Dodaj do ulubionych

Ale obciach

23.12.11, 10:25
Komorowski nie jedzie na pogrzeb Havla. Bo ponoć ma chrypę po powrocie z Chin. Przecież to wstyd jak beret. Kurczę, jak dzieje się coś super ważnego, to na chrypę bierze się po prostu odpowiednio mocne lekarstwo i się idzie. Jak tak można? Normalnie czuję się zażenowana. To, że będzie Wałęsa, nie wystarczy. Powinni być obaj, czy to nie jest oczywiste?
Obserwuj wątek
    • wrednadziewucha Re: Ale obciach 23.12.11, 10:44
      Komorowski to dla mnie chodzący obciach. Dorosła osoba mając chrypę nie beirze zwolnienia, tylko idzie do pracy. Dlaczego Komorowski nie może isć do pracy z chrypą? Przecież nie jest śpiewakiem operowym. Wstyd, wstyd, wstyd.
      • najma78 Re: Ale obciach 23.12.11, 10:49
        Prawidlowa postawa, przeciez wiekszosc ematek bierze zwolnienie przy katarze, chrypa to juz nawet wiekszy problembig_grinbig_grinbig_grin
        Moj 4-latek z chrypa, wlasciwie bez glosu do szkoly chodzil - sam podjal decyzje i w ciagu 4 dni wyzdrowialwink
      • rosapulchra-0 A to nie naród 23.12.11, 10:49
        wybrał takiego prezydenta?
        • najma78 Re: A to nie naród 23.12.11, 10:54
          rosapulchra-0 napisała:

> wybrał takiego prezydenta?

big_grinbig_grinbig_grin

• vernot Re: A to nie naród 23.12.11, 11:00
          rosapulchra-0 napisała:

> wybrał takiego prezydenta?

Naród nie, to społeczeństwo.
    • bri Re: Ale obciach 23.12.11, 10:51
      Może jeszcze powinni wszyscy jednym samolotem polecieć?
    • koolair Re: Ale obciach 23.12.11, 10:55
      Wg mnie nie jest to obciach..uważam , że właśnie Wałęsa jest odpowiednia osobą..
    • tosterowa Re: Ale obciach 23.12.11, 11:01
      pewnie musi pierogi lepić ;P
    • echtom Re: Ale obciach 23.12.11, 11:05
      Obciach, zwłaszcza w świetle tego, że 1,5 roku temu Vaclav Klaus wsiadł w pociąg i przyjechał na pogrzeb Kaczyńskiego.
      • kropkacom Re: Ale obciach 23.12.11, 12:58
        Zmarł urzędujący prezydent (Kaczyński) i urzędujący prezydent (Klaus) przyjechał go pożegnać. Havla odprowadzają przede wszystkim przyjaciele.
        • kropkacom Re: Ale obciach 23.12.11, 13:00
          I tutaj Mazowiecki i Wałęsa są na miejscu. Tak samo jak Bill Clinton.
        • echtom Re: Ale obciach 23.12.11, 21:47
          Czuję różnicę, ale byłby miły gest w aspekcie przyjaźni polsko-czeskiej wink
    • mancipi Re: Ale obciach 23.12.11, 11:06
      Powinni być obaj, czy to nie jest oczywiste?

nie jest to oczywiste, oczywistym jest że Polska wysyła swego przedstawiciela, a fakt że tym przedstawicielem nie jest byle jaki minister z kancelarii prezydenta, a były prezydent, którego działalność jednoznacznie kojarzy się z Havlem jest jak najbardziej odpowiednią reprezentacią. Przypominam, że na uroczystości wawelskie też nie wszyscy prezydenci się stawili i przysyłano rządowe delegacje w postaci stale przebywających w PL ambasadorów
      • a.va Re: Ale obciach 23.12.11, 11:18
        Nie zgadzam się, Wałęsa jest tam całkiem w innej roli - jako postać historyczna, symbol czasów, w których on i Havel działali, symbol przemian w Polsce i w Czechach itd. To jest inna liga. Nie leci tam w zastępstwie za nieobecnego Komoroskiego, tak czy siak by tam był. Więc urzędujący prezydent też powinien być, jeśli nie ma Naprawdę Poważnego Powodu, żeby nie być. A nie ma.
        • kura28 Re: Ale obciach 23.12.11, 11:46
          Były prezydent jedzie na pogrzeb byłego prezydenta. Dla mnie wszystko gra.
          Aktualnie Havel nie pełnił chyba żadnej funkcji państwowej?
          • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 11:49
            pomijając juz kwestie tego, ze walesa jest znany i ceniony na swiecie,a komorowski niesmile
            • a.va Re: Ale obciach 23.12.11, 13:56
              No więc właśnie, tym bardziej powinien być. Nikt nie wymaga tam od niego bycia na świeczniku, więc ta wizyta nie jest jakaś męcząca. Ot, polecieć i być.
              Ale oddać hołd wielkiemu człowiekowi powinien, no nie wypada inaczej po prostu.
              • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 14:24
                przy poważnej chorobie, bo podobno jest w tej chwili juz mocno chory to nie jest przyleciec i odleciec

ja po prostu rozumiem, ze czlowiek sie moze czasem w najmniej oczekiwanym momencie rozchorowac
                • a.va Re: Ale obciach 23.12.11, 14:28
                  Aneta, jeśli to jest poważna choroba, to nie ma o czym mówić. Ale rano media podały, że bolące gardło, stąd moje rozczarowanie.
                  • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 14:40
                    jedne podają "bolące gardło" a inne w tym samym czasie ze ostre zapalenie gardła
                    mało tego do trzech dni mowi sie ze komorowski wyglada w chinach na chorego i wyglada coraz gorzej

wiec zamiast od razu przypisywac czlowiekowi z gory złe intencje moze wystarczy przyjąc do wiadomosci, ze widocznie ma powazne powodu, a nie dlatego ze woli lepic pierogi czy oglądac tv
    • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 11:11
      pomijając wszystko to on nie ma chrypy, tylko ostre zapalenie gardła

nie wiem jak dla Was, ale dla mnie różnica jest znacząca
      • nabakier Re: Ale obciach 23.12.11, 11:16
        Owszem, ale zapowiadał, że nie pojedzie zanim zapadł na gardło.
        • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 11:30
          to jest juz inna kwestia
          nie sledze polityki, bo mnie niemilosiernie wkurza, wiec nie wiem co kto komu pierwszy i dlaczego
          komorowski takze ani mnie grzeje, ani ziębi

ale jak juz rozmawiamy to kiedy komorowski oglosil, ze nie pojedzie?
          • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 11:39
            ja wyczytalam, ze komorowski juz wygladal na chorego na poczatku wizyty w chinach, choc nie bylo zandych info o tym

dla mnie to wyglądało tak
            pojechal do Chin, tam juz co rozbieralo, ale robil dobrą mine do zlej gry

az obejrzalam filmik jak skladal kondolencje rodzinom żołnierzy i faktycznie ledno sie trzymał i bylo to 3 dni temu

ale nikt nic nie mowiol, na razie byly domysly

teraz juz oficjalnie jest chory

moim zdaniem atakujący przesadzają- chlop sie powaznie rozchorował, ledwo stoi na nogach.

no ale oczywiscie z pewsnocia specjalnie sie rozhcorowal zeby nie pojechacbig_grin
          • nabakier Re: Ale obciach 23.12.11, 13:46
            Jak tylko Havel umarł. Jego biuro podało, że nie wybiera się na pogrzeb.
      • sarah_black38 Re: Ale obciach 23.12.11, 12:17
        Ale dlaczego obciach? Chory jest i już! A w wieku p. Prezydenta to już na wszystko trzeba uważać, niestety. Co choroba u młodego człowieka to nie to samo co u starszego.

No , ale idealna e-matka zawsze jest zdrowa, co tam takie głupie zapalenie gardła . Do biura pomyka na czworakach ,że aż miło . Przecież to obciach być chorym big_grin
        • iwoniaw Re: Ale obciach 23.12.11, 12:42
          No pewnie, że obciach być chorym, a już iść z tego powodu na zwolnienie to czyste wyłudzanie i kombinatorstwo, każda ematka to wie wink
    • najma78 Re: Ale obciach 23.12.11, 11:23
      No z angina to lepiej aby nie jechal.
    • nangaparbat3 Re: Ale obciach 23.12.11, 11:27
      Oczywiście, powinni byc obydwaj. Myślałam, że on po prostu jest w Chinach i nie mógł odwołać - jeśli chrypa po powrocie, to skandal.
      • kura28 Re: Ale obciach 23.12.11, 12:07
        Ale dlaczego mieliby być obaj? Wynika to jakoś z protokołu dyplomatycznego?
        • nangaparbat3 Re: Ale obciach 23.12.11, 12:29
          Wynika z bliskiego sąsiedztwa, Solidarności Polsko-Czeskiej, z tego że Czechy nie są dla nas jakimś tam obojetnym krajem.
          • kropkacom Re: Ale obciach 23.12.11, 13:05
            Akurat tutaj Wałęsa dodaje polskiej delegacji splendoru. To jest piękny symbol. Naprawdę.
            • nangaparbat3 Re: Ale obciach 23.12.11, 20:24
              Był tez pan Mazowiecki. Dla mnie symbol co najmniej równie piękny smile
          • kura28 Re: Ale obciach 23.12.11, 13:17
            Dlatego przysyłamy swoją delegację, wraz z Lechem Wałęsą. Ale Havel w chwili śmierci nie był prezydentem, więc chyba nie ma powodu, żeby aktualnie urzędujący prezydent jechał na jego pogrzeb? Zakładam, że Komorowski ma doradców, którzy mu mówią na której uroczystości ma się koniecznie pojawić, a na której nie.

Ale co tam - ematka wie najlepiej co wypada prezydentowi i którą z ceremonii powinien zaszczycić swoją obecnością ;-P
            • nangaparbat3 Re: Ale obciach 23.12.11, 20:25
              Chcesz powiedzieć, że korona by mu z głowy spadła?
              • kura28 Re: Ale obciach 23.12.11, 20:48
                Chcę powiedzieć, że jego nieobecność nie jest żadnym obciachem.
                • nangaparbat3 Re: Ale obciach 23.12.11, 22:15
                  No jednak jest - jakby się odciął od wspólnej przeszłości, więc i trochę od jej ideałów. Okres kiedy Havel walczył o demokrację w Czechosłowacji, i miał wsparcie solidne ze strony Polaków, to było jakby odkupienie naszego udziału w inwazji 68 roku, coś się zmieniło w naszych relacjach - na lepsze zdecydowanie się zmieniło, i obecność urzędującego prezydenta (obok prezydenta-symbolu) byłaby znakiem, że tamto jest dla nas wciąż żywe i ważne.
                  Ale może rzeczywiście porządnie go wzięło, jakaś solidna infekcja, wtedy nawet lepiej ze nie zaraża innych.
    • sarling Re: Ale obciach 23.12.11, 12:44
      Zły adres. Dla ematek monopol na wstyd ma Kaczyński, obojętnie o jakim imieniu. Wszyscy inni znajdą jakieś usprawiedliwienie w oczach w/w.
      • kropkacom Re: Ale obciach 23.12.11, 13:07
        Smutne, ze w dniu, gdzie świat zegna kogoś kto hołdował miłości i prawdzie znalazł się taki wątek. Na pocieszenie nie jesteście jedyne...
        • a.va Re: Ale obciach 23.12.11, 13:53
          Też uważam, że to smutne, że w takim dniu... tylko końcówka inna.

Że w takim dniu nie stać naszej dyplomacji na więcej. Havel to nie tylko były prezydent, to wielki mąż stanu, właściwie jedyny we współczesnych nam czasach w tej części Europy. A prezydent mojego kraju nie poleci na pogrzeb. No ludzie...
          • kura28 Re: Ale obciach 23.12.11, 13:56
            a.va napisała:
            > Havel to nie tylko były prezydent, to wielki mąż stanu, właściwie jedyny we współczesnych
            > nam czasach w tej części Europy.

A mówi Ci coś nazwisko Lech Wałęsa?
            • a.va Re: Ale obciach 23.12.11, 14:22
              Pewnie mówi, skoro wyżej napisałam, że powinni być obaj.
              • aneta-skarpeta Re: Ale obciach 23.12.11, 14:41
                a Tusk nie powinien?
                • nabakier Re: Ale obciach 23.12.11, 14:59
                  Mógłby. Tyle, że i Havel i Komorowski to jednak prezydenci.
    • chcesztomasz no tragedia, 23.12.11, 14:16
      zróbmy taaaakie halo bo polski prezydent nie pojechał na pogrzeb a jak jedno po drugim odwoływało przyjazd na pogrzeb Kaczyńskiego to było ok bo wulkan ( fajna wymówka nie) - ale jakoś prezydentowi Gruzji wulkan nie przeszkadzał w dotarciu na pogrzeb i to z Ameryki gdzie urzęduje nasz niby straszny przyjaciel narodowy he he.

A skąd wiesz, że ma chrypę i tylko chrypę i jaka ta chrypa jest? Myślę, że polski prezydent wie jakie ma obowiązki, co ma zrobić i zapewne gdyby mógł to by pojechał.
    • ally Re: Ale obciach 23.12.11, 14:46
      Cóż, daleko nie ma.
    • marzeka1 Re: Ale obciach 23.12.11, 17:24
      Był Wałęsa jako symbol, widziałam też Kwaśniewskiego; z urzędujących byli prezydenci Francji, Gruzji- oglądałam uroczystość: piękne miał pożegnanie. Cóż, Bronio mógł być....
    • gazeta_mi_placi Re: Ale obciach 23.12.11, 21:43
      Faktycznie obciach i żenada.
    • mambaker Re: Ale obciach 23.12.11, 21:51
      Obciach jak nic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka