Dodaj do ulubionych

Inny prezent na Komunię

09.04.12, 20:17
Mam przyszłą komunikantkę w domu i w związku z tym wszyscy pytają o prezenty. Nam - rodzicom i chrzestnym - zależy na duchowym wymiarze wydarzenia, tak też przygotowujemy córkę, a jesteśmy w tej dobrej sytuacji, że licytacji w szkole tutaj nie będzie z racji tego, że Młoda jest jedynym dzieckiem w klasie do katolickiego sakramentu przystępującym.

Od chrzestnych będzie biblia dla dzieci i złoty krzyżyk, od nas - rodziców - własnoręcznie napisana ikona. Dziadkowie koniecznie chcą coś kupić, a my nie wiemy, co im podpowiedzieć. Myśleliśmy, żeby zaproponować im zrzutkę na flet poprzeczny, ale Młoda będzie go potrzebować dopiero za pół roku - rok od wręczenia, o ile wytrwa w szkole muzycznej. Dla nas największym prezentem będzie tak naprawdę ich obecność na uroczystości, bo już sama podróż jest kosztowna i męcząca.

Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Inny prezent na Komunię 09.04.12, 20:27
      Syn z znajomych palestynskich chrzescijan dostal w podobnych okolicznosciach od rodziny przybylej na okolicznosc I komunii do Kanady piekna recznie malowana mape (nie wiem czy bardzo stara) tego skad oni sa, mapa zostala oprawiona i wisi w pokoju obdarowanego. Taki wymiar, ze tak powiem "korzenny" smile
      • beatulek Re: Inny prezent na Komunię 09.04.12, 20:32
        Jak najbardziej piękne prezenty ale może wśród tych wszystkich wyszukanych warto pomyśleć by było też coś co ucieszy małe dziecko i nie będzie jedynie "czymś do zwiedzania". Nie koniecznie drogie i nie koniecznie laptop ...nie wiem czego dziecku brakuje i jakie dziecko ma zainteresowania....rolki, rower, mp4, itp.
    • ga-ti Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 11:25
      Podoba mi się Wasze podejście.
      U nas Komunia za rok, a żona chrzestnego już nas poinformowała, że zaciskają pasa przed Komunią chrześniaka, bo teraz to wysokie wymagania prezentowe są uncertain
      A my byśmy chcieli skromniej. Nie uważamy, że 9 latek powinien mieć swój komputer (mamy wspólny, w zupełności wystarczy mu na długo jeszcze), swoją superkomórkę - jeśli będzie potrzebował dostanie jakąś po nas, by mógł zadzwonić i tyle, jakieś mp3, 4, 5 - młody wyrobionych gustów muzycznych nie ma, może słuchać muzyki na naszym, wspólnym sprzęcie. Sportowy też nie jest za bardzo i pragnień specjalistycznego sprzętu nie ma. Podobnie z muzyką, grą.
      Reasumując zainteresowania, potrzeby i pragnienia młodego są raczej mało kosztowne. I tego byśmy chcieli się trzymać, a nie stawiać na prezenty, bo tak wypada, bo takie są modne, bo inni to kupują...
      Tylko jak przekonać do tego gości?
      • girl.anachronism Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 12:39
        > Tylko jak przekonać do tego gości?

zapowiedzieć, że drogich pierdółek typu laptop albo mp4 nie przyjmujecie wink
    • majowadusza Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 13:37
      Podoba mi sięTwoje podejście. Jest rozsądne i trzyma się ideologii całej sytuacji.
      Dla mnie te materialne prezenty są tak naprawdę krępujące. Najbliższa rodzina nie nalezy do zamożnych i zdaję sobie sprawę, że prezenty to poważne szarpnięcie budżetu domowego. Sama ciągle przypominam, ze najważniejsza będzie obecność rodziny i jeśli chcą dziecku coś kupić niech będą to prezenty symboliczne, związane tematycznie z komunią.
      Niestety moja mama ( babcia, ciocia ) dzwoni i pytają się wszyscy co kupić ? co kupić ? co chcecie ? Widzę,że największy nacisk jest ze strony gości, nie nasz. Ja i mąż tlumaczymy aby nie wymyslano rowerów, laptopów, mp3 i innych Ipadów gdyż uważam, ze takie gadżety są do wyboru po stronie rodziców.
      Ja stanowczo i uprzejmię proszę aby nie dawano dziecku pieniędzy ani drogich rzeczy - jesli chcą, prosze bardzo - do podarowania może być Bibilia, krzyżyk, medalik ... itp.

Naprawdę irytuje mnie ta goroączka-bolączka z prezentami.

• majenkir Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 13:56
      kocianna napisała:
      > Od chrzestnych będzie biblia dla dzieci i złoty krzyżyk, od nas - rodziców - wł
      > asnoręcznie napisana ikona. Dziadkowie koniecznie chcą coś kupić, a my nie wiem
      > y, co im podpowiedzieć. Myśleliśmy, żeby zaproponować im zrzutkę na flet poprze
      > czny, ale Młoda będzie go potrzebować dopiero za pół roku - rok od wręczenia, o
      > ile wytrwa w szkole muzycznej.

To znaczy, ze mloda jeszcze nie gra na flecie? Jesli nie, to zly pomysl. Co bedzie, jak jej sie nie spodoba? Granie znaczy sie?

Co do reszty prezentow, to wspolczuje dziecku (Sorry, ale zapytalas wink).
      Nie znam 9-latki, ktora ucieszylaby sie z biblii, krzyzyka i ikony. Idac tym tropem, mozna by za nia msze jeszcze zamowic tongue_out.

Tak, jestem bardzo malostkowa smile.
      • kocianna Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 14:16
        Tutaj w szkołach muzycznych w pierwszych kilku klasach instrumentów dętych zawsze gra się na flecie prostym, bo moja poprzecznego fizycznie nie jest w stanie utrzymać (ma 7 lat). Kiedy się zezłości, flet staje się instrumentem perkusyjnym smile, doskonale się nim rzuca o podłoge etc. Nie wyobrażam sobie, żeby tak traktowała instrument za ponad dwa tysiące pln. Poza tym ona ma teraz kryzys muzyczny i nie wiadomo, czy nie zrezygnujemy ze szkoły, choć o flecie marzy od dawna.

My uznaliśmy, że pierwsza Komunia to bardzo ważna okazja do świętowania - ale ważna ze względu przede wszystkim na wymiar duchowy. Młoda, wbrew pozorom, doskonale to rozumie (mamy wrażenie, że w kwestii religijności jest bardziej dojrzała od nas). I prezenty mają być pamiątką tego wydarzenia, a nie materialnym przejawem naszej radości.

Z dzieckiem w Moskwie
      • bi_scotti Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 16:59
        majenkir napisała:

> Nie znam 9-latki, ktora ucieszylaby sie z biblii, krzyzyka i ikony. Idac tym tr
        > opem, mozna by za nia msze jeszcze zamowic tongue_out.

Jak ateista moge nie rozumiec idei I komunii ale wydaje mi sie, ze akurat przy tej okazji prezenty nie maja "cieszyc" w sensie skakania z radosci tylko miec jakies znaczenie spirytualne, pamiatkowe, duchowe ... Dziecko ma "przezyc" te okolicznosc a nie po prostu dostac jakis tam kolejny gadget przy okazji dodatkowej wizyty w kosciele. Bywam u znajomych na bar mitzvah i bat mitzvah i to ten sam koncept - celebracja jakiejs dojrzalosci religijnej. Dzieci i tak dostaja duzo badziewia przy kazdej innej okazji i bez okazji a jesli religia ma cokolwiek znaczyc to pewnie warto pojsc "powazniejszym" (nudniejszym?) tropem.
      • damajah majenkir 10.04.12, 17:01
        ale rozumiesz że to uroczystość o charakterze duchowym i najwyraźniej rodzice tego dziecka podchodzą do tego tak jak powinni więc i dziecko ma szansę przeżyć to właśnie w wymiarze duchowym?
        • majenkir Re: majenkir 10.04.12, 19:39
          Teoretycznie tak, a praktycznie - dziecko to tylko dziecko i jako takie chcialoby dostac jakies "fajne" prezenty. Tak mysle.....
    • panna.sarabella Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 13:57
      a ten flet poprzeczny to zły pomysł? Może sam fakt że dostała go od dziadków i w dodatku na komunię będzie ja bardziej mobilizował do nauki w szkole muzycznej. Poza tym to chyba będzie fajna pamiątka.
      • beatulek Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 14:15
        Ten flet - o ile dziecko o nim marzy a nie jedynie dostało się do SM może być trafionym prezentem ale przed jego kupnem koniecznie skontaktuj się z nauczycielem gry, zobacz czy stroi, czy jest odpowiedni dla dziecka itp.
        • papalaya jestem pod wrażeniem 10.04.12, 14:24
          jesteś taka inna, taka niesztampowa, takom reprezentujesz klasę, tak idziesz pod prond oklepanych zwyczajów komunijnych
          • kocianna Re: jestem pod wrażeniem 10.04.12, 16:29
            Nie szłabym pod prąd, gdybym nie miała takiej możliwości. Gdyby Komunia była w PL, to jak najbardziej byłby laptop, tablet, rower, i rodzinna impreza w knajpie zaklepanej rok wcześniej. Ale nie jest w PL i mogę sobie pozwolić na fanaberie...
            • papalaya Re: jestem pod wrażeniem 10.04.12, 16:40
              wiem, wiem tylko w tej PL taki ciemnogród i materializm

jak tam "zniknięty" ze zdjęcia zegarek patriarchy za 30k USD?
    • tititu Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 15:16
      Jak dziadkowie to najłatwiej może przejdzie prezent tradycyjny czyli małe kolczyki dla wnuczki (jeśli ma zamiar przebijać lub przebiła uszy) i delikatna dziewczęca bransoletka.
      Nie musi to być złote ani z diamentami. Te wszystkie firmy na K i na A mają niezły wybór takich świecidełek.
      • 3-mamuska Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 17:18
        Spytaj dziecka, myśle ze od rodziny można poprosic o drobne sumy , i wtedy w zależności od tego ile będzie kasy, zabrać gdzieś dziecko np. Cala rodzina lub Same z tata, same z mama i zeby był to dzień tylko dla dziecka.
    • damajah Moje dziecko szykuje się do chrztu 10.04.12, 17:14
      Nie ma u nas uroczystej pierwszej komunii, ale sporo dzieci bierze chrzest (niektóre wcześniej, inne później, jeszcze inne dopiero w dorosłym wieku)
      Moja córka ma lat 11 chce się ochrzcić. Uroczystość będzie prawdopodobnie we wakacje. Nie dostanie żadnego prezentu poza swoją Biblią jakąś dobrą (porządna oprawka, dobre wydanie graficzne - wygodne do użytkowania) Rozważaliśmy złoty łańcuszek z krzyżykiem ale zdecydowaliśmy że nie. Rodzina wie że żadnych prezentów ma nie przynosić. Dlaczego? Ano dlatego że to przeżycie ma być CZYSTO DUCHOWE. Nasze dziecko jest wierzące i chce tą wiarę publicznie wyrazić i potwierdzić. KAŻDY ale to każdy prezent poza Biblią to po prostu zakłóci. Sprawi że ona może chceć chrztu dla prezentu, że będzie czekała nie na chrzest a na prezenty. Córka wie że prezentów nie będzie, jest to dla niej oczywiste, nie domaga się, cieszy się na CHRZEST, wie o co chodzi, CHCE TEGO i nie łączy tego z żadną materialną korzyścią!!
      Dlatego uważam że uroczystości religijne powinny być wartością samą w sobie, powinny się odbywać na życzenie osoby zainteresowanej/uczestniczącej, i od początku do końca skupiać się na tym co jest sensem, sednem i celem. Inaczej nie ma sensu - równie dobrze można sobie urządzać świeckie przyjęcie z prezentami, po co w to mieszać niby religijne przesłanki?? W ciągu roku i całego życia okazji do prezentów materialnych jest strasznie dużo. Przeżycia duchowe powinny być prezentem i wspaniałym przeżyciem samym w sobie i koniec kropka. Jeśli dziecko oczekuje prezentów i traktuje komunię jak okazję do otrzymania drogich gadżetów to cała sprawa z punktu widzenia religijnego staje się bez sensu - bo wg KK dziecko idące do pierwszej komunii przyjmuje Chrystusa do serca po raz pierwszy i powinno to być dla niego wielkie duchowe przeżycie. A nie kurcze przyjęcie MP4, komputera, Kłada i nie wiem czego jeszcze.
    • malina_25 Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 18:32
      Ja polecam "Dzienniczek" s. Faustyny. Świetny prezent na komunie, bardzo wartościowy
      .
      • beatulek Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 19:44
        Albo Dzieła Jana od Krzyża...prezenty piękne i wartościowe (duchowo) ale kurcze mimo wszystko kupcie jej rolki albo rower albo coś o czym marzy. Jeśli jej nie uprzedzicie, ze dostanie to jej to duchowego przygotowania do sakramentu nie zniszczy a niech się ucieszy.
    • wiera1 Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 19:50
      To może ja też się podepnę pod pytanie. Jestem matką chrzestną chłopca i nie wiem, czy są jakieś "tradycyjne" prezenty dla chrześniaka z okazji Komunii Sw.

Myślałam o Bibli i Szkaplerzu z wygrawerowaną datą .
      • ga-ti Re: Inny prezent na Komunię 10.04.12, 20:06
        Z tą Biblią to ja bym chyba uważała, u nas dzieciaki dostają "od księdza", tak jak książeczkę do nabożeństwa i różaniec. Choć można poszukać ciekawego wydania. A może jakiś ciekawy album, poezję np. księdza Twardowskiego, żywoty świętych, coś o patronie dziecka... Jest też dużo literatury dziecięcej o tematyce religijnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka