Dodaj do ulubionych

Przepisywanie sterydów.

03.02.12, 09:23
W koncu mlody się rozkaszlał i to tuz przed wyjazdem na narty. No cóż, pobieglam do naszej ulubionej pediatry. Mlody ma infekcę, katar leci po gardle i stąd kaszel (rano ciężko się odrywa, w nocy suchy, napadowy, aż do wymiotów). Zapisano nam erdomed (swoją drogą ktos wie, co to za nowy lek?)i inhalacje z ventoliny, rhinokort do nosa. Na moje pyytanie odnisnie pumlicortu, ktory zawsze nam przy takich infekcjach zapisywano (swego czasu podejrzenie alergii,nie potwierdzone), uslyszalam, ze teraz można na 100 %, więc ona nie przepisze (rzeczywiscie, dla mnie drogo, ale jak byloby niezbędne, to bym kupila). No i teraz moja wątpliwosc... czy do tej pory ów pulmicort nie byl potrzebny mojemu dziecku przy infekcjach, a przepisywano, bo.... No wlasnie, dlaczego? Skoro teraz niby już nie jest potrzebny (lekarka zapytala, czy nam czasem cos nie zostalo z poprzedniego chorowania). Jak to jest? Nagminnie leparze przepisywali? Niepotrzebnie? Stąd takie stan rzeczy od 2012 r?
Obserwuj wątek
    • suazi1 Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 10:45
      Faktycznie dziwna sprawa... Zdziwiło mnie, że napisałaś, że pulmicort jest tylko na 100%. Moja córka kilka dni temu dostała zaświadczenie, że jest alergikiem. Z tego tytułu mamy 30% zniżkę na leki typu pulmicort, xyzal czy awamys.
      • gwen_s Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 11:17
        dzieci z alergią i dzieci z astmą mają zniżki na pulmicort, te które chorują przewlekle, jakiś kaszel czy infekcje dróg oddechowych płacą 100%
        Masakra, jeszcze nie dawno kupowałam go za 3zł, potem za 30zł a teraz za 90zł....
        • suazi1 Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 11:29
          "te które chorują przewlekle, jakiś kaszel czy infekcje dróg oddechowych płacą 100%" - nie zgodzę sie z Tobą. Moja córka, zanim została uznana za alergika, właśnie jako dziecko "chore przewlekle, z kaszlem i infekcjami dróg oddechowych" dostawała sporą zniżkę na pulmicort. Sporą tzn. płaciliśmy TRZY GROSZE za trzy opakowania pulmicortu 0,25 mg (normalnie kosztuje chyba ponad 90 zł) i jedno 0,5 mg (ponad 100zł). Wystarczyło, że miała receptę z poradni specjalistycznej z literką "P" w wiadomym miejscu na recepcie (nie miała wtedy jeszcze orzeczonej alergii). Teraz, kiedy już to orzeczenie jest, zniżki są znacznie mniejsze. Paranoja, bo to m.in. na alergikach rząd postanowił przyoszczędzić...
          • kosa.bar Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 20:00
            Teraz zwyczajnie P nie istnieje, ustawa sie zmieniła po prostu.
      • boziaj co do refundacji 03.02.12, 15:28
        literka P nalezała się na astmę i eozynofilowe zap. płuc
        alergia czy przewlekłość kaszlu nie ma tu niestety nic do rzeczy, wazne to co jest udokumentowane
        część lekarzy wypisywała to nieszczęsne P tez innym pacjentom i teraz dostają za to rachunki z NFZ
        gdy kilka dni temu sprawdzałam listy refundacyjne to pulmicort w zaleznosci od dawki byl na ryczalt albo 30% "we wszystkich zarejestrowanych wskazaniach"
        nieszczesliwie tak sie sklada, ze wskazania rejestracyjne tego leku to ww 2 jednostki chorobowe; stosowanie przy infekcjach, przewlekłym kaszlu itp jest juz poza wskazaniami (rejestracyjnymi=refundacyjnymi)
        • suazi1 Re: co do refundacji 03.02.12, 16:31
          No dobrze, skoro tak jak piszesz, pulimicort nie powinien być stosowany przy przewlekłym kaszlu, to jakim cudem młoda miała podany właśnie ten lek na izbie przyjęć, mimo że astmy ani zapalenia płuc nie miała (na izbę trafiliśmy właśnie z powodu jednego z ataków duszącego kaszlu)???
          • boziaj Re: co do refundacji 03.02.12, 16:42
            proszę czytaj uważniej, bo zaraz wyjdzie na to, ze lekarze trują dzieciaki sad
            nigdzie nie napisałam, że nie powinien być stosowany przy przewlekłym kaszlu
            napisałam, że to stosowanie leku poza wskazaniami REJESTRACYJNYMI
            a to się prosto przekłada na wskazania do refundacji, niestety
            w pediatrii sporo leków stosowanych jest poza wskazaniami rejestracyjnymi
            • mamamisi2005 link do list refundacyjnych 03.02.12, 17:01
              www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q491&ms=383&ml=pl&mi=383&mx=0&mt=&my=419&ma=19077
            • suazi1 Re: co do refundacji 03.02.12, 18:26
              sorki,ale tak właśnie zrozumiałam twoje słowa
    • freakwave Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 15:33
      corka dostala inhalacje z pulmicortu w polowie stycznia refundacja 30% zaplacilismy cos okolo 30 zlotych na sto procent to powyzej stowy za lek, jakas masakra
      • suazi1 Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 16:25
        No niestety, życie...
    • kropkacom Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 16:34
      A dziecko leczy się na astmę, alergię? Tak po prostu włączane ma sterydy z każda infekcją?
    • saqigar Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 16:45
      Wg tabel pulmicort na astme jest ryczaltowy 8,9zl, na pozostale 30% 16,41 - dawka 200mg
      A erdomed jest wykrztusny o ile mi wiadomo.
    • ok_pl Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 16:55
      w temacie o homeopatii zostalem zjedzony zywcem, ze brak dowodow dzialania.... a tu czytam, ze z czystym sumieniem szpikujecie dzieci antybiotykami, sterydami i calym tym szajsem przy dowodach o ich szkodliwosci....zglupiec mozna, gdzie tu logika? jak mozna tak krzywdzic dzieci??!!! gdzie macie rozsadek i rozum????!!!cdzy znacie konsekwencje takiego leczenia??
      • saqigar Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 17:01
        No to ja zycze astmy i alergii...

Oraz faktycznego porownania komfortu/dyskomfortu zycia na lekach homeopatycznych i chemicznych.
        • ok_pl Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 17:03
          alez taki przypadek mialem w domu i juz nie mam dzieki rozsadkowi...
          • kropkacom Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 17:07
            Homeo to placebo. Jak są wskazania to się przepisuje i sterydy, i antybiotyki. Proste. Ja się po prostu nie spotkałam przy zwykłych infekcjach z przepisywaniem tych pierwszych.
            • ok_pl Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 17:18
              nie zgodze sie z tym, i nikt kto zna homeopatie, jak pisalem, dobry specjalista jest w stanie wyciagnac czlowieka z kazdej choroby dopoki nie konieczna jest operacja, tu wchodzi alopatia. nie znajac podstaw dzialania ani niczego konkretnego na temat homeo jak mozna twierdzic ze to placebo? i z gory juz pisze, ze nie mam zamiaru wam udawadniacz czegokolwiek bo i po co, jak ktos ma rozum to sam poszuka i sprawdzi zamiast kierowac sie stereotypami i pseudo dowodami. rozum...
              • przeciwcialo Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 18:04
                Mojemu psu wystrczył weterynarz i odpowiednie kulki. Na łapy szybko pies wstał, leczenia tradycyjnego nie przezyłby.
            • przeciwcialo Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 18:02
              W zwykłym kaszlu steryd to też "placebo".
              • kocianna Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 18:38
                ja tam sie nie znam, ale imho steryd miejscowy, jakim jest pulmicort czy budherin w przypadku uporczywego kataru, to zdecydowanie mniejsze zlo, niz ogolnoustrojowy antybiotyk. Podobno standardy miedzynarodowe zalecaja sterydy zamiast antybiotykow przy zapaleniu oskrzeli i zapaleniu zatok.
                az sie boje wracac... mloda ma caly wianuszek przewleklych chorob, zdiagnozowanych dopiero tutaj, a w PL bede musiala przechodzic cala sciezke od nowa (pediatra, skierowania, specjalisci, znow pediatra...).
        • przeciwcialo Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 17:56
          Astma to inna sprawa. Tam sterydy to mniejsze zło a często jedyny wybór gdzie jednak korzysci przeważa nad skutkami ubocznymi. Sterydy przy zapaleniue oskrzeli czy po prostu kaszlu infekcyjnym to pomyłka.
      • suazi1 Re: Przepisywanie sterydów. 03.02.12, 18:30
        fakt, lepiej pozwolić dziecku udławić się własnym kaszlem. Ja lepiej znam konsekwencje braku leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka