Dodaj do ulubionych

Turgutreis

IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 10:16
Witam,
Czy z portu w Turgutreis jest mozliwość wykupienia rejsu po zatoczkach czy trzeba jechać do Bodrum? Poza tym moze ktos podać aktualne ceny wycieczki na KOS z miejscowych biur podróży w Turgutreis? i trzeci pytanie czy ma ktoś sprawdzony plan samodzielnego zwiedzenia miasta KOS w czasie takiego jednodniowego pobytu?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Turgutreis IP: *.jjs.pl 04.07.12, 19:27
      ad.1 Tak można wykupić rejs statkiem po wybrzeżu w Turgutreis, można też wyczarterować tam jacht na błękitny rejs. Z portu promowego odchodzą promy na Kos i Kálimnos.
      ad 2. Wycieczka z lokalnego biura na Kos, gdy port masz w Turguterieis? przecież nie musisz dojeżdżać z innej miejscowości, przewodnika i tak nie ma na tej wycieczce, po co kupować u pośrednika? Bilet kosztuje 23 euro w dwie strony plus opłata portowa, którą sam uiszczasz bez względu na to u kogo wykupisz tą wycieczkę.
      ad.3 Najprościej zwiedzić Kos ciuchcią, która obwozi po mieście (jeździ co godzina kosztuje 5 euro od osoby) lub na miejscu w porcie wykupić wycieczkę do szpitala hipokratesa i do miejscowości położonej w najwyższym punkcie wyspy. Można wynająć rower lub skuter i samemu objechać. Można wreszcie przejść się pieszo do drzewa Hipokratesa, które jest niedaleko portu, do twierdza Joannitów, która jest widoczna z każdego punktu miasta, zajrzeć do meczetu, cerkwi, odwiedzić muzeum archeologiczne. Około 3-4 kriometry od miasta jest stanowisko archeologiczne 4 Asklepiejon, dojeżdża do niego ciuchcia. Na wszytko starczy czasu i jeszcze spokojne zjesz mussakę, sałatek grecką i wypijesz frappe:)
      • Gość: xyx Re: Turgutreis IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 11:26
        Dzieki za pomoc, bedziemy mieszkac 4 km od Turgutreis (Hotel Golden Beach) wieć dolmuszem dojedziemy bez problemu do portu.
        Pozdrawiam
        • l_amica Re: Turgutreis 05.07.12, 13:12
          Wróciłam niespełna 2 tygodnie temu z hotelu Golden Beach. Na Kos popłynęłam korzystając z pomocy biura lokalnego (KLS Voyages). Koszt 15 € w obie strony ( busik przyjeżdża pod hotel, dowozi do portu i odwozi do hotelu po powrocie z Kos. Bilet przesyłany jest faksem do hotelu. Opłaty dokonujemy w kasie przy porcie po okazaniu paszportu. Normalnie bilet w kasie kosztował 12 €.Tak więc wygodnie i bez problemu. Itaka pobiera 19€ za taki sam przejazd. Można dojechać indywidualnie, ale moim zdaniem nie ma to większego sensu. Prom wypływa z Turgutreis o 9.40, z Kos o 17.40 (mogłam sie pomylić o pare minut). Byłam też z tym biurem w Efezie i Dalyanie, a z Itaką w Bodrum. Życzę udanego wypoczynku.
          • Gość: ciekawostka roming grecki :) IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.07.12, 19:44
            Ustawcie sobie w Turgutreis manualny wybór operatora - jest duża szansa na greckiego, a to daje 3 razy tansze smsy, rozmowy odbierane i wykonywane.
            • Gość: wycieczkowicz Re: roming grecki :) IP: *.31.94.115.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.07.12, 23:10
              Potwierdzam powyższe:) A informacje mam świeże. 12 Euro z lokalnego biura wycieczka na Kos, jeśli chcesz z transferem z Hotelu wyjdzie 15! Dokładne godziny - 9 i 9.30 z portu w Turcji, z Kos odpływasz o 17.00 lub 17.30 Ze zwiedzaniem na miejscu też tak jak napisali powyżej- wszystkie punkty warte uwagi + musaka:) Życzę miłego pobytu - znam ten hotel.
              • l_amica Re: roming grecki :) 06.07.12, 09:04
                Przez cały pobyt w korzystałam z operatora greckiego Cosmote ( wybór ręczny operatora w telefonie). Praktycznie zasięg był na terenie całego hotelu i na plaży. Czasem problem pojawiał sie na chwilę w pokoju-kwestia położenia. Na wycieczkach trzeba oczywiście przestawić sie na tureckiego operatora. Jeszcze co do zwiedzania Kos. Na Asklepion jedzie się niebieską kolejką z nabrzeża za 5€. Odjazdy co godzinę, np. 9:00, 10:00 itd. Radzę nie przychodzić w ostatniej chwili bo kolejka szybko sie zapełnia i może zabraknąć miejsc.Kolejka zawozi na wzgórze, tam zwiedza się starożytne ruiny i po ok. godzinie jest powrót (zachować bilet!). Wejście na Asklepion kosztuje 4€. Moim zdaniem zdecydowanie warto tam się wybrać. Zamek przy porcie otwarty do 15.00, pozostałości starożytnego miasta otwarte długo i dostępne bez biletu.Wszędzie są znaki doprowadzające do ciekawych obiektów, więc nie ma problemu z poruszaniem sie po centrum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka