Dodaj do ulubionych

Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża

19.06.12, 15:02
Rozmawiałam wczoraj z jedną znajomą - otóż dziewczyna ma załozoną działalnosc gospodarcza, do tej pory wpływy z tego tytułu miała naprawde niewielkie ( nie wiem dokładnie, jakie, ale cos ok 1500-2000 na czysto) i teraz okazało sie, ze jest w ciązy. Nie czekając długo zaczęła płacic składki tak, jakby zarabiała te 6000 zł i plan jest taki, ze po 3 miesiącach idzie na L-4 i do konca ciąży oraz na macierzynskim dostaje "pensję" z ZUSu wynoszącą te kilka tys zł...

Nie wnikam w moralne aspekty sytuacji, ale zastanowiło mnie jedno - naprawde mamy tak skonstruowane rawo, ze tak sie da? W przypadku l-4 osoby na etacie powyzszy zasiłek wynosi ( z tego, co sie orientuję) srednią za ostatnie 12 mies. Wydaje mi sie to nieco dziwne, ze tu tylko 3 mies, a tam az 12...

aha, sama pracuje na etacie i nie wybieram sie na takie "wakacje", ale od wczoraj nurtuje mnie pytanie - JAK TO JEST MOZLIWE?????? Czy to ona jest zle poinformowana ( a przekonywała mnie, ze wszystko dokładnie sprawdziła), czy to nasz system daje aż tak duże pole do "popisu"?
Obserwuj wątek
    • shellerka Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 15:12
      nie zazdrość, nie zazdrość.
      dziwisz się?
      bo ja nie.
      prowadzenie działalności gospodarczej oznacza nie mniej ni więcej jak rezygnację praktycznie z kazdego przywileju, który masz na umowie o pracę.
      • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:10
        shellerka napisała:

> prowadzenie działalności gospodarczej oznacza nie mniej ni więcej jak rezygnacj
        > ę praktycznie z kazdego przywileju, który masz na umowie o pracę.

Zawsze można pracować na umowę z przywilejami, nie ma przymusu prowadzenia DG i "jechania" na braku przywilejów, które są wraz z umową o pracę.
        • gku25 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:13
          W czasach kiedy umowa o pracę jest dobrem luksusowym? No bez jaj.
        • czar_bajry Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 22:33
          Zawsze można pracować na umowę z przywilejami, nie ma przymusu prowadzenia DG i
          > "jechania" na braku przywilejów, które są wraz z umową o pracę.
          >

Tak praca na etacie i z przywilejami sama puka do drzwi.
          Weź się ogarnij...
          • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 22:36
            czar_bajry napisała:

> Tak praca na etacie i z przywilejami sama puka do drzwi.

Od kiedy to czeka się aż praca zapuka do drzwi? Jak się chce pracować to trzeba ruszyć dupsko i poszukać pracy a nie czekać aż sama przyjdzie.

> Weź się ogarnij...

Nie mam potrzeby.
            • czar_bajry Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:31
              Od kiedy to czeka się aż praca zapuka do drzwi? Jak się chce pracować to trzeba ruszyć dupsko i poszukać pracy a nie czekać aż sama przyjdzie.

Śmieszna jesteś, chyba nigdy nie szukałaś pracy na etacie z przywilejami
              Ach nie przecież to e mama, dupsko ruszone i super praca znaleziona, te z sektora prywatnego to kombinatorki i nierobytongue_out

Podtrzymuję poprzednią wypowiedź- ogarnij się...
              • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:40
                Owszem, szukałam pracy na etacie, z normalną umową. Znalazłam bez problemu. Jak się przeprowadziłam to zrezygnowałam z tej pracy bo nie chciało mi się dojeżdżać, znalazłam nową w ciągu tygodnia. Ale jak komuś się nie chce tyłka ruszyć i solidnie poszukać, to zawsze znajdzie wymówkę i potem zwala winę na brak pracy.
                • alexa0000 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 09:01
                  Ja szukam na etacie i nie mogę znależć. Pracuje na zleceniu za 300 zł. Jesli zajdę w ciąże, nie zawaham się zrobic tak, żeby na ewentualnym, zwolnieniu nie zostac bez srodków do zycia. Trudno, będe musiałą z tym zyć.
      • nenia1 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 07:59
        shellerka napisała:

> nie zazdrość, nie zazdrość.
        > dziwisz się?
        > bo ja nie.
        > prowadzenie działalności gospodarczej oznacza nie mniej ni więcej jak rezygnacj
        > ę praktycznie z kazdego przywileju, który masz na umowie o pracę.

Oznacza także całkiem sporo korzyści, przede wszystkim brak szefa, czyli brak podporządkowania, sama decydujesz o wszystkim smile
    • yoka1 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 15:13
      składki ZUS dla prowadzących działalnośc są jednakowe, nie ma wyliczenia od zarobków, może miała na myśli, że ktoś inny prowadzący działalność dał jej lewą umowę na taką kwotę pod warunkiem, że sama sobie od tego niesitniejącego zarobku opłaci ZUS.
      • magi104 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 15:19
        Zapewne zaczęła opłacać składki tak, jakby zarabiała 6000 zł, czyli więcej niż minimum przy DG, można, nikt nie broni opłacać wyższe składki, przy czym, gdy ja była w ciąży 4 lata wstecz, to obliczali macierzyński z ostatnich 6 miesięcy, czyli jeśli płaciła minimum, a przez trzy miesiące składki od 6000 zł, to wyliczą jej średnią. Jej plan by wypalił, gdyby składki w tej wyższej wysokości wink płaciła przez 6 miesięcy. No chyba, że się cos zmieniło w tej kwestii.
        • ib_k Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:05
          gdy j
          > a była w ciąży 4 lata wstecz, to obliczali macierzyński z ostatnich 6 miesięcy,

i 4 lata temu i obecnie przy obliczaniu wysokości zasiłku chorobowego/macierzyńskiego brana jest średnia z 12 miesięcy lub faktycznie przepracowanych (o ile jest ich mniej niż 12) a w przypadku DG z 12 miesięcy lub od momentu przystąpienia do ubezpieczenia chorobowego (przy chorobowym okres wyczekiwania to 90 dni przy macierzyńskim nie ma okresu wyczekiwania)

• aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:08
        yoka1 napisała:

> składki ZUS dla prowadzących działalnośc są jednakowe,

Nieprawda.

nie ma wyliczenia od zar
        > obków,

To się zgadza, wysokość składek nie zależy od wysokości dochodu z DG. Wysokość składek zależy od deklaracji czy się np. płaci składki preferencyjne (i wtedy się grosze dostaje na chorobowym), czy opłaca się składki wg wyższej podstawy (np. od 4000zł).
    • aneta-skarpeta Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 15:20
      to dotyczy umów o prace

i tak jak sie zatrudnicz w 1 m-cu ciazy to liczą ci nie 12 m-cy tylko np 3

jak zmienisz etat w trakcie- wczesniej bylas na pol, a teraz wskoczylas na caly z wysoka pensja to nie liczą srdeniej z 12 miesiecy tylko od zmiany etatu
    • freakwave Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 15:49
      no to sie deko dziewczynka zdziwi jak dostanie duzo mniej niz zaklada, bo z tego co wiem maksymalna kwota ktora wyplaca zus jest srednia krajowa smile
      • ib_k Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:00
        freakwave napisała:

> no to sie deko dziewczynka zdziwi jak dostanie duzo mniej niz zaklada, bo z teg
        > o co wiem maksymalna kwota ktora wyplaca zus jest srednia krajowa :

to źle wiesz
      • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:02
        freakwave napisała:

> no to sie deko dziewczynka zdziwi jak dostanie duzo mniej niz zaklada, bo z teg
        > o co wiem maksymalna kwota ktora wyplaca zus jest srednia krajowa smile

Bzdury piszesz.
    • kj-78 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 15:56
      Oj, to w Norwegii jest gorzej. Mi wyliczyli srednia z ostatnich 3 lat (mimo, ze dzialalnosc prowadzilam tylko 2 lata w dniu wyliczenia, doliczyli mi 0 za 12 miesiecy...). Ktory system lepszy? wink
    • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:01
      Płaci się składkę od najwyższej podstawy (plus warunek - przystąpienie do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego i opłacanie składek) i potem nie tylko dostaje się kilka tys. zł zasiłku chorobowego ale także równie wysoki zasiłek macierzyński. Potem można pociągnąć 60 dni opieki na dziecko (zasiłek opiekuńczy wypłaca ZUS), pójść na zwolnienie na siebie i tak w kółko, ciągnąć kilka tysięcy miesięcznie od ZUSu pod warunkiem, że pomiędzy zwolnieniami nie będzie przerwy dłuższej niż 3 miesiące. W międzyczasie można zejść na niższą podstawę, ZUS i tak wypłaci wg wyższej. Wszystko zgodnie z prawem.
      • asiablues Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:13
        Znaczy się, nic, tylko zachodząc w ciążę trzeba zakładac DG, płacic wysokie składki przez 3 mies, a potem przez wiele miesięcy ciągnąć od ZUSu grube tysiące...
        • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:16
          asiablues napisała:

> Znaczy się, nic, tylko zachodząc w ciążę trzeba zakładac DG, płacic wysokie skł
          > adki przez 3 mies, a potem przez wiele miesięcy ciągnąć od ZUSu grube tysiące..
          > .

No, i liczyć się z ciągłym byciem na świeczniku, kontrolami z ZUSu, łącznie z odmową wypłaty któregoś z zasiłków jak ZUS stwierdzi, że celem założenia DG było wyłudzenie zasiłków i zażyczy sobie zwrotu wszystkiego z odsetkami.
          • modra.kapusta Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:33
            Z tego, co zrozumiałam, to ona nie tyle załozyła teraz te działalnosc, tylko teraz podwyzszyła składki. Osobiscie bałabym sie tak kombinowac....
            • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 16:45
              Generalnie to nie ma znaczenia, bo przecież i tak obniży składki po wyczerpaniu możliwości dojenia ZUSu, na co ZUS zapewne zwróci uwagę. A ostatnio ZUS coraz bardziej skrupulatny jest, jestem na drugim zwolnieniu w ciągu ostatniego mca i miałam dwie kontrole (mimo, że nie dostaję kilku tysięcy zasiłku).
          • lilka69 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 19:49
            aurinko- przesadzasz. ktos cie nastarszyl.
            • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 22:30
              lilka69 napisała:

> aurinko- przesadzasz. ktos cie nastarszyl.

Nikt mnie nie nastraszył, znam osobiście takie przypadki.
          • graue_zone ot 20.06.12, 09:02
            A wiesz, co to znaczy "być na świeczniku"? Chyba nie.
    • joana.mz Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 17:09
      Dziewczyna dostanie srednią z 12 miesięcy (albo z krótszego okresu jeśli krócej prowadzi działalność).

Zawsze mnie zastanawia jedno - dlaczego ludzie się tak dziwią, że kobietom prowadzącym działalność przysługują jakieś prawa??
      Równie dobrze można "załatwić sobie" zatrudnienie na umowę o pracę i "iść" na zwolnienie chorobowe, kombinować, tak jak do tej pory to robi cała masa kobiet.
    • barbibarbi Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 17:37
      nie zazdrość, nie zazdrość.
      Nie dowierzasz i myślisz, że to niesprawiedliwe, a z całości twojej wypowiedzi wynika że widzisz tylko jedną stronę medalu, i nawet nie zdajesz sobie z tego sprawy.

>gospodarcza, do tej pory wpływy z tego tytułu miała naprawde niewielkie ( nie wi
      > em dokładnie, jakie, ale cos ok 1500-2000 na czysto
      )

no i tu cię mamy, zarabiała naprawdę mało, ale przymuszona prawem musiała przez cały czas płacić składki od podstawy powyżej 2 tys, bo to jest minimum. Czyli przez jakiś czas płaciła za dużo w stosunku tego co faktycznie zarabiała (to ci pewnie nie przeszkadza, prawda?), ale jak dobrowolnie zaczęła płacić więcej to już ci przeszkadza, i uważasz że to cwaniactwo?
      Prowadzący DG rzeczywiście nie ma wielu przywileju, które są oczywiste na umowie o pracę, choćby nie zarobił złotówki albo miał stratę to i tak musi zanieść prawie tysiąc zł do ZUS.
      • asiablues Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 22:16
        Zarabiała mało, bo i bardzo mało pracowała, za utrzymanie odpowiedzialny był jej partner, w sumie wszyscy sie dziwili, po co jej ta DG, skoro czasem ledwo na zero wychodzi, ale nie w tym rzecz.
        Dziwi mnie podejscie forumek - tu to nie jest cwaniactwo, tylko korzystanie z luku w prawie. A jakis czas temu na CiP była dłuuuga dyskusja w której gromy sypały sie na dziewczyny w ciązy, które pracowały fizycznie za najnizszą krajową, zle sie czuły i chciały isc na zwolnienie - i to były oszustki i cwaniaczki...
        • barbibarbi Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 23:09
          Skoro płaciła wcześniej składki a ledwo na zero wychodziła, a płacić musiała tak jakby zarabiała ponad 2 tys, to to nie jest cwaniactwo ze strony państwa? To przepisy są tak skonstruowane, że brać to chętnie ZUS weźmie, ale dać to już niekoniecznie. ZUS ze strony przedsiębiorcy wygląda tak, że tylko płać, płać, płać, płać a potem spadaj. To dziwisz się że ludzie kombinują?
    • mancipi Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 18:05
      koleżanka korzysta z luki w systemie o której głośno zrobiło się ok 3 lata temu a istniała już od dawna. i tak to co mówi jest prawdziwe o ile dopełniła wszelkich formalności-jakich wrzuc sobie hasło macierzyński działalność gospodarcza w google i się dowiesz.
      a odbijając piłeczkę to jakoś nikt nie marudzi, że ciężarne mające umowę o pracę idę na zwolnienie zaraz po zrobieniu testu, a przecież to też jest naciąganie ZUS
      pozdrawiam w ciąży i na DG tongue_out
    • alinalen Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 18:26
      Takie kombinatorki w pierwszej kolejności kontrolują...ZUS nie jest głupi
      • lilka69 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 19:50
        zus jest glupi smile
    • riki_i Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 19:56
      Spleśniała rewelacja z taaaaką brodą! Poczytaj sobie dyskusję sprzed paru lat na forum goldenline. Żeby naciąć zus trzeba założyć NOWĄ dział gosp, bo inaczej policzą ci od średniej składek za ostatnie 12 m-cy. Poza tym, każdą duszyczkę po porodzie, która nagle zaczęła być przedsiębiorcza i odprowadzać maksymalne składki, ZUS kontroluje do korzenia. Będą prześwietlać rodzaj działalności, kontrahentów, wszystkie faktury... Polecane dla Pań o mocnych nerwach i twardej dupie.
      • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 22:35
        riki_i napisał:

> Żeby naciąć zus trzeba założyć NOWĄ dział gosp, bo inaczej
        > policzą ci od średniej składek za ostatnie 12 m-cy.

Nie trzeba zakładać nowej DG. Wystarczy na 30 dni wyrejestrować się z dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego i po miesiącu zgłosić się do ubezp. na nowo już z nową - wysoką podstawą. Ewentualnie jeśli nie jest się zgłoszonym do ubezp. zdrow. to po prostu się do niego przystępuje deklarując podstawę kilka tys. zł.
        • odnawialna Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 00:05
          >Wystarczy na 30 dni wyrejestrować się z dobrowoln
          > ego ubezpieczenia zdrowotnego
          CHOROBOWEGO nie zdrowotnego! od kiedy to zdrowotne na DG jest dobrowolne?
          • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 00:09
            Skrót myślowy. I tak wiadomo o co chodzi.
      • lilka69 riki i - dlaczego o mocnych nerawch? 20.06.12, 11:39
        wystarczy jak wszytscy trzymaja sie swojej wersji i maja odpowiednie dokumenty. nie strasz na forum...
    • gocha0201 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 22:59
      Oj tam oj tam. Na etacie też da się ominąć te 12 miesięcy smile
    • twa123 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 19.06.12, 23:46
      Właśnie nam się ciężarna pracownica zwolniła z pracy. Szef chciał ją zatrzymać, całą ciążę szedł jej na rękę, miała co chciała, brała chorobowe całą ciążę a jeszcze dorabiała. Nie dostała tylko zwolnienia przez pracodawcę do czego też cisnęła, tylko za porozumieniem stron. Mimo nalegań pracodawcy by została, ona dowiedziała się od równie "obrotnych"osób, że może dostać 6tys/mc macierzyńskiego jak przynajmniej przez miesiąc przed porodem opłaci wysokie składki z działalności... Więc po co siedzieć w pracy za 3 tys jak można okraść państwo na dużo więcej..
      Przepisy u nas są tworzone dla cwaniaków i złodziei. Za społecznym przyzwoleniem. A potem w kasie brakuje dla tych co faktycznie chorują lub nie mają za co żyć.
      • odnawialna Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 00:08
        jest dużo racji w Twoim poście, ale wolę już gdy korzystają z takich luk matki, niż posłowie i senatorowie po ukończeniu kadencji, którzy wyraźnie zadbali o podobną lukę dla siebie.
        • twa123 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 00:30
          Tak właśnie jest, przepisy tworzą dla siebie konkretne osoby będące aktualnie u żłoba, plus cały szereg ludzi którzy mają głęboko w d..... normalność w tym państwie. Do nich się dokładają ignoranci którzy o "zachowaniu należytej staranności" przy tworzeniu prawa nigdy nie słyszeli.

Co jakiś czas wychodzą na jaw kolejne kruczki, dzięki którym można było wybierać z kasy państwa do woli "zgodnie z przepisami". Ponad 10 lat temu jak ktoś miał kasę, to pewnym sprytnym mykiem w odliczeniach mieszkaniowych mógł wyciągnąć prawie 100tys zł z kasy państwa z tytułu odliczen od podatku wydatków... które nie zostały wydane... Więc znowu obłowili się ci, którzy obracają wielką kasą i mieli z czego sobie odliczać wydatki pozornie poniesione.
          To jest tak obrzydliwy system okradający szarą masę przeciętnych wyrobników , że się trudno dziwić, iż i oni też szabrują co się da bez skrupułów. Ale zbyt często widzę, że rękę po te pieniądze wyciągają wcale nie ci co faktycznie ich potrzebują i uczciwie im się należą. W naszym kraju promowana jest nieuczciwość i kombinatorstwo. I szybko się to nie zmieni, o ile w ogóle...
    • volta2 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 07:02
      mnie to nie dziwi i mimo że w świetle prawa ona będzie w porządku, to czy rzeczywiście to jest ok?

ja mało co się nie udławiłam, jak mi dziewoja na patologii opowiedziała, jak ona sobie poradziła.
      miała jakąś pracę za 600 zeta, przy prasie
      jak zaciążyła to poszła do kumpla który miał siłownię i bilard w jednym. poprosiła go o fikcyje zatrudnienie na stanowisku menadżera tegoż przybytku z pensją 2,5 tysiąca na rękę.
      kolega się zgodził, zatrudnił na papierze, od tego zatrudnienia odprowadził składki i podatki z tej dziewoi kieszeni, pensji ona na oczy nie widziała.
      no i to długo raczej nie trwało, skoro była na tej patologii to pewnie brała zwolnienia

i oto wszystko w świetle prawa, a najdziwniejsze dla mnie było to, że ta dziewoja mówiła o tym"miniprzekręcie" zupełnie bez skrępowania obcej w sumie osobie. czyli mi.
      pamiętam, że ze swoimi planami zdążyła się jeszcze załapać na 6 miesięcy płatnego macierzyńskiego, potem zapewne płatny wychowawczy 500 zeta, bo straciła pracę itp.

co do twojej koleżanki - piszesz że się dziwiliście po co jej ta działalność?
      otóż właśnie po to, by mało pracować, mieć jakieś tam ubezpieczenia i w przypadku ciąży(która była w planach?) wykorzystać sytuację na maxa.

oczywiście zus nie jest instytucją kryształową, ale czy to tłumaczy takie zachowanie?
      • lola211 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:05
        Takie sa przepisy i jak najbardziej mozna korzystac,jesli ma sie wiedze jak.
        Kazda z was moze zrobic dokladnie to samo,korzystajcie zamiast się oburzac, ze ktos ma glowe na karku.
        Prawo na to pozwala i tyle w temacie.
        • el-an Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:25
          A potem jest wielka afera na cały kraj, gdy ZUS dobierze się do skóry dziewczynie, która jest w ciąży z bliźniętami, a szwagier zatrudnia ją w 5 miesiącu na stanowisku menadżera z pensją 9 tysięcy.
          • lutyk Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:39
            No ale te 5 tys z kawałkiem to i tak pewnie brutto jest, wiec na reke wychodzi koło 4 - dla wielu to pewnie ogromna kasa jest, ale nie chce mi sie wierzyc, ze ZUS tak w ciemno na to idzie i nie zastanawia sie, ze ktos tak nagle zaczał zarabiac duuuzo więcej i od razu na zwolnienie idzie. Luki w prawie lukami, ale jakies kontrole chyba są...
            • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:53
              Lutyk, kontrole są, owszem. Ja mam od 2 lat DG i przeszłam przez ten czas kilka kontroli (ZUS, US, PIH, komisja lekarska), chwilami żałuję, że nie machnęłam sobie podstawy 6 tys. bo przynajmniej bym wiedziała czego chce ZUS wink ostatnio kontrolę mam za każdym zwolnieniem, obojętnie czy mam 5 dni na siebie czy 7 dni na dziecko. Panie, które przychodzą do mnie już przez domofon mówią "dzień dobry my tylko po podpis". Szczegółów wszystkiego nie będę pisać bo jeszcze ktoś wykorzysta wink
              • barbibarbi Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 09:12
                Jakim cudem przychodzą do ciebie jak masz 5 dni zwolnienia? Przecież na wysłanie masz 7 dni, i jak zwolnienie dojdzie do ZUS to jesteś już dawno po zwolnieniu. No chyba jak masz zwolnienia po kilka tygodni. Ja nie miałam nigdy żadnej kontroli, a dodatkowo maiłam jedną "życzliwą" koleżankę która nie mogła pojąć, jak to jest że ja nie mam etatu, a też mi płacą za zwolnienie. No jak to możliwe, przekręt jakiś czy co?
                • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 09:15
                  Ale co z tego, że na wysłanie mam 7 dni? Tego samego dnia albo ja albo mój Nm zawozi ZLA do ZUS.
                  • barbibarbi Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 09:22
                    No to może jeszcze trzeba wynająć kuriera na skuterze, żeby szybciej przedzierał się przez korki smile
                    Wtedy zanim ty dojdziesz od lekarza do domu, to ZUS już będzie miał zwolnienie na biureczku. Ja wysyłam 7 dnia poleconym ekonomicznym, nie widzę powodu aby to robić inaczej. Kontroli żadnej nie miałam.
                    • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 09:27
                      E tam, u mnie rano korków nie ma wink Ja wolę dać wcześniej bo wtedy szybciej mam kasę na koncie, druki na drugi dzień ktoś z biura zawozi.
        • volta2 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 13:14
          Prawo na to pozwala i tyle w temacie.

od kiedy prawo pozwala na zawieranie fikcyjnych umów?
          bo to że udowodnić trudno, jeśli kontrola obejmuje papiery i tam wszystko jest w porządku, ale to nie znaczy że jest dozwolone!

łamanie prawa to posiadanie głowy na karku?
          masz absolutnie przewartościowane podstawowe pojęcia, nie wiem, kto cię niewychował ale zdecydowanie należą się temu komuś baty.
          • lola211 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 27.06.12, 23:57
            Pisze o skladkach z tytułu prowadzenia dzialalnosci gospodarczej,a nie zawierania fikcyjnych umów.Nie ma tu mowy o lamaniu prawa.
      • aurinko Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:46
        volta2 napisała:

> pamiętam, że ze swoimi planami zdążyła się jeszcze załapać na 6 miesięcy płatne
        > go macierzyńskiego, potem zapewne płatny wychowawczy 500 zeta, bo straciła prac
        > ę itp.

Nie ma czegoś takiego jak płatny wychowawczy 500zł z tytułu utraconej pracy.

Co do całej reszty to po prostu panienka czuła się bezkarna i zapewne jest jedną z tych "szczęściar", którym ZUS nic nie zrobi, a dzięki temu będzie ją kusić aby kombinować jak tylko się da.
        • lutyk Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 08:59
          NO ale co ten ZUS ma zrobic, jesli wszystko w swietle prawa?
        • volta2 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 13:12
          formalnie to inaczej się pewnie nazywa, ale było tak, że jak się jest na wychowawczym i nie przekracza jakiejś tam kwoty na członka rodziny to sie dostawało 500 zł.
          nie z powodu bezrobocia tylko przejścia na wychowawczy.
          czyli panna po macierzyńskim pełnopłatnym brała jeszcze wychowawczy- już bezpłatny i przynależało jej 500 zeta,

a jak się było na bezrobociu, i nie miało męża - formalnie - jak owa dziewoja - to też urząd wypłacał 500 zeta, ale nie wiem, z jakiego tytułu poza tym, że się było samotnie wychowującą. było tak na 100% bo u mnie w rodzinie! dwie konkubiny moich kuzynów tak pobierały rok albo i 2, niektóre nawet na drugie dziecko, taka to samotność była. no - ale tu już nie zus a up chyba?
      • riki_i Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 15:54
        volta2 napisała:

> jak zaciążyła to poszła do kumpla który miał siłownię i bilard w jednym. popros
        > iła go o fikcyje zatrudnienie na stanowisku menadżera tegoż przybytku z pensją
        > 2,5 tysiąca na rękę.
        > kolega się zgodził, zatrudnił na papierze, od tego zatrudnienia odprowadził skł
        > adki i podatki z tej dziewoi kieszeni, pensji ona na oczy nie widziała.

Wejdź sobie na kalkulator wynagrodzeń i zobacz, ile te składki wynoszą. To są niebagatelne kwoty, bo 2500 zł netto, to jest łącznie z kosztami pracodawcy 4 138,75 brutto. Pracodawca musi wybulić co miesiąc 1638,75 złotych i uwierz mi, że nie ma wcale wielu chętnych na takie kombinacje. Nie opłaca się zatrudniać fikcyjnych pracowników, bo dużo taniej i prościej jest kupić lewą fakturę.

> i oto wszystko w świetle prawa, a najdziwniejsze dla mnie było to, że ta dziewo
        > ja mówiła o tym"miniprzekręcie" zupełnie bez skrępowania obcej w sumie osobie.
        > czyli mi.

Ja tam się nie dziwię wcale.

• filipianka Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 19:51
          > Wejdź sobie na kalkulator wynagrodzeń i zobacz, ile te składki wynoszą. To są n
          > iebagatelne kwoty, bo 2500 zł netto, to jest łącznie z kosztami pracodawcy 4 13
          > 8,75 brutto. Pracodawca musi wybulić co miesiąc 1638,75 złotych

więc za pierwszy miesiąc buli te 1640 zł, za drugi 510, razem 2150
          czyli "pracodawca" dostaje tą kasę od "pracownika" albo jeśli to dobra koleżanka to kredytuje ją 2 m-ce dopóki ona nie uzyska swojego "zwrotu"
          oczywiście idzie fikcyjny przelew wynagrodzenia żeby uprawdopodobnić sytuację ale kasa jest zwracana

> uwierz mi, że
          > nie ma wcale wielu chętnych na takie kombinacje. Nie opłaca się zatrudniać fik
          > cyjnych pracowników, bo dużo taniej i prościej jest kupić lewą fakturę.

celem tej kombinacji nie jest oszczędzenie w podatku dochodowym przedsiębiorcy ale to uzyskuje mimochodem (ponad 700 zł)

> Ja tam się nie dziwię wcale.

a mnie tam głupota homo sapiens nieustannie zadziwia
          • riki_i Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 27.06.12, 21:56
            filipianka napisała:

> więc za pierwszy miesiąc buli te 1640 zł, za drugi 510, razem 2150

Hmmm, czyli co, przyjmuje panienkę do pracy i ta NASTĘPNEGO DNIA idzie na L4???

No bo w Twojej narracji tak to właśnie wygląda (pierwszy miesiąc zwolnienia kasę płaci pracodawca, dopiero potem ZUS).

> czyli "pracodawca" dostaje tą kasę od "pracownika" albo jeśli to dobra koleżank
            > a to kredytuje ją 2 m-ce dopóki ona nie uzyska swojego "zwrotu"
            > oczywiście idzie fikcyjny przelew wynagrodzenia żeby uprawdopodobnić sytuację a
            > le kasa jest zwracana

Zatrudnić kogoś, kto następnego dnia idzie na wielomiesięczne zwolnienie to jest bezczelny numer i sądzę, że kontrola z zusu jest w takim przypadku z automatu.

Nie podważam całkowicie tego co piszesz, bo znając naszych rodaków pewnie i takie numery są na porządku dziennym, ale wydaje mi się, że to jednak zbytni hard core. Osobiście, gdybym jako pracodawca miał z kimś pójść na taki numer, wykazałbym w papierach tej osoby przynajmniej jeden miesiąc "normalnej" pracy.
    • gaskama Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 15:38
      Przy umowie o pracę ZUS wylicza zasiłek na podstawsie średniej z ostatnich 12 miesięcy. Wiem, że też zmieniły się w tym względzie przepisy, bo mnie jeszcze 10 lat temu wyliczając tę średnią dodatwano też premie (które oczywiście tę średnią podwyższały). Koleżanka, która dwa lata temu była na na L4 miała wyliczaną średnią na podstawie gołej pensji (bez nadgodzin i bez premii). W sumie to nie wiem czemu, bo premia i nadliczbowe też są "ozusowane". Przypuszczam więc, że przy działalności gosp. też bierze się ostatnie 12 miesięcy. O ile wiem, to ZUS stara się sprawdzać kobiety, którym w tym czasie bardzo porawiły się dochody. Czyli pani będzie musiała gdzieś wykazać te ogromne dochody od których płaciła ZUS. Czyli przedstawić rachunki, wyciągi.
      • sandrad2 Re: Polka potrafi - ZUS, L-4, DG i ciąża 20.06.12, 15:47
        nie znasz przepisów.
      • lilka69 gaskama - dwa pytania 27.06.12, 19:28
        1. a co jak ktos pracuje 1 lub 2 miesiece twoim zdaniem?

2. co to znaczy, ze zus STARA sie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka