Dodaj do ulubionych

Bezlitosne matki!!!

04.06.04, 18:59
Ten problem byl poruszany juz w zeszle lato ale wiem,ze na forum przybylo
wiele nowych, mlodych mam dlatego postanowilam o tym napisac. Bedac dzis na
zakupach minelam po drodze cale mnostwo wozkow i zalamalam sie. Na dworze
ponad 20stopni, mamuski krotkie rekawki,brzuchy na wierzchu, sandalki a
dzieci poubierane w plarowe bluzy, grube spodnie, czapki ,czesto
poprzykrywane kocami. Jeden chlopiec ubrany w welniany sweter mial czerwone
policzki i spocone pod czapka wloski (na hali tarogowej gdzie panuje zaduch)
a matka nic! Zupelnie jakby go nie widziala. Noworodki zapakowane w wozku
tak,ze ich nie widac, widac tylko gruby koc i przykrycie z wozka. Przeciez
tak nie mozna. Jedna kobieta, ktora stala obok mnie w kolejce miala 2-3
miesiaczna dzidzie ubrana w komplecik z bawelny z krotkim rekawkiem i
spodenki do kolanek. I to dziecko smacznie spalo i nie wiercilo sie jak inne.
Zastanawie mnie dlaczego pediatrzy nie uczulaja mlodych mam,ze dziecko mozna
ubrac tak jak siebie a nawierzch ewentualnie jedna cienka warstwe. Nastepnym
razem jak nie wytrzymam to oleje wszystko i bede pytac takie matki czy same
chcialyby ubrac sie w polarowy dresik kiedy zar leje sie z nieba! Nie bede
juz sie rozpisywac tylko prosze o jedno, nie bojcie sie rozbierac dzieci i
nie meczcie ich tak strasznie bo one naprawde cierpia.
Obserwuj wątek
    • dorotafrancis Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 19:17
      Mieszkam w Anglii a tu problem jest podobny ale nie ten sam. Otoz zima mozna
      spotkac porozbierane dzieciaczki. Pamietam dni, kiedy ja, ubrana w plaszcz
      trzeslam sie z zimna a niektore mamusie pchaly wozki z dzieciakami w dzinsach,
      bluzie i cienkich skarpetkach...
      Umiar trzeba miec we wszystkim...
      Pozdrawiam
      • dzidecka Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 19:22
        Oj skąd ja to znam. u nas jest to samo. pamiętam jak raz przyjechaliśmy z mężem
        pod blok. Patrzymy idzie sąsiadka z wózkiem z maluszkiem chyba 2-miesięcznym.
        dziecko drze się w niebogłosy. Patrze, dziecka nie widać tylko wełnainy śpiwór.
        Tzn taki z barankiem. A było 19 stopni!!! Myślałam że wyjde z siebie. Panienka
        szła zadowolna a dziecko krzyczało i krzyczało. Przyznam się że mam identyczny
        śpiworek i używałam go jedynie zimą! Czasem jak ptarze na ine dzieci i na moj,a
        Julke to myśle sobie, że chyba wyrodna matka jestem bo moej dziecko jest lekko
        ubrane.
        • malwes Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 19:28
          Popieram Apel smile))
          Nie wolno przegrzewać dzieci - ja sama jestem strasznym zmarzluchem ale mąż nie
          i nim kieruję się przy ubieraniu dziecka. Mały ma już 4 m-ce więc ubieram w
          tyle samo warstw co dorosłego. Ostanio na dwór zakładałam na to co w domu
          (śpiochy na cienkie body) tylko sweterek i w drogę (i czapka oczywiście)...
          Gosia
        • flurcia Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 21:04
          Coś w tym jest. Ostanie dwa dni pomimo, że były słoneczne to w Łodzi wiało. ja
          ubrałam Olę w taki letni kapelusik- raczej dla ozdoby, body, skarpetki i
          spodenki z długimi nogawkami. Jak spała to przykryłam ją pieluszką. Nie powiem
          jak wracałśmy to założyłam jej sweterek. Za to dziś dostałam jakiegoś amoku.
          Założyłam jej body na ramiączka, kaftanik, sukienkę na ramiączka i rajstopki,
          kapelusik i efekt taki, że dziecko wyło. W cale jej sie nie dziwie. Ale powiem
          wam, że codziennie mam dylemat jak ja ubrać.
    • ania.silenter_exunruzanka Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 19:43
      Dziś w Warszawie było 20 st i mocno świeciło słońce, moja Ola ubrana była w
      bluzeczkę z długim rękawem, śpioszki i lekką czapeczkę (zakrywającą uszka) i
      nie było osoby płci żeńskiej w podeszłym wieku (czytaj:starej baby), która Z
      OBURZENIEM nie zwróciłaby mi uwagi, że dzidzi na pewno jest zimno! Dodam, że
      wyszłam z Olcią do sklepu na pół godziny. A Olka nie jest dzieckiem, które bez
      protestu tolerowałoby cokolwiek co by się jej nie podobało. Staram się jej nie
      przegrzewać.
    • tynia3 Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 19:45
      A my spacerujemy lekko i bez czapki wink, ku rozpaczy sąsiadek i napotkanych
      pań wink. Za to Bartek (4,5 mies.) Jest uśmiechnięty i... chyba zahartowany.
      Pozdrawiam i popieram apel!!!
      P.S.
      Raz bylam świadkiem jak wiosną mama ubierała dziecko w przychodni:
      -rajtki,
      -body z długim rękawem,
      -dres (spodnie),
      -polar,
      -buciki z barana do kolan,
      -kombinezon,
      -czapa,
      -rękawiczki,
      -poczwórnie!!! złożony koc
      -śpiwór wózkowy
      -okrycie wózkowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Miałam ochotę ją walnąć jakąś grzałką!
      • cytrynka3 Re: Bezlitosne matki!!! 05.06.04, 06:28
        Jak przeprowadziłam się z Florydy na północ USA, było mi ciągle zimno i
        ubierałam Julcię tak jak siebie. Pewna osoba powiedziała mi, że moje dziecko
        jest najpewniej najcieplej ubranym maluchem w Stanie Waszyngton. Zaczęłam
        przyglądać się innym i dziś ubieramy się cienko. Julcia nosi czapeczkę tylko
        przy silnym wietrze, albo kiedy jest zimno, a podczas słońca ma albo postawioną
        budkę w wózku albo bawełniany kapelusik (który i tak ciągle chce zdejmować).
        Zawsze sprawdzam, czy nie jest jej za ciepło czy za zimno. Ubieram ją na cebulkę
        i w razie potrzeby robieram, bądź zakładam dodatkową warstwę.
        Cytrynka
    • s.a.m.m.y Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 20:16
      Nie wiem i nie rozumiem głupoty tych matek. Najpierw przegrzewają, a potem są
      bardzo zdziwione, że dzieci chore.

Ja doprowadzałam pielęgniarki w szpitalu do szału, kiedy po porodzie
      poprosiłam, by były tak uprzejme i nie ubierały młodej w czapkę, bo mamy
      kwiecień i jest ciepło. I za każdym razem gdy czapka znajdowała się na głowie
      małej szybciutko ją zdejmowałam.

I nie ubieram czapki od marca do października, chyba, że wygwizdów jest taki,
      że głowę chce urwać.

Poza tym ubieram małą lżej i taszczę ze sobą cały majdan. Wolę dźwigać i mieć
      zdrowe dziecko, niż przegrzewać i spędzać czas na wycieraniu nosa, leczeniu
      gardła i diabli wiedzą czego jeszcze.

W ciągu trzech lat moje dziecko miało dwa razy gorączkę przez dni trzy. Nikt
      nie wie z jakich powodów. Jak się zaczęła tak i przeszła. I raz miała katar.
      Jak widać moje metody skutkują smile))))

W każdym razie ja jestem wredna i pytam się mamuś, których dzieci przypominają
      w środku lata bałwana, a one ubrane w podkoszulki czy im przez przypadek nie
      zimno i czy mam podać kożuch.

pozdrawiam
      sammy
      • flurcia Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 21:07
        My też chodzimy obładowane: sweterk kocy. Lepie przykryć niż od razu przegrzać
        • bea.bea Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 21:28
          oj nasz bagażnik również załadowany...często zastanawiam się po co ja to nosze,
          ale może kiedyś się przyda smile)))
    • bea.bea Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 20:16
      Świetnie,że poruszyłaś ten temat, jestem jak najbardziej za twoją uwagą.
      Mnie też słabo sięrobi gdy widze takie "zakutane " dzieciaczki.
      Dzisiaj w gdyni też było 20 st , a w słońcu chyba jeszcze więcej i
      widok "pancernych " wózeczków nie był żadkością .
      Mój syn sezon rajstopowy skończył już w kwietniu, a teraz stosujemy zasade
      jeśli ciepło, to tylko jedną warstwe więcej niż mama.

Dziewczyny, jeśli chcecie zobaczyć jak czują się wasze dzieci, proponuje ubrać
      się tak jak wasze maluchy...brrrr

Moja mama , choć może "stara baba" mówi tak, lepiej ,żeby dziecko zmarzło niz
      się przegrzała.
      W swojej 10cio miesięcznej karierze matki, przerobiłam jedno zapalenie
      oskrzeli, właśnie z powodu.......przegrzania...nigdy więcej to się nie
      zdarzyło...
      Odwagi drogie mamy...pozdrawiam Beata

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10022049
      • gonia1000 Re: Pozdrawiam Twoją mamę bea.bea 04.06.04, 23:30
        Aż musiałam ten wątek pokazac mojej mamie, hi,hi, bo Ona też "stara baba"
        twierdzi wiecznie,ze moje dziecko takie "gołe" chodzi i za Jej czasów tak nie
        było-lepiej cieplej niz jak ma zmarznąć.To nasze mamy chyba z innych epok
        pochodzą smile))
        Pozdrowionka!
        • bea.bea Re: Pozdrawiam Twoją mamę bea.bea 05.06.04, 01:29
          Moja mama to niezły rocznik 1946 smile))
          Serdecznie was pozdrawiam, ciebie i twoją mame smile))
          • wegatka Re: Pozdrawiam Twoją mamę bea.bea 06.06.04, 13:10
            bea.bea napisała:

> Moja mama to niezły rocznik 1946 smile))

Moja mama też 1946 r. i też preferuje zimny chów dzieci - widocznie ten typ tak
            ma wink))

Pozdrowionka. Magda
    • donatta Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 20:28
      A ja dzisiaj sama się trochę czułam jak wyrodna matka. Mała miała na sobie
      tylko body z krótkim rękawkiem, cienką princeskę i skarpetki. Nakrycie głowy
      ściągnęła 20 metrów od domusmile Butki kawałek dalejsmileOczywiście mowa o dziecku
      siedzącym w wózku, a nie biegającym maluchu, Ale chyba nie zmarzła, zresztą od
      urodzenia ją lekko ubieram.
    • 5sunflowers Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 21:12
      Już samo pójście z dzieckiem do marketu jest bezlitosne. Mam koleżankę, która
      nie wychodzi z dzieckiem w ogóle na dwór gdy pada lub wieje, bo może
      zachorować, ale do marketu wstępują bardzo często.
      • mopek1 Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 21:23
        A ja byłam ostatnio w ZOO i faktycznie zamiast zwierzątek warto było
        pooglądać "co można założyć dziecku" jak jest 25 st. - wierzcie mi można
        DUUUUŻO!
      • olina2 Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 21:37
        Ja lubię ciepełko. Synka urodziłam gdy miałam 28 lat. W nocy wstawałam i
        przykrywałam go , żeby nie zmarzł. To było okropne, on nie spał, ja nie spałam
        itd. Przemyślałam, on nie jest typem moim tylko męża. Odważyłam się, synek spał
        w śpioszkach przykryty poszewką od poduszki , w środku jedna warstwa kocyka.
        Sypiał zasikany (to było 16 lat temu ). A ja sypiałam jak nigdy w pidżamie pod
        kołdrą przykrytą kocem. Marzłam, on nie. Po latach...na obozach... deszcz pada
        on idzie się kąpać z ręcznikiem (nie wiem po co?). To po ojcu.... Dzisiaj ma 16
        lat, 184 cm wzrostu, nr buta 48. Warto było mysleć o nim. Jak miał 9 lat jeździł
        nan nartach wodnych. Gdy miał 10 skakał na bangie( mało nie umarłam). Ale z
        perspektywy czasu warto było zaryzykować... To mój syn, ale muszę zawsze brać
        pod uwagę co on czuje.... To jest właśnie moja miłość do niego. Mam jeszcze
        córkę 10 lat, właśnie pojechała na zieloną szkołę w góry , a ja umieram....Wiem
        jedno, moje dzieci dzięki mężowi i mnie są ''zimnego chowu'' Dlatego, że nie
        pozwoliłam na to,. żeby chować je tak jak ja to czuję, tylko one. Pozdrawiam
    • ainer1 a ja mam pytanie... 04.06.04, 22:06
      Hej!

mam 2 i pol miesiecznego synka (na fotkach) a dzis w Warszawie bylo 28 stopni,a
      nie 20 smile!
      Ubralam go tylko w pajac - cienki welurek z kolnierzykiem i stopkami a na dwozre
      mial lekka bawelniana czapke wiazana pod broda.
      O te czapke dyskutowlaismy z mezem czy potrzebna - w koncu mial ja na glowie na
      dworze a w samochodzie nie.
      Ubierac wogole jakies czapki? Oczywiscie nie wystawiam go na slonce i smaruje
      kremem z filtrem.
      pozdrawiam,
      Renia
      • ania.silenter_exunruzanka Re: a ja mam pytanie... 04.06.04, 23:24
        Wydaje mi się, że jeżeli jest ciepło i bezwietrznie to czapeczka nie jest
        potrzebna (chyba, że dzidzia jest chora, a z jakiegoś powodu musi wyjść z
        domu). Dużo zależy też od tego jaka jest ta czapeczka - czy bardzo ciepła czy
        przewiewniejsza. Co do dzisiejszej temperatury w Warszawie - skoro MNIE było
        ciepło to znaczy, że było bardzo ciepło (możliwe, że aż 28 st). Jestem
        strasznym zmarzluchemsmile.
        pozdrawiam
        • edytek1 Re: a ja mam pytanie... 04.06.04, 23:38
          Moje dziecko zawsze cienko ubrane. Odsikiwane na spacerze od wczesnej wiosny (
          na traweczkę). Ma się dobrze a do tego wcina lody i dopiero wtedy słyszę, że...
          jestem wariatka a mała bedzie chora. Póki co nie była ( nie licząc błachych
          katarków zimą). Wszystkie mamusie ubierajaće w polark przy 25* ubrałąbym tak
          samo i wygnała na 3 h na dwor bez prawa głosu.
        • amania Re: a ja mam pytanie... 05.06.04, 00:05
          No co Ty Ania! Czapeczka jest zawsze potrzebna! Hehe
          Przynajmniej moja teściowa tak twierdzi. A ostatnio (ładny kwietniowy dzień z
          lekkim waiterkiem) patrzyła ze zgrozą jak moja pięcioletnia córka bez czapki
          wychodzi.
          I pewnie się zastanawia jak to możliwe, że moje dziecko jeszcze nigdy zapalenia
          ucha nie miało ;o)

P.S. Oczywiście dołączam się do apelu!
          • cytrynka3 Re: a ja mam pytanie... 05.06.04, 06:43
            Amania
            Zapalenie ucha nie bierze się z wiatru tylko z bakterii, które dostają się do
            uszka, np. po przebytym katarze.
            Cytrynka
            • amania Re: a ja mam pytanie... 06.06.04, 16:06
              Cytrynko, ja to wiem - stąd to mrugnięcie.
              Niestety nie wie tego moja teściowa...
              • cytrynka3 Re: a ja mam pytanie... 06.06.04, 20:17
                Hej Amania
                Gapa ze mnie i nie zauważyłam mrugnięcia. Pozdrawiam serdecznie. Uściski dla
                córeczki.
                Cytrynka
      • cytrynka3 Re: a ja mam pytanie... 05.06.04, 06:41
        Przy takiej temperaturze i wyższej, kiedy moja córcia była w wieku Twojego
        malucha, ubierałam ją tylko w body z krótkim rękawem.
        Cytrynka
      • l.e.a Re: a ja mam pytanie... 05.06.04, 14:34
        ainer1

tzn pod pajacykiem nie mial nic więcej tak ? i czy temn pajacyk był na długi
        rękaw ? Bo wydaje mi się ,że welurowy pajacyk w takim upale to za ciepłe
        ubranko. Ja synka od zawsze ubieram tak jak siebie. Tzn jeżeli mam krótki
        rekawek to i mój synek ma krótki rękawek, a zamiast czapki zakładałam w takich
        upałach chusteczkę p/słoneczku.
      • esteel Re: a ja mam pytanie... 07.06.04, 04:51
        Haja ainer1
        2,5 mczne dziecko nie nalezy smarowac zadnym kremem z filtrem. Smarowanie
        takimi preparatami zalecane jest od 6mca zycia dziecka. Nie wystawiac na slonce
        i uberac cieniutkie bluzeczki i spodenki z dlugimi rekawakami i
        nogawkami.pozdrawiam E.
    • mama_ola Re: Bezlitosne matki!!! 04.06.04, 23:53
      He he! Nie zapomnę jak kilka misięcy temu (chyba na początku maja lub koniec
      kwietnia - piękny, słoneczny dzień, zero wiatru) gdy wychodziłam ze sklepu
      zaczęła mnie gonić (dosłownie pędem!!!) starsza pani o lasce i krzyczeć, czy
      mojej małej to nie jest zimno bo przecież powinna leżec pod PUCHOWĄ KOŁDRĄ w
      wózku a z czapeczek to najlepsze futrzane... Myślałam, że padnę.
      Dodam, że za bardzo rozebrana Julka to nie była wręcz martwiłam się czy jej aby
      nie za gorąco.

Przy obecnej pogodzie Julkę ubieram na spacer w body z krótkim rękawkiem +
      skarpetki + ogrodniczki jeansowe 3/4 i czapeczkę baseball'ówkę. I jest OK.

Julcia chorowała tylko raz-miała kilka tygodni i było to zaraz po wizycie
      położnej środowiskowej, która mnie ochrzaniła, że Julkę przegrzewam. I miała
      rację-od tamtej pory córcia nie miała nawet większego katarku.

PS. A na noc zakładam jej tylko body z krótkim rękawem i jest spocona często.
      Śpi pod cienkim bawełnianym kocykiem.

Pozdrawiam!
      OLA

---------Moja Juleńka na spacerku---------
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=6914239&a=13179721
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10272310&a=13178383
    • cytrynka3 Re: Bezlitosne matki!!! 05.06.04, 03:04
      Hej
      Wiesz, ja myślę, że są nie tyle bezlitosne, co bezmyślne. Zapewne chcą dobrze,
      może mamy, babcie czy ciocie, bądź teściowe tak radzą ubierać. Myślę, że powinno
      się więcej na ten temat mówić. Tu gdzie mieszkam (USA) czasem rodzice
      przesadzają w drugą stronę. Dajmy na to jest 5 stopni C, niemowlaczek ma na
      sobie kombinezon i...całkiem gołe stopy. Nie zwracam uwagi rodzicom, bo głupio
      mi się odezwać. Myślę, że to lekarze powinni uświadamiać młode mamy, jak należy
      ubierać dziecko.
      Cytrynka
    • libra.alicja Re: Bezlitosne matki!!! również w domu 05.06.04, 13:25
      Zgadzam się z wami, że nie wolno przegrzewać dziecka i ubierać za grubo na
      spacery. Dopiszę jeszcze, ze także w domu należy stosować taką zasadę.

Dzieci lepiej się czują (i śpią) w chłodniejszym pomieszczeniu. Nawet noworodek
      nie powinien miec cieplej niż 22 stopnie. Można nagrzać pomieszczenie na czas
      kąpieli, ale do spania najlepsza temperatura poniżej 20 stopni.

Chociaż, to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Ja mam zimą w domu 20,5 stopnia (w
      nocy 18-19) i bardzo męczą mnie wizyty u znajomych, którzy w mieszkaniu mają 25
      stopni. Jak do nas wpadali znajomi z małymi dziećmi, to uprzedzałam, ze u nas
      jest "tylko" 20,5 stopnia i lepiej ubrać dziecku coś więcej niż samo body.
    • mamamarka Re: Bezlitosne matki!!! 05.06.04, 16:12
      Szczerze mówiąc ja też tego wogóle nie rozumiem i otwiera mi się nóż w
      kieszeni... Też myślałam o zwróceniu uwagi takiej dziewczynie ale wiem jakby
      mnie to rozsierdziło jakby ktoś mi dawał rady w sklepie czy gdzieś... Chociaż
      jak słuszne rady to nie wiem...
      Ja ubieram dziecko tak jak siebie chyba, że wieje to troszkę bardziej go
      osłaniam.
      • utalia Re: Bezlitosne matki!!! 05.06.04, 23:49
        Tez jestem zdumiona co taka mamusia sobie mysli.... moja coreczke kilka dni
        temu wogole rozebralam do naga aby mogla chwile na sloneczku pochlapac sie w
        wodzie. A kuiedy byla niemowlakiem, jesienia chodzila wogoel bez sjkarpetek-
        musialam wysluchiwac atakow roznych pan, ze dziecko sinieje z zimna a ona darla
        sie z glodu a ja bieglam do miejsca gdzie moglam przysiasc i ja nakarmic.
        • ainer1 no to jeszcze raz 06.06.04, 00:12
          Moj maly ma dwa i pol miesiaca - ubierac CIENIUTKA czapeczke czy gola glowa? A
          moze taka z daskziem cieniutka tylko?

Renia
          • cytrynka3 Re: no to jeszcze raz 06.06.04, 07:46
            Hej
            Moim zdaniem, jeśli jest cieplutko, wieje delikatny ciepły wiaterek, czapeczka
            jest niepotrzebna. Oczywiście możesz włożyć cieniutką bawełanianą czapeczkę,
            jeśli czujesz się pewniej, tylko sprawdzaj, czy główka nie jest spocona.
            Ochraniaj główkę maluszka prze słońcem. Ja robiłam tak. Przez jakiś czas
            mieszkałam na Florydzie i zazwyczaj było bardzo ciepło. Nic nie wkładałam córci
            na główkę, pilnowałam tylko, by buda wózka osłaniała ją przed słońcem. Jeśli
            szłam na plażę i wiał wiatr, delikatnie osłaniałam jej główkę tetrową pieluszką.
            Teraz mieszkam w chłodniejszym stanie i staram się zakładać bawełniany
            kapelusik, który chroni przed słońcem i jak jest dość zimno, bądź wieje mocniej,
            to zakładam bawełnianą czapeczkę. Dziś wieczorem pojechałam do sklepu
            spożywczego, było ciut ponad 15 stopni C. W sumie na dworze byliśmy krótko,
            Julcia nie miała żadnej czapeczki, ale skończyła już 13 miesięcy.
            Generalnie, jak coś zakładasz, sprawdzaj, czy głowa nie jest wilgotna. Ubieraj
            malucha podobnie jak siebie, jeśli Tobie jest zimno i zakładasz coś
            cieplejszego, podobnie ubierz syneczka.
            Pozdrawiam i przekazuję uściski dla malucha
            Cytrynka
            • ainer1 Re: no to jeszcze raz 06.06.04, 11:12
              Dziekuje za rady.
              Problem w tym, ze przed ciaza bylam zmarzlakiem generalnie - zreszta jak chyba
              wiekszosc dziewczat ktore znam smile
              a teraz zdarza mi sie pchac wozeczek w topie bez rekawow i duuzym dekoltem a
              wokol wszyscy w bluzach i sweterkachsmile
              Dodam, ze moj wozek sie naprawde latwo prowadzi smile
              Ale staram sie kontroloowac glowke i karczek czy nie pzrepocony.

Renia
              • cytrynka3 Re: no to jeszcze raz 06.06.04, 20:25
                Witaj ponownie Renia
                To faktycznie możesz mieć problem, ale jak kontrolujesz kark i główkę (można też
                brzuszek), to jest dobrze. Jeśli maluch ma zimne stopy i rączki, a ciepły kark,
                to jest mu ciepło (zimne łapki biorą się stąd, że dziecko ma inne krążenie - tak
                mi tłumaczyła lekarka). Ja też czasem tak mam, że jest mi cieplej, bądź zimniej
                niż np. mężowi. Często robię tak, że jak jest np. 15 C, to zakładam sweterek,
                ale jak jest 19, to krótki rękaw. Generalnie patrzę na inne dzieci no ale tu,
                gdzie mieszkam, dzieci nie są cieplo ubierane. Zazwyczaj są ubrane cieniej niż
                rodzice. Np. taki trzylatek, który szaleje na placu zabaw, ma któtki rękawek,
                bądź sweterek, a pilnujący go rodzic odpowiednio sweter albo kurtkę (no ale
                maluch biega, a rodzic często stoi, bądź siedzi).
                Pozdrawiam
                Cytrynka
                P.S. Sama zazwyczaj się zastanawiam, jak ubrać Julcię i mam z tym trochę
                problemów. Biorę dodatkowe ubrania na spacer w każdym razie.
    • kajami1 Re: Bezlitosne matki!!! 06.06.04, 12:56
      Moja mama-nauczycielka kiedyś spytała rodziców swojego ucznia dlaczego przy
      minusowej temperaturze ich dziecko przychodzi do szkoły bez czapki i szalika.
      Odpowiedź matki tego dziecka była krótka: "jestem laryngologiem":-0
      A najlepsze w tym jest, że dziecko to przez trzy lata edukacji w młodszych
      klasach tylko raz było chore i to na ospę.

Pozdrawiam
      Kasia
      • nela12 Re: Bezlitosne matki!!! 06.06.04, 23:23
        witamsmileto jest straszne -ale mam taki przyklad w rodziniesadsyn szwagierki w
        pazdzierniku konczy 3latka i tak dzisiaj ok 20C ,zero wiaterku-nic!a on golf
        (bawelniany,ale golf!)na to polar,spodnie struksowe i czapka!!!jeszcze nic nie
        mowilam,ale gdy go rozebrala bo chcial siku malo nie zemdlalam:mial
        rajstopy!!!!!!!zwrocilam jej uwage..ale jak zwykle dowiedzialam sie tyle :ze
        mam szczescie bo moj maly nie choruje-a on ciagle ma katar i jest przeziebiony:
        (((no tak nic dziwnego...ale sa rodzice do ktorych nic nie dociera-pozdrawiam
        wszystkie rozsadne mamy
    • bea.bea dwóch facetów na spacerze :))) 06.06.04, 23:33
      dziś chyba 20 stopni , więc poszli moi chłopcy na spacer, duży i mały (
      rozkoszne chwilesmile)
      jak na facetów przystało spodnie ,podkoszulki , skarpety, buty.....
      wśród cięzko opancerzonych wózków...jeden z nich wyglądał porządnie miał
      kurtkesmile........................................................................
      ................................................................................
      ale był to tata...no cóż , sama pisałam ..jedna warstwa więcej, ktoś usi
      wyrobic norme smile)))
    • judytak Re: Bezlitosne matki!!! 07.06.04, 11:15
      ja dzieci, póki są małe i "bezrozumne" ;o)
      ubieram tak, jak siebie ( czyli jeśli jest na dworzu ze 20 stopni, to jednak na
      samym T-shircie zawsze mam przynajmniej kamizelkę)
      ale od kiedy potrafią powiedzieć, że im za ciepło, albo za zimno, zawsze im
      wierzę ;o)
      w efekcie na takim spacerze wyglądamy tak:
      mama plus Mały: krótkie rękawki plus kamizelka
      Średni: krótkie rękawki plus sweter (zdejmie na placu zabaw, jak będzie biegał)
      Duża: spódnica mini, gołe nogi, top bez rękawów

pozdrawiam
      Judyta
      • wio_sna Re: Bezlitosne matki!!! - nie zawsze 07.06.04, 14:26
        Oj byłabym ostrożna w opiniach na temat ubierania dzici. Nie jestem zwolenniczką przegrzewania i grubego ubierania, ale życie nauczyło mnie pokory. MOje dziecko marzło przy 25 st. w koszulce, kaftaniku, spiochach, spodenkach skarpetkach, przykryte kocykiem. A ręce lodowate, stópki także. Położna jak zobaczyła dziecko w domu w czapce kazała rozbierać. I była w szoku , że dziecko bez żadnej potówki i zimne. Nie zawsze jest tak, jak się wszystkim wydaje.
        • renik.w Re: Bezlitosne matki!!! - nie zawsze 07.06.04, 16:04
          Mój Igoruś też ma zawsze zimne nóżki i rączki , ale na karczku zawsze
          cieplutki - więc nie uważam żeby było mu za zimno po prostu już tak ma smile

Staaram się go nie przegrzewać , ale zawsze zabieram ze sobą coś do ubrania tak
          na wszelki wypadek

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka