Dodaj do ulubionych

dla odprężenia-Google Street View

02.04.12, 11:19
Bo chyba jeszcze o tym nie było?

Wiadomo, pojawiają się co smakowitsze screen shoty z różnych miejsc. A jak wasze doświadczenia? Ja zwiedziłam miasta, w których mieszkałam, w tym rodzinne - nostalgia jak cholera, niesamowite odczucie, chociaż bywam tam w miarę regularnie. Zaraz po premierze siadłyśmy z dzieckiem, pokazywałam "moje" miejsca (nie wszystko da się zwiedzić, jak się wpada do rodziny na kilka dni). Sprawdziłyśmy "nasze".

Wrażenie - kolory, wszystko takie pstrokato kolorowe, ale jednocześnie niestety, no niestety, brudno, brudne chodniki, obsypujące się tynki, tagi wyspreyowane na murach, zaniedbana zieleń miejska, rozjechane krawężniki... Są miejsca wypucowane na wysoki połysk, ale już kilkaset metrów dalej robi się nieco gorzej. Na żywo tego się aż tak nie zauważa. Na filmach jest podbicie wybranej tonacji, podkręcone kolory - świat też wygląda inaczej. A tu taka kakofonia barw i detali.

Mój ulubiony prywatny screen shot jest z kotem. Kociemba spaceruje sobie po takiej mniejszej ulicy, dociera do furtki. Raz go widać tak, raz siak. No matrix po prostu smile

No i zbiegiem okoliczności w pewnym mieście widać na google street view "znajomy" grób...
Obserwuj wątek
    • dorotakatarzyna Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 11:43
      Wow smile Zobaczyłam własny samochód pod klatką, a jaki brudny big_grin
      Jak to działa? Ktoś robił wszędzie zdjęcia???
      • attiya Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 11:52
        ja swojego nie widzę :d
      • hellulah Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 11:56
        Jeździli samochodem albo trójkołowym rowerkiem, sprzęt na dachu.
    • gku25 Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 11:59
      Nie tylko w Polsce tak jest, pozwiedzałam sobie wirtualnie L.A. - szału nie ma, domki z regipsu i syf na obrzeżach miasta. Ale widok na ocean cudnysmile
    • chipsi Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:07
      E tam, obcykali Stolice i przejechali jedną autostradę i to ma być cała Polska....
      Bardzo lubię "zwiedzać" z GSV ale po Polsce nie "pojeżdżę" niestety, przynajmniej na razie.
      • cottonka Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:13
        To mój ulubiony sposób zwiedzania świata wink uwielbiam widoki w Meksyku, Japoni, Brazylii smile No dla mnie bomba smile
        • gku25 Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:17
          Ja bym wolała osobiście wszystko zwiedzićsad
      • gku25 Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:13
        Szczecin też obcykali choć nie stolicabig_grin
        • hugo43 Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:15
          a na moim balkonie wietrzy sie poscielsmile
        • jak_matrioszka Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 13:55
          I auto-stragan "artysty-rzezbiarza" pod Muzeum Narodowym smile W sumie slusznie, bo on tam stoi "od zawsze" big_grin
        • dorotakatarzyna Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 21:00
          gku25 napisała:

> Szczecin też obcykali choć nie stolicabig_grin

No właśnie, moją uliczkę dokładnie smile Nawet żula spod Żabki ujęli, który tam zawsze siedzi smile A córka na zdjęciu spod gimnazjum kolegę rozpoznała big_grin
      • pleschanka Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:23
        > E tam, obcykali Stolice i przejechali jedną autostradę i to ma być cała Polska.
        > ...
        > Bardzo lubię "zwiedzać" z GSV ale po Polsce nie "pojeżdżę" niestety, przynajmni
        > ej na razie.

A ja pojeździłam... Obejrzałam Poznań, Wrocław, Łódź, Kraków, Białystok, Lublin, Trójmiasto, Szczecin - nie tylko stolicę obcykali.
        • chipsi Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:26
          Wiem, wiem, ale ja jestem maruda wymagająca i niecierpliwa smile
          Puki co zwiedzam wioski np. we Włoszech (takie moje małe zboczenie).
          Kurcze fajne to to.
      • landora Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 13:36
        Poznań jest zrobiony całkiem dokładnie, nawet wewnętrzna uliczka za moim blokiem. Mojego auta nie ma, chyba akurat wtedy braliśmy ślub i byliśmy w innym mieście big_grin
    • morgen_stern Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:33
      Widzę, że u mnie też jeździli, ale chyba jestem jakaś ułomna - jak wyszukać jakiś adres do wglądu? Byłam na mapce, ale tam utknęłam smile
      • hellulah Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 12:42
        Przeciągasz ikonkę ludzika (nad paskiem zbliżenia) na dowolny punkt na mapie, jak jest "obcykany" to uruchomi widok ulicy, jak nie, może dać np. zdjęcie statyczne (jeśli jest podpięte).
        • morgen_stern Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 13:30
          Dzięki, czyli na mojej ulicy też byli smile
    • dzoaann Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 13:56
      moja ulice pstrykali, jak jeszcze tu nie mieszkalismy, ale za to moge sobie obejrzec tescia i jego piesasmile normlanie fota dla potomnychsmile ogolnie fajna sprawasmile
    • jak_matrioszka Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 14:03
      Przy okazji odkrylam ze u nas tez byli smile Latem, poduszka od kanapy sie suszy na balkonie, auta nie ma znaczy Malzonek byl w pracy, chwasty wypielone (ufff!!) a sasiadka w ogrodku obok kota karmi smile
      • jak_matrioszka Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 14:13
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/zd/wb/bgzt/m4K9joeX2TD8XoxP4X.jpg
        • naomi19 Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 21:39
          Ależ sympatyczny domek!
    • cherry.coke Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 14:30
      A to dzis jakas polska premiera? Uwielbiam GSV, naogladalam sie swiata na nim big_grin Zawsze spedzam z godzinke ogladajac kazde miejsce, do jakiego jade. Jesli jest, oczywiscie. Ale coraz wiecej jest smile
      • hellulah Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 14:53
        Już była chyba tak 22 marca.

Zapodałam teraz, bo jakoś wcześniej wątku nie było smile

• cherry.coke Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 15:02
          Ladne te fotki, widac, ze swieze, bo dobrej jakosci smile Te starsze kraje to czasem jakies rozpikslowane masakry. A jeszcze oni maja tendencje do fotografowania wczesnym rankiem, bo maly ruch, i czasem wychodzi jakas dziwna kolorystyka czy cienie. Moj znajomy rozpacza z lekka, bo tak mu sfotografowali chalupe, ktora jest na sprzedaz. jest w ladnej okolicy, blisko morza, ale na Google wyglada jakby byla w jakiejs slamsowni - buro, dlugie cienie, rozmyte... A kadr z Google jest na portalach nieruchomosci...
          • hellulah Re: dla odprężenia-Google Street View 03.04.12, 12:51
            No właśnie mnie zafascynowała ta różnica między tym, co widać na filmach (seriale, długi metraż itd.), gdzie jest zastosowana obróbka materiału, a tym, co na googlach. Jak bardzo weszło w krew postrzeganie świata przez pryzmat mediów. Niby się wie, a jednak. Tu medium już nieco inne i wrażenia diametralnie odmienne.
    • tosterowa Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 14:58
      Straciłam właśnie godzinę na oglądanie w internecie ulic, po których codziennie chodzę, dzięki smile
      • morgen_stern Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 15:03
        Ale za to spojrzałaś na nie z innej perspektywy, tak to sobie tłumacz smile
        • tosterowa Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 15:12
          No jasnewink
          Mam jeszcze takie wspomnienie, najprawdopodobniej fałszywe, że ten wóz google gdzieś kiedyś minęłam i teraz zastanawiam się, gdzie mam klikać, żeby siebie tam znaleźć ;P
    • an_ni Re: dla odprężenia-Google Street View 02.04.12, 21:30
      super ze w koncu sfotografowali W-we
      moja córkę z babcią uchwycili przed przedszkolem smile jest prywatna radocha, mimo ze niewyraznie, to wiadomo ze to one

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka