Dodaj do ulubionych

Umiecie piec?

07.04.12, 21:19
Rzadko tu piszę, raczej czytam, ale teraz mam problem z ciastem drożdżowym i za cholerę nie wiem co robię źle? Dwa razy robiłam zaczyn, potem wyrabiałam ciasto a to ścierwo nie chce rosnąc, tylko w zamian śmierdzi wódą. Też dobre, ale nie o to mi akurat chodziło. Ja rozumiem ze fermentacja alkoholowa i od tego są drożdże, ale w zeszłym roku mi wyszło, a teraz ni dudu. Wszystko robie według przepisu na babę drożdżową. Może któraś z Was wie o co chodzi? Pytam z czystej ciekawości, bo już na te Święta bedzie babka ucieranawink
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:25
      właśnie odkryłam, że nie, bo mi jeden placek opadł.
    • figrut Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:33
      Tak i podobno bardzo dobrze. Drożdże rozpuść w cukrze (2-3 łyżki stołowe), pozwól im zacząć pracować. Wlej do ciasta, ciasto do formy i niech postoi w cieple aż wyrośnie (pół godziny, godzinę), później do mocno nagrzanego piekarnika (może być około 150%) i upiecz. Ciasta drożdżowego nie wkłada się do zimnego piekarnika, bo z wierzchu wyschnie, a w środku może być ciemne.
    • myga Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:34
      Pewnie masz stare zepsute drozdze.
    • mamaemmy Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:37
      zawsze myslałam,że to trudne,dopóki nie sprobowałam.
      jak na razie wszystko się udawalo.
      zaczynalam od drozdzowego.
      Podstawowa zasada:najlepsze skladniki.
      • aleks2539 Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:44
        potrafię smile Babeczki Oetkera wychodzą mi rewelacyjnie wink
        • iskierka40 Re: Umiecie piec? 07.04.12, 22:53
          nie to nie na moje nerwysmile
    • aleksandra1977 Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:49
      mysle, ze drozdze byly stare, a przeciez to w glownej mierze od nich zalezy, czy ciasto wyrosnie.
      Robilas wczesniej zaczyn, tz. w letnim mleku (ok. pol szklanki) rozpuszczasz drozdze, dodajesz do tego 2-3 lyzeczki cukru, mieszasz i na wierzch posypujesz lekko maka. Zostawiasz drozdze w cieplym miejscu, az zaczna pracowac.
      Po wyrobieniu ciasta odstawiasz w cieple miejsce, by podwoilo swoja objetosc. Po przelozeniu do formy rowniez musi troche wyrosnac.
      Drozdzowe wklada sie do wczesniej nagrzanego piekarnika, zgodnie z temperatura w konkretnym przepisie.
      Wazne przy drozdzowym jest to, aby skladniki byly swieze i w temperaturze pokojowej.
      Jesli uzywasz suchych drozdzy, to wsypujesz je od razu do maki i pozostalych skladnikow.
      • zajola Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:54
        bo ciasto drożdżowe jest kapryśne i wcale nie jest łatwo je wyrobić ręcznie. Ja kupiłam sobie za rada Dorotuś maszynę do chleba nie po to, by piec chleb ale po to by wyrabiać w nim ciasta drożdżowe. Sprawdza się rewelacyjne.
        Dorotuś zebrała wszystko co trzeba o cieście drożdżowym wiedzieć . Bardzo pomocnesmile
        mojewypieki.blox.pl/2011/01/Jak-upiec-perfekcyjne-ciasto-drozdzowe.html
    • atowlasnieja Re: Umiecie piec? 07.04.12, 21:56
      Ja rozczyn (drożdże + cukier) a potem wyrobione ciasto (do wyrośnięcia) wkładam do minimalnie nagrzanego piekarnika. Dotychczas mi wychodziło (w znaczeniu pachniało drożdżami) bo z pieczeniem to już inna sprawa.

A z nieudanego ciasta drożdżowego wcześniej mi raz wyszła pizza na kruchym cieście.
    • gonia28b Re: Umiecie piec? 07.04.12, 22:01
      ja do perfekcji opanowałam "fale dunaju", ale co się zakalców napiekłam to tylko ja wiem, hehe big_grin
      drożdżówek też nigdy nie piekłam, z ciast drożdżowych bardzo proste jest (i wychodzi mi) ciasto na pizzę.
      Generalnie to możesz spróbować podgrzać mąkę w mikrofalówce i potem ją przesiać przez drobne sito, a ciasto musi być dobrze wyrobione. Wyrabiaj go tak, żeby tworzyły się pęcherzyki powietrza. Powinno być miękkie i dobrze wyrosnąć. Powodzenia! Próbuj dalej! wink
      • ascii2 Re: Umiecie piec? 07.04.12, 22:20
        ja niby umiem ale babke mam zawsze zakalec. W tym roku kolejny przepis, nadzieje syna i co po rozkrojeniu zakalec, dlaczego?
        składniki miały temp pokojowa, bo gdzies o tym czytalam i nie wiem co jest źle?
      • mamajaneczki Re: Umiecie piec? 07.04.12, 22:22
        bardzo Wam dziekuję. Drożdże miały termin przydatności do 30 04, dawałam je zgodnie z przepisem, zaczyn jak w przepisie, czyli pół szklanki cieplego mleka, łyżka cukru i łyzka mąki. Zaczyn rósł jak szalony, podwajał objętosć w ciągu 5 min. A ciasto po wyrobieniu (w malakserze na najniższych obrotach, tak jak napisane w przepisie) było rzadkie, robiły się na nim takie bańki, ale nie rosło, tylko śmierdziało alkoholem. Faktycznie jakby się psuło. Cholera wie jak drożdże były przechowywane w sklepie. Dzięki, może następnym razem wyjdziesmile
        • zajola Re: Umiecie piec? 07.04.12, 23:10
          Dobrze wyrobione ciasto jest błyszczące i po naciśnięciu go palcem wraca do swojej pierwotnej formy. Nie może być zbyt rzadkie ani zbyt zbitesmile
          • imasumak CIasto na babkę drożdżową MA być rzadkie. 07.04.12, 23:59
            Wręcz lejące. Nie wyrabia się go ręką, tylko taką drewnianą łopatką albo mikserem.
            • iin-ess Re: CIasto na babkę drożdżową MA być rzadkie. 09.04.12, 15:18
              Mikserem ciasto drożdżowe traktować?
              • imasumak Re: CIasto na babkę drożdżową MA być rzadkie. 09.04.12, 16:53
                A i owszem, ciasto drożdżowe na babkę można. Ja wprawdzie nigdy nie używałam, bo zanim miałam odpowiedni sprzęt do wyrabiania i rośnięcia ciasta, posługiwałam się drewnianą płaską łopatką.
        • yenna_m Re: Umiecie piec? 08.04.12, 09:46
          a bo widzisz, cały wist polega na tym, że każda mąka ma inną wilgotność
          generalnie jak ciasto rzadkie, to się mąkę sypie smile
          żeby ciasto miało taką konsystencję jak podejrzane w restauracji ciasto na pizze wink czyli nie może być lejące i ma być na tyle plastyczne, żeby dało się z niego uformować np bułeczkę albo rogalika
          robione ręcznie ma odchodzić od ręki po dobrym wyrobieniu
          (no i np mój zaczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany, ale to już drobnostka, bo jak tamten zaczyn Ci urósł to nie tu był błąd)

generalnie na drożdzówkę piekę bardzo częśto, ale nie mam na nią przepisu
          zawsze robię na oko, na wyczucie, właśnie z powodu trudności w określeniu wilgotności mąki i dążenia do osiągnięcia określonej konsystencji
          od pewnego czasu, z lenistwa, wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba (co za wygoda!)
          • imasumak Re: Umiecie piec? 09.04.12, 14:59
            yenna_m napisała:

generalnie jak ciasto rzadkie, to się mąkę sypie smile

Ale to nie dotyczy ciasta na babkę drożdżową, które ma być rzadkie. Kiedyś wyrabiałam je drewnianą, płaską łopatką, teraz miesza się samo i rośnie w maszynie do chleba. Gdy wyrośnie przelewam je do formy babkowej i wsadzam prosto do nagrzanego piekarnika.
            • yenna_m Re: Umiecie piec? 09.04.12, 15:55
              a widzisz ima smile
              bo ja bab drożdzowych nigdy nie piekłam smile
              ale dobrze wiedzieć smile smile smile przyda się ta wiedza smile
              • imasumak Re: Umiecie piec? 09.04.12, 16:55
                Ano smile. Ja za pierwszym razem sypałam mąki, aż mogłam ciasto ręcznie wyrobić i wyszła mi po prostu bułka drożdżowa, a nie muślinowa baba wink.
        • gonia28b Re: Umiecie piec? 08.04.12, 21:39
          z malaksera żadne ciasto nigdy nie wyszło mi dobrze...
          ciasto drożdżowe zazwyczaj wyrabiam ręcznie, albo w maszynie do pieczenia chleba w programie bez pieczenia (tylko wyrabianie i wyrastanie). A ciasto ucierane jak na "fale dunaju" zaczynam drewnianą pałką, mikser ręczny typu "robot" Zelmera w chodzi do akcji, kiedy dodaję mąkę. Wcześniej jak to ciasto robiłam w malakserze, to miało zupełnie inną konsystencję. Może w tym tkwi szkopuł?
          Ostatnio zrobiłam placki ziemniaczane: zamiast malaksera, zrobiłam ten wysiłek i utarłam ziemniaki ręcznie na tarełku, odcisnęłam z nich sok... Efekt był taki, że mąż kategorycznie zabronił mi używania malaksera do produkcji tychże placków big_grin
    • empirical Re: Umiecie piec? 07.04.12, 23:19
      Mi drozdzowe wychodzi zawsze, ale uzywam tylko suchych w saszetkach, nigdy nie uzywam swiezych.
      • andaba Re: Umiecie piec? 07.04.12, 23:24
        Często sie zdarzaja zepsute drożdże, moze tu tkwi przyczyna?
        Moim zdaniem drożdżowe jest najłatwiejsze z mozliwych.

A na początek, zamiast wyniosłych bab proponuję upiec zwykłe drożdżówki lub rogaliki z marmoladą.
      • aleksandra1977 Re: Umiecie piec? 07.04.12, 23:26
        empirical napisała:

> Mi drozdzowe wychodzi zawsze, ale uzywam tylko suchych w saszetkach, nigdy nie
        > uzywam swiezych.
        a ja odwrotnie wink
    • yuka12 Re: Umiecie piec? 08.04.12, 01:24
      Ciasto drożdżowe może być rzadkie, ale musi być zawsze dobrze wyrobione. Moja maszyna do chleba chleb piecze dobrze, ale wyrabianie ciasta ma skopane. Dzisiaj też musiałam ciasto na bułki ,,dorobić'', żebym mogła w ogóle z lejącej się brei cokolwiek stworzyć. Dosypałam prawie szklankę mąki i wygniotłam odpowiednio smile. Zupełnie niezgodnie z przepisem, za to zgodnie z moim doświadczeniem. Dzięki temu bułki mają kształt okrągławy a nie płaski i są smaczne.
    • truscaveczka Re: Umiecie piec? 08.04.12, 08:41
      Nie umiem. Ciasta piecze mąż.
      • najma78 Re: Umiecie piec? 08.04.12, 09:41
        Umiem piec i gotowac i wg osob ktore probuja moich wyrobow podobno robie to swietnie (tez tak uwazam). Wczoraj zrobilam babke drozdzowa z czekolada, jest pyszna. Do drozdzowych uzywam zazwyczaj drozdzy suchych (do wyrabiania ciast recznie a nie w maszynie) wyrabia mi mikser (kenwood specjalnie do ciast) rosnie w sloneczne dni w szklarni bo jest tam bardzo cieplo albo w piekarniku (wczoraj) na opcji "wyrastanie ciasta", ktory utrzymuje optymalna temperature. Wszystkie ciasta wkladam do wczesniej nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika, nigdy do zimnego. Piekarnik i grill mam elektryczne. W twoim wypadku to raczej byla wina drozdzy.
    • nanuk24 Re: Umiecie piec? 09.04.12, 17:00
      po wczorajszym popisie sernikowym, z duma moge rzec. tak, umiem piectongue_out
      sernik wyszedl miodzio. Moje pierwsze(po 10latach udreki), ktore mi wyszlo i nikomu nie zaszkodzilo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka