętam.
    • miniofilka Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:01
      acha
      Ten koleś chce te 1000zł w ratach
      I rata z góry
      II po miesiącu pracy
      mąż mówi, że mam podać mu dane tego gościa,to on zadzwoni na policję i zgłosi oszustwo
      co wy na to?
      • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 12:09
        Miniofilka, twój mąż ma rację! TO OSZUST!
        Zgłoś jego dane na policję. To naganiacz, roboty w barze nie dostaniesz, może gdzieś na farmie, zabiorą ci paszport i będziesz harować po 16 godzin 7 dni w tygodniu. Już było trochę takich historii.. suspicious
    • kol.3 Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:19
      Dokładnie tak bym zrobiła.
    • kol.3 Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:19
      Dokładnie tak bym zrobiła.
      Czyli na policję, jak radzi mąż.
    • naomi19 Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:32
      Trzymaj się z daleka od takich ludzi.
      • greca Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:38
        Nikt normalny nie żąda za pośrednictwo pracy pieniędzy!
        Może on chce cie sprzedać do agencji towarzyskiej!
    • triss_merigold6 Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 21:38
      Jesteś aż tak głupia czy tylko udajesz?
      • m_sl Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 22:26
        Zdecydowanie agencja pracy tymczasowej nie może brać pieniędzy za pośrednictwo pracy. Jest to łamanie prawa. Można za to stracić licencję. Zgłoś sprawę na policję.

A przy okazji zobacz oferty na innych portalach - DARMOWYCH. Np. tu:
        www.pracolinia.pl
        Może znajdziesz coś dla siebie.
      • gazeta_mi_placi Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 22:29
        Może jest po prostu zdesperowana?
      • attiya Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 12:34
        chciałam to samo Triss napisać tylko tak jakoś dziś mam dobry humor i nie chciałam na dziewczę napadać smile
        naiwnych nie sieją, oj nie sieją
        że też jeszcze niektórzy wierzą w takie bzdety
    • gazeta_mi_placi Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 22:27
      Off topic.
      Zapraszam serdecznie na to forum:

forum.gazeta.pl/forum/f,103214,Forum_dla_marudnych.html
      Myślę, że idealne dla Ciebie.
      • mamaemmy Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 12:53
        zadzwoniłabym na policje,a jeszcze lepiej do programu UWAGA i zrobilabym prowokacjesmile
        Oni uwielbiaja takie tematy-wystarczy kontakt przez ich stronę..opisz sytuacje i czekaj
        uwaga.tvn.pl/kontakt.html
    • gazeta_mi_placi Re: oferta pracy i problem z tym związany 30.07.11, 22:28
      Nie gódź się na to.
      Pachnie ściemą na kilometr.
    • krecik Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 12:58
      Nie bede oryginalna i potwierdze to, co inni pisali: zadna agencja werbujaca do pracy w UK nie ma prawa pobierac za to oplaty.
      Prawda jest, ze w UK nikt nie ma prawa dyskryminowac ze wzgledu na niepelnosprawnosc, widoczna badz nie. U mnie w miasteczku swego czasu w piekarni pracowala ekspedientka bez dloni. Swietnie sobie dawala rade przy obsludze klientow. Tak wiec mozna. Ale na pewno nie w sposob, jak ten znajomy.

Ag
    • marzeka1 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 13:06
      Ściema, która ma za zadanie wyciągnąć od ciebie kasę i tyle. Na dodatek jeśli tobie nie zapaliło się czerwone światełko, to przestaje mnie już dziwić na masa ludzi, którzy padają łupem naciągaczy.
    • suazi1 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 13:11
      Weź pod uwagę, że nawet kolega znajomej może byc oszustem. Poza tym już samo płacenie za załatwienie pracy jest podejrzane... No i jeszcze jedno - jeżeli sama zdajesz sobie sprawę, że nie nadajesz się do tej pracy, to po co chcesz się tam pchać?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 13:24
        pomijajac szanse autorki na prace jako kelnerka/barmanka to wiele angencji posredniczacych bierze pieniadze za posrednictwo i jest ok 1000-1800 zl. ni zartuje tak jest i to jest kasa za posrednictwo a nie bilet czy cokowiek
        • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 13:36
          Takie agencje nie mają prawa pobierać opłat od pracowników za zatrudnienie! To jest niezgodne z prawem!
        • marycha1433 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 16:26
          japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> pomijajac szanse autorki na prace jako kelnerka/barmanka to wiele angencji posr
          > edniczacych bierze pieniadze za posrednictwo i jest ok 1000-1800 zl. ni zartuje
          > tak jest i to jest kasa za posrednictwo a nie bilet czy cokowiek

potwierdzam
          i przeważnie są to agencje pośredniczące w załatwieniu pracy za granicą
          akurat znam Anglię i tam osoba niepełnosprawna nawet z zespołem Downa może być kelnerkąsmile
          • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 16:39
            A ja mieszkam i pracuję w Anglii i absolutnie się nie zgadzam z powyższym. Bezprawne jest pobieranie jakichkolwiek opłat za pośrednictwo od pracownika.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 17:12
              tak w uk i wieleu krajach jest to niezgodne z prawem ale w Polsce dziala wiele takich agencji wiec w Polsce nie jest to nielegalne no bo na zdrowy rozum te agencje funkcojnuja wiele lat. w necie mozna poczytac o niezadowolonych klientach tych biur, jesli bylo by to niezgodne z prawem to juz dawno ci klienci doprowadzili by do ich zamkniecia
              • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 17:26
                Wskaż mi choć jedną taką agencję, proszę. Bo wszędzie, gdzie szukam jest napisane, że koszt zatrudnienia pracownika tymczasowego ponosi pracodawca, a nie pracownik. Pracownik nic nie płaci i nikomu. Za żadne pośrednictwo.
              • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 17:42
                Znalazłam za to takie coś:

Za co agencje pośrednictwa pracy mogą pobierać opłaty?

Zgodnie z art. 85 ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, ze zmianami, dozwolone jest pobieranie od osób opłat z tytułu faktycznie poniesionych kosztów związanych ze skierowaniem do pracy za granicą, tj. kosztów poniesionych na: dojazd i powrót osoby skierowanej, wydawanie wizy, badania lekarskie i tłumaczenie dokumentów - pod warunkiem wyspecyfikowania tych opłat w umowie zawartej z osoba kierowaną do pracy za granicą. Dozwolone jest również pobieranie opłat z tytułu prowadzonej działalności w zakresie pośrednictwa pracy od pracodawców.

To w odniesieniu do twoich słów: wiele angencji posredniczacych bierze pieniadze za posrednictwo i jest ok 1000-1800 zl.
                • rosapulchra-0 błąd! 31.07.11, 17:45
                  Wkleiłam nie ten akapit co trzeba suspicious sciana

Za co agencje pośrednictwa pracy nie mogą pobierać opłat?

Agencja pośrednictwa do pracy za granicą pracy od osób, dla których poszukuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, nie może pobierać opłat innych niż wyszczególnione powyżej, tj. opłat z tytułu: dojazdu i powrotu osoby skierowanej, wydawania wizy, badań lekarskich i tłumaczenia dokumentów.

Od osób kierowanych do pracy za granicę zabronione jest pobieranie przedpłat, kaucji oraz opłat z tytułu wyszukiwania i wskazania pracodawcy zagranicznego, w szczególności: opłat eksploatacyjnych, wynagrodzenia pracowników, opłat z tytułu wynajmu lokalu, wyjazdów pracowników agencji, rekrutacji, usług pocztowo-telekomunikacyjnych, druków, reklamy i ogłoszeń prasowych.
                • marycha1433 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 17:45
                  rosapulchra-0 napisała:

> Znalazłam za to takie coś:
                  >
                  > [url=http://www.omk.org.pl/?p=44]Za co agencje pośrednictwa pracy mogą pobierać
                  > opłaty?
                  >
                  > Zgodnie z art. 85 ust. 2 pkt 7 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zat
                  > rudnienia i instytucjach rynku pracy, ze zmianami, [b]dozwolone jest pobieranie
                  > od osób opłat z tytułu faktycznie poniesionych kosztów związanych ze skierowan
                  > iem do pracy za granicą, tj. kosztów poniesionych na: dojazd i powrót osoby ski
                  > erowanej, wydawanie wizy, badania lekarskie i tłumaczenie dokumentów
                  - pod
                  > warunkiem wyspecyfikowania tych opłat w umowie zawartej z osoba kierowaną do pr
                  > acy za granicą.[/b] Dozwolone jest również pobieranie opłat z tytułu prowadzonej dz
                  > iałalności w zakresie pośrednictwa pracy od pracodawców.[/url]
                  >

> To w odniesieniu do twoich słów: wiele angencji posredniczacych bierze pieni
                  > adze za posrednictwo i jest ok 1000-1800 zl.

i to są te koszty za które agencja chce wziąć od miniofilki tysiaka
                  • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 18:50
                    Pod warunkiem, że w umowie te koszty będą ujęte. Moja przedmówczyni wyraźnie napisała, że to kasa za pośrednictwo. Ty potwierdziłeś. Sorry, ale to niezgodne z prawem.

Widzę, że na zatrudnieniu za granicą to znasz może trochę lepiej niż świnia na gwiazdach uncertain
          • purpurowa_komnata Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 17:33
            > akurat znam Anglię i tam osoba niepełnosprawna nawet z zespołem Downa może być
            > kelnerkąsmile

Marycha nie przeginaj. Już Ty super radziłeś autorce w poprzednim wątku.

Do autorki: ta oferta pracy:to kłopoty.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 19:12
              dla ropusy

www.studentpoint.pl/index.php?lid=410&mid=306
              • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 19:49
                Opłata za program obejmuje:

Weryfikację oraz sprawdzenie wszystkich złożonych dokumentów
                Jedną ofertę pracy - maksymalnie do 35 godzin pracy w tygodniu
                Opiekę przez cały okres pobytu w Norwegii
                Całodobowy telefon alarmowy

No to nie do końca jest to zgodne z poniższym:
                Za co agencje pośrednictwa pracy nie mogą pobierać opłat?

Agencja pośrednictwa do pracy za granicą pracy od osób, dla których poszukuje zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej, nie może pobierać opłat innych niż wyszczególnione powyżej, tj. opłat z tytułu: dojazdu i powrotu osoby skierowanej, wydawania wizy, badań lekarskich i tłumaczenia dokumentów.
                Od osób kierowanych do pracy za granicę zabronione jest pobieranie przedpłat, kaucji oraz opłat z tytułu wyszukiwania i wskazania pracodawcy zagranicznego, w szczególności: opłat eksploatacyjnych, wynagrodzenia pracowników, opłat z tytułu wynajmu lokalu, wyjazdów pracowników agencji, rekrutacji, usług pocztowo-telekomunikacyjnych, druków, reklamy i ogłoszeń prasowych.
                • japanunieprzerywalempanieposle Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:03
                  to tez agencje obchodza ten przepis. traktuja oplate tutaj ok 1800zl jako koszt sprawdzenia dokumentow itp. czesta praktka
                  • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:15
                    Dla mnie to nie jest obejście, tylko przestępstwo i w czymś takim na pewno nie wzięłabym udziału.
                • rosapulchra-0 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:13
                  A tutaj można znaleźć wiele ciekawych informacji na ten temat, m.in.:

W Polsce za pośrednictwo pracy płacą tylko pracodawcy, którzy szukają pracowników. Osoby poszukujące pracy korzystają z usług publicznych i niepublicznych służb zatrudnienia oraz biur pośrednictwa pracy za darmo. Zatem pobieranie opłat manipulacyjnych za oferty i telefony do pracodawców jest nielegalne. Mówi o tym art. 37 ust. 4 ustawy o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu, z którego wynika, że prowadzenie pośrednictwa pracy w celu zysku jest zakazane.

Następny do poczytania:
                  Choć w Polsce pobieranie opłaty od osoby poszukującej pracy jest nielegalne, wciąż istnieją firmy i prywatne osoby, które starają się zarobić na naiwności i desperacji innych. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę termin: znajdę ci pracę, a wyskoczy ogłoszenie pośrednika.

Jednak nie masz racji, owe agencje, które pobierają za pośrednictwo w znalezieniu pracy opłaty od pracowników działają niezgodnie z prawem. Ale jak ktoś już wyżej napisał: naiwnych nie sieją..
          • sueellen Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 22:39
            marycha1433 napisał:

> japanunieprzerywalempanieposle napisała:
            >
            > > pomijajac szanse autorki na prace jako kelnerka/barmanka to wiele angencj
            > i posr
            > > edniczacych bierze pieniadze za posrednictwo i jest ok 1000-1800 zl. ni z
            > artuje
            > > tak jest i to jest kasa za posrednictwo a nie bilet czy cokowiek
            >
            > potwierdzam
            > i przeważnie są to agencje pośredniczące w załatwieniu pracy za granicą
            > akurat znam Anglię i tam osoba niepełnosprawna nawet z zespołem Downa może być
            > kelnerkąsmile

BEZEDUUUUURA Osoba niepelnosprawna może pracować oczywiście i pracują, ale:
            - agencje pobierające pieniądze od poszukujących pracy to zwykłe firmy krzaki. Oszuści
    • miniofilka Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 19:38
      odpisałam temu kolesiowi niech spada na drzewo a koleżankę zdrowo opie...łamsmile
      dzięki za rady!
      ależ jestem naiwna, że się zastanawiałam nad tym zamiast ruszyć głową
      tylko co dalej - we wrześniu minie rok bez pracy, nawet na sprzątaczkę mnie nie chcą, boję się, że wypadnę z rynku pracy, o ile już nie wypadłam
      • diablica_diabla Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:24

miniofilka napisała:

> odpisałam temu kolesiowi niech spada na drzewo a koleżankę zdrowo opie...łamsmile

i bardzo dobrze, swoja droga fajna kolezanka nie ma co.

> dzięki za rady!
        > ależ jestem naiwna, że się zastanawiałam nad tym zamiast ruszyć głową
        czasem tak bywa, ale dobrze, ze ocknelas sie w pore.

> tylko co dalej - we wrześniu minie rok bez pracy, nawet na sprzątaczkę mnie nie
        > chcą, boję się, że wypadnę z rynku pracy, o ile już nie wypadłam

lepiej wypasc z rynku pracy, niz wyladowac w jakims zagranicznym burdelu,a w najleopszym wypadku zostac okradziona z pieniedzy smile

powodzenia
        • miniofilka Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:46

dziękismile
      • spicy_orange Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:27
        próbuj dalej, kiedyś się uda smile

na wszelki wypadek, załączam watek, jakby nadal werbowali na śląsku (tam lepiej nie iść wink):

forum.gazeta.pl/forum/w,59,67416002,,praca_w_Wydawnictwie_Beata_Pietka.html?s=0
        • miniofilka Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 20:48
          spicy_orange napisała:

> próbuj dalej, kiedyś się uda smile
          >
          > na wszelki wypadek, załączam watek, jakby nadal werbowali na śląsku (tam lepiej
          > nie iść wink):
          >
          > forum.gazeta.pl/forum/w,59,67416002,,praca_w_Wydawnictwie_Beata_Pietka.html?s=0

znam tych krętaczy!!!!!!!!
          nawet kiedyś byłam u nich na rozmowie, ale to było kilka lat temu i wtedy koleżanka mi o tych ściemniaczach napomknęła i chwała jej za tosmile
    • beverly1985 Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 21:32
      Po pierwsze oczywiście nie jedź, nic z tej pracy nie wyjdzie.

Po drugie może pośrednictwo pracy jest nielegalne w UK, ale Polsce działają setki takich agencji i robią to całkowicie legalnie. niby agencje typu work&travel załatwiające prace w USA to za co biora pieniądze? To sie nazywa "opłata za program", "opłata za złożenie dokumentów", "opłata za przygotowanie wniosku" i wiele innych...
    • sueellen Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 22:35
      Jeśli masz ochotę dać kolesiowi 1000pln i zafundowac sobie wycieczke do Torunia, to prosze bardzo, ale pracy nie dostaniesz.
    • imasumak Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 22:36
      Mąż ma rację.
      Podejrzanie to wygląda, a poza tym pomyśl o małej.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: oferta pracy i problem z tym związany 31.07.11, 23:00
        suellen ty chyba nie mieszkasz w Polsce wiec slabo znasz realia. takie biura posredniactwa funkcojnuja po kilkanascie lat i nie sa to zadne firmy krzaki poprostu obchodza prawo. nam osoby zadowolone z tego biura z linka do ropusy. wydali 1500 zl ale zarobili znacznie wieciej wiec im sie to kalkulowalo
        • imasumak Re: oferta pracy i problem z tym związany 04.08.11, 13:48
          A czytałaś dokładnie wątek?
          Przecież było napisane, że pan chce pobrać opłatę na lewo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka