Dodaj do ulubionych

Proszę mnie uświadomić fotelikowo

26.09.11, 23:08
Bo nie chce mi się grzebać.
Otóż:
1. Mam starszaka lat 9, ok. 145 cm wzrostu - Jeździ na tej takiej podstawce, podkładce, poddupniku... Kiedy będzie mógł normalnie, bez poddupnika? Czasem go z przodu wożę, ale raz na rok. On może z przodu w ogóle??
2. Mam młode w wieku lat 5, wzrost ok. 118 cm. Nie mam jednego fotelika, bo zostawiłam w gościach. Mam jeden fotelik i jeden poddupnik starszego. Czy mogę jutro jedno z nich przewieźć na tym poddupniku?
Koniec pytań.
Dziękuję za uwagę wink
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 26.09.11, 23:12
      Bodajze od wzrostu 140 cm i wagi powyzej 36 kg fotelika ani poddupnika nie trzeba.
      • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:29
        mruwa9 napisała:

> Bodajze od wzrostu 140 cm i wagi powyzej 36 kg fotelika ani poddupnika nie trze
        > ba.

Od wzrostu 150 cm LUB 12 lat. Waga nie ma nic do rzeczy.
    • iwoniaw Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 26.09.11, 23:15
      1. Z przodu można wozić dziecię w foteliku/podstawce zgodnej ze wzrostem i wagą, o ile nie ma poduszki powietrznej. Nie pamiętam, od ilu cm można bez podstawki, od 12 lat w każdym razie.
      2. Możesz wieźć młode na podpupniku. Na moich jest napisane, że dziecko od ok. 3 lat można - tak naprawdę chodzi o to, żeby pas przechodził normalnie przez klatkę piersiową jak u dorosłego siedzącego bez podkładki na tym miejscu, a nie przez szyję.
      • ger_berek Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 26.09.11, 23:29
        Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami):
        •Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.
        •Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji.
        •Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się:
        1.przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1;
        2.przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
        3.przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
      • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 07:44
        1. Z przodu można wozić dziecię w foteliku/podstawce zgodnej ze wzrostem i wagą
        > , o ile nie ma poduszki powietrznej.

Z poduszka nie można wozić dziecka w foteliku tyłem do kierunku jazdy.
        • edelstein Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:13
          Nie mozna,zbyt duze ryzyko obrazen powstalych przez poduszke powietrzna.poduszka lamie kciuki u doroslego,wole nie myslec co by bylo z dzieckiem z wyciagnietymi raczkami.Ale istnieja auta gdzie poduszke pasazera mozna odlaczyc za pomoca klucza lub przycisku.
          • ger_berek Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:36
            w samochodzie WYPOSAŻONYM w poduszkę powietrzną nie wolno przewozić dziecka w fotelu tyłem do kierunku jazdy. Wyłączenie poduszki nie skutkuje brakiem poduszki na wyposażeniu samochodu. Obojętnie czy poduszka jest aktywna czy nieaktywna - wozić tyłem nie wolno
            • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:56
              ger_berek napisała:

> w samochodzie WYPOSAŻONYM w poduszkę powietrzną nie wolno przewozić dziecka w
              > fotelu tyłem do kierunku jazdy. Wyłączenie poduszki nie skutkuje brakiem podusz
              > ki na wyposażeniu samochodu. Obojętnie czy poduszka jest aktywna czy nieaktywna
              > - wozić tyłem nie wolno

Zgwalaj fulu.
          • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 12:25
            Az dziwne,że poduszki montują......
      • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:30
        iwoniaw napisała:

> 1. Z przodu można wozić dziecię w foteliku/podstawce zgodnej ze wzrostem i wagą
        > , o ile nie ma poduszki powietrznej. Nie pamiętam, od ilu cm można bez podstawk
        > i, od 12 lat w każdym razie.

Poduszka nie ma nic do rzeczy.

• thea19 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 26.09.11, 23:51
      poddupnikow nie uzywamy WCALE. sa niebezpieczne i dziecko powinno jezdzic jak najdluzej w foteliku.
      • pina_colada88 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 00:44
        To ja się podlącze do pytania, pozwolisz mathiola? suspicious
        W ustawie pisze o 140cm wzrostu i 12.
        Żeby jeździć muszą być spelnione oba warunki? Czy może być 1?
        Przykladowo czy 15 latka mająca 135 może jeździć bez tej podstawki? (wiadomo, obciach)
        • iwoniaw Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 00:57
          IMO nawet 50-latka mająca 135 cm powinna jeździć z podkładką - jak inaczej zamierza się bezpiecznie zapiąć pasami?
          W ogóle kwestia fotelików/podkładek powinna być rozpatrywana ze względu na wzrost, nie na wiek (wiadomo, jakaś korelacja i tak występuje, ale i wyjątki, jak w pytaniu powyżej, się zdarzają) jeśli chodzi o bezpieczeństwo, a nie tylko przepisy...
          • budyniowatowe Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 02:36
            iwoniaw napisała:

> IMO nawet 50-latka mająca 135 cm powinna jeździć z podkładką

I kierowac samochodem siedzac na podkladce, a jeszcze lepiej w folteliku smile

- jak inaczej zami
            > erza się bezpiecznie zapiąć pasami?

Sa samochody co maja regujace wysokosci pasow, przynajmniej co niektore amerykanskie smile

A na mojej corki podkladce pisze, ze jest dla dziecka co ma przynajmniej 117 cm wzrostu, takze takiego 118 tez mozna smile

• bea.bea Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:42
              a co w tym śmiesznego, znam osobę która jeździła siedząc na wysokiej gąbce , bo była niska i zawsze wyglądało jakby samochód bez kierowcy jechał.
              Mój syn lat 8 i 138 wzrostu jeździ w foteliku i jeszcze pojeździ, bo często zasypia i głowa opiera sie na "zagłówkach" fotelikowych a nie lata na zakrętach ...i moim zdaniem bezpieczniej, poddupnik mam w bagażniku dla ewentualnych pasażerów.
            • iwoniaw Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:01
              A są takie, które nie mają (w PL raczej mało kto jeździ takimi, przynajmniej amerykańskimi) i tak, wówczas lepiej jest mieć podkładkę pod d... niż pas na szyi, nie wiem, co w tym dziwnego.
              • tomelanka Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:49
                a tam amerykanskie, moj najzwyklejszy golf ma regulacje wysokosci pasow
                • ciociacesia 5 wpisów wczesniej oburzenie 27.09.11, 14:06
                  ze wiekszosc samochodow na polskich drogach nie ma poduszek powietrznych a tu nagle wszystkie maja regoulacje wysokosci pasów.
        • ger_berek Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 07:36
          w ustawie jest 150 cm, a nie 140 cm
        • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:32
          pina_colada88 napisała:

> To ja się podlącze do pytania, pozwolisz mathiola? suspicious
          > W ustawie pisze o 140cm wzrostu i 12.

W ustawie jest napisane o 150 cm LUB 12 latach.

> Żeby jeździć muszą być spelnione oba warunki? Czy może być 1?
          > Przykladowo czy 15 latka mająca 135 może jeździć bez tej podstawki? (wiadomo, o
          > bciach)

Przecież zapis w ustawie jest prosty i czytelny, o co tu jeszcze pytać?
      • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 07:42
        poddupnikow nie uzywamy WCALE. sa niebezpieczne

Używam.Nie są niebezpieczne.
        • e_r_i_n Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:20
          Nie tyle niebezpieczne, co nie zabezpieczające tak, jak foteliki.
          Moje dziecko, lat 10, ponad 150 cm, nadal jeździ w foteliku (szczególnie na długich trasach). Wygodniej i bezpieczniej - teoretycznie mógłby już bez, ale pas jest jednak na granicy.
          • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:28
            Nie tyle niebezpieczne, co nie zabezpieczające tak, jak foteliki.

O taka różnice chodzi.

• kai_30 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:23
      Moje dzieci były duże - w kwestiach fotelikowo/poddupnikowych kierowałam się wzrostem, nie wiekiem. Bez sensu byłoby wozić na podkładce dziesięciolatka, który ma 1,60m.

W wieku pięciu lat na pewno nie jeździli już w fotelikach, tylko na poddupnikach, z tego samego powodu - nie mieścili się w fotelikach i "wielkościowo" i wagowo.
      • e_r_i_n Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:30
        kai_30 napisała:

> W wieku pięciu lat na pewno nie jeździli już w fotelikach, tylko na poddupnikach, z tego
        > samego powodu - nie mieścili się w fotelikach i "wielkościowo" i wagowo.

Są foteliki, które spokojnie pomieszczą nawet bardzo dużego pięciolatka.
        • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:33
          A wiesz,że ja nie znam rodziców co wożą 150cm dzieci w fotelikach?Serio.Często czekam,czekałam na dzieci po zajęciach i jeszcze nie zaobserwowałam takiego widoku.Jak ciekawostkę to pisze.
          • e_r_i_n Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:36
            Generalnie większość rodziców wozi w fotelikach, bo prawo tak stanowi.
            Skoro moje dziecko:
            - w foteliku się mieści (a nie jest drobny)
            - dużo w samochodzie śpi, a w foteliku mu wygodniej
            - pas przechodzi, jak pisałam, na granicy klatki piersiowej i szyi
            to nadal jeździ w foteliku. Bo jest bezpieczniejsze.
            • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:38
              Więc niewielu wozi w fotelikach o okolicach 4klasy lub starszych.Nie zaobserwowałam.Przynajmniej po mieście.
              • e_r_i_n Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:40
                Być może. Tylko co w związku z tym? smile
                • bea.bea Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:44
                  wyżej pisałam, ja też w foteliku wożę 8śmio latka z trzeciej klasy , nie kurdupla smile i zgadzam sie z erin smile
                • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:44
                  Nic.
                  Ot samo zycie.
                  Bo na forum jak zwykle zupełnie inaczej.
                  • e_r_i_n Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:49
                    No cóż, akurat pod tym względem oby nienormalne było bezfotelikowe jeżdżenie smile
              • dzoaann Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 18:40
                zgadzam sie, wielu rodzicow juz starszych dzieci nie wozi w fotelikach. Moj 10 latek tego lata osiagnal magiczne 150 cm wzrostu i przestal jezdzic na podstawce, a od 2 lat marudzil, bo jego koledzy z klasy juz nie jezdzili- a jest najwyzszy w klasie... i jego koledzy jeszcze powinni dlugo jezdzic.
                Zarowno wiekowo jak i wagowo. Pod szkola czest wdze samochody odjezdzajace, a dzieciaki siedza nwet nie przypiete pasami. Niby na tylnym siedzeniu, ale pomiedzy przednimi.... zawsze mi mroz po plecach lata, bo widze jak wylatuja przez przednia szybe...
        • kai_30 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:38
          e_r_i_n napisała:
          >
          > Są foteliki, które spokojnie pomieszczą nawet bardzo dużego pięciolatka.

Możliwe, nie będę się wykłócać. Niemniej, moje starsze dzieci są już nastoletnie, te parę lat temu wybór był zdecydowanie mniejszy (o świadomości społecznej nawet nie wspominam, byłam dziwadłem nie zgadzając się na wożenie dzieci bez fotelików/podkładek).
          • opium74 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 08:56
            Math - pytanie o foteliki najlepiej zadać na forum fotelikowym smile

Teraz faktycznie pojawiło się więcej dużych fotelików a producenci 15-36kg już nie zalecają odpinania siedziska od oparcia.
            Ja dla młodego mam dwa foteliki w tym jeden właśnie bardzo duży - BeSafe Izi Up - zamierzam używać go najdłużej jak się da smile
            • marysienka44 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:11
              Siedzisko nic nie daje, tyle tylko, że nie zapłacimy mandatu.
              Tu więcej opisane
              fotelik.info/pl/news/siedziska_bez_oparcia_nie_gwarantuja_ochrony,76.html
              • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 09:37
                marysienka44 napisała:

> Siedzisko nic nie daje, tyle tylko, że nie zapłacimy mandatu.
                > Tu więcej opisane
                > <a href="fotelik.info/pl/news/siedziska_bez_oparcia_nie_gwarantuja_ochrony,76.html" target="_blank" rel="nofollow">fotelik.info/pl/news/siedziska_bez_oparcia_nie_gwarantuja_ochrony,76.html</
                a>

O wartości tej informacji wiele mówi fakt że niexzależnie od linku to jest za każdym razem słowo w słowo ta sama notka smile
              • kai_30 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:24
                Marysieńko, mam za sobą wypadek z dziećmi, lat wówczas 5 i 7, na podpupnikach. Dzieciom nic się nie stało, poza jednym zadrapaniem na dłoni jednego (od potłuczonej szyby) i lekkim otarciem od pasa drugiego (wisiały w nich, samochód dachował). Bez podwyższenia albo udusiłyby się w pasach, albo jechałyby bez, i nie chcę nawet myśleć, jak by się skończyło - samochód przed wypadnięciem na pobocze między drzewa kręcił się w kółko na drodze, dzieci latałyby po całym aucie...

Nie można mówić, że podkładki NIC nie dają. Oczywiście - fotelik z pewnością chroni lepiej, chociażby głowę. Ale i poddupniki spełniają rolę zabezpieczającą, pozwalając na prawidłowe zapięcie pasów bezpieczeństwa.
                • e_r_i_n Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:28
                  kai_30 napisała:

> Ale i poddupniki spełniają rolę zabezpieczającą, pozwalając na prawidłowe zapięcie pasów > bezpieczeństwa.

Tak naprawdę to ich jedyna rola - wyższe siedzenie, w celu zapięcia pasów.
                  • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 12:22
                    Tak naprawdę to ich jedyna rola - wyższe siedzenie, w celu zapięcia pasów.

Chyba nikt nie twierdzi inaczej.
    • bozenka78 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:52
      W dyskusji na temat poddupnikow zabrakło jeszcze jednego waznego argumentu.
      Jesli ktos ma trojke dzieci, to w wiekszosci samochodow, nawet duzych, nie ma takiej opcji, zeby zmiescily sie trzy foteliki z tylu. Dlatego najstarsze jezdzi zazwyczaj na podstawce miedzy fotelikami mlodszych. Wiem, ze to nie najlepsze rozwiazanie, ale skoro pasy zapinaja sie prawidlowo, to mam nadzieje, ze takie zabezpieczenie wystarczy.
      To nie jest kwestia wyboru w tym przypadku, to znaczy, no owszem, mozna sobie kupic siedmioosobowy samochod, mimo ze rodzina piecioosobowa, albo mozna kupic 3 najwezsze foteliki na rynku (sprawdzalam, chyba ta podstawka bezpieczniejsza niz takie foteliki).
      1 fotelik z przodu tez odpada, bo nie w kazdym samochodzie mozna wylaczyc poduszke z przodu, zreszta jesli ja kieruje, to moj maz tym bardziej nie zmiesci sie z dzieciakami z tylu.
      • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 10:58
        bozenka78 napisała:

> 1 fotelik z przodu tez odpada, bo nie w kazdym samochodzie mozna wylaczyc podus
        > zke z przodu, zreszta jesli ja kieruje, to moj maz tym bardziej nie zmiesci sie
        > z dzieciakami z tylu.

Wyłączanie jest potrzebne tylko w przypadku fotelików-gondolek montowanych tyłem do kierunku jazdy, bo one wystają za bardzo w stronę poduszki. Wszystko inne może spokojnie jeździć z przodu.

• ger_berek Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 11:13
          miliwati, przestań bzdury pisać, od zeszłego roku zmieniły się przepisy i fotelików tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu wozić nie wolno, obojętnie czy można dezaktywować poduszkę czy nie.
          • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 11:33
            ger_berek napisała:

> miliwati, przestań bzdury pisać, od zeszłego roku zmieniły się przepisy i fotel
            > ików tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu wozić nie wolno, obojętnie c
            > zy można dezaktywować poduszkę czy nie.

Poproszę link do wiarygodnej informacji o zastosowaniu dosłownej interpretacji tego przepisu - czyli o ukaraniu kierowcy za wożenie takiego fotelika przy wyłączonej poduszce.
            suspicious
            • ger_berek Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 12:23
              Nie podam Ci takiego linka, bo nie śledzę na bieżąco statystyk/sprawozdań policyjnych suspicious Zresztą jakoś nasza policja w temacie fotelików nie błyszczy, więc i pewnie nic bym nie znalazła.
              Prawo mówi wyraźnie, że nie wolno. Nie ma tam ani słowa o możliwości dezaktywacji poduszki. Jak policjant będzie chciał wlepić mandat za wożenie na przednim siedzeniu przy wyłączonej poduszce to będzie miał do tego prawo - bo przepisy nie mówią o dezaktywacji.

Poza tym, odchodząc od przepisów, poduszka powietrzna to jest mechanizm, a te mają to do siebie, że są zawodne.

• miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 12:36
                ger_berek napisała:

> Prawo mówi wyraźnie, że nie wolno. Nie ma tam ani słowa o możliwości dezaktywac
                > ji poduszki. Jak policjant będzie chciał wlepić mandat za wożenie na przednim s
                > iedzeniu przy wyłączonej poduszce to będzie miał do tego prawo - bo przepisy ni
                > e mówią o dezaktywacji.

A ja mu wtedy powiem że nie przyjmuję mandatu i niech mnie podaje do sądu. I sąd zdecyduje czy samochód z wyłączoną poduszką powietrzną nadal jest w niego "wyposażony" w rozumieniu tego przepisu.
                • ger_berek Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 12:58
                  wyrok byłby przynajmniej jednoznaczną wytyczną dla rodziców smile
                  • miliwati Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 13:07
                    ger_berek napisała:

> wyrok byłby przynajmniej jednoznaczną wytyczną dla rodziców smile

Tylko gdyby był wyrokiem Sądu Najwyższego. I tylko dopóki tenże sąd nie zmieniłby w innej sprawie zdania na ten temat.
      • mathiola Bożenko, 27.09.11, 11:35
        Trafna uwaga smile
        Z tymże starszak nie może jechać pośrodku bo mi zasłania cała tylną szybę. Jeździ z boku a dwa foteliki obok siebie. Innej opcji nie ma.
        Ponadto przewiozłam dzisiaj młodą na poddupniku ale ten pas to jednak jej po szyi jeździł.
      • agni71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 15:07
        bozenka78 napisała:

> W dyskusji na temat poddupnikow zabrakło jeszcze jednego waznego argumentu.
        > Jesli ktos ma trojke dzieci, to w wiekszosci samochodow, nawet duzych, nie ma t
        > akiej opcji, zeby zmiescily sie trzy foteliki z tylu.

No nie wiem, jak mnie sie miało urodzic trzecie dziecko, to właśnie zamieniliśmy samochód na większy (5-osobowy, kombi) i foteliki trzy mieściły mi sie z tyłu.

Inne wyjście, to jeżdzic na dwa samochody, co akurat u mnie odpadalo, bo ja nie mam prawa jazdy.

Dlatego najstarsze jezdzi
        > zazwyczaj na podstawce miedzy fotelikami mlodszych.

A to najstarsze w jakim wieku? Jak mnie sie trzecie urodziło, to najstarsze miało 4 lata, więc nie było sposobu, zeby podkładka wystarczyła.

Na forum "Wielodzietni z wyboru" byl kiedys wątek o samochodach, w których mieszczą się z tyłu 3 foteliki, może zajrzyj tam?
        • gryzelda71 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 16:07
          > No nie wiem, jak mnie sie miało urodzic trzecie dziecko, to właśnie zamieniliśm
          > y samochód na większy (5-osobowy, kombi) i foteliki trzy mieściły mi sie z tyłu

A jak nie stac na zmianę?A....zapomniałam,to dziecka być nie powinno.
          • arkanna Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 16:41
            A jak nie stac na zmianę?A....zapomniałam,to dziecka być nie powinno.
            smile

mozna tez wozic na dwa auta jak juz wyzej kolezanka napisala.
    • nikki30 Re: Proszę mnie uświadomić fotelikowo 27.09.11, 13:26
      Masz poduszkę tylną boczną?Jeśli tak to dziecko powinno podróżować wyłącznie w foteliku z zagłówkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka