Dodaj do ulubionych

bolerioza?

23.02.12, 08:03
Czy wysoki poziom ASO (ponad 1700) może zdarzyć się przy boleriozie?

Czy warto zapłacić za badania w kierunku boleriozy?
Jeżeli tak, to które zrobić? Badanie krwi na poziom IgG i IgM wystarczy?

Który lekarz może wystawić takie skierowanie dla dziecka?
Obserwuj wątek
      • owianka Re: Dla uściślenia 23.02.12, 08:30
        feel_good big_grin big_grin

A film wstrząsający. Kiedyż oglądałam odcinek "Niezwykłych przypadków medycznych" o tej chorobie. Pani symuluje, żeby zwrócić na siebie uwagę… Ile lekarze muszą się jeszcze nauczyć.
        • ardzuna Re: Dla uściślenia 23.02.12, 23:06
          Fajny filmik ale przy trzecim przebiegu tematu przyspieszają sad
    • rulsanka Re: bolerioza? 23.02.12, 10:03
      Wysokie ASO świadczy o przebyciu zakażenia paciorkowcem.
      Borelioza nie ma z tym nic wspólnego. Co nie oznacza, że będąc chorym na boreliozę, nie można złapać paciorkowca i mieć wysokie ASO.
      W kierunku boreliozy najbardziej miarodajnym badaniem jest PCR. Inne badania mają duży margines błędu.
      • yoka1 Re: bolerioza? 23.02.12, 10:29
        wymaz z gardła czysty.
        Stawy nie bolą, gorączki brak, parametry typu CRP i OB w normie.

Masz na myśli jakie badanie? To jest z krwi? Pytam, bo w Diagnostyce (www.diag.pl) nie widzę "PCR" ma liscie
        • rulsanka Re: bolerioza? 23.02.12, 11:02
          ASO może być wysokie po przebytej wcześniej infekcji, której teraz już nie ma. Zawsze możesz powtórzyć badanie, w laboratoriach zdarzają się błędy. Tak czy inaczej aso to wyznacznik miana przeciwciał przeciw paciorkowcowi typu A.
          Jeśli chodzi o PCR to ja badałam się tu: www.cbdna.pl/index.php/oferta/infekcje-odkleszczowe.html
          Moim zdaniem, jeżeli jest duże podejrzenie zakażenia borelią (np było się ugryzionym przez kleszcza, ma się dziwne objawy np. neurologiczne), to trzeba zrobić badanie pcr, bo inne mogą dać badania fałszywie ujemne. U mnie wyszło, że nie mam i jestem spokojna.
          • anyx27 Re: bolerioza? 23.02.12, 13:30
            Najbardziej wiarygodnym badaniem na dzień dzisiejszy jest LTT - robi go Berlin i laboratorium Synevo we Wrocławiu. Z bardziej dostępnych u nas Western blott - zrobisz je w Diagnostyce. A co do ujemnych wyników i bycia spokojnym, no cóż... Ja poczatkowo wszystkie wyniki miałam ujemne (PCR real time, WB, Elisa) przy pięknie rozwiniętych objawach. Tak się często dzieje przy boreliozie przewlekłej (powyżej roku). Po prowokacji antybiotykowej wynik PCR real time oraz Elisa dodatnie.

A tak na marginesie, to pcr rt robiony w poznaniu, to nie to samo, co zwykły pcr. Zwykły pcr jest nic nie warty sad
            • yoka1 Anyx27 23.02.12, 14:11
              LTT - robi go laboratorium Synevo we Wrocławiu.

a wiesz może ile to kosztuje?
              • anyx27 Re: Anyx27 23.02.12, 17:15
                Drogie jest, nie chcę wprowadzać w błąd, myślę, że najlepiej zadzwonić. Oni mają sporo miejsc pobrań, więc cena też pewnie zależy, gdzie byś chciała zrobić (koszt transportu). Z tego, co widzę na forum borelioza pojawiają się ceny ok. 400zł.
                • yoka1 Re: Anyx27 23.02.12, 17:18
                  anyx27 napisała:

> Drogie jest, nie chcę wprowadzać w błąd, myślę, że najlepiej zadzwonić. Oni maj
                  > ą sporo miejsc pobrań, więc cena też pewnie zależy, gdzie byś chciała zrobić (k
                  > oszt transportu). Z tego, co widzę na forum borelioza pojawiają się ceny ok. 40
                  > 0zł.

własnie we Wrocławiu. A trzeba jakoś się przygotować do badania?
                  A jaki specjalista może takie skierowanie wystawić?
                  • anyx27 Re: Anyx27 23.02.12, 18:55
                    Na LTT skierowania nie ma. Idziesz, płacisz, robisz, czekasz na wyniki.
                    • yoka1 Re: Anyx27 23.02.12, 19:54
                      dzwoniłam do Synevo we Wrocławiu, jedyne 553zł za LTT. Makabra!
                      • anyx27 Re: Anyx27 23.02.12, 19:57
                        No to rzeczywiście sad taniej chyba pojechać do Berlina wink

Wejdź na forum borelioza:

forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html
                        szkoda zaśmiecać emamę borelką wink a ty jesteś z Wrocławia?
                        • yoka1 Re: Anyx27 23.02.12, 21:24
                          tak.

Weszłam, ale nic nie mogę napisać, bo nie dostałam dostępu
    • sanrio Re: bolerioza? 23.02.12, 20:33
      big_grin bolerioza to jest jakiś rodzaj uczulenia na bolerka?big_grin
      sorrybig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka