Dodaj do ulubionych

wasze ulubione potrawy wigilijne

04.12.11, 18:50
Kobietki, szukam inspiracjismile jak na razie wiem na pewno, że będzie karp, barszcz, zupa migdałowa, łosoś marynowany, może bigos...Co wy najbardziej lubicie jeść na święta?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:54
      Ulubiona potrawa? Kutia!!! Czekam na nią cały rok.
    • majenkir Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:58
      Kapusta z grochem i grzyby smazone. Mniam!!! smile
    • 0stella1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:59
      śląskie makówki, uwielbiam
      • 0stella1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:06
        I w te święta sie narobie makówek, oj narobię bo mam zamówienia od przyjaciółek- jedna z krakowa, druga z rzeszowa i trzecia z poznania wszystkie poczestowałam w minione świeta, wszystkie pokochały jak ja i wszystkim trzem obiecałam, ze zrobie po wielkiej miscesmile. Polecam bo są pyszne, wole 100razy bardziej niz kutie.
        • przeciwcialo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:45
          Co to sa makówki i jak się je robi?
          • 0stella1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:00
            śląska makówka to jest taki mak z bakaliami, taka masa makowa z bułeczką nasaczoną makiem i mlekiem. Podajemy w miskach, a nakładamy łyżką bo to nie jest ciasto tylko zmielony mak z bakaliamismile
            przepis kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=7265 a makówka wygląda takslaskiesmaki.pl/pl/t/Makowki_cieszynskie
            • 3-mamuska Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:20
              0stella1 napisała:

> śląska makówka to jest taki mak z bakaliami, taka masa makowa z bułeczką nasacz
              > oną makiem i mlekiem. Podajemy w miskach, a nakładamy łyżką bo to nie jest cias
              > to tylko zmielony mak z bakaliamismile
              > przepis kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=7265 a makówka wygląda takslaskiesmaki.pl/pl/t/Makowki_cieszynskie

my robimy inaczej,lamiemy bulke dluga na kawalki skrapaimy mlekiem i zalewamy makiem 3 razy zmielonym z dodatkiem miodu i bakali i troche wody.
              A tez robimy kluski slaskie takie malutkie i zalewamy makiem tym samym co bulke.
            • buuenos Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:03
              nie jestem milosniczka makowki.kolezanka ,zona slazaka,uraczyla mnie kiedys tym ,,przysmakem" i sorry,ale wyglada to jakby ktos zwrocil to daniesad
      • 3-mamuska Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:17
        0stella1 napisała:

> śląskie makówki, uwielbiam
        ja tez i zupe z suszu,ryba po grecku,krokiety kapusta i grzybami,barszcz.
    • mondovi Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 18:59
      kompot z suszu -jeśli liczyć to jako potrawę wink
      • pulcino3 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:01
        barszcz z uszkami
        makowiec z białą czekoladą
    • kol.3 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:00
      Uszka smażone na oleju na chrupiąco. W zasadzie reszta żarcia mnie nie interesuje.
      A nie, wróć. Kuzynka robi pysznego karpia w galarecie. Mój wychodzi gorszy, więc pożeram jej karpia.
    • bonamibo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:00
      Też kutia! Oraz kompot z suszu.
    • mama_duzych_dzieci ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:01
      Hej, hej - bigos to chyba nie jest potrawa wigilijna? chyba że kapusta z grzybami, albo kapusta z grochem i grzybami. Mnie zainteresował Twój łosoś marynowany - napisz coś więcej na ten temat. W moim domu nie może brakować śledzi, ryby po grecku, karpia, sandacza, okonia, pstrąga, dorsza - ryby pod wieloma postaciami. Z zup zawsze barszcz z uszkami i zupa grzybowa ( prawie same prawdziwki, parę podgrzybków żeby wywar zupy był ciemniejszy) z makaronem, czasami machniemy jeszcze grzybową. Gar kompotu z suszu i jeszcze potrawy na słodko - kutia, lub kluski z makiem. A już bez pierogów z kapustą i grzybami nie ma dla nas świąt. Jak mamy siłę robimy jeszcze krokiety z farszem -grzybki i kapucha. Już nie wymieniam bo zalał mnie ślinotok.
      • marzeka1 Re: ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:13
        Barszcz z uszkami i karp- po prostu kocham karpia - mam już nawet zamrożone filety z karpia w lodówce.
      • najma78 Re: ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:19
        W swieto BN bedziemy jesc pieczona piers z indyka, duszona baranine (noge barania z przypawami, warzywami i piwem) oraz zrazy (wolowina z nadzieniem w formie roladek), beda warzywa, pewnie kalafior z marchewka zapiekany z serem, dynia pizmowa pieczona, do tego jakis deser. Wigilii nie lubie, ta tradycyjna kolacja zawsze byla mi obca, tzn. niby byla ale raczej nie tak tradycyjnie i jakos nie pasuje mi ona do SBN. Z potraw wigilijnych nie lubie niczego oprocz pierogow z kapusta i grzybami, zrobimy jakas skromna ze wzgledu na meza i ja zjem tylko te pierogi, to dobra okazja do zrobienia ich, dzieci nie lubia wiec my z mezem po porcji i reszta do zamrozenia.
      • sanrio łosoś marynowany 04.12.11, 19:50
        surowy łosoś, którego marynuje się w soli, pieprzu i utłuczonym jałowcu oraz cukrze i mnóstwie koperku przez 24h - wychodzi pyszny, delikatny, prawie w smaku jak wędzony. Można jeść z dodatkiem sosu majonezowo - musztardowego.
    • spicy_orange Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:13
      1. kluski z makiem, miodem, rodzynkami i orzechami - ręcznie robione, żadne tam gotowce
      2. pierogi z suszonymi śliwkami
      3. barszcz z uszkami (w uszkach grzyby własnego zbioru z własnego lasu)

reszty nie jadam, albo skubnę symbolicznie, a jest to u nas (południowo-wschodnia małopolska):
      4. kapusta z grzybami,
      5. groch z suszonymi śliwkami (taki jak do fasolki po bretońsku),
      6. żurek z grzybami
      7. kartofle jakoś specjalnie w ten dzień gotowane,
      8. ryba smażona ale nie karp
      9. pierogi z kapustą
      10. kompot z suszu

Zginęły mi gdzieś 2 potrawy ale to coś niedobrego na bank big_grin

ps. na śląskiej wigilii,i którą od 4 lat mam w pracy, smakuje mi najbardziej moczka - jak widać jestem węglowodanowcem i najchętniej wpierniczam tylko to co ma w sobie mąkę albo cukier big_grin
      • lola211 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:54
        > 2. pierogi z suszonymi śliwkami

Wiekie dzieki za przypomnienie.W ubieglym roku przyjaciolka poczestowala mnie takimi pierozkami, polanymi maslem- niebo w gębie.W tym roku zrobie i czuje ,ze zagoszcza na stale.
    • lola211 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:15
      Barszcz z uszkami,kapusta z grochem i pierogi z kapusta.
      Reszta moze nie istniec.
      • schiraz Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:17
        Lola mam jak ty: barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami lub tylko z grzybami oraz kapusta z grochem. Wszystko niezdrowe ale raz do roku, co tam!
        • angazetka Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:19
          Barszcz niezdrowy? Pierogi? Hello...
          • spicy_orange Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:22
            kapusta i groch trochę wzdymają - jak ktoś ma problemy z wątrobą a nie umie się powstrzymać wink to w najlepszym razie może się skończyć na nospie
        • owianka Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:26
          Kapusta to najzdrowsze warzywo! Groch zdrowy. Barszcz to superzdrowa zupa- no, chyba że z torebki.
        • lola211 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:08
          smile

Zapomnialam o suszu- taki schlodzony kompot podawany wprost z balkonu skutecznie rozprawi sie z przetrawieniem tych ciezkich specjałow.
        • dziennik-niecodziennik Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 21:22
          niezdrowe??
          od kiedy?...
    • gazeta_mi_placi Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:32
      Barszcz czerwony i krokiety teściowej.
    • peggy_su Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:37
      Wszystkie potrawy wigilijne są moimi ulubionymi smile Aczkolwiek nie mamy ich wiele.
      W tym roku pierwszy raz nie spędzam świąt u mojej mamy, świętujemy sami z mężem, więc ogólnie jedzenia będzie niewiele.

1.barszcz z uszkami
      2. kapusta z grochem
      3. smazona ryba, pewnie filet z dorsza lub inna sola
      4. kutia!!! w moim domu od lat robiło się makówki, ale odkąd tata zażądał kutii zgodnie z tradycją ze swojej rodziny, kutia stała się moim ulubionym daniem smile
      5. kompot z suszu

6.? chętnie zrobiłabym coś nowego co stałoby się naszą nową tradycją, ale jakoś nie mam koncepcji.
    • lejdi111 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:39
      uwielbiam karpia
    • przeciwcialo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:39
      Pierogi z kapusta i grzybami i z kasza gryczana i grzybami.
      • przeciwcialo Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:43
        No i uszka z grzybami, barszczyk czysty i kluski z makiem.
        Z ryb sledx marynowany przez mamę.
    • cherry.coke Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:39
      Wszystko z kapusty i buraka. W Wigilie mam gust wegetariansko-plebejski big_grin
      • azjaodkuchni Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:45
        My też we 3 ... będą śledzie dziś kupione w ikea smile dwa rodzaje ryb smażonych pierogi z kapustą i grzybami, zupa grzybowa zrobię jeszcze krokiety z pieczarkami i chatę z piernika ...może ciasto kupimy jakieś. Sera białego tu nie ma a mak zakazany...
        • jjod Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 19:48
          Ja robię barszcz czerwony z uszkami, grzybową z łazankami, karpia w panierce i galarecie, łososia w piekarniku, kapustę z grzybami, śledzie w zalewie pomidorowo-miodowej. Ze słodkich rzeczy sernik i makówki (znam przepis, bo moja prababcia mieszkała na Śląsku). Chce spróbować grogu z tym roku.
    • sanrio makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 19:59
      w zeszłym roku zrobiłam obie - makówki były pyszne, ale rozwodniły mi się (może ktoś ma sprawdzony przepis do podania?smile), kutii zrobiłam o dużo za dużo, w sumie jadłam ją sama potem do połowy stycznia, ale jaka była dobra! W tym roku ze wzgl na mniejszą liczbę gości muszę wybraćsmile
      Jeśli któraś z was nie zważa na post mam pyszny przepis z mięsem: naleśniki z mielonym po ugotowaniu mięsem wieprzowo - drobiowym, które gotuje się i mieli wraz z warzywami (włoszczyzną) i oczywiście zawija w naleśniki - do tego sos czosnkowy i istne szaleństwo!smile
      • jjod Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:00
        Ja mam sprawdzony przepis na makówki, za kilkanaście minut napiszę
        • 0stella1 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:03
          jak nie napiszesz to ja napiszesmile powyzej podałam internetowy podobny do domowego jednak troche sie roznąi
      • 0stella1 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:04
        no i odpowiadajac na pytanie to oczywiscie makówka! do kui sie nie potrafie przekonacwink
        • jjod Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:11
          Pół kilograma maku, około 1 litr mleka, chałka lub francuz, cukier do smaku około 1,5 szklanki, 3 łyżki masła, bakalie (ja dodaje tylko rodzynki, ale można dodawać różne). Mak sparzyć i zmielić w maszynce do mięsa, zmielony mak zalac gorącym mlekiem, i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (ogień naprawde malutki). Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Podczas gotowania dodać cukier, masło, bakalie. Mak powinien być dość słodki. Pokroić bułki (dość cienko) na kromki i przekładać, i ma to wyglądać następująco: na spód mak, na góre bułki, potem znowu mak i bułki itd. I zakończyć zawsze makiem. Niektórzy te bułki moczą w słodkim mleku, ale ja tego nie robię, bo nie lubie mieć takich rozciapanych.
          historia-porwania-krzysztofa-olewnika.blog.onet.pl/
          • jjod I jeszcze aromat migdałowy (ja daję) n/t 04.12.11, 20:11

• mruwa9 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 20:58
            zamiast bulki pokrojonej w plasterki mozna dac sucharki. I oprocz rodzynek bakalie wszelkiej masci: orzechy, migdaly (migdalami mozna udekorowac na wierzchu), smazona skorke pomaranczowa. Koniecznie olejek migdalowy (odrobinke).
            Potem przeklada sie warstwa maku-warstwa bulek/sucharkow. W pieczywo wsiaka wilgoc z masy makowej, co moze skutkowac tym, ze makowki wyjda zbyt suche. jesli tak bedzie, mozna u gory skropic makowki mlekiem, a najlepiej, niech beda bardziej plynne, niz geste podczas nakladania do misek. Najlepiej smakuja wilgotne, suche nie sa tak dobre.
            I oprocz makowek obowiazkowo slaska moczka. Mniam!
            • jjod Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 21:04
              Ja dodaje aromat migdałowy. A na wierzchu makówki posypuje natomiast kokosem.
              • mruwa9 Re: makówki czy kutia oto jest pytanie! 04.12.11, 21:38
                Ja tez smile
    • edelstein Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:00
      Barszcz z uszkami,pierogi z kapusta,kapusta z grzybami i sledz po kaszubsku.A po godzinie 12 wlasnorecznie robione wedliny,makowiec babci i sernik mojej mamy.
    • iuscogens Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:19
      Kapusta z grzybami, barszcz, grzybowa z grzankami i kompot z suszu.
    • lilly_about Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:43
      Pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Czekam na nie cały rok.
    • yenna_m Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:48
      kutia, karp i pierogi z kapustą i grzybami smile smile smile
      a, i barszcze wszelakie (bo u nas grzybowa to taka na bazie bialego barszczu jest, z grzybami wink )

generalnie mi tam wszystko, co pojawia sie na stole wigilijnym jakos bardziej smakuje smile
      nawet ziemniaki jakby lepsze tongue_out smile
    • rosapulchra-0 Dajcie sprawdzony przepis na 04.12.11, 20:49
      karpia w galarecie, proszę.
    • 18_lipcowa1 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 20:50
      pierogi mojej babci
      • eliszka25 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 21:35
        kompot z suszu, barszczyk z uszkami, kluski z makiem, pierogi z kapusta i grzybami, piernik staropolski, a nade wszystko i najbardziej na swiecie uwielbiam sledzie w oleju w wykonaniu mojej mamy.
    • dziennik-niecodziennik Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 21:27
      lubie wszystko - pod warunkiem ze nie zawiera maku. i śledzie niechetnie.
      poza tym cały stół wigilijny to pyszka big_grin

z najbardziej takich och i ach jakie pamietam to byly paszteciki. byly to pierogi z jakiegos innego troche ciasta (zdaje sie ze zaweirało ono twaróg?), nadziewane kapustą i grzybami i smazone na głębokim oleju. przepyszne i na ciepło i na zimno, ale niestety nie robimy bo po pierwsze nie wiem gdzie jest przepis, po drugie bylo to w cholere trudne do zrobienia (to ciasto pamietam ze sie strasznie zagniatało), po trzecie to smazenie na głębokim oleju...
      • tosterowa Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:10
        paszteciki, mniam, rzeczywiście pyszne smile
        Lubię też pierogi, barszcz z uszkami, rybę po grecku.
    • drinkit Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:15
      Wszystko. Głównie tradycyjne potrawy, ale np. dwa lata temu zrobiłam kulebiaka z kapustą i był rewelacyjny (nowość na moim stole wigilijnym).
      • drinkit Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:18
        A te tradycyjne to u mnie: barszcz z uszkami, kapusta z grochem (albo groch z kapustą, nie wiem), karp smażony, karp w galarecie, karp w szarym sosie, pierogi z kapustą, kutia, surówka z czerwonej kapusty.
    • sonia-3 Re: wasze ulubione potrawy wigilijne 04.12.11, 22:15
      Ja uwielbiam pieczarki w panierc, faszerowane porem duszonym z serkie kremowym. Niebo w gębie. Zawze wszystkie znikają ze stołu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka