Dodaj do ulubionych

Pasterka i dzieci

14.12.11, 21:44
Czy zabranie na Pasterkę 8 i 5 latka to dobry pomysł? Zabrałybyście?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 21:48
      8-latka na pewno, pięciolatka tylko wtedy, jakby był lekki smile
    • marzeka1 Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 21:50
      Nie, chyba że masz żywotne dzieci, które wytrzymają i nie padną.Straszy syn był w życiu z 2 razy na pasterce, jako 10-latek i w ubiegłym roku jako wtedy 16-latek; młodszy był w też w ubiegłym roku, miał wtedy 12 lat- tyle że sami wyrazili chęć pójścia, wcześniej padali jak muchy i nie dotrwali do północy.
    • edelstein Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 21:59
      Uwazam,ze dzieci o godzinie 12powinny byc w lozku.Dla mnie to bezsens zabierac male dzieci na pasterke,placza,chca spac i marudza,pokladaja sie na lawkach,mdleja,w niektorych kosciolach jest dodatkowo zimno,tloczno jest chyba zawsze.Godzina stania w miejscu o tak poznej godzinie to meczarnia.Pisze z pozycji osoby,ktora jako dziecko musiala w pasterkach uczestniczyc.W dawniejszych czasach(opowiadania prababci)dzieci w pasterkach nie uczestniczyly.
      • andaba Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 22:03
        Eee, bez przesady, ja chodzenie na pasterkę miło wspominam, nawet jako malutkie dziecko, moja mama tez to miło wspominała i nie wyobrazała sobie żeby nie iść. Ja teraz troche śpioch jestem, ale kilka lat temu sie przemogłam i poszłam z trójką środkowych dzieci i bardzo im sie spodobało, od tamtego czasu chcą chodzic co roku. W tym roku może nawet najmłodsza wezmę.
      • miliwati Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 10:22
        edelstein napisała:

> Uwazam,ze dzieci o godzinie 12powinny byc w lozku.Dla mnie to bezsens zabierac
        > male dzieci na pasterke,placza,chca spac i marudza,pokladaja sie na lawkach,mdl

Zależy w jakim wieku dziecko i czy w ogóle chce iść. Jak chce - niech idzie. Najwyżej w następnych latach już nie pójdzie. A godzinę zawsze jakoś wytrzyma - chyba że zasypia już w domu no ale to wtedy sytuacja jest oczywista a i dziecko raczej nie będzie chciało nigdzie iść.

• foro-estupido Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 22:12
      A co to za problem?Jeżeli mój 5latek zechce to go w tym roku zabiorę.
    • dziennik-niecodziennik Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 23:24
      a nie macie pasterek dla dzieci troche wczesniej?
      u nas pasterka dla dzieci i dzieciatych jest o 21. o 24 jest dla doroslych.
    • szyszunia11 Re: Pasterka i dzieci 14.12.11, 23:31
      to zalezy od dzieci - czy chcą czy nie. %-latek - hmm, to mocno watpliwe dla mnie. Chyba że taka pasterka jak w Krakowie u franciszkanów - z udziełem zwierzątwink
    • mamalgosia Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 12:53
      W zeszłym roku byłam dokładnie z takim zestawem: 8 i 5 lat. 8latek super (był już drugi raz), 5latek zasnął i nie miało to sensu. W tym roku nie pójdzie
    • beatulek Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 15:35
      Tak. Zabrałabym przy założeniu, że dzieci zdrowe i że nie będą pieszo w mrozie szły pół godziny. Czyli albo Kościół blisko albo jazda samochodem. Tatę wysłałabym pół godz. szybciej żeby zajął miejsca siedzące przed babciami bo trzymanie na pół przytomnego dziecka na rękach przez całą Pasterkę trochę bywa męczące. Dla mnie udział dzieci w Pasterce to coś z magii świąt właśnie. Nie tylko komercja ale opłatek, Pasterka - to oczekiwanie do północy by nie zasnąć, by być tam całą rodziną. Dziewczyny wyżej miały rację, ze o 24 to dzieci powinny być w łóżku a nie w Kościele ale to jest RÓŻNICA między świętami a dniem powszednim, ze dzieci są z nami razem, że poszczą, że na coś/Kogoś czekają. Święta to nie tylko kolacja i prezenty. Niech wiedzą co świętują, niech pamiętają z dzieciństwa, że po kolacji i prezentach od gwiazdora wspólnie z rodzicami czekali zmagając się ze snem na Pasterkę, później te zwyczaje przekażą swoim dzieciom. A wyśpią się w 1 święto - krzywda im się nie stanie.
    • wuwujama Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 17:09
      Moja corka po raz pierwszy byla w wieku 3,5 lat, siedziala wtedy w wozku. Teraz ma 8,5, chodzi co roku, nigdy nie spala w kosciele, dla niej pasterka jest wielkim przezyciem, chodzimy cala rodzina na 12. Pamietam, ze w dziecinstwie tez chodzilam i ja i moje rodzenstwo, tak jak wszystkie znajome dzieci, pasterka byla obowiazkowa czescia wieczerzy wigilijnej.
      • najma78 Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 18:16
        Nie zabralabym i sama tez nie poszlabym, nigdy zreszta nie bylam. Tu gdzie mieszkam pasterek nie ma, jest msza w kosciele katolickim 25.12. Nie uznaje pasterek w nocy i odsypiania we wlasciwy dzien swieta BN.
    • kamelia04.08.2007 Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 18:53
      absolutnie nie, sama siebie tez bym nie zabrała
      • kocianna Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 19:36
        Młoda od zawsze chodzi ze mną na Pasterkę, kiedy była malutka, to sobie spała w wózku, jako 4 i 5 latka była na Pasterce w Rosji, a tu polska msza jest o 22 - wówczas dla niej super, bo w przedszkolu zmuszano do spania i i tak zasypiala dopiero o 23. Ona lubiła Pasterki, spotykała tam zresztą mnóstwo polskich kolegów i nieźle się bawili razem.
        Teraz jedziemy do PL i wg naszego czasu Pasterka będzie o 3 w nocy smile więc nawet ja nie dotrwam.
    • a_weasley Re: Pasterka i dzieci 15.12.11, 19:47
      Forma pytania sugeruje, że skierowane tylko do pań, niemniej odpowiem: zdecydowanie tak!
      Przyśnie? Niech przyśnie. Mało rozumie? Niech mało rozumie, forma religii katolickiej silnie oddziałuje na poziomie nieświadomym.
      Sam: byłem I raz na pasterce mając lat 8, brat miał wtedy 6 i też był. Chciałem rok wcześniej, jak tylko się dowiedziałem, że w ogóle coś takiego jak pasterka istnieje, ale rodzice mi odradzili. Od tego czasu byłem co roku.
      Moje dziecko (2,5 r.): było na wszystkich (w tym jako życie poczęte). W tym roku też będzie. Tam, gdzie bywamy (Warszawa, kościół św. Marcina), nie powoduje to zdziwienia, bo ludzi z małymi dziećmi widuje się na pasterce wcale często, ogrzewanie zaś aż nadto wydajne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka