Dodaj do ulubionych

Myslicie, ze truskawki stanieją?

14.06.12, 14:04
Kusi mnie, żeby już zabrać się za dżemy... Ino truskawy takie drogie...
Obserwuj wątek
    • anel_ma Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:05
      jak bedzie tak lało, to nie stanieja bo zgnija na polach sad
    • slonko1335 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:08
      wczoraj pani z gospodarstwa ogrodniczego sprzedająca truskawki twierdziła, że ma końcówkę, na jakieś 3 dni jeszcze, będzie miała inne odmiany ale drożej. Wczoraj sprzedawała za 6 zeta.
    • sadosia75 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:09
      Jeśli słońce nie wyjdzie to wątpię, żeby staniały. Leje od tygodnia prawie, słońca w ogóle nie ma. Truskawki pogniją na polach i tyle z tego wszystkiego uncertain
      • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:13
        e, to trzeba tył ruszyć po te truskawy i się za robotę zabrać smile
        • sadosia75 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:18
          Poczekaj. Weekend niby ma być słoneczny. To za góra cztery dni jeśli pogoda dopisze może stanieją ze 2 zł na kilogramie albo łubiance ( to prędzej )
          chociaż ja tym prognozom nie wierzę ni w ząb. Już w piątek miało być słonecznie. A tu wychodzi, że niby deszcz ma być. Weekend niby ma być gorący. Tak twierdzi TVN meteo i onet. No ale to tez nie wiadomo..
          Paskudna ta pogoda.
          • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:19
            kurcze, za 4 dni to mi się może odechciec big_grin big_grin big_grin
            • sadosia75 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:23
              Podziękujesz mi wtedy, że się głupio nie dałaś zagonić do roboty wink
              • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:57
                z lenistwa, zamiast robic dzemy, upieklam kolejne ciasto suspicious
                truskawkowe suspicious
    • iceland.3 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:10
      Ja tez czekam az stanieja i biore sie za dzdzemy, soki i czekam na dzika rozewink. Mam nadzieje, ze stanieja.
    • dzoaann Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:26
      jeny, przeczytalam czy truskawki istnieja....
      • bi_scotti Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:32
        Naprawde lubicie dzemy z truskawek? Ja jestem pies na dzemy ale jak jest tylko truskawkowy to wole bez. Podobnie z kompotami. Truskawki dla mnie to tylko swieze, ewentualnie na truskawkowo-rabarbarowym kruchym placku. Nawet nie myslalam, ze jestem az tak ortodoksynie-wybredna w kwestii truskawek. Czego to sie czlowiek o sobie nie dowie przy okazji forum big_grin
        • slonko1335 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:39

> Naprawde lubicie dzemy z truskawek?
          uwielbiamy to ulubiony w naszej rodzinie smak absolutnie przez każdego. Podobnież kompoty-też uwielbiam. A placek truskawkowo-rabarbaroy to poezja, rabarbar też uwielbiam w każdej postaci a w połączeniu z truskawkami najbardziejsmile
          • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 15:24
            uwielbiamy, to mało powiedziane big_grin

u mnie dziś na deser ciasto z truskawami smile
            było i się skończyło
            muszę lecieć do sklepu po składniki, żeby kolejne upiec... tongue_out
        • a.va Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 15:38
          Uwielbiamy dżemy z truskawek, to podstawowy smak dżemowy, który idzie w moim domu. Inne (jagodowe, śliwkowe) jemy tylko od czasu do czasu, żeby było coś innego niż truskawki.
          Ale robić nie mam kiedy (a niskosłodzonych to nawet bym pewnie nie umiała), jemy kupne (Łowicza, właśnie niskosłodzone).
        • dziennik-niecodziennik Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 16:13
          mnie w ogole dziwi wszelkie przetworstwo truskawek bo u mnie do przerobienia na dzem zostalyby tylko szypulki... big_grin
      • niutaki dzoaann:):) 14.06.12, 19:53
        dziekuje Ci, mialam dzis obrzydliwy dzien, ale dzieki Twojemu wpisususpicious sie usmialamsmile
    • katia.seitz Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:33
      Zapraszam na działkę mojego ojca, ma tam zatrzęsienie tych cholernych truskawek. Znosi toto do domu, a ja powinnam przerabiać. Tyle że ja nie lubię, średnio umiem i w ogóle cholera mnie bierze. Zrobiłam 6 słoików dżemu i zamroziłam kilka torebek - więcej już nie chcę suspicious
      • nini6 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 14:34
        Gdzie mieszkasz...?
        • katia.seitz Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 22:04
          W Warszawie, ale dziś ojciec nic nie przyniósł i mówi, że na skutek złej pogody niewiele już tego będzie (hura hura tongue_out).
          • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 22:10
            trochu daleko, tak z Wrocka na spacerek z kobiałką w ręce wink
          • nini6 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 15.06.12, 11:14
            A bu!
      • lolinka2 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:19
        no właśnie - gdzie mieszkasz? bo na te truskawki to i ja chętnie....
    • yoko0202 kurde, przeczytałam: 14.06.12, 17:05
      czy truskawki ISTNIEJĄ?

zbaraniałam, i przez chwilę musiałam się zastanowić, w jakiej rzeczywistości dzisiaj się obudziłam???

ale wydaje mi się, że trochę jednak powinny potanieć
      • yenna_m Re: kurde, przeczytałam: 14.06.12, 17:08
        jak zjedzone, to już nie istnieją big_grin
        • bi_scotti Re: kurde, przeczytałam: 14.06.12, 17:46
          yenna_m napisała:

> jak zjedzone, to już nie istnieją big_grin

Well, jakby Ci to powiedziec - wciaz istnieja tylko w czelusci wielkiego przetwarzacza a potem jeszcze moga zamienic sie w inne byty. Circle of life big_grin
          • yenna_m Re: kurde, przeczytałam: 14.06.12, 17:48
            gdyby spojrzec na to od tej strony, to wszystko wieczne, ino stan skupienia mu się zmienia wink i takie tam insze wink
      • dzoaann Re: kurde, przeczytałam: 14.06.12, 21:51
        nie jestem samasmilesmilesmile
    • lusitania2 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:11
      pod koniec sezonu?
      ROTFL
      • bi_scotti Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:21
        lusitania2 napisał:

> pod koniec sezonu?

Ale sezon to jest teraz chyba do konca pazdziernika - dlugo jej na te dzemy karzesz czekac big_grin
        • lusitania2 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:30
          bi_scotti napisała:

>
          > Ale sezon to jest teraz chyba do konca pazdziernika - dlugo jej na te dzemy kar
          > zesz czekac big_grin

pomyliło ci się z malinami, biscotti.
          Ew. z sezonem truskawkowym w Chile - tam truskawkowy sezon o październik zahacza, w naszej szerokości geograficznej jednak sezon truskawkowy właśnie zmierza ku końcowi. Odmiany powtarzające owocowanie rzeczywiście są, ale w produkcji na masową skalę nie zdają egzaminu i nie ma co liczyć, że wpłyną na spadek cen.
          • bi_scotti Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:00
            lusitania2 napisał:

> pomyliło ci się z malinami, biscotti.
            > Ew. z sezonem truskawkowym w Chile - tam truskawkowy sezon o październik zahacz
            > a, w naszej szerokości geograficznej jednak sezon truskawkowy właśnie zmierza k
            > u końcowi. Odmiany powtarzające owocowanie rzeczywiście są, ale w produkcji na
            > masową skalę nie zdają egzaminu i nie ma co liczyć, że wpłyną na spadek cen.

Rodzina posiada plantacje truskawek pod Tranowem od pokolen i zyje niezle sprzedajac owe od maja do pazdziernika. I tak bylo odkad siebie pamietam czyli juz dobrze ponad pol wieku, nic mi sie nie pomylilo - bol kregoslupa gdy sie "wpadlo" do ciotki na 2 dni przy okazji jesiennych powrotow z gor jest nie do zapomnienia tongue_out
            • lusitania2 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:09
              bi_scotti napisała:

>
              > Rodzina posiada plantacje truskawek pod Tranowem od pokolen i zyje niezle sprze
              > dajac owe od maja do pazdziernika.

a świstak siedzi i zawija...
              Zadzwoń do ciotuchny i spytaj o nazwę tej cudownej odmiany.
            • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:33
              truskawki sie szybko koncza
              chyba, ze chodzi ci o pozne odmiany
              ew. maja kilka odmian i zbieraja kazdej po trochu
    • naomi19 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:14
      No dobrze, to powiedzcie O JAKIEJ KWOTY czekacie i zaczynacie robić przetwory?
      • naomi19 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:17
        *do
        • m_india Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 18:54
          ja tam nie czekam na nic, zrobiłam już 12 słoików dżemu i jeszcze muszę dokupić truskawek
          • katus118 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:17
            U nas kosztują od 9 do max. 12 zł. Są ładne, smaczne. Kupuję w zasadzie codziennie po kilogramie, bo truskawki, jak i wszelkiego rodzaju maliny i jagody, moge jeść codziennie.
            • donkaczka Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:19
              u nas nie schodza ponizej 6 euro poki co, wiec nie narzekac wink
              • naomi19 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 20:59
                6 to mniej niż 12. No bo zarabiasz chyba w euro, a jesli w złotówkach to faktycznie masz gorzej.
            • naomi19 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:20
              9-12zł to jednak trochę drogo...
          • agni71 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:22
            To podajcie jeszcze sprawdzony przepis na dżem truskawkowy, bo ja jak dotąd robiłam tylko pomarańczowy, a taki domowy z truskawek będzie tysiąc razy smaczniejszy od kupnego wink
            • kasia111177 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:45
              U nas były dzisiaj po 14 zł za łubiankę. Na szczęście nie mam zapędów przetworowych, a jak bym miała to bym usiadła i poczekała, aż mi przejdą. W zeszłym roku skusiłam się na zrobienie sześciu słoików ogórków z chili. Zostały jeszcze trzy - nie było komu zjeść.
            • ojka1 Re: agni 14.06.12, 21:19
              po prostu smazysz truskawki (najlepiej w rondlu z gruuuuubym dnem - wtedy nie przywierają) przez kilka dni po ok 0,5 godz az do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja lubie gesty smile w ostatnim rzucie smazenia dodajesz cukier (nie wczesniej bo dzem nabierze brzydkiego ciemnego koloru) - wlewasz na koniec gotujący dzem do wyparzonych słoikow i mocno dokręcasz, do gory dnem i stygną tak przez noc. Później zjadasz zawartosc sloika i dziekujesz bogom za truskawki smile
    • w-za-duzym-swiecie Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 19:57
      Dokładnie to samo mnie kusi od tygodniasmile Mnie się wydaje, że nie stanieją i trzeba robić. Ale wokół: poczekaj, stanieją. A ja mam teraz ochotę!
    • mdro Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 20:10
      Yenna, TY się pytasz? Powinnaś wiedzieć, że NIE stanieją, bo EURO!
      • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 20:31
        ale kibole preferują piwo a nie truskawy tongue_out
        • mdro Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 20:43
          No ale to RZĄD utrzymuje wysokie ceny truskawek, żeby sobie jakoś wydatki odbić...
          • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 21:48
            oczywiscie
            a Tusku w przerwach miedzy mieczami z kobiałką lata między krzaczorami i truskawy wyżera, żeby ceny były wyższe (bo zbior mniejszy i podaz mniejsza a popyt duzy, bo Yenna dzem smazy tongue_out )
            • katus118 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 21:51
              Jak robisz dżem truskawkowy?
              • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 22:17
                w tamtym roku jechałam po najmniejszej linii oporu, czyli żelfixem

w tym roku robie tradycyjnie, gęsty, sługo smażony
                ino trza uważac bardzo, żeby nie przypalić dziadostwa, bo robi się niesmaczne
            • mdro Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 21:57
              A nie? No bo ostatnio co wątek założysz, to o tym okropnym, zbędnym i za kosztownym Euro, więc Cię chciałam jakoś wspomóc, bo wydawało mi się, że o czymś zapomniałaś wspomnieć wink.
              • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 22:02
                i Bóg Ci zapłać, dobra kobieto wink
    • czarnaalineczka Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 22:12
      nie szkoda ci na dzem ?
      ja wpierdzielam na surowo az mi uszami wyjda
      big_grin
      • yenna_m Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 14.06.12, 22:42
        nie smile
        wczoraj kupilam 4 kilo - trochę zjedlismy, masa do ciasta poszla (upieklam 2 placki), z reszty zrobiło się kompot

dziś kupiłam dla odmiany 2 kilo - poszo na dzem tongue_out
        dzieciaki wolaly ciasto z truskawkami
        a kij, niech jedzą, co im będę żałować big_grin
        • katus118 Re: Myslicie, ze truskawki stanieją? 15.06.12, 11:18
          A ja dzisiaj jak zwykle kupiłam kilogram, i jak zwykle albo zjem z makaronem i jogurtem, albo zrobię koktajl.
          Ty chyba lubisz te dżemy robić wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka