Dodaj do ulubionych

Pranie ręczne

16.10.11, 12:30
Czy wszystkie ubrania z metką pt. "prać ręcznie" tak właśnie pierzecie?
Ja raz zaryzykowałam i nic się nie stało i teraz kupiłam sukienkę, która właśnie ma takie zalecenie i się zastanawiam czy zgodnie z zaleceniem, czy na przekór, bo strasznie mi się nie chce prać. Z drugiej strony strach mi trochę big_grin
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Pranie ręczne 16.10.11, 12:36
      Mam w pralce program do prania delikatnego i go stosuję. Pranie ręczne, podobnie jak zmywanie, to przeżytek smile
      • kasia111177 Re: Pranie ręczne 16.10.11, 12:46
        Kupując pralkę szukałam takiej, która ma opcję "pranie ręczne".
      • izabellaz1 Re: Pranie ręczne 16.10.11, 12:50
        Mam taki program, ale czy wstawiasz tylko jedną rzecz do pralki wtedy? Bo ja takich z zaleceniem prania ręcznego mam słownie kilka.
        • kub-ma Re: Pranie ręczne 16.10.11, 13:09
          Nie piorę ręcznie, bo tego nienawidzę. Ustawiam w pralce program do prania delikatnych tkanin i już. Nawt gdy jest to tylko jedna rzecz. Może mało ekonomiczne, ale jakie wygodne.
          smile
        • kaki11 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 17:35
          My wtedy dorzucamy rzeczy które nie mają zalecenia prania ręcznego. Nie puścilibyśmy pralki z 2-3 koszulkami bo bezsensu ekologicznie i ekonomicznie, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby do pralki ustawionej na pranie delikatne dorzucić stos innych bluzek, koszul i sukienek tak aby się względnie zapełniła. Ale też zdarza się na naszym standardowym trybie (używamy eco) prać część z tych ubrań i nic się nie stało. Ręcznie nikomu się nie chce, ciuchów których faktycznie bałabym się wyprać i innym niż delikatnym programie mam chyba 2 sztuki, więc zwyczajnie raz za czas puszczamy program delikatny wypełniony innymi rzeczami smile
        • leyla76 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 21:12
          Pranie ręczne czy delikatne to i tak tylko na jakieś 1,5 kg wsadu. Moja np normalny wsad 9kg, ale juz na programie pranie delikatne instrukcja wola 1,5kg. Ja tam wstawiam jedna rzecz i nie mam z tym problemow.
          • kk345 Re: Pranie ręczne 03.08.22, 12:22
            >Ja tam wstawiam jedna rzecz i nie mam z tym problemow.

Pier...lić planetę, grunt, że sukienka czysta, c'nie?
    • wuika Re: Pranie ręczne 16.10.11, 13:04
      Piorę ręcznie tylko nowe rzeczy, których intensywność kolorów może wskazywać na tendencje do puszczenia farby. Oraz hafty przed oprawieniem, nic poza tym. Tak normalnie to nie mam wielkiej ilości wielce delikatnych ubrań, a te kilka sztuk to już piorę normalnie, w pralce. Po prostu mi się nie chce.
      • echtom Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:01
        Też robię próbę koloru, a potem piorę w 30 st. w pralce. Przy 5 osobach w domu uzbiera się przez tydzień wink
    • hawa.etc Re: Pranie ręczne 16.10.11, 14:23
      Zazwyczaj namaczam, piorę ręcznie, a na płukanie wrzucam do pralki.
      • najma78 Re: Pranie ręczne 16.10.11, 14:58
        Moja pralka ma program ''pranie reczne'', ale jesli to jedna lub dwie rzyczy to piore je wlasnymi rekoma, zaden problem, zaden wysilek a jednak ochrona srodowiskawink
        • miruka Re: Pranie ręczne 16.10.11, 15:26
          nie piorę ręcznie, mam wrażenie że nie jest wyprane
        • pure_cashmere Re: Pranie ręczne 03.08.22, 15:15
          tak samo robię, nie wyobrażam sobie uruchamiać pralki dla 1 ciucha
    • gazeta_mi_placi Re: Pranie ręczne 16.10.11, 15:30
      Nie, często takie ubranie piorę na 30 stopniach.
    • rosapulchra-0 Re: Pranie ręczne 16.10.11, 15:34
      Niczego nie piorę ręcznie. Od tego mam pralkę, żeby prała. Za to z przyjemnością wieszam pranie w ogrodzie w niedzielę i inne wolne dni i święta. Oczywiście, majtki i biustonosze na pierwszym miejscu, żeby nie było suspicious
      • mnb0 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:30
        rosapulchra-0 napisała:

> z przyjemnością wieszam pranie w ogrodzie w niedzielę i święta.
        A nie pomyslalas, ze tym obrazasz czyjes uczucia religijne? Jesli juz grzeszysz praniem w niedziele, to chociaz nie gorsz innych.
        • czarnaalineczka Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:42
          big_grin
        • edelstein Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:48
          Ty tak na serio?big_grin
          piore w pralce z programem pranie reczne,albo w 30stopniach.
        • rosapulchra-0 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 14:03
          mnb0 napisała:

> A nie pomyslalas, ze tym obrazasz czyjes uczucia religijne? Jesli juz grzeszysz
          > praniem w niedziele, to chociaz nie gorsz innych.

Nie, nie pomyślałam. Z jednej strony mieszkają Hindusi, którzy, jak ja pranie wieszają w niedzielę i święta, a z drugiej angielscy emeryci, którzy również pranie wieszają według własnego upodobania.
          Poza tym, wielki http://emots.yetihehe.com/sb/lol.gif dla ciebie!
          • dzoaann Re: Pranie ręczne 17.10.11, 15:47
            surprised
            rosa, ja bym wieszala pranie w niedziele i robie to, masjac nawet zagorzalych katolikow za sasiadow-
            dla mnie to jakis paradoks, zeby czyjes pranie obrazalo jakiekolwiek uczucia...
            • rosapulchra-0 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 17:30
              Dla mnie również. Jak i krytyka, że przez niedzielne pranie ograniczam czas z rodziną big_grin
              • purchawka2020 Re: Pranie ręczne 03.08.22, 15:25
                To poglądy z czasów gdy prało się ręcznie na tarze - owszem, wówczas mogło to ograniczać czas z rodziną bo trzeba było wody nanieść, nagrzać itd.

Nic nie piorę ręcznie - nawet wełnianych spodni czy marynarek. Żyją i mają się dobrze.
                Rzecz wymagająza prania ręcznego jest dla mnie bezużyteczna.
                Również nie prasuję ubrań ( poza jednym spodniami) - uważam, że to niepotrzebne i nieekologiczne. Chodzę dumnie w pomiętych - w połowie dnia same się prostują.
        • my_fair_lady Re: Pranie ręczne 20.04.22, 23:51
          mnb0 napisała:

> A nie pomyslalas, ze tym obrazasz czyjes uczucia religijne? Jesli juz grzeszysz
          > praniem w niedziele, to chociaz nie gorsz innych.

Ale jak pierze na tym programie “niedzielnym” to spoko, to wtedy można suszyć w niedzielę i to na widoku. Większość pralek taki ma 😉 .
        • turbinkamalinka Re: Pranie ręczne 03.08.22, 12:20
          Serio? Moje pranie obraża czyjeś uczucia religijne? Osoby wierzące w takim razie mają bardzo kruchą psychikę. Ale z tym to nie do kościoła się chodzi. Ja rozumiem, że kogoś może wkurzać, że sąsiad skuwa ściany w niedzielę, albo w bloku głośno wirująca pralka, ale wywieszanie prania?
    • katriel Re: Pranie ręczne 16.10.11, 23:26
      Piorę w pralce, programem do prania wełny. Razem z wełnianymi skarpetami męża,
      wełnianymi swetrami i cienkimi rajstopami - w sumie się z pół wkładu uzbiera.
      • mamaemmy Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:14
        ja mam w pralce program do prania ręcznego i piorę w ten sposob.
    • czarnaalineczka Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:43
      rozne rzeczy czasem piore recznie
      • ywwy Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:49
        a ja lubię prać ręcznie delikatne rzeczy smile
    • hellulah Re: Pranie ręczne 17.10.11, 09:54
      Nie, żadnych ubrań nie piorę ręcznie smile

Wkładam ciuch do woreczka z siatki i do pralki na program albo do jedwabiu/pranie ręczne, albo jeśli to bielizna - na program do bielizny, woda oczywiście zimna, 30 stopni maksymalnie. Wirowanie delikatne albo wcale.

Ręcznie piorę jedynie rajstopki.
      • kocianna Re: Pranie ręczne 17.10.11, 12:16
        Nie cierpię prać.
        Pamiętam, jak mnie zmuszano do prania majtek i skarpetek w dzieciństwie (żeby nie było - pralkę mieliśmy). Chyba chodziło o kształtowanie umiejętności i wyrabianie szacunku do wykonujących prace domowe. Miałam uczulenie na detergenty i skóra na palcach mi się ścierała, a brud ze skarpetki nie...
        Więc nawet kupowane za ciężkie pieniądze biustonosze wrzucam do pralki. Nie włączam jej dla jednego stanika, zwykle przecież kilka rzeczy się znajdzie, którym delikatny program nie zaszkodzi smile
        • hellulah Re: Pranie ręczne 17.10.11, 13:33
          O to, to, zawsze przez kilka dni uzbieram trochę bardzo delikatnych ubrań w podobnym kolorze (np. błękitne, niebieskie, zielone). Pojedynczo piorę tylko nowo zakupione, i tylko jeśli nie mam w ogóle nic podobnego, żeby to razem przeprać (ew. farbowanie). Staniki i niewymowne moje i dziecka - raz na kilka dni pełna pralka.

Nikt mnie do ręcznego nie zmuszał - poza prozą życia w akademiku smile Nienawidzę nawet nie samej czynności, ale tego beznadziejnego uczucia, że i tak nie jest idealnie doprane/wypłukane smile
    • brak.polskich.liter Re: Pranie ręczne 17.10.11, 14:06
      Prac recznie? W zyciu!
      Ponczochy itp wrzucam w poszewke od poduszki i piore na 30 stopni. Zniszczen odziezy spowodowanych praniem nie stwierdza sie.
    • malwa51 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 14:49
      ja wszystko w pralce - nawet welne pralam w programie do dzinsow (40 C, 900 obrotow), sweterek ma sie dobrze smile

natomiast bawelne z zaleceniem prania w 30 st piore nieraz nawet w 60 - nic sie nie stalo (znaczy moze po kilku praniach kolory zbladly nieco, ale rzeczy nie rozpadly sie w praniu, wiec jak dla mnie szafa gra) Mam praktycznie same sportowe rzeczy, bawelniane i kolorowe monotematycznie, wiec nie ma problema, pralka najczesciej na 60 chodzi - piore swoje z ubraniem przedszkolaka i niemowlecia, bez wzgledu na zalecenia - marchewecke trudno rozpuscic w 40 wink

W opcji "30 st - pranie reczne" to nie wiem, co bym prala - moze jakies koronki, hafciki, jedwab?

• paskudek1 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 14:55
      ręcznie iore te rzeczy co do których mam podejrzenie, a po pierwszym praniu pewnosć, ze cholery farbują. Niestety zdarzyło mi sie takch już kilka więc ostrożna bywam. ALe zazwyczaj porę ręcznie i wiruję w pralce coby nie ciekły na suszarcesmile Staniki jeszcze ręcznie piorę, ale to już fanaberyjnie. Czasem ręcznie czasem w pralce na delikatnym praniu smile
      • izabellaz1 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 15:18
        Ja kupiłam raz dziecku dżinsy (w Reserved), które strrrasznie farbowały. Wyprałam je tylko raz, bo ręcznie nie mogłam się przemóc. Już z nich wyrosła nie chodząc w nich wcale big_grin
    • maggi9 Re: Pranie ręczne 17.10.11, 15:02
      Zalezy co to jest.
      Wełniane swetry wszystkich maści (wełna, kaszmir, merino) lądują w pralce-nic im sie nigdy nie stało.
      W ręku piorę 3 rzeczy na krzyż w tym jedną jest sukienka, która posiada jasno kremową górę i czarny dół.Boję się prac w pralce bo nie wiem jakie kolory dorzucić a samej nie wypiorę.
      I ze dwie tunikobluzki z jedwabiu gęsto wyszywane koralikami.I to wszystko.

• hanalui Re: Pranie ręczne 17.10.11, 18:26
      Nie...zwyczajnie kupuje rzeczy ktore nie wymagaja prania recznego oraz prasowania
    • tomelanka Re: Pranie ręczne 17.10.11, 18:39
      nie, takich znajda sie moze ze dwie sztuki, piore w 30 stopniach z podobnymi kolorami
      recznie wypralabym tylko, jesli ewentualne zniszczenie mialoby skutkowac jakims dramatem wink
      nowe rzeczy potencjalnie farbujace wkladam do zlewu i mocze woda z mydlem-jak ma farbowac to taki test wystarczy, jak nie farbuje-do pralki z podobnymi kolorami wink
    • madzioreck Re: Pranie ręczne 17.10.11, 23:56
      Nie, nie wszystkie. Na metkach teraz cuda wypisują, mam dżinsy, które zalecają prać na programie delikatnym w 30 st...
      Mam kilka takich rzeczy, które piorę ręcznie, i tak noszę je rzadko, więc przepranie to parę minut.
    • jo-asiunka Re: Pranie ręczne 18.10.11, 00:31
      Piorę w pralce na programie, który nazywa się pranie ręczne. W ręku nie piorę niczego.
      • nasster13 [...] 20.04.22, 10:36
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • niemaznaczenia Re: Pranie ręczne 20.04.22, 10:56
          Brawo ty, należy się złota łopata za praczkę do tanich 11-letnich gaci big_grin
    • mae224 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 10:45
      Ani jednego. Mam funkcję 'ręczne' w pralce'. Szkoda mi życia.
    • palacinka2020 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 10:52
      Piore recznie wylacznie jedna jedwabną sukienke. Wkladam do zimnej wody z plynem, po godzinie troche zamieszam, plucze i wyciagam.
      Wszystko inne idzie do pralki na program do prania recznego.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Pranie ręczne 20.04.22, 11:48
      Pranie ręczne jest w pralce.
      Ale ten program jest do dupy ;P
      Piorę na syntetykach, temp. 30, wirowanie 800, maly zaladunek - nic się nigdy zlego nie stało.
    • mama-ola Re: Pranie ręczne 20.04.22, 11:52
      Pralka ma opcję "pranie ręczne" - trochę to oksymoron, ale dobra opcja dla leniwych właśnie. A moja siostra mnóstwo rzeczy pierze ręcznie, bo bardzo dba. To faktycznie pozwala zachować dobry stan rzeczy, ale trzeba być nieleniwym i zdyscyplinowanym...
    • kachaa17 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 11:53
      Piorę ręcznie jedną bluzkę- sweterek bo nie można jej wirować. Pierwszy raz się nie zastosowałam do zaleceń i mi się skurczyła może o 3 rozmiary.
      • cysorz-bez-poczty Re: Pranie ręczne 20.04.22, 12:08
        kachaa17 napisała:
        > Piorę ręcznie jedną bluzkę- sweterek bo nie można jej wirować. Pierwszy raz się
        > nie zastosowałam do zaleceń i mi się skurczyła może o 3 rozmiary.

Prane rzeczy kuczą się nie od wirowania a od zbyt wysokiej temperatury.
        • kachaa17 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 17:39
          Moja skurczyła się od wirowania. Temperatura była tak jak trzeba 30 stopni.
          • cysorz-bez-poczty Re: Pranie ręczne 20.04.22, 18:03
            kachaa17 napisała:
            > Moja skurczyła się od wirowania. Temperatura była tak jak trzeba 30 stopni.

A twoja pralka nie ma możliwości wyłączenia wirowania?
            • kachaa17 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 20:36
              Ma ale nie przeczytałam metki
              • cysorz-bez-poczty Re: Pranie ręczne 20.04.22, 20:51
                kachaa17 napisała:
                > Ma ale nie przeczytałam metki

No to nie musisz już prać ręcznie, tylko w pralce z wyłączonym wirowaniem.
    • princesswhitewolf Re: Pranie ręczne 20.04.22, 12:10
      uzywam programu Wool ktory wlasnie pierze powoli i nie wiruje
    • lot_w_kosmos Re: Pranie ręczne 20.04.22, 21:06
      Od wielu wielu lat niczego nie piorę i nie zmywam ręcznie.
      Ba! Nawet wszystko suszę w suszarce bębnowej.
      Nie mam wtop.
      • lot_w_kosmos Re: Pranie ręczne 20.04.22, 21:09
        Matkobosko. Kobity, aleśmy się nabrały. To wątek sprzed 11 lat big_grin
        • kachaa17 Re: Pranie ręczne 20.04.22, 21:45
          Po co ktoś wyciąga wątki sprzed 10 lat?
          • ginger.ale Re: Pranie ręczne 03.08.22, 15:40
            Pewnie spamer coś wkleił, ale już poleciało.
    • shmu Re: Pranie ręczne 20.04.22, 21:34
      Używam programu pranie ręczne w pralce. Jak jest na prawdę coś bardzo delikatne to pakuje w woreczek. Najczęściej jednak nie kupuję po prostu takich rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka