Dodaj do ulubionych

KTO MI WYCIĄŁ PREZYDENTA

IP: 82.160.8.* 30.12.05, 20:13
Zachwycony perspektywą obejrzenia "Częstochowskiej wiktorii" (przed chwilą II
program TVP) siadam wygodnie przed telewizorem a tu taka nieprzyjemność.

Rozumiem, ze powycinano sztuczne przerwy, co pozwoliło skrócić cały spektakl o
kilka minut, ale czemu jakiś telewizyjny nożyczkarz WYCINA WYSTĘP NASZEGO PANA
PREZYDENTA. Był to zdecydowanie ważny punkt programu, a tu ani przedstawiciela
klasztoru, ani pana Wrony. Jak tak wogóle można! Jako główny sponsor powinien
mieć te swoje 30 sekund pozostawione. Czyżby dlatego, że prezydent miał (chyba
tylko przeze mnie zauważone) kłopoty ze stylem przemówienia? Uważam, że
telewizja nie powinna w tak bezczelny sposób ingerować w całokształt spektaklu.
Obserwuj wątek
    • Gość: robocop Re: KTO MI WYCIĄŁ PREZYDENTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:32
      Jasiu, a tak poza zawodem związanym z brakiem tych 30 sekund, to jak odebrałeś
      prezentacje Częstochowy i jej historii w publicznej telewizji?
      • Gość: jasiu... Re: KTO MI WYCIĄŁ PREZYDENTA IP: 82.160.8.* 30.12.05, 21:09
        Ja byłem na tym na próbie kamerowej (dzień przed premierą), na premierze i
        jeszcze zdążyłem na retransmisję na TV Polonia. Muzyka Mateusza Pośpieszalskiego
        i naprawdę dobra obsada (szkoda, że czytali, a Kukulska nie znała tekstu) w
        rzeczywistości, to wrażenie, ze aż ciarki po człowieku przechodziły. Nieistotna
        dla mnie jest prawda historyczna - było to pokazanie, że Jasna Góra moze stać
        się tłem dla wielu następnych wielkich inscenizacji bo to się sprawdza! Może
        następne też będą, również na skalę ogólnopolską. J.G. jest szansą dla
        Częstochowy (inaczej papież by tu nie jeździł) i powinniśmy mimo wszystko tą
        szansę wykorzystywać gdzie się da.

Ale szkoda, że Pana Tadeusza wycięli.
        • Gość: robocop Re: KTO MI WYCIĄŁ PREZYDENTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 21:27
          Różnie sie odbiera takie widowisko.Patrzac od strony artystycznej i estetycznej
          inaczej - to widowisko wymyślili Częstochowianie i tam na wałach to też oni w
          dużej części dawali popis swoich talentów (Pospieszalscy, chóry, orkiestry
          itd).Super sprawa. Inaczej patrzy na to widowisko i na historie tego miejsca
          człowiek wierzący. Papież właśnia ze względu na wymiar religijny J. Góry i
          wydarzeń w dziejach Polski dziejących się z Jasna Górą w tle, przyjeźdzał do
          Częstochowy. Oba wymiary - ten artystyczny i religijny w sposób wywarzony, mądry
          i piękny pojawiły się w Victori. Za to wielkie brawa dla twórców i organizatorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka