kamea_chateau 30.03.12, 12:31 przywieżliśmy szczeniaczka..... narazie siusia i takie tam, zabrał się do dywanu i brzeg pogryzł będzie wesoło. jak nauczyć go czystości??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izak31 Re: PON w dom;-) 30.03.12, 12:50 Daj zdjęcia Trzeba często wyprowadzać na dwór i na dworzyu po załatwieniu potrzeby trzeba szczeniaka "chwalić" czyli głaskać i być zadowolonym . Trochę chaotyczne ale zaraz doświadczone psiary Ci napiszą co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: PON w dom;-) 30.03.12, 19:58 My zakupilismy klatki. Pies sypial w klatce (klatka dstosowana wielkoscia do psa, nie za duza), zaraz po obudzeniu wyprowadzalo sie na dwor; to samo po jedzeniu i co jakias godzine na poczatku, przed snem. Klatka pomagala w nauce nie siusiania w nocy (pies naturalnie nie chce zalatwiac sie na poslanie). Takze, jesli musielismy wyjsc z domu, mozna je bylo bezpiecznie zamknac i nie demolowaly domu. Na poczatku lamentowaly przez noc czy dwie, potem juz zaczely przesypiac noce. Pies poza klatka byl wted, gdy mozna bylo na niego caly czas uwazac-i zauwazac sygnaly ze musi wyjsc. Duzo gryzakow i zabawek. My kupujemy do tej pory gryzaki ze skory, ktore stopniowo zjadaja. Czytalam kiedys na forum tematycznym , ze te z plastiku lub prasowane moga powodowac nawet pekniecie zeba. Zabawki wymieniac, zeby sie nie nudzily. Dobre sa roznego typu lamiglowki, gdzie mozna wsadzic kawalki suchej karmy, herbatnikow psich czy pasty smakowej, zeby pies musial sie napracowac zeby je wyjac/wylizac. Na dwor wyprowadzaj na smyczy-powtarzaj komende np siusiu. Jesli szczeniak sie zalatwi, pochwal go bardzo entuzjastycznym tonem i poglaszcz-z czasem wyrobi w sobie nawyk siusiania na komende-szczegolnie przydatna jak na dworze pada i nie masz ochoty na dluzsze mokniecie. Poszukaj dobrych ksiazek lub DVD o szkoleniu-mi bardzo podpasowala seria Leerburg (ang), maja bardzo dobre DVD "od 8 tygodni do 8 miesiecy", wlasnie z takimi prblemami jak nauka czystosci, podstawowe komendy, przychodzenie do wlasciciela. Teraz przechodze przez "basic obedience". Na pewno podobne sa i po polsku, ale bylabymostrozna, bo czesc bazuje na systemie sprzed 20 lat np "nadepnij psu na lape lub uderz go kolanem, kiedy na ciebie skacze". Poszukaj szkolen, organizowanych i sygnowanych przez np towarzystwo kynologiczne; unikaj prowadzonych przez nie-fachowcow, ktorzy zbijaja pieniadze na szkoleniu a nie maja pojecia o psychice psa. Sa szkolenia juz dla dwumiesiecznych szczeniakow, gdzie psy moga sie socjalizowac (bardzo procentuje w pozniejszym zyciu), a takze uczy sie ich przychodzenia na zawolanie itp. Takie kursy zwykle trwaja 1,5 miesiaca, p godzinie tygodniowo. Dlugowlosego psa trzeba od poczatku uczyc zabiegow kosmetycznych-kapieli, suszenia, szczotkowania-to rowniez zaprocentuje w pozniejszym zyciu i nie bedzie ciagla walka o rozczesanie kudlow bo pies ucieka i chowa sie za kanape widzac szczotke) Odpowiedz Link Zgłoś
pysiaczek1234 Re: PON w dom;-) 30.03.12, 20:31 Super. Gratuluje szkoda , że wcześniej nie poczytałaś co i jak. No ale trudno psiak już jest. KUp podkłady takie jak dla dzieci do łóżeczek i połóż w jednym miejscu i jak próbuje sikać tam go wsadzaj i dawaj kawałek smakołyka jak nasika tak gdzie chcesz. Na dwór tak od razu nie można dlatego ja swojego nauczyłąm na podkład a dodatkowo jak na dworze nasika to nie zwykłe chwalenie a ze smakołykiem znowu! Szybko załapie. Też mam klatkę jak hamerykanka. Po każdym jedzeniu z psem na dwór, po zabawie też. Tyle że to na początku niemożliwe ze względu na brak szczepień, dlatego miałam podkład bo inaczej lał na dywan Tak gryzaków dużo, kongo najlepsze (wsadzasz w nie jedzenie i pies ma zajęcie). Dużo uczenia sztuczek z nagradzaniem za zrozumienie polecenia i pies się męczy szybko. Ale z zabawkami jest tak, że należy tylko dawać niektóre zabawki i jakoś je tak ograniczać psu, żeby się nimi nie znudził, nie wolno dać wszystkich na raz bo się znudzi i sam sobie znajdzie inne. Poczytaj jakies fora związane z rasą pomogą więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau PON w dom;-) 26.06.12, 18:10 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3149991,2,1,Talizman.html ma juz 5 miesiec............... Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau o yeeeee te charty to twoje??? 26.06.12, 20:10 uwielbiam charty............... te biegające z wiatrem pustyni...... Saluki moja miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau emamy dziekuje za rady 26.06.12, 18:21 piesek jest grzeczny uwielbia się przytulać lubi dzieci. NIe znosi kąpieli, krzyczy że nie chce i już. Grzecznie daje się czesać. W lipcu jedziemy na pierwszą wystawę. Medal będzie jak rozgoni inne psy to taki żart. POlacamy tą zapomnią polską rasę psa. Mamom dziekuję za fachowe porady Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: PON w dom;-) 26.06.12, 20:14 Śliczne te Twoje psisko ! Powodzenia na wystawie ! Trzymam za Was kciuki ! Fajnie, że są jeszcze miłośnicy tej rasy. Jest wyjątkowa i nie każdy potrafi docenić urok PONa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau sadosia 26.06.12, 20:39 Talik jest grzeczny milusi,uwielbia być przytulany... My też go uwielbiamy. Czeszemy codziennie, gorzej z myciem stópek, bo krzyk jakby jakaś krzywda się działa. Uwielbia jezdzić autem. Rasa jest super, troszkę szczekliwa, ale myślę że da sie to opanować. Medal dostanie bo pewnie rozgoni inne szczeniaki i zgarnie wszystko,))) aha smiejemy się ale jak nam się spieszy to na spacerze mowimy " rób sikulu" i piesio kuca i siusia... niby niemożliwe a jednak.......... Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: sadosia 26.06.12, 20:42 Możliwe możliwe Miałam na DT ONka staruszka przecudnego,który na zawołanie robił siku i kupę. a do tego przynosił pilot do telewizora i jak się gdzieś kot zagubił w domu to potrafił go odszukać i w pysku przynieść. Kurczę zazdrozczę Ci PONiaka ! To są naprawdę cudowne i mądre psy. Wiadomo dobre bo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau sadosia 26.06.12, 20:52 uwielbia dzieci, jest grzeczny, lubi jezdzic autem. Nie lubi myc stópek. Generalnie szybko sie uczy.... i czasem jak nie ma męża to pozwalam spać mu na łóżku w sypialni. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3150253,2,1,TALIZMAN3.html Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PON w dom;-) 26.06.12, 20:51 gratulacje piękny psiak ino to podobno charakterna rasa nagradzaj psiaka smakołykiem bezpośrednio po kazdym skorzystaniu z trawnika chwal, głaszcz no i trzeba b. często wychodzić z takim psiakiem wychodziłam nawet po godzinę-dwie właśnie po to, żeby nie wyrobić nawyku załatwiania się w domu i żeby za każdym razem mogła nagrodzić po wysikaniu/zrobieniu kupy na spacerze i żeby pies wiedział, że TO się na zewnątrz robi, a nie w chałupie na podłodze Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau mam 5 mies. nie siusiam w domu 26.06.12, 20:55 po 2 tygodniach juz robił wszytko na dworku... czasem zapomnial dac znac że siusiu pilnie. Którejs nocy tak wrzasnał że mąż pobiegł boso.... ale oplacalo sie potrzeba była duża i bardzo pilna. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: PON w dom;-) 27.06.12, 10:47 Gratuluję psiaka!My w przyszłym roku też będziemy mieć pona i już nie mogę się doczekać. Rasa spełnia nasze wymagania. Szukałam psa lubiącego dzieci i zwierzęta (mamy kota), nie kanapowca, ale nie taki wulkan energii jak border colie,średniej wielkości, dobrego stróża , preferowany włos zamiast sierści. Przez ostatni rok przeczytałam masę książek o psach i już wiem, że pon to pies jakiego szukam. Nie będzie to pies na wystawy ale razej do kochania i wspólnych spacerów. Odpowiedz Link Zgłoś
kamea_chateau rzadka rasa 27.06.12, 12:55 wiec raczej nie kupisz bezrodowodu a jeśli juz ma kwitek to szkoda nie wystawiać. Zapewniam cię że nasz też jest do kochania i przytulania i wogóle. Ale skoro ma rodowód to chociaż na kilka wystaw.....napisz do mnie na priv to wesprę napoczątku pobytu w domu. a macie wybraną hodowlę i zamówionego szczeniaczka?? Odpowiedz Link Zgłoś