Dodaj do ulubionych

urządzanie domu

13.05.12, 09:25
Wiem,że są do tego odpowiednie fora, ale za mało siedzę w temacie, by ogarnąć, co oni tam piszą. Muszę wykończyć i wyposażyć dom. Wydawało mi się,że to będzie sama przyjemność, ale zupełnie nie potrafię tego ogarnąć. Na architekta wnętrz mnie nie stać i środki też mam ograniczone. Chciałabym,żebyście podpowiedziały, co powinno być priorytetem. Na czym nie warto oszczędzać, a z czym można sobie odpuścić. Dom parterowy (ok.98m), dwa dziecinne pokoje, sypialnia, łazienka i kuchnia z salonem (tego zupełnie nie wiem jak ugryźć). Kupić muszę wszystko od przysłowiowej łyżeczki. Warto kupować przez internet? Możecie polecić jakieś sklepy? Czy przy dużych zakupach np.agd w jednym miejscu, dostane jakieś rabaty? Przepraszam,ze chaotycznie, ale wiele z was przez to przechodziło, wiec może coś doradzicie. Z góry dziękujęsmile
Obserwuj wątek
    • nandadevir Re: urządzanie domu 13.05.12, 10:54
      też jestem zainteresowana, mnie też trochę to przeraża, jest taki wybór, że nie wiem na co się zdecydować. Jest taki wątek na temat jakich błędów nie popełnilibyście przy budowie domu. Jak znajdę to dam linka. Po przeczytaniu stwierdziłam, że nic nie wiem.

Mnie interesuje, w jakiej już cenie płytki są dobrej jakości. Jakie kupowałyście. Wiadomo, że są za 200zł/metr ale na takie mnie nie stać.
      • kolpik124 Re: urządzanie domu 13.05.12, 11:01
        Nie trzeba brać projektanta płatnego za ciężkie pieniądze od metra. Na początek trzeba mieć jakaś wizję co i jak chce się mieć w domu, a potem już ktoś wam to rozrysuje za umiarkowaną kwotę.
    • empirical Re: urządzanie domu 13.05.12, 11:37
      Popros o pomoc tutaj:
      fotoforum.gazeta.pl/71,1,35.html
      Dziewczyny maja gust i na pewno Ci doradza.
      • edelstein Re: urządzanie domu 13.05.12, 14:09
        Nie ma nic glupszego niz kierowaniem sie cudzym gustem przy urzadzaniu wlasnego m.Musi sie podobac wlascicielom,a nie kobietom z forum.
        Autorko,poogladaj strony z wystrojem wnetrz.Wypisz co ci sie podoba,a potem poogladaj oferty sklepow.W zadnym wypadku nie daj sie namowic na kupno np czerwonego dywanu jesli czerwony ci sie nie podoba.
        Pomysl o tym na ile lat ma glazura w lazience czy kanapa starczyc.Jesli dzieci starsze to pozwol im na spelnienie wizji jak ma ich wymarzony pokoj wygladac.Nie przejmuj sie,ze bedzie zbyt rozowo np.wazne by dziecku sie podobalo.W kwestii pokojow dziececych mam zasade,ze to nie moje miejsce i jak mnie wkurza balagan lub roz to zamykam drzwi i wsio.
    • aneta-skarpeta Re: urządzanie domu 13.05.12, 11:38
      po 1 zastanowic sie jak ma wygladac dom- poogladac wnetrza w necie i sie na cos zdecydowacsmile

ja kiedys nie mialam wcale casy i kupilam plytki do łaz za 15 zl m i na podloge za 20pare i słuzyły i sluzył- zostaly wymienione tylko dlatego ze nowi lokatorzy chcieli zmienic styl

moi znajomi kupili plytki za 150- na podłoge do salonu i 2 im brzydko pękły na rogu po 2 latach

tak wiec roznie bywa
      moim zdaniem- a podobno jako taki gust mam w kwestii wnetrz- warto wybrac płytki ponadczasowe i neutralne, bo za 5 lat wam sie polepszy z kasa i uznacie ze zmieniacie fronty w kuchni,a narzucające sie płytki wszytsko zniweczą

łazienka, tak samo- fajnie wygląda np łazienka w stylu morskim, ale szybko moze sie znudzic

neutralne płytki bez narzucajacych dekorów pozwolą na szybka zmiane stylu łazienki poprzez dodatki, ręczniki, dywaniki

i nie skupiac sie na talerzach etc tylko kupic porządną kanapę, stol etc, a duperelepowoli

• aga_sama Re: urządzanie domu 13.05.12, 11:54
        Zastanów się co lubisz, gdzie jest ten dom, w jakim stylu jest bryła, bo np. w nowoczesnym sześcianie dworkowe klimaty mogą wyglądać głupio, no chyba że je bardzo umiejętnie wprowadzisz...
        Pamiętasz o proporcjach. Jak masz salon z aneksem 30 metrów, to nie kupujesz ogromnego narożnika, tylko kanapę i fotel.
        Zaczynasz od elementów stałych. Drzwi, ościeżnice, listwy przypodłogowe.
        Potem podłogi. Do podłóg meble.
        Masz już zrobioną hydraulikę i elektrykę? No to częściowo wymuszą na Tobie ustawienie mebli.
        Warto mieć ogólną wizję, a nie robić akcji jedziemy po łazienkę i wracasz z tym co ładnie wyglądało na ekspozycji ale w Twojej mikro łazience już niebardzo.
        Ważna jest spójność kolorystyczna. Jak zdecydujesz sie na ciemną podłogę w salonie, to nie robisz kuchni w jasnym drewnopodobnym wybarwieniu.
        Drzwi. Ja mam białe. Wiem, że jak mi się znudzi obecny klimat, to do całkiem innego też będą pasować.

Zakupy. Warto zrobić dokładną listę czego się chce i popytać w okolicznych sklepach budowlanych o rabat. Ja przejechałam się na zakupach przez net.
        Nie warto oszczędzać na hydraulice: bateriach, stelażach, odpływach.
      • ivaz Re: urządzanie domu 13.05.12, 12:15
        nie warto oszczędzać w tzw bazę tj w stałe elementy np podłoga, która jest największym meblem w domu i warto zeby była drewaniana a nie palstikowa, gresy, ceramika, meble pod zabudowę, inaczej mówiąc to co trudno wymienić i ma służyć jak najdlużej.
        Najlepiej poooglądaj wnętrza na forum wnętrza mieszkań, tam dziewczyny znają się na rzeczy, ich wnętrza są niepowtarzalne i nieprzeciętne i wcale nie wykończona za ogromne pieniądze, ale za to z pomysłem.
        A swoją drogą koszt projektanta nie jest taki duzy, mnie taka usługa kosztowała połowę m2 mojego mieszkania, a to najlepiej wydane pieniądze, w zyciu bym tak nie mieszkała jak mieszkam sama sie urządzając, nie brałabym pod uwagę przy wyborze materiałów ich kształtów, faktur a to tworzy harmonię i spójność. No i funkcjonalność, podział sfer mieszkalnych i ich oświetlenie wg mnie powtórzę się to najlepiej wydana kasa, poczekałam z kupnem sofy na późnej bo wolałam zapłacic projektantowi.
    • nabakier Re: urządzanie domu 13.05.12, 12:20
      Dobre podłogi- kafle podłogowe (jak najwięcej kafli) w kuchni, przedpokoju i łazience oczywiście. Łatwe w utrzymaniu.

Szafy wnękowe- jak najwięcej (jeśli nie ma garderoby) i przemyśleć miejsca na półki na książki. To może dyktować całą resztę.

Sprzęt kuchenny i łazienkowy kupować w necie, taniej - 1/3 nawet do 1/2. Dowiozą do domu za grosze. Najlepiej jednej firmy i jednego dizajnu ma się rozumieć. Ja mam wszystko np. Boscha (w satynowym inoxie) i jest super (zmywarka, piekarnik, płyta grzewcza, mikrofala). Pamiętać tylko o pobraniu gwarancji. Zatem: nie oszczędzać na firmie, ale na...sklepie i owszem.

Nie oszczędzać na bateriach łazienkowych (mieszacze wody, regulacja temp.)-zwlaszcza jak są male dzieci).

Meble- drewno, żadne tam okleiny. Teraz jest dużo taniego drewna, wcale nie sosny. Nawet jak się zniszczą, będą wyglądały dobrze.

Nie spieszyć się z wystrojem wnętrza (obrazy, inne dekoracje). To domaga "przespania się" z mieszkaniem- takiego kilkumiesięcznego. Wszystkiego się z góry nie przewidzi. Ludzie i mieszkania musza się w tej materii dotrzeć wink

Liczyć kasę i zluzować smile
    • dziennik-niecodziennik Re: urządzanie domu 13.05.12, 13:31
      zwróc uwage na elementy stałe, których sie nie da wymienic łatwo - pokrycie podłóg, futryny, drzwi, sanitariaty itd. tu musisz przyłożyc wagi, bo jak sobie zrobisz teraz, tak bedziesz miala na lata.
      uzależnij te elementy od waszego stylu życia. jak lubisz czesto sprzątac - mozesz sobie walną biały parkiet. jak nie lubisz - lepiej wez szybkie do umycia płytki w jakimś kolorze na ktorym malo widac brud. jak macie psa czy kota to nie ma sensu kupowac sobie jasnych dywanów czy jasnej "włochatej" kanapy, bo bedziesz to non stop prac.
      zwróc uwage na to jak jest umiejscowione mieszkanie względem stron świata. jak bedziesz miec non stop śłońce w okna to niby fajnie, ale jednak zainwestuj w porządnie izolujące rolety, bo sie latem ugotujesz. jak masz ciemne dośc mieszkanie to pchanie rolet i zasłon jest bez sensu, wystarczą firanki, najwyzej gęściej tkane.
      jesli lubisz zmiany to stawiaj na neutralną bazę i dogrywaj nastroje dodatkami. jesli jestes tradycjonalistką i jak zrobisz tak ma byc to mozesz byc troche bardziej kategoryczna w wyborach.
      w łazience ostrożnie z wyborem płytek czy ogólnie kolorów ścian. mocne kolory sa ładne, ale moze byc tak że zieleń, żółc czy czerwień scian wokół lustra bedzie Ci zmieniac kolor skóry. trudno sie wtedy dobrze umalowac.
      i tak krok po kroku, krok po kroku i sobie zrobisz ładne mieszkanie.
      łyżeczki, doniczi, talerze i inne pierdoły zostaw sobie na saaaaaam koniec. po pierwsze dlatego że jeszcze kilka razy moze ci sie wizja zmienic, po drugie dlatego że te pierdoły sumarycznie wzięte pochłaniają sporo kasy ktorą mozna by lepiej wydac smile
    • a.va Re: urządzanie domu 13.05.12, 13:44
      Zrób zdjęcia swojego domu, poszukaj w internecie wnętrz, które ci się podobają i załóż wątek na wnętrzach mieszkań. Tam ci najlepiej podpowiedzą.
      Bardzo ważna sprawa - nie spiesz się. Nie musisz mieć wszystkiego urządzonego za 3 miesiące, najpierw kupuj tylko podstawowe rzeczy, pomieszkaj z nimi i dopiero idź dalej.
    • kkalipso Re: urządzanie domu 13.05.12, 15:08
      Ja zgadzam się z aga_sama,wszystko ładnie ujeła!Proponuję pooglądać fotoforum,śliczne mieszkania dziewczyny mają i dobrze radzą,jedynie z pokoikami dziecięcymi się nie zgadzam,wszystko na jedno kopyto i wszechobecna ikeasad Fajnie też jest na murator.pl warto poczytać!Mi osobiście bardzo podoba się angielski styl,bardzo modny zresztą,a pomysły można zaczęrpnąć ze strony Next(link na dole),zakochana jestem na zabój!Za miesiąc ruszam z odnową pokoiku córki(3l.)i zamierzam go umeblować w stylu propozycji Nextu,ich dodatki ,kołderki ,obrazki,pierdułki doprowadzają mnie do szału ,chciałabym wszystko!A i jedna rada którą zapamiętałam-lepiej pomieszkać trochę na pudłach niż kupować rzeczy bez sensu i oby było,pomalutku.

search.nextdirect.com/shop/cat/519/cat/359/cat/503/cat/373/cat/360/cat/367/cat/397/cat/369/cat/372/cat/368/cat/372/cat/20/cat/77/cat/366/cat/374/cat/306/cat/35/cat/100/gatt1/4/0?curr=PLN&country=pl&lang=en&nxti=0&nxtv=000
    • b.bujak Re: urządzanie domu 13.05.12, 19:08
      znam to uczucie... jak patrzylam na mury w stanie surowym to zupełnie nie miałam wizji, jak to wszystko ogarnąc;
      na poczatku przeanalizowalam to, co w dotychczasowym domu mi się nie podobało i co chciałabym zmienić oraz to, co było pozytywne i w jakiejs tam postaci chciałabym miec nadal w nowym domu - to stanowiło podstawe decyzji w kwestii wyposazenia łazienek, kuchni; jesli w jakiejs kwestii nie mialam osobistych doświadczen to pytałam znajomych, rodzinę, forum, uwaznie obserwowalam co kto ma w domu i pytalam jak się to sprawdza i czy polecają;
      bazujac na dotychczasowych doświadczeniach wiedziałam juz w jakich wzorach i kolorach najlepiej się czuję; z poprzedniego domu powtórzylam np. motywy jasnego drewna, pasteli na ścianach, motywu kamienia w kuchni; dodałam to, czego mi brakowało (np. kabinę prysznicową, pisuar dla chłopakow)
      i tak jakos to nabiera kształtow... brakuje jeszcze mebli, żyrandoli itp... ale nie spiesze się, bede sobie spokojnie dobierac to wszystko, z czasem pojawi sie inspiracja, tym łatwiej, jesli sie juz mieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka