Dodaj do ulubionych

Bolerioza IGG IGM

07.04.22, 12:34
Igg - ujemne, igm - dodatnie.
Czy może ktoś mi wyjaśnić co to oznacza? Gugluję i moja interpretacja: kiedyś zaraziłam się bakterią ale nie przechorowałam boleriozy. Czy dobrze pojmuję? Czy jednak przechorowałam i jest to stara sprawa ?
Prawie wszystkie laboratoria robią metodą mniej dokładną, a potem zalecane jest powtórzenie badania metodą Western blot - bez sensu.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 12:41
      Igm dodatnie świadczy o świeżej infekcji. Igg produkowane są pozniej. Dla mnie taki wynik to aktywne zakazenie.
    • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 12:42
      po pierwsze tylko western blott, inne są bez sensu
      po drugie igm dodatnie a igg ujemne oznacza świeżą infekcję, do kilku tygodni
      • 35wcieniu Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 12:53
        A po trzecie to jest borelioza a nie bolerioza.
        • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:03
          Mgła covidowa!
      • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:26
        >po pierwsze tylko western blott, inne są bez sensu
        Nie, wręcz przeciwnie. WB ma odsetek wyników fałszywie ujemnych, więc stosowanie WB jako badania przesiewowego oznacza, że część chorych nie zostanie zdiagnozowana. WB jest badaniem potwierdzającym po ELISIE, która jest znacznie bardziej czuła (co znaczy, że część wyników wyjdzie fałszywie dodatnia, za to nie przepuści rzeczywiście chorych).
        • larix_decidua77 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:37
          Dokładnie tak
    • swinka-morska Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 12:54
      literatka o boleriozie... fajny zestaw
      • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:48
        Borelioza, borelioza, borelioza...moja wina...
    • asfiksja Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 12:54
      Masz świeże zakażenie, zgłoś się po antybiotyk (powinnaś dostać na 20 dni).
      • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:04
        To niemożliwe. Gdzie ja mogłam złapać kleszcza? Test myli się.
        • asfiksja Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:05
          Co cię zatem skłoniło do zrobienia testu?
          • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:46
            asfiksja napisał:

> Co cię zatem skłoniło do zrobienia testu?

Zrobiłam podstawowe badania z krwi a w kierunku boreliozy z ciekawości.
        • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:21
          jeżeli to nie western blott zrób powrótkę wetern blottem
          elisa ma dużo fałszywie pozydywnych.
          • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:47
            Western blot to cena 320 zł !!!
            Odpada w tym momencie uncertain
            Który lekarz da mi skierowanie na western blot bez wskazań?
    • fantas_magorie Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:08
      Właściwie są dwie możliwości - albo bardzo świeże zakażenie albo wynik fałszywie dodatni (co wcale tak rzadko się nie zdarza). Powtórz badania western blot, bo bez sensu niepotrzebnie antybiotyki w siebie ładować.
      • rb_111222333 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:29
        A dostanie antybiotyk? Jak córka złapała kleszcza to lekarze mówili, że na podstawie samego wyniku badania nie przepiszą jej leków, muszą być objawy.
        • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:43
          przepiszą jak przyniesie western blotta z kompletem pasków. bez problemu zakaźnik przepisze nawet bez objawów. tylko musi mieć dobrego western blotta a nie elisę.
        • grey_delphinum Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:46
          ???

Pierwszy raz słyszę, by pozytywny wynik testu nie był przyczynkiem do leczenia.

Przecież nieleczone zakazenie może doprowadzić do spustoszenia organizmu, a ciężka postać choroby ujawnić się po latach.

Syn chorował na boreliozę, był leczony, a i tak walczy z długofalowymi skutkami tej choroby (teraz kolejny raz jest w szpitalu).
          • grey_delphinum Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 13:47
            Oczywiście western blott musi być, a nie Elisa, która o kant doopy rozbić.
            • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:23
              Nie, ELISA nie jest "o kant d... rozbić", to jest badanie dużo bardziej czułe, czyli wstępnie wychwytuje znacznie więcej pozytywnych wyników, w tym część fałszywie dodatnich. WB działa odwrotnie, jest mniej czuły, za to bardziej swoisty. Stosowanie WB jako metody przesiewowej oznaczałoby, że część osób wyjdzie fałszywie ujemna i nie będzie leczona mimo choroby.
              • grey_delphinum Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:55
                U mojego syna Elisa była ujemna, mimo objawów (bardzo wyraźnych) i aktywnego zakażenia. Lekarz pediatra podpowiedział nam western blott, ale musieliśmy zrobić go prywatnie.

W szpitalu lekarz zakaźnik wprost powiedział, że test Elisa w wielu wypadkach daje fałszywe wyniki (ujemne i dodatnie).

Az strach pomyśleć, co by było teraz z moim synem, gdybyśmy tylko opierali się na tym teście.

Nie rozumiem, dlaczego robi się test Elisa w pierwszym rzucie i opiera na jego wyniku, skoro jest w wielu wypadkach taki mylący.
                • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:14
                  bo jest tani i jest pozór, że lekarz coś robi.
                  • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:15
                    Przestań opowiadać bzdury, bo ktoś posłucha i zrobi sobie krzywdę uncertain
                    • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:17
                      to lekarz pierwszego kontaktu da skierowanie na western blota z dodatnią elisą czy nie?
                      • grey_delphinum Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:38
                        Na WB daje skierowanie zakaźnik (przynajmniej w naszym wypadku tak było - inna sprawa, że my przyszliśmy już z wynikiem WB, ale lskarz chciał mieć "swoje" wyniki w szpitalu).
                • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:14
                  >W szpitalu lekarz zakaźnik wprost powiedział, że test Elisa w wielu wypadkach daje fałszywe >wyniki (ujemne i dodatnie).
                  ELISA daje częściej wyniki fałszywie dodatnie, jest to test o bardzo (!) wysokiej czułości (czasem zwane są wręcz "nadczułymi") i niskiej swoistości. WB - wyniki fałszywie ujemne, ponieważ jest bardzo swoisty, ale mało czuły, na pewno mniej niż ELISA. Takie sa akurat fakty, inne wymagania stawia się testom ELISA, a inne- WB w czasie rejestracji. Dlatego WB nie służy potwierdzeniu, nie przesiewowi - ponieważ statystycznie "przepuściłby" znacznie więcej chorych pacjentów.
                  • grey_delphinum Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:34
                    Memphis, rozumiem, że piszesz o ogólnych zaletach ELISA. Ja jego pozytywnej przesiewowej funkcji nie przeczę, natomiast na podstawie doświadczeń indywidualnych mojego syna twierdzę, że w razie fałszywie ujemnego wyniku (który może zdarza się rzadko, ale jednak) robi więcej szkody niż pożytku, bo po pierwsze w NFZ zamyka drogę dalszej diagnostyce w kierunku boreliozy, po drugie fałszywie uspakaja, choć choroba jest I wyniszcza organizm.

My byliśmy uparci i mieliśmy kasę na prywatne badania, ale mogło skończyć się naprawdę bardzo źle, jeśli borelioza u syna nie byłaby leczona.
          • passiflora78 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:26
            Tak bywa, mój partner z pozytywnym wynikiem 2 testów nie był leczony. Lekarz chorób zakaźnych stwierdziła, że nie leczy się wyników, tylko objawy a te według niej nie wskazywały na boreliozę.
            Testy nie były zlecone przez lekarza, partner robił je sobie prywatnie bo myślał, że część objawów może wskazywać na tą chorobę.
          • b.bujak Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 20:00
            grey_delphinum napisał(a):

> ???
            >
            > Pierwszy raz słyszę, by pozytywny wynik testu nie był przyczynkiem do leczenia.

ja niestety uslyszałam to kilka razy....
            pan profesor to nawet stwierdził, że to wcale nie świadczy o boreliozie ( pan znany z mediów z lekcewazacego podejscia do tej choroby - jako szef kliniki chorob zakaźnych tego uczy swoich pracownikow)
      • anutek78 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:54
        Western blot też może dawać wynik fałszywie dodatni (rzadko, ale może). Ja mam w odstępie kilku miesięcy kolejny raz dodatni IGM, a ujemny IGG i zakaźnik uważa, że to jakieś reakcje krzyżowe albo choroba autoimmunologiczna, ale nie borelioza.
        • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 20:40
          pytanie czy tak jest jak masz odpowiednio dużo pasków. jak masz np 6 pasków dodatnich czy to jest możliwe, żeby bylo fałszywie dodatnie. bo z tego co słyszłam fałszywe wyniki przy westen blocie to po prostu za młao pasków dodatnich.
    • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:20
      >Prawie wszystkie laboratoria robią metodą mniej dokładną, a potem zalecane jest powtórzenie badania metodą >Western blot - bez sensu.
      No właśnie z gigantycznym sensem, bo "metoda mniej dokładna" jest bardziej czuła, a WB- bardziej swoisty za to mniej czuły. I dlatego służy ostatecznemu potwierdzeniu, a nie przesiewowi. Naprawdę, sporo mądrych ludzi, którzy znają się (!) na rzeczy to wymyśliło, żeby nie przeoczyć osób chorych.
      • grey_delphinum Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:57
        Z punktu widzenia indywidualnego pacjenta to bez sensu, naprawdę
        • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:17
          Wolisz zrobić droższy test, przy którym istnieje wyższe ryzyko, że wyjdzie fałszywie ujemny i zostaniesz z nieleczoną boreliozą...? Czy zrobić test, który niemal na pewno wykryje boreliozę, ale przy okazji może wykazać kilka innych chorób...?
          • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:18
            co jeszcze wykrywa elisa na borelkę?
            • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:20
              Krętki Treponema pallidum, Ehrlichia, wirusy z rodziny Herpesviridae (EBV,CMV), choroby autoimmunologiczne (np toczeń).
              • bib24 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:24
                oki, dziekuje
      • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:01
        Memphis, czy wg.Ciebie mogę powtórzyć wester blot tylko w klasie IgM ? ( w IgG miałam ujemny)
        Czy powtórzyć wester blot w obydwu klasach ???
        • memphis90 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:18
          Co najmniej IgM, ja bym zrobiła obydwa. Zlecic może specjalista chorób zakaźnych.
          • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 16:24
            To jutro powtórzę dwie klasy. Drogie to ale trudno.
            Dzięki.
    • thea19 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:31
      bądź konsekwentna - labolatoria!
      • literatka.7 Re: Bolerioza IGG IGM 07.04.22, 15:50
        O matko, już zmieniam login!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka