sanrio 04.12.11, 18:50 Kobietki, szukam inspiracji jak na razie wiem na pewno, że będzie karp, barszcz, zupa migdałowa, łosoś marynowany, może bigos...Co wy najbardziej lubicie jeść na święta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:54 Ulubiona potrawa? Kutia!!! Czekam na nią cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:58 Kapusta z grochem i grzyby smazone. Mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
0stella1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:59 śląskie makówki, uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
0stella1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:06 I w te święta sie narobie makówek, oj narobię bo mam zamówienia od przyjaciółek- jedna z krakowa, druga z rzeszowa i trzecia z poznania wszystkie poczestowałam w minione świeta, wszystkie pokochały jak ja i wszystkim trzem obiecałam, ze zrobie po wielkiej misce. Polecam bo są pyszne, wole 100razy bardziej niz kutie. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:45 Co to sa makówki i jak się je robi? Odpowiedz Link Zgłoś
0stella1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:00 śląska makówka to jest taki mak z bakaliami, taka masa makowa z bułeczką nasaczoną makiem i mlekiem. Podajemy w miskach, a nakładamy łyżką bo to nie jest ciasto tylko zmielony mak z bakaliami przepis kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=7265 a makówka wygląda takslaskiesmaki.pl/pl/t/Makowki_cieszynskie Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:20 0stella1 napisała: > śląska makówka to jest taki mak z bakaliami, taka masa makowa z bułeczką nasacz > oną makiem i mlekiem. Podajemy w miskach, a nakładamy łyżką bo to nie jest cias > to tylko zmielony mak z bakaliami > przepis kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=7265 a makówka wygląda takslaskiesmaki.pl/pl/t/Makowki_cieszynskie my robimy inaczej,lamiemy bulke dluga na kawalki skrapaimy mlekiem i zalewamy makiem 3 razy zmielonym z dodatkiem miodu i bakali i troche wody. A tez robimy kluski slaskie takie malutkie i zalewamy makiem tym samym co bulke. Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:03 nie jestem milosniczka makowki.kolezanka ,zona slazaka,uraczyla mnie kiedys tym ,,przysmakem" i sorry,ale wyglada to jakby ktos zwrocil to danie Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:17 0stella1 napisała: > śląskie makówki, uwielbiam ja tez i zupe z suszu,ryba po grecku,krokiety kapusta i grzybami,barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:59 kompot z suszu -jeśli liczyć to jako potrawę Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:01 barszcz z uszkami makowiec z białą czekoladą Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:00 Uszka smażone na oleju na chrupiąco. W zasadzie reszta żarcia mnie nie interesuje. A nie, wróć. Kuzynka robi pysznego karpia w galarecie. Mój wychodzi gorszy, więc pożeram jej karpia. Odpowiedz Link Zgłoś
bonamibo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:00 Też kutia! Oraz kompot z suszu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_duzych_dzieci ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:01 Hej, hej - bigos to chyba nie jest potrawa wigilijna? chyba że kapusta z grzybami, albo kapusta z grochem i grzybami. Mnie zainteresował Twój łosoś marynowany - napisz coś więcej na ten temat. W moim domu nie może brakować śledzi, ryby po grecku, karpia, sandacza, okonia, pstrąga, dorsza - ryby pod wieloma postaciami. Z zup zawsze barszcz z uszkami i zupa grzybowa ( prawie same prawdziwki, parę podgrzybków żeby wywar zupy był ciemniejszy) z makaronem, czasami machniemy jeszcze grzybową. Gar kompotu z suszu i jeszcze potrawy na słodko - kutia, lub kluski z makiem. A już bez pierogów z kapustą i grzybami nie ma dla nas świąt. Jak mamy siłę robimy jeszcze krokiety z farszem -grzybki i kapucha. Już nie wymieniam bo zalał mnie ślinotok. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:13 Barszcz z uszkami i karp- po prostu kocham karpia - mam już nawet zamrożone filety z karpia w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:19 W swieto BN bedziemy jesc pieczona piers z indyka, duszona baranine (noge barania z przypawami, warzywami i piwem) oraz zrazy (wolowina z nadzieniem w formie roladek), beda warzywa, pewnie kalafior z marchewka zapiekany z serem, dynia pizmowa pieczona, do tego jakis deser. Wigilii nie lubie, ta tradycyjna kolacja zawsze byla mi obca, tzn. niby byla ale raczej nie tak tradycyjnie i jakos nie pasuje mi ona do SBN. Z potraw wigilijnych nie lubie niczego oprocz pierogow z kapusta i grzybami, zrobimy jakas skromna ze wzgledu na meza i ja zjem tylko te pierogi, to dobra okazja do zrobienia ich, dzieci nie lubia wiec my z mezem po porcji i reszta do zamrozenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio łosoś marynowany 04.12.11, 19:50 surowy łosoś, którego marynuje się w soli, pieprzu i utłuczonym jałowcu oraz cukrze i mnóstwie koperku przez 24h - wychodzi pyszny, delikatny, prawie w smaku jak wędzony. Można jeść z dodatkiem sosu majonezowo - musztardowego. Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:13 1. kluski z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami - ręcznie robione, żadne tam gotowce 2. pierogi z suszonymi śliwkami 3. barszcz z uszkami (w uszkach grzyby własnego zbioru z własnego lasu) reszty nie jadam, albo skubnę symbolicznie, a jest to u nas (południowo-wschodnia małopolska): 4. kapusta z grzybami, 5. groch z suszonymi śliwkami (taki jak do fasolki po bretońsku), 6. żurek z grzybami 7. kartofle jakoś specjalnie w ten dzień gotowane, 8. ryba smażona ale nie karp 9. pierogi z kapustą 10. kompot z suszu Zginęły mi gdzieś 2 potrawy ale to coś niedobrego na bank ps. na śląskiej wigilii,i którą od 4 lat mam w pracy, smakuje mi najbardziej moczka - jak widać jestem węglowodanowcem i najchętniej wpierniczam tylko to co ma w sobie mąkę albo cukier Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:54 > 2. pierogi z suszonymi śliwkami Wiekie dzieki za przypomnienie.W ubieglym roku przyjaciolka poczestowala mnie takimi pierozkami, polanymi maslem- niebo w gębie.W tym roku zrobie i czuje ,ze zagoszcza na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:15 Barszcz z uszkami,kapusta z grochem i pierogi z kapusta. Reszta moze nie istniec. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:17 Lola mam jak ty: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami lub tylko z grzybami oraz kapusta z grochem. Wszystko niezdrowe ale raz do roku, co tam! Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:19 Barszcz niezdrowy? Pierogi? Hello... Odpowiedz Link Zgłoś
spicy_orange Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:22 kapusta i groch trochę wzdymają - jak ktoś ma problemy z wątrobą a nie umie się powstrzymać to w najlepszym razie może się skończyć na nospie Odpowiedz Link Zgłoś
owianka Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:26 Kapusta to najzdrowsze warzywo! Groch zdrowy. Barszcz to superzdrowa zupa- no, chyba że z torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:08 Zapomnialam o suszu- taki schlodzony kompot podawany wprost z balkonu skutecznie rozprawi sie z przetrawieniem tych ciezkich specjałow. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 21:22 niezdrowe?? od kiedy?... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:32 Barszcz czerwony i krokiety teściowej. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:37 Wszystkie potrawy wigilijne są moimi ulubionymi Aczkolwiek nie mamy ich wiele. W tym roku pierwszy raz nie spędzam świąt u mojej mamy, świętujemy sami z mężem, więc ogólnie jedzenia będzie niewiele. 1.barszcz z uszkami 2. kapusta z grochem 3. smazona ryba, pewnie filet z dorsza lub inna sola 4. kutia!!! w moim domu od lat robiło się makówki, ale odkąd tata zażądał kutii zgodnie z tradycją ze swojej rodziny, kutia stała się moim ulubionym daniem 5. kompot z suszu 6.? chętnie zrobiłabym coś nowego co stałoby się naszą nową tradycją, ale jakoś nie mam koncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:39 Pierogi z kapusta i grzybami i z kasza gryczana i grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:43 No i uszka z grzybami, barszczyk czysty i kluski z makiem. Z ryb sledx marynowany przez mamę. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:39 Wszystko z kapusty i buraka. W Wigilie mam gust wegetariansko-plebejski Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:45 My też we 3 ... będą śledzie dziś kupione w ikea dwa rodzaje ryb smażonych pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa zrobię jeszcze krokiety z pieczarkami i chatę z piernika ...może ciasto kupimy jakieś. Sera białego tu nie ma a mak zakazany... Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:48 Ja robię barszcz czerwony z uszkami, grzybową z łazankami, karpia w panierce i galarecie, łososia w piekarniku, kapustę z grzybami, śledzie w zalewie pomidorowo-miodowej. Ze słodkich rzeczy sernik i makówki (znam przepis, bo moja prababcia mieszkała na Śląsku). Chce spróbować grogu z tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 19:59 w zeszłym roku zrobiłam obie - makówki były pyszne, ale rozwodniły mi się (może ktoś ma sprawdzony przepis do podania?), kutii zrobiłam o dużo za dużo, w sumie jadłam ją sama potem do połowy stycznia, ale jaka była dobra! W tym roku ze wzgl na mniejszą liczbę gości muszę wybrać Jeśli któraś z was nie zważa na post mam pyszny przepis z mięsem: naleśniki z mielonym po ugotowaniu mięsem wieprzowo - drobiowym, które gotuje się i mieli wraz z warzywami (włoszczyzną) i oczywiście zawija w naleśniki - do tego sos czosnkowy i istne szaleństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:00 Ja mam sprawdzony przepis na makówki, za kilkanaście minut napiszę Odpowiedz Link Zgłoś
0stella1 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:03 jak nie napiszesz to ja napisze powyzej podałam internetowy podobny do domowego jednak troche sie roznąi Odpowiedz Link Zgłoś
0stella1 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:04 no i odpowiadajac na pytanie to oczywiscie makówka! do kui sie nie potrafie przekonac Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:11 Pół kilograma maku, około 1 litr mleka, chałka lub francuz, cukier do smaku około 1,5 szklanki, 3 łyżki masła, bakalie (ja dodaje tylko rodzynki, ale można dodawać różne). Mak sparzyć i zmielić w maszynce do mięsa, zmielony mak zalac gorącym mlekiem, i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (ogień naprawde malutki). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Podczas gotowania dodać cukier, masło, bakalie. Mak powinien być dość słodki. Pokroić bułki (dość cienko) na kromki i przekładać, i ma to wyglądać następująco: na spód mak, na góre bułki, potem znowu mak i bułki itd. I zakończyć zawsze makiem. Niektórzy te bułki moczą w słodkim mleku, ale ja tego nie robię, bo nie lubie mieć takich rozciapanych. historia-porwania-krzysztofa-olewnika.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:58 zamiast bulki pokrojonej w plasterki mozna dac sucharki. I oprocz rodzynek bakalie wszelkiej masci: orzechy, migdaly (migdalami mozna udekorowac na wierzchu), smazona skorke pomaranczowa. Koniecznie olejek migdalowy (odrobinke). Potem przeklada sie warstwa maku-warstwa bulek/sucharkow. W pieczywo wsiaka wilgoc z masy makowej, co moze skutkowac tym, ze makowki wyjda zbyt suche. jesli tak bedzie, mozna u gory skropic makowki mlekiem, a najlepiej, niech beda bardziej plynne, niz geste podczas nakladania do misek. Najlepiej smakuja wilgotne, suche nie sa tak dobre. I oprocz makowek obowiazkowo slaska moczka. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
jjod Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 21:04 Ja dodaje aromat migdałowy. A na wierzchu makówki posypuje natomiast kokosem. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:00 Barszcz z uszkami,pierogi z kapusta,kapusta z grzybami i sledz po kaszubsku.A po godzinie 12 wlasnorecznie robione wedliny,makowiec babci i sernik mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:19 Kapusta z grzybami, barszcz, grzybowa z grzankami i kompot z suszu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:43 Pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Czekam na nie cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:48 kutia, karp i pierogi z kapustą i grzybami a, i barszcze wszelakie (bo u nas grzybowa to taka na bazie bialego barszczu jest, z grzybami ) generalnie mi tam wszystko, co pojawia sie na stole wigilijnym jakos bardziej smakuje nawet ziemniaki jakby lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Dajcie sprawdzony przepis na 04.12.11, 20:49 karpia w galarecie, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:50 pierogi mojej babci Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 21:35 kompot z suszu, barszczyk z uszkami, kluski z makiem, pierogi z kapusta i grzybami, piernik staropolski, a nade wszystko i najbardziej na swiecie uwielbiam sledzie w oleju w wykonaniu mojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 21:27 lubie wszystko - pod warunkiem ze nie zawiera maku. i śledzie niechetnie. poza tym cały stół wigilijny to pyszka z najbardziej takich och i ach jakie pamietam to byly paszteciki. byly to pierogi z jakiegos innego troche ciasta (zdaje sie ze zaweirało ono twaróg?), nadziewane kapustą i grzybami i smazone na głębokim oleju. przepyszne i na ciepło i na zimno, ale niestety nie robimy bo po pierwsze nie wiem gdzie jest przepis, po drugie bylo to w cholere trudne do zrobienia (to ciasto pamietam ze sie strasznie zagniatało), po trzecie to smazenie na głębokim oleju... Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:10 paszteciki, mniam, rzeczywiście pyszne Lubię też pierogi, barszcz z uszkami, rybę po grecku. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:15 Wszystko. Głównie tradycyjne potrawy, ale np. dwa lata temu zrobiłam kulebiaka z kapustą i był rewelacyjny (nowość na moim stole wigilijnym). Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:18 A te tradycyjne to u mnie: barszcz z uszkami, kapusta z grochem (albo groch z kapustą, nie wiem), karp smażony, karp w galarecie, karp w szarym sosie, pierogi z kapustą, kutia, surówka z czerwonej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:15 Ja uwielbiam pieczarki w panierc, faszerowane porem duszonym z serkie kremowym. Niebo w gębie. Zawze wszystkie znikają ze stołu. Odpowiedz Link Zgłoś