kolpik124 03.06.12, 19:31 fajnie dziś było, u nad kilka tysięcy ludzi w całym kraju 45 miast i ponad 200 tyś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
akseinga Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 19:37 A jaka była idea tego marszu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 20:35 Zatrzymanie zapaści demograficznej. Poparcie dla legislacji promującej dzietność i wspierającej rozwiązania prorodzinne - finansowe, społeczne itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bloopsar Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 21:14 ...oraz transparenty z hasłem 'Stop aborcji'. Ciekawe czy te rodzinki z dziećmi nieśli też kolorowe plakaty z rozczłonkowanymi płodzikami, takie ostatnio modne przyozdobienie ulic miejskich w letni dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 21:16 w necie jest sporo zdjec z marszów, poszukaj. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:00 Cudna sygnaturka, wlaśnie tego bylo mi trzeba ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:43 Moja?? Jestem fanką pchły Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:27 rozumiem, że właśnie ten marsz przyczyni się do wzrostu populacji ludności? dobre sobie.... na szczęście ja nie stosuję zasady - bóg dał, bóg wykarmi Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:31 No nie mów, że uwazasz, że marszu miał się przyczynić do wzrostu populacji, oni tam nie uprawiali seksu, żeby za 9 miesięcy chwalić się ile dzieci naprodukowali, naprawdę. Celem było zwrócenie uwagi na sytuację rodzin w Polsce, bardzo sensowna inicjatywa biorąc pod uwagę sytuację demograficzną w Polsce. Coś bardzo tendencyjnie patrzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:53 A było coś o pracy i płacy dla tego promowanego, przyszłego pokolenia? Czy tylko promowało się kolejnych bezrobotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:58 to chyba nie temat tego marszu? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:05 Nie wnikaj zbytnio dowiesz się, ze marsz o ile nie poruszał wszelkich mozliwych społecznych problemów (zawsze się znajdzie coś czego nie było) to nie miał prawa maszerować. Dziwne, ze przy manifie i marszach równości już takich zastrzeżeń nie ma. I tak dobrze, że jeszcze nikt nie poleciał radą naszego laureata Pokojowej Nagrody Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:01 No oczywiście, że kolejnych bezrobotnych, wszak tak same leniuchy, które żyją z tego że ciągną zasiłki od państwa maszerowały Nie byłam na marszu, ale tak jak widzę te wpisy to mam wrażenie, że widzę przeciwników marszu równości tylko po drugiej stronie, tam sodomia i gomoria, zboczenia i koniec świata, tu bezrobotne rozmnażające się mordy, które mają w de niepełnosprawnych i staruszków. Poziom absurdu niestety podobny Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:12 Ależ ja nie mam nic przeciwko temu marszowi. Zresztą inne też mi nie przeszkadzają o ile nie naruszają spokoju i prawa. Promowany problem istotny, jak najbardziej, nie przeczę. Uważam tylko że utopijny. Upraszczając: skoro teraz dla wielu osób brakuje pracy to przy większej liczbie ludzi pracy aż tak nie przybędzie. I nie pisałam że maszerowali nierobole czy patologia, nie przypisuj mi tego proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:20 zapewnienie w przyszłosci pracy to problem rozwiązań systemowych całej gospodarki natomiast zastępowalność pokoleń i polityka demograficzna to tylko jeden z jego aspektów Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:27 Wszytko rozumiem. Jednak patrząc z punktu widzenia jednostki, którą jest moja rodzina, nie widzę możliwości na rozmnażanie po prostu. I nie obwiniam za to całego świata ani Tuska itd. Po prostu mnie, jak i wielu ludzi, zwyczajnie nie stać na kolejne dziecko. Wiem że to nie problem maszerujących, ale w ramach tego forum chciałam wtrącić swoje 2 grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:28 ty nie widzisz, inni widzą Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:35 No to nie pozostaje mi nic, jak życzyć powodzenia tym, których nie stać a decydują się na kolejne dzieci nie mając nawet własnego lokum. Ja własnego dziecka na nędzę nie skażę. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:39 być może jeśli by mieli rozsądne ulgi podatkowe na dzieci, zapewnione żłobki, przedszkola, sensowną edukację, to będzie ich stać? Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:55 Oczywiście że jest to ważny aspekt dla całej sprawy tak samo jak to żeby rodzice mieli gdzie pracować. Myślę że obu nam chodzi o to samo w gruncie rzeczy. Samo mówienie "idźcie i rozmnażajcie się bo potrzeba nas więcej" jest bez sensu. Natomiast konkrety typu "damy wam przedszkola i pewną pracę" zmienia wszystko. Jednak teraźniejszość bardziej przemawia do wielu niż to co być może będzie za kilkadziesiąt lat. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:58 aby kto miał pracować, muszą się rodzić dzieci beżowych w nadmiarze nie chcemy, chomiki z kolei tych dzieci nam nie zapewnią Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:15 ... a jak się już urodzą nie będą miały gdzie pracować. Masło maślane. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:51 Jak nie będą miały gdzie pracować to wyjadą Może o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:15 > beżowych w nadmiarze nie chcemy, wow! Czyli marsz dla życia i rodziny ale tylko rasy panów? A dla "bezowych" co? Przymusowa aborcja, sterylizacja? Rozumiem, że rozczłonkowane rączki i nóżki beżowych płodów już tak wzruszające dla obrońców życia nie są? Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:18 ależ skądże, niech beżowi mnożą się obficie w swoich ojczyznach jakoś nie tęsknię za wyciem muezina na mojej ulicy, a kebab smakuje najbardziej w jego ojczyźnie, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 14:39 bosze, ten troll-rasista znowu się pojawił Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:25 chpsi czy ty zdajesz sobie sprawę jaka jest sytuacja demograficzna u nas?? Promowanie dzietności to jedyne sensowne wyjście, o ile patrzy się choć trochę perspektywicznie. Podejście nie rodzić dzieci, bo teraz nie ma pracy jest wybacz, bez sensu, zapytaj się kogokolwiek kto ma cokolwiek z polityką społeczną wspólnego. I nie odnosiłam się tylko do tego co ty pisałaś, ale też inni w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:32 Sytuacja demograficzna jest problemem całego społeczeństwa jednak kolejne dziecko już tylko moim własnym problemem. Jak mogę nie patrzeć na brak pracy i rodzić dzieci? Nawet zakładając że moje dzieci będą miały dobrą pracę muszę je najpierw wychować, wykarmić, wykształcić a do tego potrzebne są środki. Nie wiem co jest większym egoizmem: rezygnacja z dzieci czy decydowanie się na kilkoro gdy nas nie stać, gdy nie mamy warunków. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:06 iusko zgodzę się z chipsi. NIKT mi nie zagwarantuje niczego ale rodzić powinnam tak? CO z tego, że ta sytuacja demograficzna jest kiepska, skoro nawet na tym forum przoduje pogląd, że dziecko to jest tylko i wyłącznie moja sprawa. Mówisz - rodzić dzieci - ja kur...wa mać nie moge się wbić na rozmowę z szefową żeby mieć jakąkolwiek pewność że w lipcu mam dokąd wracać. Oraz czy będzie pensja na czas czy jej nie będzie. Fajna perspektywa nie? Tylko widzisz, podręczniki dziecku kupić będę musiała, spodnie zresztą też. A dodatkowo różni mędrcy świata chcą mnie umoralniać i utrudniają mi dostęp do środków antykoncepcyjnych. Sory Winetou, ale w obecnej sytuacji ekonomicznej NIE BĘDĘ miała drugiego dziecka. A ponieważ tzw. zegar biologiczny tyka, pewnie nie będę miała tego dziecka wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:17 Ale kto mówi, że powinnaś rodzić?? ja mówię, że w związku z sytuacja demograficzną panstwo powinno olać krótkowzroczną politykę i postarać się stworzyć dogodne warunki tym, którzy rodzić chcą. A jak widać po marszu trochę ich jest. Czemu nie wspierać osób, które się chcą rozmnażać?? ja nie jestem za tym, żeby kogokolwiek zmuszać do rodzenia, ja jestem za tym, żeby nasz rząd się ocknął i premier przestał głosić, że rząd nie ma nic wspólnego z tym czy ktoś będzie miał dzieci czy nie. Co C przeszkadza, że ktoś inny chce mieć dzieci?? nawracają Cię, bo idą w marszu?? I wybacz, żyję w tym kraju 28 lat i nie wiem na czym polega utrudniony dostęp do środków antykoncepcyjnych. Prezerwatywy na każdej stacji, inne środki bez recepty w aptece. Spotkalaś się kiedyś z tym, żeby ktoś Ci tabletek nie sprzedał?? Bo ja od paru lat biorę yasmin na moje PCO i nigdy nie miałam problemu z zakupem. Nigdy żadna moja koleżanka nie miała z tym problemu. Nie zrozumiałas mnie ani założen marszu, nie chodzi, że kogoś do rodzenia zmuszać, chodzi o to, żeby wywierać wpływ na rządzących, żeby zajeli się sytuacją rodzin, bo sporo osób, by miało więcej dzieci, tylko własnie nie mają warunków, bo: kasa/praca/kredyt/brak żlobków,przedszkoli itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:26 Wydaje mi się że wielu z nas ten marsz kojarzy się z hasłami w tv, czyli skupianie się na tym co będzie za x-dziesiąt lat gdy pójdziemy na emeryturę, że dzieci to nasze dobro itd. Mamy już dość ciągłych nacisków ze strony rządu, kościoła i rodziny żeby się rozmnażać, stąd tak gorąca reakcja. Nie widziałam tego marszu i pierwsze moje odczucie było właśnie takie, że "rany, znowu chcą mnie do rodzenia zmusić". Idea promowania, że tak to ujmę, pomocy państwa w rozmnażaniu uważam za słuszną. Promowania rozmnażania za wszelką cenę nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:40 w związku z sytuacja demograficzną panstwo powinno olać krótkowzroczną politykę i postarać się stworzyć dogodne warunki tym, którzy rodzić chcą< Tylko, że te 'dogodne warunki', czyli jak tu wymieniono: przeszkola, szkoły z fajnymi świetlicami czynnymi do 17, świetlice, tanie ubrania dla dzieci itp. kosztuje. I zasadniczo powinno być finansowane z podatków. Ale to zderza się (nawet na tym forum) z poglądem, że podatki są za wysokie, a przedsiębiorcy w ogóle powinni być zwolnieni z podatków, bo tworzą miejsca pracy. Więc trzeba się zdecydować: albo ostro lewicowa linia: wysokie podatki + wysokiej jakości, powszechne świadczenia, albo prawicowo: niskie podatki i nędzna opieka społeczna, dla osób, którym pomoże tylko w przeżyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:50 abstrahując od szczytnej idei całgo marszu oraz zgadzając się co do meritum iż nasz ukochany rząd nie robi NIC ab y rodzinom i rodzicom żyło się normalnie, powiem ci jakie mam utrudnienia w dostępie do antykoncepcji 1. nawet najmniejsza wzmianka o refundacji tychże środków powoduje pianę na ustach obrońców życia 2. środki antykoncepcyjne może mi przepisać JEDYNIE lekarz ginekolog, ewentualnie lekarz pierwszego kontaktu po okazaniu specjalnego zaświadczenia od lekarza ginekologa 3. do lekarza ginekologa na tzw. fundusz zdrowia mogę się dostać jedynie w marzeniach sennych, muszę iść prywatnie - 90 zł wizyta. 4 nawet prywatnie mam problem dostać się do lekarza ginekologa bo są kolejki, bo ufam swojej pani doktor i nie chcę zmieniać na inną. Zresztą do innych też są kolejki. 5. kiedyś pani doktor mogła mi przepisać tabletki na jednej recepcie 6 opakowań z adnotacją o kuracji i mogłam sobie te opakowania wykupować pojedynczo i robić odpis recepty. teraz nie 6 kiedyś mogła mi wypisać receptę zaocznie, dopiero po np. pół roku musiałam sie pojawić osobiście, teraz jej tego nie wolno 7 no i dodatkowo, jako wisienka na torciku, nie wiem czy jak pójde do apteki to wykupie sobie tabletki normalnie czy będę się musiała spierać z sumienny aptekarzem. Może Ty i Twoje koleżanki macie łatwiejszy dostęp do ginekologa i wypisuje wam tabletki na pół roku naprzód, ale ja albo będę co miesiąc wywalała 90 zeta, albo popylała do przychodni do lekarza pierwszego kontaktu, albo płaciła za 6 opakowań jednorazowo. Wybacz ale żadna z tych opcji mi się nie podoba i uważam ze to JEST utrudnianie dostępu do antykoncepcji. A same idee marszu uważam za ze wszech miar słuszne i ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:57 Cóż, antykoncepcja, poza wskazaniami zdrowotnymi, nie powinna być refundowana. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:02 a nie jest refundowana WCALE z tego co wiem. Dodatkowo tworząc przepisy dotyczące dostępu do lekarzy specjalistów, przepisy dotyczące obrotu lekami, przepisy dotyczące wypisywania recept itp. utrudnia mi sie dostęp do tych pełnopłatnych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:04 No to należy domagać się zmiany prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:06 są tacy co sie domagają, i sa nazywani "cywilizacją smierci". są też ini, którzy domagają się takiej zmiany prawa, żebym ja, osoba pełnoletnia, w pełni świadoma tego co robię, nie mogła kupić legalnych środków medycznych, dopuszczonych do obrotu w Polsce, ze względu na ICH przekonania religijne. Albo żebym musiała biegać od apteki do apteki żeby takiego zakupu dokonać. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:07 To chyba nie jest tematem wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
abdullah_abdullah Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 21:20 wreszcie cos sensownego i pozytywnego, gdybym mial okazje tez bym sie na taki marsz wybral Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 21:28 czego by nie zrobili uczestnicy tzw. "marszów równości", dzieci po nich nijak nie przybędzie Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 03.06.12, 21:29 U mnie było fajnie, rodzinnie, kolorowo. Sporo rodzin z dziećmi w różnym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 09:47 Fajny był ten facet z ośmiorgiem dzieci, widać że fajna, pozytywna rodzina Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:28 z dzień wcześniej czy dwa pokazywali jakieś zgromadzenia i marsze z pochodniami w Lednicy - kto wie, może tamte zgromadzenia przyczynią się do wzrostu populacji tak na marginesie, te pochodnie to tak jakoś jednoznacznie mi się kojarza.... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:39 Bo widać, że tobie się chce wszystko jednoznaczne kojarzyć. Nie martw się, to normalne u osób uprzedzonych Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 09:56 Ja też jestem "za" działaniami państwa wspierającymi rodziny, i "za" Życiem i Rodziną ale pod warunkiem, że nie będę musiała przygarniać dzieciaków z bidula, pomagać staruszkom, wspierać niepełnosprawnych ... bo w takim marszu to fajnie i wygodnie iść. Jest kolorowo i tak pozytywnie i niczym nie trzeba się martwić. Idziesz na marsz dla "Życia", są baloniki i potem wracasz do domu na obiad, masz w dupie sieroty, chorych, przykutych do łóżka, niepełnosprawnych i starych ... Gdyby któraś z tych 200 tyś mord ruszyła dupsko w tygodniu i zrobiła zakupy staruszkowi, pomogła odrobić lekcje sierotom z bidula ... żenada i wstyd. Idą w marszu po większe becikowe, albo po zasiłki dla niepracujących matek. Idziecie w marszu bo chcecie kasy, przykrywając to śliczym hasłem "Dla Życia i Rodziny". A pójdźcie raz w marszu, w którym nie będziecie domagać się czegoś dla SIEBIE ale dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:05 a skąd wiesz co "mordy' robią na codzień? chyba nie większe mordy niż te sobotnie zboki z piórach i lateksie, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:07 Ale matki i ojciec z tego forum uczestniczyli w paradzie równości.Liczy się? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:11 A co jeżeli w bloku nie mam niepełnosprawnego staruszka lub mam, ale on ma już opiekę rodziny i w dupie ma moje zakupy? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:17 Tylko sie w obrębie swojego bloku poruszasz ? Ani kroku dalej ? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:35 No teraz okaże się,że ematki oprócz pracy zarobkowej,opieką nad dziećmi i ogarnięciem gospodarstwa domowego(to 2 ostatnie pół na pół z tż) jeżdżą jeszcze 3 razy w tygodniu na drug koniec miasta do potrzebującego,niespokrewnionego staruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:37 a w weekendy to zajmują się niepełnosprawnym dziećmi z domu dziecka. Czemu ja tego szału pomocy nie widzę na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:38 Poruszam się dalej, ale skoro staruszek jest w takim stanie, że nie może wyjść po zakupy i nie mieszka np. na mojej klatce schodowej to skąd mogę wiedzieć, że mieszka tutaj a tu i potrzebuje pomocy? Mam chodzić po innych blokach od drzwi do drzwi i pukać pytając czy ktoś nie chce aby mu zrobiła zakupy czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:41 Chciec to móc. Jak masz zapał to mozesz popytac sasiadów, starsze panie wiedza co sie dzieje pewnie na całym osiedlu. I znajda Ci potrzebujacego. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:44 To nie jest obowiazkowe. Gazeta ematką nie jest poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:49 Ufffffffffff nieobowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:51 Nie, jak ktos nie czuje potrzeby to zdecydowanie nie powinien sie zmuszac. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 16:38 Ale ten przytyk odnośnie pomagania niepełnosprawnym i staruszkom był odnośnie uczestników marszu, głównie rodzin wielodzietnych, a nie odnośnie konkretnej osoby znaczy mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 16:44 Kazdy może pomoc w takim zakresie w jakim jest w stanie. Zapracowana ematka niech chociazby nauczy dziecko szacunku wobec starszych i ustepowania miejsca w autobusie, to juz bedzie cos. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:44 Rozumiem, że przetestowałaś i też pukałaś?? Wiesz, niektórzy mają osoby niepełnosprawne, starsze w rodzinie i niestety mają tyle obowiązków, że czasu na stukanie po osiedlu im nie starcza. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:48 To do mnie ?? A gdzie ja namawiam do pukania po wszystkich drzwiach? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:27 No ty postulujesz chodzenie po osiedlu, żeby potrzebujących staruszków znaleźć. Ciekawe czemu nie przyszło Ci do głowy najprostsze rozwiązanie, że może ktoś ma w rodzinie takie potrzebujące osoby i w związku z tym nie będzie chodził po osiedlu i szukał innych potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:30 O rany... zapytał/a Gazeta skad ma wziac potrzebujacego pomocy staruszka, wiec poradzilam, zeby popytała sasiadow czy takich nie znaja, a Ty wmawiasz mi, ze nakazuje wszystkim chodzic po osiedlach i szukac potrzebujacych staruszkow, ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:55 W czasach oszustów działających metodą "na wnuczka" strach zapytać... Odpowiedz Link Zgłoś
antyideal Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:02 Jak sasiadka poleci znajomej staruszce kogos kogo zna to niebezpieczenstwo mniejsze. Poza tym za samo zapytanie sie nie wsadzają do wiezienia ;P Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:36 a skąd ty wiesz co oni robią w domu, po marszu??? Wsparcie niepełnosprawnych w tym kraju jest na tragicznym poziomie i nie wina tu rodzin, tylko osób rządzących, ich znieczulicy i olewczego podejścia. akurat w przypadku takich rodzin wielodzietnych o wiele mniejsza jest szansa na olanie starszego, niepełnosprawnego członka rodziny i wsadzenie go do jakiejś przechowalni, choćby dlatego, że często matka nie pracuje i ma więcej czasu. Jestem ciekawa jak ty pomagasz niepełnosprawnym czy staruszkom?? Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:49 nikt nie broni zorganizować marszu na rzecz biednych i potrzebujących zauważam, że te marsz dotyczył innego ważnego problemu, po co więc zmienianie tematu na dyżurnych "biednych emerytów"? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:57 Trzeba wymyślić cokolwiek, żeby móc się przyczepić Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 10:58 no bo to z założenia marsz niesłuszny słuszny był sobotni Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:03 marsz jak najbardziej dotyczył ważnych kwestii. Z tym, że obawiam się, że inicjatorom takich marszów kością w gardle stoi to o co postulują ci wredni zwolennicy cywilizacji śmierci i wrogowie rodziny oraz różni zboczeńcy. BO wsparcie rodziny to jedno a całkowity zakaz aborcji, ochrona "życia nienarodzonego" , brak dostępu do rzetelnej oświaty seksualnej oraz środków antykoncepcyjnych to zupełnie coś innego. I niestety ale postulaty wsparcia rodzin tak, a durne hasełka "wybieram życie" nie. Bo stawiają one mnie, matkę jednego dziecka, bez planów na następne, w równej linii z tymi "mordercami nienarodzonych". B sensowna polityka prorodzinna to wsparcie dla tych co mają już dzieci, dla tych co CHCĄ mieć dzieci i dla tych co np. już mają ale WIĘCEJ nie chcą. Ja to tak widzę i czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:43 A ja może bym chciała jeszcze zdążyć z drugim dzieckiem, ale nie mam ochoty ryzykować problemów czy nawet zamieszania z diagnostyką prenatalną oraz ewentualną terminacją ciąży, gdyby taka potrzeba zaszła. To i wolę w ogóle nie ruszać tematu. W moim wieku organizm na tyle sprawny i zdrowy, że z ciążą zapewne nie było by kłopotów, ale niestety, jajeczka już nie tej świeżości, nie będę ryzykować sprowadzania na świat dziecka z nieuleczalnymi, nierokującymi na poprawę wadami wrodzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:04 no o tym też zapomniałam, wszystko jest ładnie i pięknie jak jest wszystko ładnie i pięknie. Ale jak są komplikacje to nagle staję się samobieżna macicą na nogach, bez prawa decyzji o własnym życiu i zdrowiu. I jeszcze to podciągną pod "wybieram życie". Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:22 No jak protestują rodzice dzieci niepełnosprawnych to wtedy się ich szybciutko usuwa, żeby krajobrazu nie psuły. Pan premier nie raczył ruszyć tyłka, żeby się z nimi spotkać, mimo obietnic, tylko ztm m legalny namiot zwinął. Że tez jak górnicy leca z kamieniami to już nikt taki odważny nie jest, ale żeby zabrać namiot, w którym można przewinąć pieluchę czy spokojnie nakarmić osobę niepełnosprawną to już jaja mają. Co za popieprzony kraj tu można poczytac więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 11:34 i to jest zwykłe, czyste, niczym niewytłumaczone skur-wy-syń-stwo. Niestety masz rację, na górników bluzgających i palących opony albo na kiboli niszczących autobusy to nawet policja nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:36 Szkoda, ze nie pokusiłaś się napisanie czegoś więcej o samym marszu. Dla mnie te hasła to tylko hasła. No ale ok. Czytam więc na stronie marsz.org, że jest to święto rodziny. Bez urazy, ja byłam w weekend na święcie rodziny. Nie był to pochód. Nie było haseł i transparentów. Nie było żądań. Przyjechali ludzie z całymi rodzinami. Gry, zabawy, rozmowy. Generalnie wspólna dobra zabawa. I to był zlot samochodowy. Naprawdę budujące, że to na przykład panowie biegali za dzieciaczkami. Panie sobie gadały, gadały i się relaksowały Ja na przykład łaziłam po szlakach turystycznych Palavy. Czytam dalej, że to "walka" o prestiż. To zadbajmy o to aby ta rodzina była dla społeczeństwa prestiżem. Pokażmy, ze mamy tyle dzieci ile jesteśmy w stanie wychować. Pokażmy, ze rodzina to jest to coś. > Wychodzimy na ulice również po to, by upominać się o prawa tych, którzy sami nie mogą > się bronić – dzieci przed urodzeniem, które można w Polsce pozbawiać życia ze względu na > ich niepełnosprawność bądź okoliczności poczęcia. Czyli znowu aborcja? I to w Polsce? Jaja sobie robicie. Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:46 Taak, radosny piknik podszyty polityką. Nie ze mną takie numery, Brunner. "Okoliczności poczęcia" - znaczy się gwałt??? Pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 12:55 O, to tak samo jak marsz równości Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:06 Jak każda taka impreza. Po co udawać radosną apolityczną afirmację życia i rodziny? Tego nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:08 Ale można zrobić to w fajny cywilizowany sposób, i za to im chwała A swoją droga każdy marsz ma podtekst polityczny. Zakazać? Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:20 Nie, zakaz demonstracji innych niż ku czci wodza to np na Białorusi. Taki urok demokracji Tylko nie lubię chowania polityki za "spontaniczną dobrą zabawą" jak próbowano Marsz sprzedawać. Idę na demonstrację to na demonstrację, a nie na " radosny piknik" na którym polityk kiełbaski rozdaje. Nie lubię robić za łosia i sztukę w tłumie. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:31 A skąd wiesz, że nie było spontanicznej dobrej zabawy. Ja właśnie taką widziałam. Czy uważasz, że byli tam wyłacznie betonowi moherowi aktywiści? Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:35 A czy ja coś takiego napisałam, tzn że tam były same mohery? Może komuś polityka mimochodem nie przeszkadza, mi owszem. Tak samo jak radosne pikniki "połączone z prezentacją" itp okoliczności. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:43 Wyprowadź się na bezludną wyspę i zaproś Dodę, ona podobno jest całkowicie apolityczna Odpowiedz Link Zgłoś
amonette Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:50 A dziękuję, jak już mówiłam, nie mam nic przeciwko demonstracjom. Pod warunkiem, że nie udają kinderbalu. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 13:00 najważniejsze, że ci się podobało...ja mam inne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
elemelska Dla życia? 04.06.12, 14:16 Szanujmy każde życie. Ludzi, zwierząt i wszystkich stworzeń. Zwłaszcza zacząć wypada od rezygnacji z jedzenia mięsa i produktów odzwierzęcych. Wszystko inne samo przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
maslanenka nie dla Marszu dla Zycia 04.06.12, 14:20 i tyle w temacie kolpik124 napisała: > fajnie dziś było, u nad kilka tysięcy ludzi > > w całym kraju 45 miast i ponad 200 tyś. > > Odpowiedz Link Zgłoś
liviaro.z.wyspy.rozkoszy Re: nie dla Marszu dla Zycia 04.06.12, 14:29 maslanenka napisała: > i tyle w temacie Wolisz marsz dla śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: Marsz dla Zycia i Rodziny 04.06.12, 14:37 Szkoda tylko, że fanatyzm "anty-cywilizacja śmierci" wziął górę. I poszło się pieprzyc, jak zwykle zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś