Dodaj do ulubionych

Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu)

21.04.12, 23:11
Macie jakies pomysly jak delikatnie zwrócic uwage nowej kolezance,że pasowaloby uzywac dezodorantu?A dokładniej-antyperspirantu.
Ja potrafie powiedziec prosto z mostu-jak kogos nie lubię...
Ale ona jest fajna..Jednak wczoraj stojąc obok niej przez chwilę-zrobiło mi się niedobrze.
Zapach potu-na maxa..
Generalnie przeszladza to calemu zespolowi-jednak nikt nic ciekawego nie wymyslil :JAK jej powiedziec,aby rano sie dokladnie umyla i zastosowala antyperspirant.
Jest jakies asertwne wyjsce w tej sytuacji??
TYyko takie..hmm..delikatne..
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:25
      Mialam kiedys taka sytuacje,zaprosilam kolezanke na obiad do restauracji i tam w milej atmosferze przy winie delikatnie wyjasnilam sprawe.
      Nigdy wiecej przykrego zapachu od niej nie czulam.
      • mamaemmy Jola.. 21.04.12, 23:31
        miła atmosfera-żaden problem.
        Ale JAK,jakimi słowami.
        "hej jest taka sprawa,że wszystkim przeszkadza ,że brzydko pachniesz" ??uncertain
        • jola-kotka Re: Jola.. 21.04.12, 23:45
          Powiedzialam jej,ze przykro mi jest,ale musze jej to powiedziec zanim dojdzie do sytuacji kiedy ktos w bardzo niemily sposob gdzies przypadkiem,wyleje to na nia jak wiadro pomyj.
          Ze od jakiegos czasu czuje od niej pot a czasami bywa tak,ze czlowiek sam moze poprostu tego nie czuc,a nie chce zeby ktos sie z niej nabijal bo bardzo ja lubie i zwracam jej uwage tylko z dobrego serca a nie dlatego,ze chce ja urazic.
          Bylam zdziwiona bo dziewczyna mi podziekowala.
          Tak jak napisalam wiecej nie czulam tego zapachu,takze wziela sobie do serca.
          • madzioreck Re: Jola.. 22.04.12, 00:30
            W sumie ładnie to załatwiłaś, ale bywa, że człowiek dba o higienę, używa antyperpirantu, a i tak czuć od niego brzydki zapach. Wtedy raczej by Ci nie podziękowała. Znałam taką osobę - co rusz ktoś życzliwy zwracał jej uwagę na problem, a ona od lat biegała po lekarzach (taka pani uroda), naprawdę czysta kobieta, rano się myła, po przyjściu do pracy się myła, antyperspiranty, i lipa. I nie raz przez to płakała.
            Choć pewnie takich przypadków jest mniej, większość to po prostu zaniedbywanie higieny - mycia, albo źle doprane przepocone bluzki.
            • jola-kotka Re: Jola.. 22.04.12, 00:39
              madzioreck napisała:

> W sumie ładnie to załatwiłaś, ale bywa, że człowiek dba o higienę, używa antype
              > rpirantu, a i tak czuć od niego brzydki zapach. Wtedy raczej by Ci nie podzięko
              > wała. Znałam taką osobę - co rusz ktoś życzliwy zwracał jej uwagę na problem, a
              > ona od lat biegała po lekarzach (taka pani uroda), naprawdę czysta kobieta, ra
              > no się myła, po przyjściu do pracy się myła, antyperspiranty, i lipa. I nie raz
              > przez to płakała.
              > Choć pewnie takich przypadków jest mniej, większość to po prostu zaniedbywanie
              > higieny - mycia, albo źle doprane przepocone bluzki.

ok,ale wtedy ci to powie i sprawa bedzie jasna,mozna bedzie pomoc jej tlumaczac otoczeniu w czym problem,a tak beda ja mieli za brudasa.
      • an_ni Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:36
        musialo byc naprawde milo ....

raczej bym radzila zaczac od tego ze to ty masz problem z poceniem sie i zapachem i czy tamta osoba przypadkiem tego nie czuje ? bo ty sie martwisz ze inni to czuja
        • kota_marcowa Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 00:06
          > musialo byc naprawde milo ....
          >
          Bzdura, ja bym wolała żeby ktoś mi w taki sposób to powiedział, niż żeby cała grupa obgadywała mnie za plecami, że śmierdzę. to tak, jak powiedzieć komuś, że mu się np. spódnica w kibelku za rajstopy zawinęła, chyba lepiej niż łazić z tyłkiem na wierzchu.

> raczej bym radzila zaczac od tego ze to ty masz problem z poceniem sie i zapach
          > em i czy tamta osoba przypadkiem tego nie czuje ? bo ty sie martwisz ze inni to
          > czuja

Prawdziwy brudas aluzji nie zrozumie, trzeba wprost.

I jeszcze jedno, normalna osoba, która dba o higienę i kontakty z ludźmi się nie obrazi, nawet jeżeli poczuje dyskomfort, natomiast brudas się obrazi, bo przecież on nic nie czuje, ale z kolei w takim przypadku nie miałabym wyrzutów sumienia.
    • piekielna-diablica Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:31
      Słuchaj a może ona ma problem z tym. W sensie się myje a antyperspiranty nie działają na nią

Ja mam takie dni od jakiegoś nieco ponad roku, że nie działa nawet etiaxil i zastanawiam się nad ostrzyknieciem pach bo sama czuję od siebie, mimo, że z domu wychodzę wypachniona i umyta - biorę prysznic tuż przed wyjściem z domu.

Przed urodzeniem dziecka mogłam wcale nic pod pachy nie używać i problemu nie miałam a teraz czasem aż mi wstyd.
      • gku25 Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:42
        Garniera mineral może próbowałaś? Też właśnie po dziecku różne cyrki zaczęły mi się dziać, garnier pomógł. Teraz u mnie znów jest ok.
        • piekielna-diablica Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 00:20
          no właśnie garnier tez lipa

na szczęście to są rzadkie dni
      • gazeta_mi_placi Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 09:16
        Myjcie się dziewczyny bo nie znacie dni ani godziny.
    • kropkaa Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:43
      Koleżanka miała czarną szyję. Dosłownie. Widziała cała klasa, ale nikt nie miał śmiałości jej powiedzieć. W końcu jedna "społeczniczka"wink (sama z siebie, by nie było), po szkole tak zorganizowała sytuację, by były same i powiedziała jasno i krótko: "słuchaj X, znamy się długo, bardzo cię lubimy, wiemy, że masz trudne warunki mieszkaniowe [nie miała ciepłej wody zdaje się], ale uważamy, że to nie usprawiedliwia, byś była odadywana po kątach, że masz brudną szyję. Wybacz, że ja ci to mówię, zostałam oddelegowana. Nic między tobą a resztą klasy nie ulega zmianie." X umyła szyję, tematu nie było.
      • jola-kotka Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:49
        Moze miec jakis problem zdrowotny,ale to nie zmienia faktu,ze warto z nia pogadac.
        Moze powie w czym problem wtedy mozna cos pomoc doradzic,okazac zainteresowanie,co dwie glowy to nie jedna.
        Moze uda sie tego pozbyc.
    • haudrey Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 21.04.12, 23:48
      trudna sytuacja sad mialam taka kolezanke w pracy, ktorej mówiac dosadnie walilo z gęby, ale jej nie znosilam, więc unikałam wink
      Na Twoim miejscu bym chyba wprost powiedziala, że ją lubisz i ze z góry przepraszasz za bezpośredniość, ale używa chyba za slabego antyperspirantu.
      Ja jak się spocę (a nie uzyłam antyperspirantu) to czuję to, jeśli ona nie czuje, to ja nie wiem jakim cudem, ale podchody niewiele dadzą, trza wprost wink
    • zona_mi mamaemmy 21.04.12, 23:54
      Sprawa "zapachu" jest trudna, ale idź na pocztę.
    • edorka1 Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 00:31
      Normalnie i prosto z mostu: kup sobie dezodorant.
      Można przez delikatność nie dodać, że brzydko pachnie. Może się domyśli ???
      • jola-kotka Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 00:37
        edorka1 napisała:

> Normalnie i prosto z mostu: kup sobie dezodorant.
        > Można przez delikatność nie dodać, że brzydko pachnie. Może się domyśli ???

Raczej sie obrazi.
    • myelegans Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 01:48
      Mam kolezanke w pracy, ktora ma dosyc ostry zapach potu, sama jest bardzo zadbana, zawsze swiezo odprasowana bluzka, umyte, ulozone wlosy, dobry makijaz, ale pod koniec dnia ma zapach. Nic nie mowie, mozna sie przyzwyczaic, nie przesadzac. Sa gorzej smierdzace rzeczy.

W jej przypadku, po prostu antyperspiranty nie dzialaja, jej pot skutecznie zabija wszystko, i jeszcze moze byc kwestia diety. Ona jest wegetarianka i uzywa duzo przypraw.
      • maksimum Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 05:43
        "Macie jakies pomysly jak delikatnie zwrócic uwage nowej kolezance,że pasowaloby uzywac dezodorantu?A dokładniej-antyperspirantu."
        --------
        Sporo ludzi ma uczulenie na dezodoranty i antiperspirant.
        Poza tym one sa bardzo niezdrowe!!

www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/AP-Deo

Mnie osobiscie smrod tych chemikaliow wyprowadza z rownowagi.
        Ja wiem,ze wsrod nowobogackich i inteligencji z wielkich miast dezodorant jest wazniejszy niz dobre sniadanie dlatego nie mam zamiaru sie im narazac.
    • kropkacom Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 07:41
      Zawsze jak czytam takie wątki to się dziwię. Dziwi mnie to, ze jeszcze ktoś dorosły ma takie wątpliwości - tego się nie da powiedzieć tak aby kogoś nie urazić. Skoro tak wam to przeszkadza to zakomunikuj to w rozmowie osobistej i przygotuj się na to, że koleżance zrobisz przykrość. Niestety.
      • nabakier Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 07:54
        OT- Dla Kropki smile
        wojciechlemanski.natemat.pl/
        • kropkacom Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 08:05
          Link nie działa.
          • kropkacom Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 08:10
            Ok, już czytam...
          • nabakier Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 08:11
            Faktycznie. W każdym razie WL ma bloga na NaTemat (fb)- i jest to ciekawy blog smile
            • kropkacom Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 08:16
              Dzięki bardzo. Każdy widać dzisiaj pisze bloga smile Zapowiada się dobrze.
    • 18_lipcowa1 Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 07:47
      przelożonego poprosic
      • gazeta_mi_placi Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 09:16
        A jak przełożony też capi? Albo jeżeli to przełożonego znajomka?
    • kol.3 Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 08:21
      Jeśli się powie to przykrość będzie zawsze. Niestety są to sytuacje, z których nie ma dobrego wyjścia.
    • klubgogo Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 08:53
      Musicie jej delikatnie powiedzieć i zapytać jednocześnie, czy to nie jest problem, prosto z mostu. Jesli zwykłe antyperspiranty nie pomagają jest apteczny Antidral, pomoże każdemu. Aha, jeśli pachy nie goli, to żaden antyperspirant na kłaki nie pomoże.
    • gazeta_mi_placi Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 09:18
      Ciekawe czy Ty zawsze pachniesz fiołkami.
      Może w ciąży jesteś i dlatego wszystko Ci jedzie, mimo że nie jedzie.
      • thaures Re: Jak delikatnie powiedziec ..(zapach potu) 22.04.12, 10:36
        Ja pracuję z kobietą, która kiedyś mnie uczyła. Bardzo ją lubię i w momencie, kiedy zaczęto ją obgadywać za wygląd - podeszłam do niej i powiedziałam-właśnie dlatego, że ją lubię. Nie pogniewała się. Pomogło- niestety-na krótko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka