Dodaj do ulubionych

Skarpetki do trekkingu

21.06.12, 08:01
Na rolkach najwygodniej jeździ mi się w... podkolanówkach-antygwałtkach.
I w ogóle bawełniane skarpetki latem zakładam tylko do typowo sportowych butów i tylko kiedy je widać, tzn. mam na sobie szorty czy spódniczkę tenisową.
Do górskich butów też zakładałam bawełniane - ale długo schną, lekko wilgotne (np. od rosy) sprzyjają obcieraniu, są ciężkie i zajmują dużo miejsca (wiem, że brzmi dziwnie, ale na własnych plecach każdy gram się liczy). I tak się zastanawiam nad nylonowymi skarpetkami...

Przekonajcie mnie, dlaczego w kontekście sportowo-turystycznym o nylonowych skarpetkach się nie wspomina.
Obserwuj wątek
    • franczii Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 08:12
      Ale te sportowe skarpetki to nie jest czysta bawelna tylko ma domieszke czegos tam.
      Jedyne skarpety 100% baweelny, z jakimi sie spotkalam to te meskie do elegantszych strojow.
      I dzieciece na etapie niemowlaka. Potem to juz mieszanki.
      Natomiast to trekingu kupilam skarpetki w decathlonie za grosze. Jestem z nich bardzo zadowolona. Sa miekkie, nie podrazniaja skory, nie smierdza jak sie spoca.
    • malazabka.de Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 08:39
      do trekingu tylko specjalne trekingowe skarpetki, bezszwowe, ilosc bawelny nie wiecej niz 50%, pogrubiane na pietach i palcach, nie jednakowe (tzn, prawa i lewa), no i koniecznie specjalne buty
      • franczii Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 08:41
        No dokladnie takie kupowalam w decathlonie w 5paku.
        • malazabka.de Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 08:44
          ;-P
          odpowiedzialam na watek, nie czytajac pierwszej wypowiedzi, sorry
          • franczii Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 09:09
            A za co sorry Ja nawet nie wiedzialam, ze takie wymogi powinny spelniac skarpetki do trekingubig_grin
            No i sie ucieszylam, ze mi sie udalo wygodne kupic za pierwszym razem i to w 5paku. A teraz czytam, ze takie profesjonalnebig_grin
            • sofi75 Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 09:14

sorry, ale w decathlonie (i na dodatek w 5paku) to z pewnoscia niczego profesjonalnego nie kupilas, a to z tego powodu, ze decathlon nie handluje sprzetem profesjonalnym.
              • franczii Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 09:24
                Nie ma to jak smiertelna powaga w temacie skarpetbig_grin
              • morekac Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 10:32
                Do zwykłego użytku turystycznego te skarpetki są jak najbardziej wystarczające...
              • malazabka.de Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 11:17
                jesli spelniaja wszystkie wymogi to sa profesjonalne, a to czy ile kosztowaly nie ma raczej wiekszego znaczenie, uprawialam trekking latami, teraz ze wzgledu na dziecko, ograniczam sie do hikingu, przetestowalam mase skarpet roznych marek i -jesli chodzi o wygode noszenie- nie ma wielkich roznic, a jesli ktos idzie raz w miesiacu na pare godzin do lasu, to na prawde nie ma sensu wydawac wiekszej kasy na skarpety, lepiej zainwestowac w porzadne buty
    • kajak75 Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 10:15
      bo w kontekscie sportowo-turystycznym juz od kilku lat popularne sa "wyczynowe" skarpetki. Od welnianych wypasionych firm takich jak Icebreaker czy Devold po tansze zamienniki lub rozne kombinacje systetyków i welny.
    • kocianna Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 10:25
      To pojadę do decathlonu smile Nie muszę mieć profesjonalnych, wyprawy są raz na rok, nie będę szła dookoła świata tongue_out
      • volta2 Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 13:16
        na trekking jestem nauczona przez profesjonalistę zakładać 2 pary skarpet - nawet latem.

i to jak do tej pory się sprawdza

skarpety zwykłe bawełniane, tylko jedne cieplejsze/ale nie grube, po prostu z ciut grubszej nitki i drugie cieniutkie, sprane, na wierzch. pilnujemy też by dzieci tak nosiły się w górach, choć oni butów typowych do trekkingu jeszcze nie mają. no, jeden jeszcze nie ma.

mąż też tak robi tylko on ma jakieś te skarpeciochy wielkie, przynajmniej te pierwsze, mające kontakt ze skórą.

co do decathlonu - być może są tam też całkiem dobre rzeczy, ale to taki mc donald z kategorii sklep turystyczny, szybko , tanio, jakość wiadomo jaka. a klientów pełnosmile
        • franczii Re: Skarpetki do trekkingu 21.06.12, 13:39
          O przepraszam ja bede bronic decathlonu jak lew. Mam stamtad sporo udanych zakupow. Oprocz wspomnianych skarpet mam rowery dla dzieci, moj rower ktore wcale do najtanszych nie nalezaly. Sprawdzaja sie tez ich buty a la trekingowe dla dzieci, sniegowce, kalosze, sztormiaki, maski do nurkowania i pletwy dla dzieci, plecak termiczny i mase podobnych duperelek potrzebnych okazyjnie.
        • ilonnabaranna Re: Skarpetki do trekkingu 19.04.13, 11:25
          Jeśli skarpety trekkingowe, to tylko Rohnera i tylko z formułą coolmax! Wszystkim odradzam grubaśne skarpety, bo stopy się w nich pocą i przegrzewają, a skóra nie może swobodnie oddychać.
    • energia30 Re: Skarpetki do trekkingu 17.09.12, 19:39
      Jeżeli chodzi o skarpety trekkingowe to ja zawsze wybieram te wykonane w technologi coolmax, bo odprowadzają wilgoć i "oddychają", dzięki czemu nie odczuwamy nieprzyjemnej wilgoci, podczas treningu, czy innej aktywności fizycznej.
    • pinkdot Re: Skarpetki do trekkingu 18.09.12, 18:48
      Ja do trekkingowych butów zawsze lubiłam skarpetki z dodatkiem wełny z merynosów. Poszukaj w specjalistycznych sklepach górskich. Swoją drogą nawet gdy musiałam założyć czasem zwykłe bawełniane nigdy mnie buty trekkingowe nie obtarły...może to wina obuwia, nie skarpetek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka