Dodaj do ulubionych

"religia" in. wyznań gdzie? jak?- pyt z ciekawości

31.08.11, 10:39
przepraszam za cudzysłów, ale nie wiem, jak nazywają się takie zajęcia w innych wyznaniach, znam tylko pojęcie szkółki niedzielnej ("Ania z Zielonego Wzgórza"smile)
chciałabym zapytać z ciekawości?
jak odbywa się nauka wiary w innych wyznaniach?
czy sa to zajęcia zorganizowane, kto je prowadzi, gdzie i jak często się odbywają, czy sa oceny?
wiem, ze na forum sa dziewczyny prawosławne lub grekokatolickie (wiem, ze nie wolno tego mylićsmile ale nie pamiętam dokładnie)
u mnie w mieście jest na pewno zbór ewangelicki i gmina żydowska,

nie jestem przeciwna nauce wiary żadnego z wyznań, ale mam taki pogląd, że nie powinno się to odbywać w szkole i nie powinno się faworyzaoać jednego wyznania

inne wyznania w Polsce sobie zapewne wypracowały rozwiązania, ciekawa jestem, jakie?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: "religia" in. wyznań gdzie? jak?- pyt z cieka 31.08.11, 10:51
      W Białymstoku religia prawosławna jest w szkołach. Zajęcia z islamu są organizowane w weekendy, w jednej ze szkół, zbiorczo dla wszystkich zainteresowanych.
      • mirmunn angazetka 31.08.11, 11:01
        dzięki za info
        a wyznawcy islamu w tamtych stronach to potomkowie Tatarów, czy coś mi się pomyliło? widziałm kiedyś wywiad z przewodniczącym ich związku wyznaniowego
        a kwestia ocen itp? wiesz coś?
        • angazetka Re: angazetka 31.08.11, 11:08
          Tak, to głównie Tatarzy, jest ich tu kilka tysięcy (tzn. w regionie). Oceny z prawosławnej były normalnie na świadectwie, z innych - trzeba było przynieść jakieś zaświadczenie albo się miało kreskę.
          Tyle pamiętam z lat szkolnych smile
          • sadosia75 Re: angazetka 31.08.11, 11:13
            I teraz praktycznie nic się nie zmieniło. Zajęcia są z religii prawosławnej i katolickiej. Inne wyznania nie sa brane pod uwagę i nie organizuje się zajęć dzieciom. Dzieci chodzą na zajęcia u siebie w zborach . Przynoszą później zaświadczenie, że uczęszczały i jaką mają ocenę.
            • lolinka2 Re: angazetka 31.08.11, 11:17
              A wiecie, że to jest niezgodne z prawem oświatowym? (mam na myśli donoszenie zaświadczeń ze zborów i wpisywanie tych ocen na świadectwo)
              • sadosia75 Re: angazetka 31.08.11, 11:20
                A być może.
                Swego czasu jak starsza córa szła do 1 kl podstawówki to była afera bo było 30 osób ŚJ i nikt im nie zapewnił nauczyciela religii ( nie wiem czy to poprawne określenie bo blade pojęcie mam o tym więc proszę mnie poprawić co bym wiedziała na przyszłość ) bo to "mało popularna religia jest" i dzieciaki musiały nadrabiać w weekendy. a w czasie trwania lekcji religii siedziały 2 godziny w czytelni. jakimś dziwnym trafem po roku wiara stała się bardziej popularna chociaż dzieci nie przybyło do szkoły i dyrektor szkoły musiał ustawić godziny i znaleźć kogoś do nauki dla ŚJ
                • lolinka2 Re: angazetka 31.08.11, 11:25
                  30??? to masa cała wręcz smile

Bo to jest tak, że a) nauczyciel musi mieć kwalifikacje - wyznaniowe + pedagogiczne; b) program musi być co najmniej uznany za "autorski" przez dyrektora szkoły i mieć jego zatwierdzenie, c) zajęcia muszą się odbywać na terenie szkoły (bo tak stanowi prawo), d) normalnie mają się odbywać sprawdziany i być wystawiane oceny --> wtedy jest na legalu.

Wiem, że w niektórych rejonach nasze dzieci (ŚJ) donoszą do szkół zaświadczenia o uczęszczaniu na zajęcia teokratycznej szkoły służby kaznodziejskiej (TSSK) i na podstawie tego dostają oceny --> poświęciłam kiedyś chwilkę i zbadałam zgodność procederu z ustawą odnośną, niestety - zarówno sama ustawa jak i jej ministerialna interpretacja stwierdzają jednoznacznie, że w ten sposób kwestii rozwiązać nie można.
                  • sadosia75 Re: angazetka 31.08.11, 11:49
                    A ile dzieci jednego wyznania musi być w jednym roczniku żeby została stworzona lekcja religii w ich wyznaniu?
                    Wtedy 30 sztuk dziecięcia to nie była żadna li8czba dla dyrektora. Ale to był taki człowiek, któremu ciężko było wytłumaczyć, że są kolorowe telewizory a co dopiero informacja o konieczności stworzenia zajęć dla tych dzieci?
                    • lolinka2 Re: angazetka 31.08.11, 11:51
                      7 sztuk W CAŁEJ SZKOLE. Zgłaszających chęć takiej nauki na terenie szkoły.
                      • sadosia75 Re: angazetka 31.08.11, 11:57
                        Dziękuję bardzo za info. Nie wiedziałam dokładnie ile dzieciaków musi być a tu prosze całe 7 sztuk i to w całej szkole. A mogę jeszcze dopytać od kiedy ten przepis obowiązuje? albo, żeby było łatwiej to o jakiegoś linka mogę prosić co bym sobie poczytała smile

I faktycznie przy wymaganych 7 sztukach te 30 sztuk dziecięcia to tłum.
                        • mirmunn sadosia 31.08.11, 12:12
                          tu masz artykuł tłumaczący całą sprawę
                          właściwe rozporządzenia i inne akty są wymienione w tekście pod koniec

www.kuratorium.opole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2374:nauczanie-religiietyki-w-publicznych-przedszkolachszkosach&catid=146:komunikaty-dla-rodzic-uczni&Itemid=354
                          • sadosia75 Re: sadosia 31.08.11, 12:20
                            A niech wam Bóg w dzieciach wynagrodzi dobre kobiety, że Wy mnie tak edukować chcecie smile
                            Dziękować ja serdecznie Wam będę na wszystkich odpustach smile
                            • mirmunn Re: sadosia 31.08.11, 12:23
                              nie no, dzieci to już starczy smile
              • mirmunn Re: 31.08.11, 11:25
                a czemu?
                bo domyślam się, że jest to również jakiś oficjalny druk/świadectwo?
                • lolinka2 Re: 31.08.11, 11:52
                  w kolejnym wpisie wyjaśniłam, dlaczego.
                  • mirmunn Re: 31.08.11, 12:09
                    doczytałam już dzięki
              • zebra12 Re: angazetka 31.08.11, 13:46
                Zgodne, zgodne. Nauczyciele szkółki mają normalne dzienniki, zgłaszają uczniów do kuratorium i dostają blankiety świadectw z kuratorium na koniec roku.
                • zebra12 Re: angazetka 31.08.11, 13:57
                  Dodam, że nauczyciele posiadają odpowiednie kwalifikacje. Nauka odbywa się w niedzielę w ramach tzw szkółki niedzielnej.
    • kabarethrabi Re: "religia" in. wyznań gdzie? jak?- pyt z cieka 31.08.11, 13:20
      Moje dzieci chodzą właśnie na szkółkę niedzielną (jesteśmy protestantami). Do tej pory nie interesowałam się oceną bo ocena w klasach I - III jest opisowa. Teraz pewnie dostanę zaświadczenie z kościoła, pogadam z wychowawczynią na początku roku jak to rozwiązać, bo nie chcę żeby moje dziecko miało kreskę skoro chodzi na "religię" tylko inaczej się ona nazywa.
    • ira_07 Re: "religia" in. wyznań gdzie? jak?- pyt z cieka 31.08.11, 15:44
      > czy sa to zajęcia zorganizowane, kto je prowadzi, gdzie i jak często się odbywa
      > ją, czy sa oceny?

U mnie (K. Ewangelicko-Augsburski) dzieci mają normalne lekcje religii w salkach, raz w tygodniu. Oprócz tego mają w niedziele szkółki niedzielne, tam sobie rysują, śpiewają, zależy od grupy, są dwie, starsza i młodsza,(w tym czasie dorośli i młodzież są na nabożeństwie). Oceny z religii są normalne, wpisywane później na świadectwo, sposób prowadzenia to już zależy od prowadzącego. W rejonie, gdzie ewangelików jest dużo lekcje religii są w szkołach, tak jak religia katolicka. Kto prowadzi, no katecheci, czasem księża, czasem nie. W mojej parafii ksiądz wikary i pani katechetka. W każdym razie teolodzy.

> u mnie w mieście jest na pewno zbór ewangelicki i gmina żydowska

Zbór to może być i ewangelicki, i katolicki, i prawosławny, jak sama nazwa wskazuje zbór to grupa ludzismile Żaden ewangelik nie używa słowa "zbór" jako synonimu kościoła (mamy w mieście kościół katolicki i zbór ewangelicki). To nie jest może błąd, ale ja wyczulona trochę jestem, bo na co dzień nikt tak raczej nie mówi, mówi się: w naszym kościele, w naszej parafii, raczej nie "w naszym zborze". Tak trochę OTwink
      • mirmunn Re: "religia" in. wyznań gdzie? jak?- pyt z cieka 31.08.11, 15:57
        >To nie jest może błąd, ale ja wyczulona trochę jestem, bo na co dzień nikt tak raczej nie mówi, mówi się: w naszym kościele, w naszej parafii, raczej nie "w naszym zborze". Tak trochę OT <

przepraszam, nie znam dobrze terminologii smile dzięki za popraawkę i info

czyli widać z tego, że wszystkie wyznania dobrze radzą sobie z kwestią organizacji
        jeszcze pytanko: czy zajęcia są "w srodku" czy na początku/końcu dnia
        i kto płaci nauczycielom innych wyznań
        państwo? parafia?

to jest ciekawy temat, do dziś praktyczznie o tym nie myślałam (tzn jak organizują naukę wiary inne wyznania w Polsce)

• ira_07 Re: "religia" in. wyznań gdzie? jak?- pyt z cieka 31.08.11, 16:14
          > przepraszam, nie znam dobrze terminologii smile dzięki za popraawkę i info

Ale nie przepraszaj, bo nic złego nie powiedziałaś. Po prostu "szary ewangelik" tak nie mówi i tyle. Polakom ewangelicyzm wydaje się egzotyczny chyba właśnie przez terminologię jakiej używają katolicy (zbór ewangelicki, pastor - to nie błędy, ale ewangelicy mówią: parafia, ksiądz) i przez wrzucanie protestantów do jednego worka (najczęściej jest to wizja wyznań ewangelicznych, skaczących, klaszczących i chrzczących dorosłych wiernych, ewentualnie przeciwnie - wizja statecznego Koła Pań z Ani z Zielonego Wzgórza). Ewangelicyzm nawet w liturgii przypomina katolicką mszę, zero egzotyki dla przeciętnego Polakawink

> jeszcze pytanko: czy zajęcia są "w srodku" czy na początku/końcu dnia
          > i kto płaci nauczycielom innych wyznań

Raczej popołudniami, przecież dzieci mają szkołę, a parafia jest jedna na duże miasto i okolice.

W szkole dostają pensję jak katecheci katoliccy (państwo). W kościele płaci parafia (ksiądz katecheta ma po prostu jeszcze jeden obowiązek, nikt mu "ekstra" nie dopłaca, a na pewno nie państwo).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka