Dodaj do ulubionych

wyprawa do Norwegii :)

21.06.12, 11:44
chciałabym zrobić ślubnemu niespodziankę i wyjechać z nim na kilka dni w październiku do Norwegii z uwagi na piękno tego kraju i duży sentyment wink. bilety taniutkie ale hotele na booking droogie. może podpowiecie jak rezerwować w Norwegii pokój (B lub b&b) co by nie zbankutować? może ktoś był?
Obserwuj wątek
    • ceide.fields Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 11:48
      Październik w Norwegii to średni pomysł. Przede wszystkim pogodowo.
      • peonies Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 14:16
        ceide.fields napisała:

> Październik w Norwegii to średni pomysł. Przede wszystkim pogodowo.

a czemu? dla nas nie musi być gorąco wink
        • gazeta_mi_placi Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 14:28
          Podobno jedzenie jest tam bardzo drogie, niedawno do tego kraju wybierała się inna forumowiczka i kombinowała paczki żywnościowe z Polski aby tam nie musieć kupować ichniejszego jedzenia.
          • gabi683 Re: wyprawa do Norwegii :) 26.06.12, 07:59
            gazeta_mi_placi napisała:

> Podobno jedzenie jest tam bardzo drogie, niedawno do tego kraju wybierała się i
            > nna forumowiczka i kombinowała paczki żywnościowe z Polski aby tam nie musieć k
            > upować ichniejszego jedzenia.

Bo tak jest moje dziecko robi sobie w PL zakupy i wozi workach próżniowych tongue_out
        • crises Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 19:05
          Gorąco-śrąco. Będzie zimna plucha, jak u nas w listopadzie tylko gorzej.

Jak ktoś napisał poniżej - tam się nie jeździ napawać dziełami człowieka, tylko pięknem przyrody, a w zacinającym deszczu i temperaturze przyzerowej może być z tym kiepawo.
          • gazeta_mi_placi Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 19:06
            Ale za to bilety taniutko big_grin
            • peonies Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 22:11
              gazeta_mi_placi napisała:

> Ale za to bilety taniutko big_grin

nie rozumiem po cóż ten sarkrazm - bilety tak samo taniutkie są i w sierpniu ale nam z różnych przyczyn najbardziej odpowiadałby sierpień.
              hmmm... ale w końcu udzieliła się wyrocznia tego forum więc tylko się cieszyć a nie narzekać wink
    • jamesonwhiskey Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 14:48
      > bilety taniutkie

no taniutkie bo w takim terminie do norwegii to sie raczej nikt nie wybiera
      • joanna_poz Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 14:54
        no a poza taniutkimi biletami to na miejscu już się nic taniutkiego nie znajdzie, bo tam wszystko mega drogie. to jeden z najdroższych krajów.
      • gabi683 Re: wyprawa do Norwegii :) 26.06.12, 08:01
        jamesonwhiskey napisał:

> > bilety taniutkie
        >
        >
        > no taniutkie bo w takim terminie do norwegii to sie raczej nikt nie wybiera

To prawda tongue_out
    • sofi75 nie jest drogi 21.06.12, 15:03

pod warunkiem, ze nie lazimy po knajpach.

Ceny jedzenia w supermarketach z 10-15% wyzsze niz w Zach. Europie.
      Jesli zalozysz, ze robisz zakupy sama i sama sobie gotujesz, to wcale drogo nie wyjdzie.
      A swieższego lososia nigdzie sie nie kupi smile

No ale pazdziernik??? Plucha, leje ...

Co do tanich miejsc noclegowych: hytty na campingach - tyle ze kempingu w pazdzierniku juz raczej nie dzialaja.
    • swiecaca Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 15:07
      co do noclegu może zapytaj tutaj
      forum.gazeta.pl/forum/f,10245,Skandynawia.html
      a jesli chodzi o jedzenie to ja pytałam, trochę wzięłam, w sklepach nie było jakoś masakrycznie drogo, krewetki tańsze niż w PL, niestety nie kupiłam bo nie miałam ich jak przyrządzić wink w knajpach natomiast b drogo, tylko kawa w kawiarniach porównywalna do kawiarni w PL.
    • kajak75 Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 15:11
      wlasnie wrocilam z krotkiego wypadu do Norwegii, ale tylko na Lofoty
      Spalismy w domkach kempingowych - hytta. Cena ok. 400 koron ( ok. 230 zl) za 3 osobowy. We wszystkich byla kuchenka turystyczna, ale juz wyposazenie kuchenne nie zawsze.

Zakupy jedzeniowe- za 2 razy drozej niz PL. Cen z knajpy nie nalezy nawet probowac przeliczyc na zlotowki smile Najtansza opcja ( oprocz gotowania samemu) to "garmazerka" na cieplo w duzych sklepach spozywczych.

Litr benzyny ok. 8 zl.

Paxdziernika bym nie polecala. Pogoda jak u nas albo i gorzej. Taki sezon ni pies ni wydrasmile Dni krotkie, niby taniej, ale wiele miejsc jest pozamykanych.

Jechalabym teraz -sezon trwa do polowy sierpnia. Na polnocy jeszcze sa biale noce, a przynajmniej dlugie dnie.

Inna opcja to poleciec zima np. do Tromso za kolo podbiegunowe z nadzieja na zobaczenie zorzy polarnej.

Uwazaj też na tanie bilety. Sprawdz ile kosztuje np. przejazd z lotniska Oslo Torp do miasta smile Czasami lepiej poleciec drozszym Norwegianem na glowne lotnisko w Oslo.
      • swiecaca Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 15:32
        Norwegian droższy? to ile kosztuje tańszy lot? ja zapłaciłam 460zł za bilet w dwie strony
      • w-za-duzym-swiecie Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 19:38
        Moim zdaniem Lofoty są absolutnie piękne o każdej porze roku. Byłam dwa razy w listopadzie, niesamowite światło. Co do miejsc pozamykanych... hm no tam nic nie ma więc nie ma co być pozamykanewink
        Pamiętam to tak, że wszystko było znacznie droższe niż w Polsce oprócz makaronu i pomidorów w puszkach.
    • peonies Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 16:30
      przelot dla 2 osób w tę i z powrotem z Modlina 300zł
    • thorgalla Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 16:38
      Polecam ten portal i forum
      www.fly4free.pl/relecja-z-wycieczki-fiordy-pulpit-rock/
      Tu masz opis takiej wycieczki aby nakarmić fiordy wink
      Ceny biletów od 4 zł
    • odzim22 Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 17:04
      O hotelach bym zapomniał, te "tańsze" z dzieloną łazienką kosztują tyle co AI w Chorwacjach i innych Egiptach nawet w sezonie. Bardziej opłaci się wziąć domek, których jest mnóstwo, ale trzeba uważać żeby nie utknąć gdzieś w lesie bo w słabo zagęszczonych, chociaż przez to najbardziej urokliwych częściach kraju, nie można za bardzo liczyć na jakikolwiek transport publiczny. Ja wynajmowałem przez agencję (mogę podać na priva nie chcę reklamować), drugą miejscówkę znalazłem na google maps (cabins, norway i trochę klikania). Z tego co pamiętam najtańsze były pola kampingowe oferujące też domki, aczkolwiek znakomita większość była z dzieloną łazienką.

Żeby więcej zobaczyć najlepiej byłoby wynająć samochód, albo olać samolot i popłynąć promem. Stavanger czy Bergen zapewnią atrakcje co najwyżej na 2 dni, wogóle miasta są niczym w porównaniu do cudów natury które można zobaczyć w tym kraju, wycieczki autorkarowe/promowe niewiarygodnie drogie i tylko do najbardziej znanych miejsc. W październiku może być trochę zimno, nawet śnieg nie powinien dziwić, szczególnie w górach, no i dzień krótki, ale z drugiej strony można wtedy zobaczyć zorzę polarną. Wydaje mi się że lepiej byłoby się wybrać wczesnym latem, ale poza okresem wakacyjnym, przy okazji można się cieszyć słońcem przez 24h o ile oczywiście nie będzie padać.

Sama Norwegia nie może nie zrobić wrażenia, już po zjechaniu z promu w Kristiansand nie można było się skupić na prowadzeniu samochodu, im dalej na północ tym bardziej zapierające dech w piersiach widoki. Dla mnie to najpiękniejszy kraj w Europie, podobno tylko Szwajcaria mogłaby konkurować, nie wiem, ale muszę pojechać żeby porównać.

Jak już napisano, wszystko jest ekstremalnie drogie także nie da się tu przyciąć kosztów, bo podstawowe zakupy jedzeniowe w ich "biedronce" (Rema 1000 i Coop) to 2 tyg wyżywienia w Polsce bez szczypania się. Mogę podać przykłady bo ciągle gdzieś mam rachunki. Bardzo dobry kraj dla niepijących alkoholików, najtańsze piwo o smaku siuśków z 2.5% alkoholu kosztuje w markecie ok. 8pln, na pewno nie będzie kusić.

Mam nadzieję że nie zniechęciłem, z Norwegii wróciłem w poniedziałek także wrażenia i wspomnienia jeszcze świeże. Jak są jakieś pytania to mogę odpowiedzieć.
      • peonies Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 22:15
        odzim22

bardzo dziękuję za solidne informacje smile i nie, nie zniechęciłeś - wręcz przeciwnie.
        pomyślałam, że fajnie byłoby odrobinę taniej wynająć coś na te kilka dni niż oferują na portalach "hotelarskich". bilety lotnicze zabukowałam więc myślę, że do tego czasu coś wynajdę wink
        • odzim22 Re: wyprawa do Norwegii :) 25.06.12, 22:49
          My pleasure. Uczyniłem dwa wpisy na temat mojej wyprawy, na pewno do października pojawi się więcej. Może znajdziesz coś jeszcze co się przyda: wrozjazdach.blogspot.co.uk/
      • scalla Re: wyprawa do Norwegii :) 26.06.12, 17:23
        coop to nie jest ichnia biedronka, no proszę... to raczej drozszy sklep, choć jeszcze nie meny
        rema faktycznie najtańsza
        piwo sprzedawane po 20.00 np. borg lettol, 2,5% alkoholu kosztuje 3,5 czy 4,5 korony, mniej niż batonik kinderschokolade - 2,70 zł...?
        z sokiem wchodzi jak oranżadka ; )
    • makrauchenia55 Re: wyprawa do Norwegii :) 21.06.12, 19:34
      A może lepiej w maju rowerami wink
      Tutaj rewelacyjna relacja z wyprawy
      www.natemat.com.pl/podroze/na-rowerze/norwegia-na-rowerze.html
    • mama_duzych_dzieci Re: wyprawa do Norwegii :) 26.06.12, 07:50
      Ja byłam w Norwegii z córką na jej urodziny w ramach prezentu - w listopadzie dziecię moje przyszło na świat i wycieczka tez była w listopadzie ( taniutkie bilety po 60 zł w obie strony )
      Nigdy nie byłyśmy w krajach skandynawskich stad taki prezent. Obie wróciłyśmy zachwycone, córka wróciła ponownie w swoje imieniny pół roku później ( maj ) i twierdzi, ze pogoda w listopadzie bardziej jej odpowiadała ))) Pogoda jest zawsze, dużo zależy z kim i po co się jedzie. Norwegia droga, hotel znalazłam w promocji ( w październik, listopad sporo było ) za uroczysta kolację w dniu jej urodzin zapłaciłam sporo ale co się nie robi dla kochanej osoby .
      Tych wspomnień nikt nam nie zabierze.
    • adsa_21 Re: wyprawa do Norwegii :) 26.06.12, 07:55
      ja jadę w sierpniu na 4 dnismile Do Stavanger. To podobno jedno z ładniejszych miasteczek. Hotel zarezerwowałam na booking.com Średnio,za nocleg w zł wychodzi ok 200 z małym haczykiem. Drogo,ale nic innego nie znalazłamsad
      Lecimy tanimy liniami z Modlina. Lot - 80 zł w obie strony. Pokój mamy ze śniadaniem więc liczę, że jedzenia kupować nie będziemy.
      • gazeta_mi_placi Re: wyprawa do Norwegii :) 26.06.12, 20:13
        Dla ubogich turystów ze wschodu przeznaczona jest darmowa garkuchnia, tamtejszym socjal dba nawet o turystów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka