Dodaj do ulubionych

Do sprzatajacych

15.03.12, 20:07
Zrobiłam sobie własnie nowa podłogę tzn wymieniłam panele na ładniejsze i lepsze gatunkowo. Nigdy nie byłam arbitrem czystości cóć trzeba spojrzec prawdzie w oczy jednak aktualnie postanowiłam dbać o podłogę i utrzymywać ją w czystości, tym razem nie olewac .
Czy ktoras z Was mogłaby mi polecic /doradzic jakis sprzęt czy system skutecznego i mało problematycznego czyszczenia podłóg ? Czy np uzywacie jakis specjalnych mopów parowych wirnikowych , super hiper szmat z telezakupów i innych cudów ?wink
czym i jak czyścicie swoje podłogi wszak nie jedna sie chwali jaką to ma super wylizaną wink
liczę na Was big_grin
Obserwuj wątek
    • montechristo4 Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 20:16
      roomba (odkurza) i scooba (myje) - moje najleposze przyjaciółki. Drogie skunksy, ale warte każdych pieniędzy. Kupiłam je kilka lat temu w "lepszych czasach" i kocham prawie tak samo jak zmywarkę smile
      • tezee Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 22:57
        Orientowałam się przez google i fajny ten robot ale 1600 to bym prędzej na buty wydała niż na sprzęt do sprzątania big_grin tzn przyjęłam takie proporcje iż zdecydowanie wiecej na siebie niż dla podłogi winki tego się trzymam.
    • montechristo4 Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 20:18
      jejku, chyba strasznie napuszona wypowiedź mi wyszła wink Mopem też czasem myję, jak nie mam cierpliwości czekać aż przez godzinę scooba umyje podłogę. Mop zwykły, płaski. Nie używam żadnych płynów do podłogi - tylko trochę octu.
    • kocianna Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 20:28
      Robojet - to taka tańsza roombla - odkurza. A ja myję podłogę takim prostokątem z microfibry naciąganym na prostokątny mop. Szybko myje i mazów nie zostawia.
      Ale ja fleja jestem i leń, więc raczej nie powinnam się w tym wątku wypowiadać...
    • babcia47 Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 20:37
      płaski mop z końcówką z mikrofibry ..do tego warto znaleźć hurtownię z chemia gospodarcza i rozejrzeć sie za profesjonalnymi srodkami czystośc,i oczywiście odpowiednimi do czyszczonej powierzchni, teoretycznie sa drogie ale zazwyczaj sa to koncentraty..skuteczne, ładnie pachną, nie pozostawiaja smug, nie rysują i są b. wydajne..np. 25 ml na wiadro wody..jeżeli podłoga miejscami jest intensywnie brudzona, to można potraktowac tymze srodkiem w mniejszym rozcieńczeniu (robie taką miksture w rozpylaczu np. po płynie do okien), na chwile zostawic, by rozpuscił brud a potem zwykły mop sznurkowy + ciepła woda i płaski do wytarcia, zebrania ew. drobin pozostałych po myciu i do dosuszenia..szybko, krótko i na temat..nie trzeba żadnych niesamowitych maszyn czy urzadzeń ani wielkich kosztów
    • indigo_kid Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 20:47
      Ja używam mopa obrotowego i jestem zadowolona, nie trzeba się schylać.
      Też, jak któraś wyżej pisała, rozpylam spryskiwaczem roztwór i zmywam wilgotnym mopem. A żeby podłogi nie zajechać to po prostu trzeba regularnie myć, żeby nie zbierał się zasiedziały bród. Raz na kilka tygodni przechadzam się z szorstką gąbka i mocniejszym płynem i szoruję co uparciejsze plamy i podłogę przy samych meblach (myjąc mopem powstaje kilkumilimetrowy szary pasek, niby nic a podłoga wygląda lepiej, po takim doczyszczeniu). Czasem jak robię chałupę na błysk to mopuję emulsją nabłyszczającą, ale tu trzeba uważać, bo jak podłoga jest niedomyta to ta emulsja utrwala brud.
    • kosmitka06 Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 20:52
      Ja posiadam dokładnie taki allegro.pl/leifheit-mop-plaski-picobello-plus-wiadro-combi-i2174107577.html i jestem mega zadowolona. Do tego płyn do paneli, mi najlepiej odpowiada Sidolux. Żadnych szmat, moczenia rąk i dzwigania ciężkich odkurzaczy.
      • ceide.fields Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 21:00
        Rąk nie zamoczysz jeśli używasz rękawic gospodarczych big_grin

A do mycia paneli nikt nie wymyślił niczego lepszego niż kolana, ściera i woda z płynem. Żaden hipersuper mop nie dotrze do zakamarków. Z tym, że panele są cholernie ciężkie w utrzymaniu i pod światło widać każdą ryskę na warstwie ochronnej utworzonej prze płyn.

Dlatego też z dziką rozkoszą po kilku latach zmieniłam drogie panele na równie drogi parkiet.
        • kosmitka06 Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 09:10
          Akurat w tym przypadku się z Tobą nie zgodzę. Używam mopa już od dłuższego czasu i sprawdza się rewelacyjnie. I akurat w moim przypadku ściera z płynem to istny koszmar. Mop jak dla mnie czyści bardzo dokładnie a dobrze wyciśnięty nie pozostawia żadnych smug.
          • tezee Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 09:13
            Ale yyy że jak ? na kolanach z tą ścierą ?
            • tezee Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 09:17
              Żeby tak się zabawiać to musiałabym być ostro nabuzowana ...
              być może w ramach odreagowania mogłabym szorować szmatą na czworakach każdy zakamarek , w normalnym stanie tj zrównoważeniu emocjonalnym nigdy w życiu.
            • kosmitka06 Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 10:54
              tezee napisał:

> Ale yyy że jak ? na kolanach z tą ścierą ?
              Nie wiem uncertain Chyba tak. Ja czasami tak mogę coś zetrzeć tak na szybko jak się coś rozsypie/rozleje ale żeby kilkanaście m2 tak na kolanach to dla mnie koszmar uncertain
    • sueellen Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 21:04
      Nie martw się, przejdzie ci po miesiacu smile
      • tezee Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 22:43
        Jest szansa że jak znajdę jakiś system szybkiego efektywnego czyszczenia ,bądź odkryje i nabędę jakieś fajne urzadzenie to może mi nie przejdzie mimo ze jestem leniwa i nie lubię sprzątać jak cholera.
        • sueellen Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 05:01
          z doświadczenia wiem, ze wszystkie super hiper ekstra rewelacyjne urzadzenia są dobre przez tydzień, potem się okazuje że star sprawdzone rozwiązania są jednak lepsze.
    • cherry.coke Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 21:12
      Ja uzywam takiego plaskiego kudlatego mopa w reku niemeza smile
      • sueellen Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 21:16
        mam mechate myśli tongue_out
        • cherry.coke Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 21:21
          hehehe grunt ze dziala big_grin
          • sueellen Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 21:36
            ja tego wcale nie kwestionuję! tongue_out
            • tezee Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 22:39
              A ma ktos mop parowy ?
              • nanuk24 Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 22:56
                ja mamwink
                • tezee Re: Do sprzatajacych 15.03.12, 23:01
                  I jesteś zadowolona ? Poza tym że gigantycznych zastępów wirusów i bakterii na pewno nie widziałas zarówno przed i po użyciu wink
                  • eliszka25 Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 09:35
                    plyn do paneli i dobry mop i po klopocie. ja uzywam plaskiego mopa, ktory na raz zabiera mi jakies 50 cm podlogi, co bardzo efektywnie przyspiesza mycie tejze. na "goly" stelarz zakladam takiego miekkiego mopa z "wlosami" i efekt jest naprawde swietny. zmywa kazda plame, na kolanach laduje naprawde sporadycznie, a ma w domu trzy tyfusy plamiste w postaci meza oraz 2,5-latka i 5,5-latka plci meskiej big_grin
                    • eliszka25 Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 09:37
                      zapomnialam, ten wlochaty mop. to cos takiego (o ten "pokrowiec" mi chodzi, reszta przypadkowa)
                      www.rozenbal.pl/?page=oferta&menu_id=48&prod_id=376
                      • cherry.coke Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 16:28
                        O, wlasnie o taki mi chodzilo. Bardzo pozyteczny.
                  • nanuk24 Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 16:26
                    mam taki parowy wielofunkcyjny z roznymi koncowkami, nawet z koncowka do mycia sedesu i do mycia okien. Z tych funkcji jestem wielce zadowolona, jezeli chodzi o mopa, to on jest dobry dla czysciochow, u ktorych mozna z podlogi jescwink Jezeli masz problem z utrzymaniem czystej podlogi to mop parowy sobie daruj, on bedzie ci tylko brud i kurz rozmazywal po calej podlodze, a nie myl. No chyba ze rzeczywscie bedziesz sie trzymac postanowienia i myc podloge na biezaco, to warto zainwestowac.
    • daisy Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 17:02
      Jezu, właśnie zdałam sobie sprawę, że wprawdzie odkurzam całe mieszkanie co drugi dzień, ale od dawna podłogi myję wyłącznie w przedpokoju, kuchni i łazience (tam gdzie kafle), a w pokojach (gdzie parkiety) - po prostu w ogóle! Kiedyś myłam, jak dziecko raczkowało, a teraz jakoś nie przychodzi mi do głowy, może przez to, że buty zdejmujemy przed wejściem do mieszkania...
      Może trzeba by zacząć. uncertain
      Higieniczna patologia ze mnie. Naprawdę tak często myjecie podłogi w pokojach?
      • cherry.coke Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 17:04
        My raczej nie... Myjemy kafelki albo terakote (kuchnia, lazienka), a w pokojach (drewno) tylko odkurza.
      • daisy Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 17:05
        Aha, a w temacie - jak już myję te podłogi, to na kolanach, starym ręcznikiem maczanym w misce. Normalnie król Ćwieczek. Mam kompleksy po przeczytaniu tego wątku! smile
      • tezee Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 18:38
        Ja tez byłam taka higieniczna patologia i zapusciłam podłogę bo myłam ja od święta ,teraz mam motywację by to zmienic.
        juz wiem dzieki wam że mop parowy odpada , robota za gruba kasę nie kupię bo jestem żyła i szkoda by mi było tyle pieniędzy wydac dla podłogi ,
        bede szukała jakiegoś poręcznego mopa chyba faktycznie...
      • sueellen Re: Do sprzatajacych 16.03.12, 19:40
        Ja tak, w pokojach to tak raz na tydzień, ale niekoniecznie wszystkie pokoje jednoczesnie. W dużym pokoju częściej, bo tam się je, pod stołem zawsze coś się uciapie.
    • lilka69 zamiast inwestowac w wymyslne rzeczy do... 16.03.12, 20:19
      mycia podlog lepiej zainwestowac w sumienna pania do sprzatania smile

polecam.
      • gryzelda71 Re: zamiast inwestowac w wymyslne rzeczy do... 16.03.12, 20:26
        A solodna pani czym myje twoje podłogi?Podpytaszbig_grin
        • lilka69 Re: zamiast inwestowac w wymyslne rzeczy do... 17.03.12, 19:11
          zwyklym, nazwyklejszym mopem!!!!
          plus sidolux ( chyba tak sie nazywa plyn do drewnianych podlog)
    • truscaveczka Re: Do sprzatajacych 17.03.12, 09:17
      Ja nie wiem. Mam męża. Ostatni raz myłam podłogę w 8 miesiącu pierwszej ciąży, 6,5 roku temu.
      Tak, urodziłam kilka dni później uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka