Dodaj do ulubionych

koci wąteczek

19.06.12, 21:15
Wiem, że jest tu dużo posiadaczek kotów, więc może mi udzielicie kilku wskazówek?
Od wczoraj jestem właścicielką kociaczka. Mała bida taka, koteczka, ma ok. 2,5 mies. i jest ze schroniska. Oczywiście jest przecudownawink
Poproszę o wszelkie porady dla początkujących...
Jaki jest "must have", a co się nie przyda? Gdzie najlepiej, najtaniej kupować kocie jedzenie i coś do kuwety - jakie firmy? Kiedy pójść do weta - od razu czy odczekać trochę, aż się kociak zaaklimatyzuje u nas?
I nie śmiać się - jak często takie maleństwo powinno robić kupę? Bo od wczoraj nic i nie wiem czy już się martwić?
Własnie się futrzak obudził na moich kolanach i rozrabia, więc chwilowo tyle...
Obserwuj wątek
    • saraanna Re: koci wąteczek 19.06.12, 21:20
      Tu sie dowiesz wszystkiego-

forum.gazeta.pl/forum/f,10264,Koty_nasz_maly_koci_zakatek_.html
      ------
      Gdy czegoś bardzo pragniesz, cały Wszechświat sprzęga się by Ci to dać * Paulo Coelho *
    • happy_time Re: koci wąteczek 19.06.12, 21:21
      Super, gratuluję kociaka smile W schronisku był pewnie odrobaczony i zaszczepiony? Jeżeli tak to możesz trochę odczekać zanim pójdziecie do weterynarza. Ja kupuję na zoopplus.pl albo krakvet.pl. Masz transporter?

> I nie śmiać się - jak często takie maleństwo powinno robić kupę? Bo od wczoraj
      > nic i nie wiem czy już się martwić?

Normalne.

Poszukaj dobrego weterynarza. I zajrzyj na forum Koty - nasz mały koci zakątek smile
    • klubgogo Re: koci wąteczek 19.06.12, 21:21
      Kot jest w stresie, więc może nie zrobic kupy ze 3 dni, skoro jest ze schroniska, to pewnie był przebadany, ale i tak wybierz się wkrótce do weta (za 2-3 tygodnie). Zadbaj od początku o dietę, karma musi byc zbilansowana, dla kociąt, i zależy jak chcesz karmic? szybko i wygodnie, czy ekologicznie, czyli sama. Jeśli szybko, masz szeroką gamę karm na rynku w puszkach i suchą, jeśli sama będziesz gotowac, pamiętaj, że kot potrzebuje nie tylko mięsa, a mały kociak jeszcze dużo wapnia. Kuwetę kup mu krytą, nie rozniesie żwirku.
      • klubgogo Re: koci wąteczek 19.06.12, 21:22
        Też kupuje na zooplus, to chyba najtańszy sklep internetowy, choc czasami nawalają z wysyłką.
        • dzoaann Re: koci wąteczek 19.06.12, 22:00
          ja tez kupuje na zooplus, irlandzkim, wysylka jest zawsze ok, ceny naszej (psiej) karmy najlepsze w neciesmile
        • kota_marcowa Re: koci wąteczek 26.06.12, 23:54
          Też u nich kupuje, ale wybieram płatność przy odbiorzetongue_out Jak kaskę zobaczą dopiero po dostarczeniu to jakoś bardziej się starajątongue_out
    • beataj1 Re: koci wąteczek 19.06.12, 21:32
      Kot z wyprawki potrzebuje: misek, kuwety. Opcjonalnie drapaka ale to ze świadomością że drapak pomimo tego że śliczny i ergonomiczny i nic tylko korzystać może zostać koncertowo olany przez kota.
      Co do karmy i żwiru.
      Najpierw na mniejszych opakowaniach sprawdź co lubi kot. Może się okazac że wspaniały żwirek się nie sprawdzi bo kotu nie podpasuje (u mnie żwirek silikonowy jest be za to zwykły Benek jest świetny). Karma: nie kupuj marketowej karmy w typie Whiskas etc. Nie jest zdrowa a w dodatku napychają tam jakichś smaczków i koty zjedzą jej tyle ile dasz (choćbyś wsypała kontener).
      Moje koty lecą tylko na suchej karmie ale to już wybór właściciela. Ja karmę kupuje w necie a odbieram osobiście w moim mieście (firma która sprzedaje w necie ma sklep stacjonarny) ale ja biorę worki po 20 kg co 2 miesiące (3 koty)
      Lepiej dla kota dawać do picia wody a nie mleka. Woda zdrowsza a i mleko nie każdy kot dobrze znosi.

Co do spania i zabawek - oczywiście możesz coś kotu kupić ale tu tak samo jak z jedzeniem - kot może to co kupiłaś olac i znaleźć sobie sam zabawkę albo miejsce do spania.

Wet- ja ze swoimi jeździłam do weta w dniu dokocenia. Ba ostatniego wykastrowałam na drugi dzień po wzięciu go do domu. Chciałam od razu wiedzieć co i jak i ewentualnie rozpocząć konieczne leczenie.
      Co do kupy - nie wypowiem się bo na brak urobku może mieć wpływ stres albo zmiana karmy. Najlepiej niech go obmaca wet czy się kot nie przypchał.
    • kawka74 Re: koci wąteczek 19.06.12, 21:49
      Żwirek - wypróbować różne rodzaje. Moim kotom najbardziej pasuje drewniany.
      Kuweta - mamy jedną krytą i dwie zwykłe (dla dwóch kotów).
      Jedzenie - dość tanio wychodzi w sklepach internetowych, zwłaszcza jeśli kupuje się od razu wielki wór.
      Weterynarz - od razu, na wszelki wypadek. Przy okazji wyjaśni się kwestia kupy, ale wydaje mi się, że zestresowany kot ma prawo przez chwilę tej kupy nie robić. Ja swojemu kotu masowałam brzuszek, ale kota miała wtedy niewiele ponad tydzień.
    • kosmitka06 Re: koci wąteczek 19.06.12, 22:11
      Kuweta kryta, żwirek zbrylający a jedzenie właściwie znajdziesz wszędzie, nie kupuj dużo bo nie wiadomo co mu będzie smakowało. Jak na razie kotek jest w stresie ale poczekaj kilka dni gwarantuję Ci że będziesz jeszcze miała go dość wink
      Mój na początek uwielbiał jazdę w kapciu i bawił się nawet kawałkiem papierka po cukierku big_grin
      Jak rozrabia to znaczy że się oswaja powoli wink
      Mój ma 3 mies., i ost rozmrażając mięso włożyłam je do miski do zlewu, było owinięte folią. Poszłam rozwiesić pranie i po powrocie kota znalazłam w misce z mięsem wink
      Ost jego ulubionym zajęciem jest bieganie w wannie i gryzienie po nogach- tu mam patent albo spryskiwacz do kwiatów albo popsikać nogi perfumami wink Inaczej wyglądaliśmy jak po niezłej bójce big_grin
    • wronka30 Re: koci wąteczek 19.06.12, 22:35
      Hejka, wielkie gratki smile
      Moj Charlie jest juz z nami miesiac i jest super kocurrem.
      Jesli chodzi o wyprawke to wedlug mnie absolutnym must have jest:
      1. kuweta kryta
      2. zwirek (ja uzywam od samego poczatku Cat's best i jestem zadowolona. Ladnie zbryla, jest ekologiczny i mozna go wyrzucac do toalety. Poza tym jest wydajny i starcza na dlugo.)
      3. Sucha karma (ja uzywam Royal Canin kitten, Sanabelle kitten, Purina kitten, ale ostatnio kupilam w promocji Felix z zabawka gratis i sie ta karma doslownie zajada).
      4. Mokre zarcie (ja daje na przemian miecho i saszetki, toleruje tylko royal canin kitten).
      5. Drapak (moj uzywa do drapania tylko drapaka, niestety podczas zabawy zdarza mu sie przejechac po skorzanej kanapie czy krzeslach uncertain )
      6. Transporter (ja kupilam pleciony wiklinowy zamykany kosz)
      7. szczotka do czesania
      8. Kilka zabawek

Mozesz upic ale nie ma wielkiej potrzeby:
      1. Nozyczki do obcianania pazurkow (jak dla mnie sa tak samo ostre przed jak przed obcieciem, moze niewielka roznica)
      2. Smycz (ja kupilam i tylko na balkon jak wychodzi mu zakladam)

Mozna sie zupelnie obejsc bez:
      1) Legowiska (kot nie spi w nim zupelnie, przychodzi do nas lub do dzieci, w dzien spi na kanapie, polkach, poduszkach)
      2) Pasta odklaczajaca (na razie nie uzylam ani razu ale kto wie moze kiedys)
      3) Plyn odstraszajacy do mebli - kot nie drapie specjalnie mebli a jak ma glupawke to i tak zadne spryskiwacze nie pomoga i w gonitwie skrobnie kanape czy krzesla)
      4) Furminator - kto wie moze w przyszlosci sie z nim przeprosze bo moj kot bedzie w przyszlosci mial dlugie klaczki.

Powodzenia i duzo radosci zycze z nowym czlonkiem rodziny wink
      3.
    • czarnaalineczka Re: koci wąteczek 19.06.12, 22:43
      must have to cierpliwosc zeby gada nie ubic
      ( moje potwory mi 3 w tym tygodniu talerz zbily uncertain)
      a co się nie przyda?
      urocze kocie lozeczko , chyba ze sama bedziesz w nim spac
      tongue_out
      >Gdzie najlepiej, najtaniej kupować
      > kocie jedzenie
      w miesnym
      > i coś do kuwety - jakie firmy?
      ja kupuje w lidlu zbrylajacy
    • lelua Re: koci wąteczek 19.06.12, 23:54
      Moja kota pojawiła się u na jako mieszczący się w dłoni puchaty kulek z baaaardzo bogatym życiem wewnętrznym i zewnętrznym ;/. Więc po pierwsze weterynarz! A tak poza tym to zakup kuwetę krytą, miski, i dobre jedzenie ( u nas tylko RC toleruje od małego i tylko suche, z mokrego to albo świeży kurczak surowy albo tuńczyk). drapak jest bleee, ale ona wychodzi więc gdzie indziej wydrapuje pazury. Jeśli chodzi o spanie to tylko z nami w łóżku, inaczej drze japę przez całą noc. AAA! I niestety jak będzie wychodzić to przygotuj się na prezenty w postaci stosów myszy. O udanych łowach będziesz informowana fanfarami na calą moc kociego gardła. Moja kota ma jeden minus. Dziś wróciła do domu, wyprzytulała się pomruczała, a następnie puściła niewiarygodnie wielkiego pawia rozległego na 2 pokoje i sofę. Niestety w pawiu znalazłam na wpół strawioną mysz i jej 3 płody uncertain. Także ostrzegam! Jeśli jesteś nieprzygotowana na takie czasem widoki to będzie ciężko. Ale i tak kocham tego mojego diabła najbardziej na świecie, bo jest cudna cudna cudna... Uwielbiam ją. L.
      • paliwodaj Re: koci wąteczek 20.06.12, 02:14
        >a następnie puściła niewiarygodnie wielkiego pawia rozległego na 2 po
        > koje i sofę. Niestety w pawiu znalazłam na wpół strawioną mysz i jej 3 płody uncertain

AAAAAAAAAAAAAAA!!!!
      • morsk2 Re: koci wąteczek 20.06.12, 09:06
        Jeśli chciałaś mnie nastraszyć, to Ci się udało... Na myszy jestem przygotowana, bo dawno temu miałam koty i przynosiły takie prezenty. Gorzej taki pawik... No i nie chciałabym, żeby łapała ptaki, bo pełno ich w naszym ogrodzie. Póki co koteczka nie będzie wychodzić, spróbujemy jak podrośnie i się dobrze przyzwyczai.
        Dziękuję wszystkim za poradysmile
        Maleństwo nareszcie zrobiło, co trzeba i jestem spokojniejsza, ale i tak wybiorę się do weta.
        A co z pazurkami - drapak starczy czy trzeba obcinać?
        I czy będzie to najbardziej rozpuszczony kociak na świecie, skoro pozwalam jej spać na moich kolanach?wink
        • gryzelda71 Re: koci wąteczek 20.06.12, 09:15
          Mam kota znajdę.Wychodzący.Stołuje się tylko u nas i nigdy nie ściągną jakieś padliny.
        • mika2 Re: koci wąteczek 20.06.12, 09:34
          Też mam kota ze schroniska. Pazurki obcinam obcinaczką (taka dla ludzi - Pani ze schroniska mi poleciła). Obcinam co 2 tygodnie uważając, żeby to robić poniżej "różowego". Sadzam ją sobie na kolanach, mówię łagodnym głosem, głaszczę i wysuwam pazurek po pazurku naciskając na łapkę lekko i po 5min mamy to z głowy. Przednie łapki daje. Tylnich obcinać nie lubi ale już wie, że musi i tyle. Po wszystkim się łasi, zostaje wygłaskana i dostaje kawałek szynki jako nagrodęsmile
          Wszystko kupuję w sklepie: sklep.apet.pl/
          Mieszkam niedaleko więc mogę odebrać osobiście. A dojazd w okolice 7zł. Nigdy nie zawalili.
          Karmę sucha je Orijen, mokrą Animondę w puszkach. Czasem dostanie tuńczyka, szynki czy kurczaka. Żwirek zbrylający Benek betonitowy compact. Kuweta oczywiście kryta - tylko przyzwyczajanie zaczęłam ze zdjętą górą, potem z górą ale bez drzwiczek na końcu założyłam i drzwiczki - po prostu się bała "całej" kuwety a tak się przyzwyczaiłasmile Z drapaka korzysta bardzo rzadko - syn częściej zjeżdża po nim samochodamismileNasza kotka jest przecudnasmile Lubi wieczorami szaleć, bawić się. Jak syn wraca ze szkoły to włącza jej się alarm i na całej klatce słychać głośne : "miaaaauuuu! miaaauuu!" Normalnie wyczuwa go na odległośćsmile Sypia najwięcej z synem ale zdarza jej się spać po trochu w każdym łóżku z każdym z rodziny. Jak syn płacze biegnie i liże go po czole - normalnie rozczula mnie wtedy...Legowiska nie kupiłam bo odradził mi go nawet Pan ze sklepu - w dzień śpi albo w szafie albo w wersalce.
        • lelua Re: koci wąteczek 20.06.12, 10:04
          Nie chciałam Cię straszyć, absolutnie. Tylko opisałam, co ewentualnie może się zdarzyć wink. Ale jak jesteś przyzwyczajona do prezentów to luzik. Ja też przyniesionych ptaszków bym nie przeżyła, więc moja kotka ma obróżkę (oczywiście łatwo rozpinającą się w razie zawieszenia) z dzwonkiem, więc ptaszki zdążają uciec jak się do nich poderwie.

Ja mojej kici nie obcinam pazurów w lecie; w zimie obcinam, bo wtedy nie wychodzi, bo jej zimno i śnieg przeszkadza smile.

Moja Lu to najbardziej rozpuszczony kot , ale jest przekochana i nie oddałabym jej nikomu smile. Więc rozpieszczaj, rozpieszczaj i ciesz się swoim łobuzem. Koty są super! Pozdrawiam
          • zuzanna56 Re: koci wąteczek 20.06.12, 10:36
            Mam cudną 3 letnia kotkę z domu tymczasowego. Jest u nas 2,5 miesiąca. Tez szukałam tu na forum porad i dostałamsmile
            Kupiłam zamknięta kuwetę, mnóstwo żwirku cat's best, pochłaniacz zapachu do kuwety, niedrogi transporter, niewielki drapak, karmę suchą Royal Canin(do tego w promocji saszetki mokrej), kocyk, 3 miseczki, to chyba tyle. Większość kupowałam w animalii, ale w zookarina stacjonarnym też bywaja promocje, nawet lepsze, na przykład na karmę.
            Po miesiącu kot zaczął wychodzić na całe noce, w ogóle nie korzysta z kuwety. Jaka oszczędnośćwink
            Przynosi myszy, ptaki, nornice...
            Potem kładzie się do łózka i słodko śpismile
            Niczego nie niszczy, a tego sie bałam najbardziej.
            • zuzanna56 Re: koci wąteczek 20.06.12, 10:38
              U weterynarza byłam od razu na odrobaczeniu, szczepieniu i obcięciu pazurków.
              • zuzanna56 Re: koci wąteczek 20.06.12, 10:40
                A, jeszcze kupiłam furminator - supersmile
                Szelki, ale przydały sie na pierwsze 7-8 dni wychodzenia, teraz sam biega gdzie chce.
    • morsk2 no i na co mi to było... 26.06.12, 22:55
      W piątek byłam u weta. Kocina chuda, ale wet orzekła, że wszystko ok. W papierach ze schronu napisali, że odrobaczony, ale zaleciła, żeby dać profilaktycznie tabletki.
      Od niedzieli kociak przestał jeść i pić. Kupiłam mu paszteciki i próbowałam wtłaczać nawet na siłę, ale wypluwała. W poniedz. pognałam do weta. Kociakowi wykluła się infekcja, miał 40 st. Dostał zastrzyki. Dziś też. I kroplówkę. W międzyczasie wyłażą glisty.
      Wet daje kocinie 40% szans przeżycia... Kociak jest szkieletem w futrze...
      Kupiłam u weta jakąś odżywczą papkę i wtłaczam w kota co dwie godziny, gorzej jak z niemowlakiem...
      Pocieszcie, że są szanse...
      • manekineko Re: no i na co mi to było... 26.06.12, 23:46
        O rany! Trzymam kciuki za kotka. Tak to już niestety jest z kotami w schroniskach, dla młodych to najczęściej umieralnia. Coś wet powiedział, co to wg niego może być?
      • anyx27 Re: no i na co mi to było... 27.06.12, 00:03
        sad Trzymamy kciuki...
        • zuzanna56 Re: no i na co mi to było... 27.06.12, 10:55
          Oby było dobrze, trzymaj się.
      • yenna_m Re: no i na co mi to było... 27.06.12, 12:47
        trzymam mocno kciuki
      • frytulek Re: no i na co mi to było... 29.06.12, 11:46
        I jak kotek???
    • manekineko Re: koci wąteczek 26.06.12, 23:44
      Gratulacje, za parę dni zobaczysz jak Ci się rozszaleje i zatęsknisz za spokojemwink. Co do karm, nie dawaj mu żadnych whiskasy, kitkatów i innych tego typu. Zawierają tylko 4% procent mięsa, a reszta to dziwne składniki pochodzenia ubocznego, może więc tam być wszystko od wymion po padłych zwierzętach domowych skończywszy (był taki wątek na forum miau). Dobrze sprawdzają się karmy bezbożowe, zarówno suche (TOTW, Acana, Orjen, Applaws), jak i mokre (Grau, Granatapet). Kot nie jest gryzoniem, nie potrzebuje w pokarmie ryżu, owsa, kukurydzy i innych węglowodanowych wypełniaczy. Możesz też mu dawać paski surowego mięcha, wtedy ładnie wyczyści sobie ząbki. Pamiętaj, żeby nie dawać wieprzowiny. Krowa, indyk, kurczaki, króliki, kaczki i inne są okej. Możesz dawać od czasu do czasu podroby , ale nie dużo, bo możesz przesadzić z witaminą A, która jest zawarta w wątrobie.
      Postaraj się z kotkiem nie bawić ręką, teraz jest mały i jego drapanie nie boli, ale urośnie, to inaczej poczujesz jego pazurysmile. Najlepiej sprawdzają się wędki, sznurki (które chowaj po zabawie, coby kot nie zjadł). Mój też uwielbia myszki. Biega z nią po mieszkaniu i warczy ostrzegawczowink. Drapak, choć może olać, mój nie ignoruje, ale nie przeszkadza mu to drapać innych mebli. W sumie mam taki materiał na nich, że mi to jego drapanie nie przeszkadza.
      Z żwirków polecam naturalne, drewniane, samozbrylające np. Cats best eko plus, kruszon pinio. Można je wyrzucić do toalety.
      I przekonaj się do sklepów internetowych, lepiej zrobić raz duże zakupy niż wydawać mnóstwo kasy w sklepach zoologicznych.
      • modra.kapusta Re: koci wąteczek 27.06.12, 12:44
        Trzymam kciuki, widziałąm juz koty, którym lekarze dawali mniejsze szanse, i przezyłysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka