Dodaj do ulubionych

Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza.

22.05.12, 22:11
Poczytajcie i nie bądźcie zdziwione... i zastanówcie się nad 6-latkiem w szkole.To jest test kompetencji trzecioklasisty odnoszący się do nowej podstawy programowej.

www.gloswielkopolski.pl/artykul/580331,sprawdzian-trzecioklasistow-test-2012-arkusze-odpowiedzi,11,id,t,sg.html#galeria-material
List do prezydenta ( zad 10) , czyli hit absolutny
www.gloswielkopolski.pl/artykul/580331,sprawdzian-trzecioklasistow-test-2012-arkusze-odpowiedzi,4,17,id,t,sm,sg.html#galeria-material

Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 22:14
      Mnie rozwalił pomysł na temat listu big_grin
      • kub-ma Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 22:18
        No rzeczywiście wydumany strasznie. A jak dziecku takie zamknięcie szkoły pasuje? Muszę podpytać mojego co napisał.
        • andaba Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 22:22
          Faaajne, moja córka nie wywnioskowałaby za czorta co to jest ta hibernacja, a piątą kończy.

Ale jedno jest pocieszające - tak naprawdę to ten test 3-klasisty nie ma żadnego znaczenia dla całokształtu edukacji.
        • edorka1 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 22:22
          No w sumie mogło bardziej pomysłowe dziecię napisać, że dobrze o tym sądzi, bo do innej szkoły jest tak daleko, że w tej sytuacji jedynym wyjściem jest zakończenie edukacji po III klasie.
    • pade Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 22:24
      A czemu mamy sie dziwić? I jaki to ma związek z sześciolatkami?
    • przeciwcialo Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 22:34
      Moje dziecko któe poszło jako sześciolatek napisało ten test a wyniki nam latają.
      Za dwa lata napisze go młodsze.
    • anorektycznazdzira Jak to, nie wiecie co się stało?! 22.05.12, 23:00
      Zwyczajnie pomyliły im się koperty i na maturę wysłali zadania z testu trzecioklasisty a z matury na test.

Kogoś porypało, swoją drogą. Ogólnie rzecz biorąc, to po poczytaniu pytań stwierdzam, że maturę powinien zdawać 6-klasista i ten test dla trzeciaków tak samo suspicious
      • aga_i_oli Re: Jak to, nie wiecie co się stało?! 22.05.12, 23:07
        Niestety takie samo mam wrażenie sad
    • aga_i_oli Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 23:06
      Szkoda że tak mało odpowiedzi sad
      Nie wiem jak w innych szkołach, ale w naszej wynik ma być wliczany do opinii końcowej crying
      Dlatego też nauczycielka już wcześniej wysłała poprzednie testy do przećwiczenia. Moim zdaniem test był trudny. Znalazły się pytania których być nie powinno - zarówno z języka polskiego jak i z matematyki np: Co ułatwia wyszukiwanie informacji w tekście o nietoperzach: tytuł, tytułowanie i boldowanie epitetów, podział na epitety - tego dzieci raczej nie wiedzą sad Ostatnie zadanie o szkole było ŻENUJĄCE!!! Wstyd!!! I od groma zadań opisowych...dlaczego?
      W zadaniach z matematyki pojawiły się ułamki crying których chyba nie powinno być w klasach 1-3.

• edorka1 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 23:24
        Ten test to całkowita porażka. Polski z echolokacją, hibernacją, listem do wójta i prezydenta, a matematyka z ułamkami i zadaniem z logiki. Zdolni i oczytani napisali, ale to nie jest konkurs dla wybrańców, tylko test kompetencji sprawdzający umiejętności po klasie III. Dodać należy, dla pierwszego rocznika idącego nową - uproszczoną pod kątem 6 latków - podstawą programową.
        W zestawieniu z tegoroczną maturą z matematyki po prostu farsa.
        • azjaodkuchni Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 22.05.12, 23:34
          Test ułożony " po singapursku" czyli wykraczający poza zakres materiału , który był omawiany. Zrobię dziecku jak wróci dziś ze szkoły ciekawa jestem wyniku.
          • aga_i_oli Re: azja 22.05.12, 23:58
            Napisz proszę jak Twoje dziecko sobie poradziło. Dziękuję. Jak wolisz to na priv smile
            • azjaodkuchni Re: azja 23.05.12, 02:26
              Napiszę publicznie nawet jak uwali to żaden wstyd w końcu. smile

Uważam jednak, że test ma się nijak do tego czego się wymaga od dzieci w normalnym trybie edukacyjnym. Patrząc na to co realizujemy według polskiego programu i na ów test to ponad 30 % wiadomości jest nowa. Nigdy się z nią nie zetknęłam edukując dziecko domowo. Może szkoła internetowa jest do bani i szkoda na nią czasu tego nie wiem, ale sam test jest dość trudny o matematyce dalekiej od tego co mamy w podręczniku nie wspominając.
              • azjaodkuchni Relacja z Azji ;) 23.05.12, 10:19
                Mamy + 6 h więc jesteśmy po teście.
                Czytanie ze zrozumieniem mile mnie połechtało wszystko super odpowiedzi prawidłowe. Dobór określeń do słów też ok. Uzupełnianie tekstu wyrazami też dobrze z matematyki jedno zadanie źle , bo moje dziecko nie rozumiało słowa: ćwiartka. List położony koncertowo właściwie wypowiedź jest bez sensu sad. Po informacji napisz po angielsku przetłumacz na polski jest ciut lepiej , ale nadal licho średnio, bo dziecko nie ma pojęcia na ile słów ma napisać. Do pana burmistrza zwraca się mój drogi wujku i uważa , że to normalne wink
                • katia.seitz Re: Relacja z Azji ;) 23.05.12, 10:31
                  Do pana burmistrza zwra
                  > ca się mój drogi wujku i uważa , że to normalne wink

smile Czyżby azjatyckie wpływy? Tam takie "wujkowanie" jest często spotykane...
                • mdro Re: Relacja z Azji ;) 23.05.12, 22:20
                  Może wójt z wujkiem jej się skojarzył?
      • morekac Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 09:53
        naszej wynik ma być wliczany do opinii końcowej
        A to maja do tego prawo? Bo oceny nie powinny zależeć od wyników tego testu...
        Strasznie durnowaty i wydumany.
      • expolek Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 17:09
        podział na epitety jest bardzo istotny smile

Ja epitety przerabiałem z kolegami pod trzepakiem, a na testach tego nie bywało wink
    • iwoniaw Bardzo dobry test 22.05.12, 23:39
      Jego wynik i tak jest oceną nauczyciela, a nie uczniów, a pozwala ocenić nie stopień wyuczenia regułek i podręcznika, ale faktyczne umiejętności dzieciaków - także i to, co potrafią, choć nie muszą tego umieć z samej podstawy. Można sprawdzić, czy ledwie wyrabiają z podstawą, czy są już dużo dalej - tak z wiedzą, jak umiejętnościami.
      • andaba Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 07:19
        NO właśnie, mnie się też wydaje, że jeżeli wyniki testu będą żenujące, to będzie znaczyło raczej o tym, że poziom nauczania jest fatalny, a test za trudny, a nie że dzieci są głupie. Za to wyłowi pewnie dzieci wybijające się ponad przeciętność (i będą wiedzieć, kogo piłować).

• melancho_lia Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 07:23
          Ale czego się czepiacie (to do tych powyżej)? Za trudne waszym zdaniem? Wymaga myslenia a nie klepania regułek?
          Ja patrząc na mojego 6-ciolatka i na ten test nie mam obaw.
          • anna_geras Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 07:27
            Odpowiedzi na temat nietoperzy wszystkie znajdują sie w tekscie,wiec nie widze w tym nic trudnego. Moja jako 6 latka poszła do szkoły i wiem,ze takie zadania cwiczyli w szkole caly rok.
            Zaskoczyła mnie tylko tym,że na temat echolokacji nie musiała szukać odpowiedzi w tekscie bo znała ją z programu na Animal Planetsmile))
            • verdana Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 10:00
              Nietoperze nieistotnew. Natomiast zadanie z listem do burmistrza - skandaliczne. Bo ktoś nie uwzględnił podstaw psychologii rozwojowej. Dziewięciolatki, czy dziesięciolatki rzadko kiedy widzą sprawę z wielu stron, dla nich zamknięcie szkoły jest czarno-białe. Nie mogą więc zająć wywarzonego stanowiska. Gorzej - ich argumentacja moze być do bólu logiczna "Prosimy o nie zamykanie naszej szkoły, bo u nas są fajne dzieci , a nie chcemy sie spotykać z tymi brudasami i głupkamio ze szkoły X" - i wtedy powstaje problem moralny - dlaczego takie dziecko ma mieć wyższą ocenę niż takie, które uwaza, zę szkołę mozna spokojnie zamknąć i nie znajduje argumentów, aby jej bronić?
              • asiaiwona_1 Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 10:17
                verdana napisała:

i wtedy powstaje problem moralny - dlaczego takie dziecko ma
                > mieć wyższą ocenę niż takie, które uwaza, zę szkołę mozna spokojnie zamknąć i
                > nie znajduje argumentów, aby jej bronić?

Ale w tym liście chyba nie będą oceniać konkretnych argumentów tylko raczej czy zachowana jest forma listu, czy jest wstęp, rozwinięcie, zakończenie, czy jest podpis, czy są duże litery itp.
                • verdana Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 10:35
                  Otóż to własnie. Nie jest dobrze, jeśli w oficjalnym zadaniu można dostać maksymalną ilość punktów za list "Szanowny Panie Burmistrzu! Prosdzę nie zamykać naszej szkoły, bo do niej chodzą tylko dzieci z dobrych rodzin. Nie chcemy chodzić do szkoły razem z dzieciakami, których rodzice nie maja wykształcenia, z brudnymi i obdartymi, których nawet nie stać na porządne buty. Nie chcemy uczyć sie z dziećmi, które nie są takie mądre i wspaniałe jak my. Uprzejmie prosimy o uwzględnienie naszej prośby. Z poważaniem, uczeń klasy III a".
                  Za ten list dziecko dostanie max. punktów - i to jest cholernie niewychowawcze i więcej - niemoralne.
                  • asiaiwona_1 Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 10:43
                    wiesz co - może naiwna jestem, ale przez myśl by mi nie przeszło, że uczeń 3-ciej klasy może takich argumentów użyć. To mówię ja - matka spokojnej i cichej (w szkole tylko big_grin) córki big_grin
                    • verdana Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 13:04
                      Własnie trzseciej klasy, jak najbardziej. W rejonach, gdzie istnieje rywalizacja szkół, raczej nie z dużych miast. To jest właśnie argumentacja na poziomie 10-latka, trudno, aby zastanawiał sie nad sytuacją budżetu, bezrobociem nauczycieli i systemem dojazdów. To, co pierwsze mu przyjdzie do głowy, to koledzy...
                      • d.o.s.i.a Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 17:15
                        Verdana, przesadzasz wybitnie.
                        Natomiast, swoja droga ten list to kretynski pomysl.
                        • verdana Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 22:12
                          Absolutnie nie przesadzam. Dla 10 latka sprawa szkoły to sprawa kolegów. Poczytaj sobie artykuły o tym, jak rywalizuja ze sobą dzieci ze szkół, jaka bywa między nimi wrogość. Takie pytanie dla dzieci w tym wieku nie jest pytaniem o ekonommie czy poziom nauczania, ale o zmianę grupy kolezeńskiej.
                          Wystarczy posłuchać co ci z III b potrafia mówić o tych z IIIa.
                          • 1akma Re: Bardzo dobry test 28.05.12, 17:28
                            Moje dziecko kompletnie nie przejmowało się tym testem. Przyszedł ze szkoły zadowolony i dopiero po moich pytaniach opowiedział cosik o tym, jakie były pytania. Nie miał żadnej traumy związanej z hibernacją itpwink w liście napisał min., że bardziej ekologiczne jest chodzenie do szkoly blisko miejsca zamieszkania, ponieważ można jeździć na rowerze i nie trzeba zatruwać powietrza spalinami samochodu rodzicow lub autobusu. Ludzie, chyba przesadzacie.
                      • mama303 Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 22:16
                        verdana napisała:

> Własnie trzseciej klasy, jak najbardziej. W rejonach, gdzie istnieje rywalizacj
                        > a szkół, raczej nie z dużych miast. To jest właśnie argumentacja na poziomie 10
                        > -latka, trudno, aby zastanawiał sie nad sytuacją budżetu, bezrobociem nauczycie
                        > li i systemem dojazdów. To, co pierwsze mu przyjdzie do głowy, to koledzy...

Ja uważam, że to było poprostu za trudne dla większości dzieci. Dzieci przerabiaja takie oficjalae pisma chyba w IV czy V klasie. Moja córka najzwyczajniej w świecie nie wiedziała co napisać, jej koleżanki tez nie.
            • mama303 Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 22:10
              anna_geras napisała:

> Odpowiedzi na temat nietoperzy wszystkie znajdują sie w tekscie,wiec nie widze
              > w tym nic trudnego. Moja jako 6 latka poszła do szkoły i wiem,ze takie zadania
              > cwiczyli w szkole caly rok.

dzieci spotykają sie w czasie 3 pierwszych lat edukacji z róznymi tekstami, ten tekst był trudny, o charakterze encyklopedycznym, wprowadzający nowe /dla wielu dzieci/ terminy. Na teście kompetencyjnym moim zdaniem powinien sie znaleźć tekst o przecietnym poziomie trudnosci.
      • mama303 Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 22:04
        iwoniaw napisała:

> Jego wynik i tak jest oceną nauczyciela, a nie uczniów, a pozwala ocenić nie st
        > opień wyuczenia regułek i podręcznika, ale faktyczne umiejętności dzieciaków

raczej zdolnosci dzieci i poziom inteligencji, bo tego, czego się uczyły /a nauczyły sie sporo/ w ogóle nie sprawdzał.
      • beatulek Re: Bardzo dobry test 23.05.12, 22:25
        Moja podała głupi pomysł, że jak jest Burmistrzowi brakuje pieniędzy na szkołę to rodzice dopłacą tylko ona prosi by nie zamykał..... i teraz się boję....nie - nie wyniku bo ten mi zwisa ale, ze dojdzie do Tuska i zostanie zrealizowany....
      • nangaparbat3 Re: Bardzo dobry test 24.05.12, 07:06
        iwoniaw napisała:

> Jego wynik i tak jest oceną nauczyciela, a nie uczniów,

Akurat! Wynik jest oceną domu, z jakiego dziecko pochodzi. Tyle i tylko tyle.
        >
      • 1akma Re: Bardzo dobry test 28.05.12, 17:17
        Mam takie samo zdanie. Ten test dobrze napiszą dzieci, które potrafią czytać ze zrozumieniem i takie, które w szkole (albo i nie) nauczyly się myśleć i wyciągać wnioski. Kiepskie wyniki powinny dać do myślenia nauczycielom...zresztą chyba taki też jest ich cel.
    • bea.bea Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 07:54
      Moje dziecko ( poszło jako 6 latek) pisało wczoraj...jak mu poszło tak mu poszło, to nie maturasmile panie żeby dzieci nie stresować podeszły do tematu też luźno, (przyjdziecie i napiszecie)
      Po co robić dym z problemu którego nie ma...no chyba że waszych szkołach robią z tego maturę, to was rozumiem smile u mnie nie.
      • kubek0802 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 08:24
        Syn ocenił test jako średnio trudny zwłaszcza ze względu na ułamki, których tylko liznęli.
        • a-ronka Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 09:18
          matematyka łatwa i to nie były ułamki ale..........ćwiartki (tego już uczą w III kl)

polski trudny,długi i strasznie opisowy zaś zadanie z listem było głupio sformułowane bo 3/4 klasy zrozumiało,że to prezydent pisze DO NICH. Poza tym na ten list zostawało dzieciom 3-5 minut.

Mój syn wczoraj pisał, wyniki mam gdzieś bo to raczej sprawdzian dla nauczycielek. Mimo wszystko ktoś kto układał te zadania ma coś z głową.
          • mama303 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 22:19
            a-ronka napisała:

> matematyka łatwa i to nie były ułamki ale..........ćwiartki (tego już uczą w II
            > I kl)

A ćwiartki i połówki to nie ułamki? Moja córka z całą pewnościa nie miała.
    • stara_dominikowa Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 10:28
      Myślałam, że to tytuł odcinka "Czterdziestolatka" smile
    • figrut Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 17:26
      Test niezgodny z programem nauczania. Bardzo mało czasu na wszystkie zadania. Na 22 osobową klasę mojego syna tylko troje dzieci zrobiło wszystko (czy dobrze, tego nie wiem). Akurat echolokacja dla mojego syna nie była problemem, bo dziecko lubuje się w książkach z ciekawostkami, ale dla większości dzieci była to abstrakcja, której na lekcjach nie przerabiali, a test powinien być dla wszystkich dzieci, a nie tylko dla tych, które bardziej interesują się ciekawostkami. Pisanie "mój sześciolatek poradziłby sobie bez problemu" jest idiotyczne, bo nie wszystkie dzieci są równie zdolne. Test powinien być przygotowany pod program nauczania, a nie wybijać ponad to, czego uczyły się dzieci w SZKOLE, a nie prywatnie w domu. Mój dziesięciolatek ma wyjątkową wiedzę na ten wiek z zakresu II wojny światowej, więc czy to znaczy, że pytanie "jakim pojazdem wojennym był Tygrys" byłoby ok. ? To tak do tego "mój sześciolatek......".
      • hellulah Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 23.05.12, 22:47
        Tu chodziło chyba o coś innego, niż ty uważasz, nie o testowanie nabytej wiedzy, ale o testowanie umiejętności pracy z tekstem.

To tak, jakby dać tekst o operacjach wojsk pancernych, zawierający opis czołgu typu Tygrys, a potem zapytać jakim pojazdem wojennym ten Tygrys był.

Być może test o nietoperzach zbyt trudny dla III klasy.

No i pytanie brzmi, na ile nasza szkoła potrafi nauczyć dzieci z różnym potencjałem tej umiejętności.

• paszczakowna1 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 24.05.12, 01:35
        > Pisanie "mój sześciolatek poradziłby sobie bez problemu" jest idiotyczne

Tego akurat nikt nie pisał, ale co do meritum masz rację. Testy zbyt trudne są niedobre, bo mało różnicujące - dziecko słabo czytające i kompletny analfabeta wypadną tak samo.

NB, moja sześciolatka nie poradziła sobie (wiem, znęcam się), poległa na hibernacji (z echolokacją sobie poradziła, choć z trudnością). I nie dziwne, z tego paragrafu wcale nie wynika jednoznacznie, że hibernacja to przesypianie zimy. W tym samym paragrafie jest mowa o zwisaniu głową w dół, więc w sumie mogłoby to być i zwisanie.
        • mama303 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 24.05.12, 06:50
          paszczakowna1 napisała:

> Tego akurat nikt nie pisał, ale co do meritum masz rację. Testy zbyt trudne są
          > niedobre, bo mało różnicujące - dziecko słabo czytające i kompletny analfabeta
          > wypadną tak samo.
          co gorsza dziecko całkiem nieźle czytające tez może sobie kiepsko poradzic bo nie zrozumie do końca wszystkiego, ze wzgledu na rodzaj tekstu a czasu mało na dokładną analizę i np. dwukrotne przeczytanie.
      • olena.s Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 24.05.12, 13:01
        A ile czasu miały dzieci na pisanie tych testów, bo rozumiem, że polski i matematyka są łącznie?
    • agacz2905 Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 24.05.12, 11:38
      Mój syn też pisał wczoraj. Nie przejmuję się testem w ogóle, raczej mu dobrze nie poszło, ale to było do przewidzenia. Syn ma całościowe zaburzenie rozwoju ze spektrum autyzmu, zalinkowany tekst o nietoperzach jest za trudnt, alby go poprawnie zrozumiał. Syn ma w ogóle problemy z koncentracją i czytaniem ze zrozumieniem, na testach wypada po prostu źle. Ale 100 x bardziej od testu - bulwersuje mnie wszechobecne euro 2012 w szkole, obowiązkowe konkursy, prace plastyczne na toto. Propaganda wtłaczana na siłę do szkół. Akurat my jako rodzina należymy do tej garstki społeczeństwa żyjącej totalnie innymi sprawami i problemami niż osławione euro 2012....
    • joanna_poz Re: Test 3-klasisty czyli hibernacja nietoperza. 24.05.12, 11:54
      no ja się nie dziwię bo akurat tzw. czytanie ze zrozumieniem w nowej podstawie programowej jest cwiczone i testowane non stop, aż do usr....nia.

teraz w II klasie mial takich testow sprawdzających wlasnie czytanie tekstów ze zrozumieniem (w tym takich o charakterze encyklopedycznym) ze 20 albo i wiecej.

dziecko nie musi tego wiedziec - dziecko ma te informacje znaleźć w tekście, ktore ma przed nosem.

PS: syn jest bylym 6-klasistą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka