Dodaj do ulubionych

Bank mleka kobiecego

22.03.12, 08:10
Właśnie rusza:
kobieta.newsweek.pl/rusza-pierwszy-bank-mleka-kobiecego,89777,1,1.html
"Marzeniem Wesołowskiej jest stworzenie sieci banków mleka działających na użytek oddziałów neonatologicznych. – Każdy oddział II i III stopnia w Polsce powinien mieć taki bank mleka, także rozumiany jako usystematyzowane i zorganizowane gromadzenie mleka na użytek wcześniaków, które przebywają na oddziale wiele miesięcy – precyzuje Wesołowska.

I dodaje, że nie ma mowy ani o płaceniu za mleko dawczyniom, ani o pobieraniu opłat od rodziców dziecka. Na etapie projektu pilotażowego koszty zostaną pokryte z dotacji na badania, a na późniejszym etapie przejmie je szpital, w którym będzie leczone dziecko"

Dla mnie pomysł świetny. Mleka bym nie oddawała, bo tak dużo go nie miałam. Ale w razie potrzeby korzystałabym z pomocy innych mam.
Obserwuj wątek
    • carmita80 Re: Bank mleka kobiecego 22.03.12, 08:31
      Ooo to w szpiatalach nie bylo dotad takich bankow mleka? Moje drugie dziecko przyszlo na swiat w 29 tyg. ciazy przez cc a pierwsze mleko dostalo przez sonde i bylo to mleko wlasnis z banku mleka, zapytano mnie czy sie zgadzam, mieszkam za granica. Sama zaczelam odciagac wlasne nastepnego dnia po oeracji, kiedy juz bylam w stanie. Czas najwyzszy na realizacje tego projektu.
    • dentek_85 Re: Bank mleka kobiecego 22.03.12, 08:38
      a ja właśnie wyrzuciłam jakieś 1,5 l mojego mleka z zamrażarki ( pompowałam z moich dystrybutorów przeszło rok temu i się nie przydały)
    • sarling Re: Bank mleka kobiecego 22.03.12, 08:41
      Ale jak to pierwszy???
      Kiedy karmiłam drugie dziecko miałam bardzo dużo pokarmu, zgłosiłam się do najbliższego szpitala z ofertą mleczarską, kazali przynieść ostatnie badania i raz w tygodniu siedziałam z medelą w sterylnej salce smile
      Miałam trochę chore skojarzenia z nazistowskimi farmami nadludzi, ale ja mam zawsze takie skojarzenia tongue_out
      Ważne, że malutkie się najadły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka