Dodaj do ulubionych

do mam dzieci komunijnych

23.03.12, 08:44
hej.. wiem ze mam jeszcze czas.. ale chcialabym sie podpytac.. bo widzialam juz pare watkow... chodzi mi o koszty... wiem ze trzeba kupic stroj..samej sie ubrac... zrobic potem obiad.. generalnie chodzi mi o koszt skladki na przystroj kosciola... u niektorych jest 50-60 zl a u nie ktorych kwota to 200 albo i wiecej... skad sie biora takie roznice? u nas jest 6 klas pierwszych.. czyli do komunii pojdzie duzo dzieci.. nie wyobrazam sobie skladki powyzej 100 zl od dziecka ...mieliscie jakis wplyw na wysokosc tej skladki?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: do mam dzieci komunijnych 23.03.12, 08:52
      Dziewczyny pisały przecież, że im więcej dzieci tym koszt niższy.
    • gryzelda71 Re: do mam dzieci komunijnych 23.03.12, 09:10
      Pojęcia nie mam skąd u ciebie takie koszty.
      Wiem skąd u mnie(mało dzieci).
      Ale może zapytaj organizatora,osobę odpowiedzialna.Na pewno udzieli odpowiedzi.
    • mamazuzika Re: do mam dzieci komunijnych 23.03.12, 09:15
      u nas 60 euro, berlin
    • dorotakatarzyna Re: do mam dzieci komunijnych 24.03.12, 00:33
      U nas składka 120 złotych, na około 50 dzieciaków. W cenie są książeczki do nabożeństwa, obrazek pamiątkowy, przystrojenie kościoła i prezenty dla księży. Żadnego wpływu na wysokość składki nie mieliśmy, wszystko z góry narzuca proboszcz.
      • monia-1976 Re: do mam dzieci komunijnych 24.03.12, 09:29
        My mieszkamy w Łodzi. Do Komunii idą tylko 2 klasy pierwsze ( mała szkoła). Koszt to 110 zł ( w tym jest prezent dla księdza, pamiątki, dary, ubranie kościoła itp) i drugi koszt też 100 zł za zdjęcia i kamerzystę.
        pozdrawiam
        • andaba Re: do mam dzieci komunijnych 24.03.12, 09:49
          Jak pisano wyżej to zależy od ilości dzieci.

Ale chyba nie tylko, bo moja przyjaciółka, mieszkająca na wsi, gdzie idzie do komunii ok 18 dzieci płaci zbliżoną kwote do tej, która zapłaciłam ja, gdzie do komuni idzie ponad 50 dzieci, a wystrój kościoła rozkłada się na ponad 100 dzieci, bo w tym samym dniu ma również inna szkoła.
          Pewnie, że im większy kościół, tym więcej idzie materiałów na wystój (jednym bukietem sprzed ołtarza tutaj, moznaby wystroić cały wiejski kościół, a i tak by zostało, a od zapachu wierni padaliby jak muchy). Nie żeby bukiety jakieś gigantyczne były, są dostosowane wielkością do gabarytów całości.

Koszty "przymusowe" u nas to 57 na książeczkę, obrazek, medalik, różaniec, 100 składka, 130 strój. Dodatkowe: fotograf 100 zł (i to uważam, że strasznie dużo).
          Strój można odkupić z drugiej ręki lub otrzymać, mnóstwo ludzi oddaje za darmo.
          W przypadku ciężkiej sytuacji finansowej książeczkę i resztę sponsoruje parafia.
          • bweiher Re: do mam dzieci komunijnych 24.03.12, 16:56
            Trójmiasto. 140 zł.W to wchodzi Biblia dla dzieci,pamiatka,przystrojenie kościoła i datek.Do tego ok 120 zł za albę.O fotografie nic ksiądz nie mówił a więc nawet nie wiem czy będzie.
    • paulka25 Re: do mam dzieci komunijnych 24.03.12, 16:56
      U nas koszty takie:
      12 zł różaniec
      12 zł książeczka
      50 zł zdjęcia
      50 zł płyta od kamerzysty
      alby wybrane przez kościół (od kilku lat takie same)- koszt ostateczny nieznany (na razie było 50 zł zaliczki)
      100 zł na przystrojenie i sprzątanie kościoła + prezent dla parafii
      medalik we własnym zakresie
      Pewnie jeszcze dojdą jakieś wydatki
      Na te sumy nie mieliśmy wpływu. Poinformowano nas, że do zapłaty jest tyle i tyle :-0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka