Dodaj do ulubionych

Polska kolacja dla brytyjczyka

07.10.11, 23:11
Przychodzi do nas jutro na kolację mój kolega - brytyjczyk. Od wczoraj gotuję bigos, ale co jeszcze do tego zrobić? Planuję upiec chleb albo kupić dobry polski baltonowski (jeden z polskich sklepów sprzedaje całkiem niezły), kupię jakoś polską wędlinę, myślałam też o śledziach ale nie jestem pewna czy śledzie + bigos to dobry pomysł. Tzn jak dla mnie zestaw jest ok, ale mój mąż to się obawia że kolega to i samego bigosu może nie przeżyć.
Jakieś koncepcje? Żeby polskie było i do bigosu pasowało? Ograniczona jestem trochę, wiadomo, karkówki na ten przykład nie kupię. Ale większość produktów jest do dostania.
Jakieś propozycje? Proszę...
Obserwuj wątek
    • cherry.coke Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:15
      Zrob moze jakas pozycje awaryjna do tego bigosu, bo moja znajoma Irlandka nad bigosem u polskiej znajomej zbladla i sfioletowiala suspicious Rozniaste nalesniki dobrze schodza zazwyczaj.
      • pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:22
        No właśnie kolega jest bardzo otwarty kulinarnie, kapustę kiszoną lubi. Ale też się trochę boję że ten bigos to może być za wiele, wię szukam tak jak mówisz pozycji awaryjnej. No i coś na przystawki też by się zdało, tylko ten bigos strasznie wymagający... Tak sobie myślę, że może bym takiej klasycznej polskiej sałatki ziemniaczanej zrobiła?
        • morgen_stern Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:30
          Sałatka to dobry pomysł chyba. Do tego dobry, polski chleb, u znajomych Anglików robił furorę. Ale chyba nie baltonowski... nie masz gdzieś w pobliżu piekarni piekącej chleb na zakwasie? I z tego, co pamiętam, to wędliny zawsze są chętnie zjadane.
          Ja to bym zrobiła pierogi, ale nie każdemu się chce.
          Pamiętam też, że znajomemu Anglikowi smakował czerwony barszcz z uszkami, choć na początku był zaszokowany kolorem, myślał, że to z krwi smile
        • soczek_bez_gazu Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:30
          skoro kapuche lubi to może ogórki kiszone/chlebek ze smalcem? Kiełbachy z cebulką?
        • cherry.coke Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:33
          Kiedys przyszedl do nas znajomy i trafil na moment, kiedy moj robil sobie patelnie kielbasy z cebula i smazonymi ziemniaczkami. Zaweszyl, oczy mu sie zrobily jak spodki i skonczylo sie tak, ze zjadl wiekszosc smile Jesli gosc jest miesozerny, to moze byc atrakcyjne, acz malo wyrafinowane.
          • pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:38
            Kiełbasę już przerabialiśmy, latem (a może "latem") na grille nosiłam polską kiełbachę. Wszyscy wcinali jak zaczarowani, jedna koleżanka nawet na surowo bo nie mogła się biedaczka doczekać ugrillowania. On zresztą sam polską kiełbasę i kapustę kupuje, stwierdził że np bardzo do paelli kiełbacha pasuje smile Stąd też problem - to niestety musi być coś bardziej wyrafinowanego.
            • cherry.coke Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:40
              To bitki z gryczana i buraczkami smile Nie wiem, z czego sie robi bitki, bo jestem niemiesna, ale to chyba w miare proste dla kielbacholubnych powinno byc strawne.
              • pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:43
                Ooo gryczana, to jest pomysł! Nie wiem czy bitki mi się chce (robi się z wołowiny i dusi kilka godzin), ale gryczana to dobry pomysł! Może do tego gulasz wieprzowy?
            • 3-mamuska Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:41
              A moze krokiety z miesem czy z pieczarkami i zoltym serem?
    • brak.polskich.liter Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:27
      Waz (Angol) i spora ilosc znajomych (tez wyprodukowani w Zjednoczonym Krolestwie) zazeraja sie pierogami. Wszystko jedno, z czym w srodku.
      Zurki, barszcze i inne takie nie wszystkim sie podobaja, ale tez warte przetestowania.
      • soczek_bez_gazu Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:31
        No i może właśnie barszcz czerwony w charakterze napoju?
      • pierwszy_poruszyciel Pierogi 07.10.11, 23:41
        Dobra dziewczyny, to z czym te pierogi coby z bigosem się nie gryzły? Może się poświęcę i zrobię big_grin
        • kali_pso Re: Pierogi 08.10.11, 09:54

...z kapustąwinkp

Zrób ruskie.
    • kosmitka06 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:30
      Dobra sałatka (warstwowa) oto przepis:
      Na dno naczynia pokrój w kostkę szynkę, najlepiej taką zapachową
      pozniej na to kukurydza i smarujesz majonezem
      jajka na twardo 2-3 w kostkę, na to idzie sól i pieprz (sporo)
      por pokrojony i sparzony i również troszkę soli
      na sam wierzch w kostkę idzie ananas i również sparuję to majonezem - pycha smile

Do bigosu zapewne ja bym zrobiła schabowe. Może jakieś warzywo? Kalafior, brokuł? Jeżeli bigos nie zasmakuje wink
      Pozdrawiam
    • 18_lipcowa1 o jezu bigos????????? 07.10.11, 23:38
      ale wtopa
      • pierwszy_poruszyciel Re: o jezu bigos????????? 07.10.11, 23:39
        Ale czemu wtopa? Ja mu ten bigos już dawno temu obiecałam, a on mocno otwarty kulinarnie jest.
        • 3-mamuska Re: o jezu bigos????????? 07.10.11, 23:48
          Moze mielone ,zwykle i z serem zoltym w srodku?
          Czy schabowe albo piers z kurczaka,albo salatke z grosem?
          Ja bym zrobila talerz z miesami wlasnie jakies rozne kotleciki i bitki do tego ,i bigos ,w piekarniku upieczone ziemniaczki ,i do tego jakies polskie fajne ciacho.
          U mnie schodzi ryz z pieczarkami,gotowany zyz usmazone pieczrki na ostro z paprka i mieszam razem,lub takie mlode ziemniaki ugotowane ze skorka ,ostudzone i do tego 1-2 lyzki majonezu i szczypior pokrojony do mieska z piekarnika czy wlasnie kotletow schodza na czasem musze dorabiac.
      • rosapulchra-0 Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 05:58
        Dlaczego wtopa?
        Bo ty nie lubisz? Czy może dlatego, że sama nie potrafisz zrobić dobrego bigosu?
        • 18_lipcowa1 Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 09:54
          bo z tego co wiem
          to dla angola
          ani bigos ani nasz sledz
          nie jest niczym och i ach

rosapulchra-0 napisała:

> Dlaczego wtopa?
          > Bo ty nie lubisz? Czy może dlatego, że sama nie potrafisz zrobić dobrego bigosu
          > ?
          • kali_pso Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 09:57

Lipcowa chyba nie przypuszczasz, że akurat ten pan nie wie co to bigos, skoro juz wcześniej o tym rozmawiali?
            Ona nie robi niespodzianki, on wie, że będzie bigos, więc niech spróbuje skoro chciał a nie jadł wcześniej- w czym tą wtopę widzisz, bo nadal ja jej nie widzę....
          • landora Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 12:02
            Spośród moich (licznych) brytyjskich znajomych tylko mój rodzony mąż nie lubi bigosu.
          • rosapulchra-0 Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 19:51
            Dziwne, że ty zawsze wiesz lepiej i zawsze inaczej niż inni..
            I zawsze jak kulą w płot trafiasz tymi swoimi celnymi uwagami uncertain
      • ella_nl Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 13:16
        18_lipcowa1 napisała:

> ale wtopa

Oj lipcowa....

Mieszkając w Holandii mój szef wcinał bigos aż mu się uszy trzęsły.

• an_ni Re: o jezu bigos????????? 08.10.11, 21:06
          kto mieszkal w tej Holandii, ty czy szef? ... i jakie to ma znaczenie wlasciwie? bo ze skladni zdania trudno sie domyslic
          • ida_listopadowa Re: o jezu bigos????????? 09.10.11, 00:30
            ze składni wynika, że w Holandii mieszkał bigos.
          • kura28 Re: o jezu bigos????????? 10.10.11, 10:47
            Ze składni jasno wynika, że szef podczas gdy mieszkał w Holandii jadł bigos. Można też się domyślać, że na co dzień nie mieszka w Holandii i bigosu nie jada.

Wniosek: jeśli ktoś z Waszych znajomych nie lubi bigosu - wyślijcie go do Holandii.
    • jamesonwhiskey Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:41
      > ochę, wiadomo, karkówki na ten przykład nie kupię.

a jest jakis powod?

z bigosem troche pojechalas bo to srednio obiadowe danie
      schaba by trzeba dorobic

z dan ktore mozna zaserwowac
      jakas rolada i kluski slaskie
      kaczka z jablkami
      venison z buraczkami

na strarter moze strogonow albo zupa grzybowa

• pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:45
        Powód niemożności zakupu karkówki to bekon smile A raczej fakt że brytyjczycy inaczej kroją świnie i po prostu karkówki nie ma, to mięso stanowi część bekonu.
        • almaya Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:52
          Jak on taki otwarty kulinarnie to nozki w galarecie smile
        • 3-mamuska Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:53
          a nadziewane papryki czerwone,albo mieso i ryz,albo ryz i pieczarki smazone,nadziewasz i w foli do piekarnika az papryka zmieknie.
          Tez ziemniaki te duze lekko podgotowane w mundurkach ,odlewasz nacinasz wkladasz plastry boczku i cebuli w naciecia w folie i do piekarnika.

• ma_dre Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 10.10.11, 17:47
            No zaiste, typowo polskie danie! A z jakiego regionu??? Z "Chwili dla ciebie"?
        • jamesonwhiskey Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 00:34
          www.jamieoliver.com/recipes/pork-recipes/neck-fillet-steak
          no to jamie poleca mieso ktorego nie ma
          bylas ty kiedys u rzeznika ?
    • nanuk24 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:54
      schab pieczony ze sliwka.
    • nanuk24 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 07.10.11, 23:57
      kabaczek nadziewany albowink
      chleb w koszyku, obok sloik ze skwarkami w smalcuwink, obok kiszonki i wodka, i gra muzykatongue_out
    • ola Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 00:01

Ja właśnie natarłam kaczke.
      Będzie jutro z jabłkami na obiad dla gości.
      Nie dajcie sobie wmówić, że polska kuchnia to tylko schamowy i bigos.
      Drób - kaczka, gęś, to znacznie bardziej tradycyjne polskie potrawy smile
      • nanuk24 Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:05
        piszecie tak, jakby w innych krajach nie jedli kotletow wieprzowych w panierce
        • ola Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:07
          No więc właśnie piszę.
          Schabowy to nie żadna tradycyjna potrawa.
          Nijak nas ten schabowy nie wyróżnia, zwłaszca przy takich niemcach czy austriakach.
          Daliśmy sobie wmówić tego schabowego jak Cepelię.
          Szlachta jadała drób z kaszą gryczaną i zapijała miodem wink
          • nanuk24 Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:12
            kaczuszka mniam. Wpadam na obiad do ciebie!
            • ola Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:20

Zapraszam!
              Gości będzie dużo, więc kaczusie dwie, a do tego schabik pieczony, dwa kilo.
              I tartę z dymką zrobiłam, tez pyszną, na zagryzkę
              Wyżera smile
              • nanuk24 Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:28
                mniam mniam! sama bym taka jedna calutka kaczuszke zezarlawink
                schabik tez nieczego sobie
          • cherry.coke Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:12
            Ale Angole drob rabia na okraglo, wiec mimo iz charakterystyczny moze nie byc dosc odmienny w sensie egzotyki smile
            • nanuk24 Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:22
              no to jak nic zostalo jej do przygotowania flaki, czernina, kaszankas z cebula z patelni i pajdy chleba ze skwaramiwink
              • pierwszy_poruszyciel Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:25
                Eee kaszanka też w rachubę nie wchodzi, ja w Szkocji mieszkam, oni tu black pudding mają big_grin
                • nanuk24 Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:26
                  no jak nic, rozkradli nam potrawy dziady!wink
              • nanuk24 Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:25

> no to jak nic zostalo jej do przygotowania flaki,

heh. Zostaje jej przygotowacwink
        • zielona_magnolia Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 00:12
          Apropos bigosu, my na angielsko-polskie spotkanie przygotowalismy yorkshire puddingns nadziewane bigosem i zapiekane przez chwile w piekarniku( mozna tez posypac zoltym serem), wszystkim smakowalo i nikt nie krzywil sie na bigos smile
          • konwalka Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 09:27

przygotowalismy yorkshire pud
            > dingns nadziewane bigosem i zapiekane przez chwile w piekarniku

Jezu, w zyciu bym na to nie wpadła
            jak wyszło?
            podaj, proszę, szczególy
            • zielona_magnolia Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 13:26
              zwykle yorki , takie jak do sunday roast, podpieklam w piekarniku chwile, tak aby zrobile sie chrupiace, do srodka wlozylam goracy bigos , na to troche startego sera i pod grilem staly az do rozpuszczenia sera, pyszne smile - jako przystawka
              • konwalka Re: Co wy z tym schabowym? 08.10.11, 20:08
                dobra, dzieki bardzo
                yorkami zawalona zamrażarka, to teraz tylko bigos i ser...
      • pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 00:09
        Schabowy w rachubę nie wchodzi smile Właśnie włożyłam schab do marynaty i jutro go czymś nadzieję (może śliwką, choć to nie jest moja ulubiona wersja). A co do bigosu - wiem, że nie wszyscy lubią. Ale nie każdej potrawie wieszcz narodwy poświęcił kupę miejsca w poemacie narodowym więc zasadniczo to jest najbardziej tradycyjna polska potrawa.
        • nanuk24 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 00:19
          Moj kiedys jeszcze niemaz, zaprosil mnie do siebie na obiad, ktory sam przygotowal. a przygotowal bigos, myslac, ze skoro jam Polka to bigos kochac musze. Sie zdziwil zdziebko, kiedy juz od progu, czujac nosem, co sie swieci, wykrzyknelam: "Ale ja bigosu nie tykam!"
    • rosapulchra-0 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 05:56
      Karkówkę kupisz w Morrisonie. Pokrojoną w plastry. I naprawdę dobrą.
    • thorgalla Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 09:00
      Ja często dla tutejszych gotuję.
      Pamiętam swój pierwszy bigos (na świeżej kapuście).Cały gar nagotowałam,pomyślałam sobie,że sporo zostanie to będę miała na później i .... cholery wszystko zeżarli wink
      Gołąbki i pierogi ruskie też idą.
      • konwalka Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 09:32
        to bedzie ty;ko obiad?
        bo jesli robisz tez kolacyjne przekaski, to moge ci poradzic jedna rzezc- u mojego męża w pracy zapanowała histeria, kiedy wyjął zwykłe kanaopki zagryzane chyba sucha mysliwską\
        wszyscy chodzili i pytali, co tak pachnie

dobrze sie też "sprzedają" makaronowe sałatki (jest taki drobny ryzowy makaronik np w sainsbury) z przeróznościami i czosnkowym sosem smietanowym z majonezem
        • azjaodkuchni Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 14:10
          Gołąbki... o ile nie jadł jeszcze dla moich azjatyckich znajomych, to już potrawa "kultowa" jedzą i gotują bez przerwy.
    • paulka25 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 13:34
      Nasi znajomi Litwini i Austriacy zażerali się żurkiem i ciągle dopytywali kiedy mąż będzie robił znowu to przyjdą smile No ale do bigosu to żurek średnio.
      • fraaumiaau Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 17:25
        Wypróbowane na obcokrajowcach (z sukcesem): z zup: barszcz z fasolką, żurek z jajkiem i kiełbasą. Na drugie: gołąbki, krokiety lub pierogi.
        • edelstein Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 17:59
          O taaak pierogi,wlasnie zrobilam ruskie i zamierzam je schowac i sie nie przyznawac,ze mamtongue_out chcialam wszystkich zachwycic polska kuchnia to im pierogi serwowalam,teraz ciagle dopytuja kiedy beda znow.Musialabym nic nie robic tylko lepictongue_out znajomy to sobie zamrozone zabral i dzwonil noca do mnie,co ma zrobic by jadalne byly,bo on ma ochotesmile to samo bylo z polska krowka,polskimi krokietami i pyzami.Mam wybor ukrywac fakt gotowania albo gotowac jak dla pulku armii.Autorko sie dobrze zastanow co podajesz,bo jak nie beda potrafili sami zrobic to beda wpadac na jedzonko do ciebiewink
          • wioskowy_glupek Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 20:18
            Placki ziemniaczane wink Znajomy Brytyjczyk się zajadał ostatnio tongue_out
    • an_ni Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 08.10.11, 21:16
      nie znam sie na gustach Anglikow w odniesieniu do kuchni polskiej
      ale powiem jedno, nawet nie wszyscy Polacy lubia bigos
      poszlabym w pieczone mieso z nadzieniem, ale nie zadne mielone z serem, bo to niemal fastfoodowe badziewie, tylko schab
      i zaryzykowalabym sledzia , tylko nie utytlanego w oleju z cebula a raczej w occie zrobionego na modle sushi, albo po pierzynka, jak kto woli z jablkiem i kwasna smietane albo jajko w kosteczke i rowniez smietana
      • wesola-guska Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 09.10.11, 03:17
        Mój szwagier z Wysp to tylko bigos lubi nawet chleba u nas nie ruszy jak byli 2 tygodnie to na Mc Donalds przeżył bo nic mu nie smakowało.
    • pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 09.10.11, 15:37
      Jako że wiele osób starało mi się pomóc, to zdam relację. Kolega bigosem był zachwycony, wcinał aż mu się uszy trzęsły i prosił o przepis. Ba, jako że rzuca właśnie naszą korporację coby pub prowadzić zaczął się zastanawiać, czy bigos w menu to dobry pomysł.
      Zrobiłam również schab ze śliwką, też smakował, stwierdził że to o niebo lepsze niż ichni schab z jabłkami. Zajadał się również śledziami, kabanosami, marynowanymi grzybkami i sałatką z ziemniaków i kiszonego ogórka.
      Dziękuję wszystkim za pomoc!
      • an_ni Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 09.10.11, 21:36
        cudny kolega, nastepnym razem podaj mu flaki
        • pierwszy_poruszyciel Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 09.10.11, 21:59
          To akurat w rachubę nie wchodzi, bo sama nie jadam big_grin
    • lykaena Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 09.10.11, 22:35
      Kot nie powinien pogardzić rybą - a już zwłaszcza wędzoną.
      Trochę suchej karmy do tego i już
      wink
    • attiya Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 10.10.11, 07:35
      nie podałabym bigosu
      raczej coś z mięs o ile nie jest wegetarianinem
      mielone nadziewane pieczarkami
      pierogi
      placek ziemniaczany - z tych a la po węgiersku z gularzem
      pierś z kurczaka zawijana z warzywami w środku, zapiekana z serem
      barszcz biały, czerwony z uszkami
      typowa sałatka warzywna
      istotnie mogą być śledzie ale nie z bigosem
      coś pieczonego typu boczek z zapiekanym czosnkiem
      albo łopatka wieprzowa
    • rosapulchra-0 Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 10.10.11, 07:39
      U mnie ostatnio przebojem są zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. W Morrisonie można kupić plastry wołowe, cieniutkie takie, że nawet mięsa nie trzeba rozbijać (oczywiście ja rozbijam wink), a zrazy normalnie jak marzenie! Polecam smile
      • szymama Re: Polska kolacja dla brytyjczyka 10.10.11, 15:52
        my zawsze z brytyjskimi znajomymi chodzimy na pierogi do polskiej restauracji. Nikt z nich nie lubi natomiast barszczu ani bigosu. zazeraja sie tez chlebem ze smalcem i ogorkiem kiszonym.
    • ciociacesia pierogi? 10.10.11, 16:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka