Dodaj do ulubionych

akwarium-od czego zaczac?

27.06.12, 11:09
drogie emamy-znacie sie na wszystkim, wiec prosze o rade.
dostalam od znajomej akwarium i chyba napowietrzacz. dzieci chca zaczac hodowac rybki, a ja nie mam pojecia od czego zaczac. mylsalam o dwoch, czy trzech zlotych rybkach-podobno sa latwe w utrzymaniu. co jeszcze dokupic, jak przygotowac wode? dzieki.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 11:11
      Wygugluj sobie potrzebne strony, na bank są strony miłośników akwariów.
    • czarnaalineczka Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 11:15
      tzw "zlote rybki " to zwierzaki stadne bardzo ruchliwe ( i duzo srajace tongue_out ) i potrzebuja naprawde duzego akwarium i bardzo dobrej filtracji

jakiej wielkosci jest to akwa ?
      • ichi51e2 Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 11:31
        wlasnie - te zlote rybki to straszne bruday - wiec albo bedziesz caly czas czyscic akwarium albo musisz zainewestowac w filtry. No i ogolnie im wieksze akwarium tym mniej roboty wymaga ;p
    • noname2002 Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 11:31
      A jakie duże te akwarium? Im większe tym łatwiejsze w utrzymaniu, "złote rybki" potrzebują dużego zbiornika. Najłatwiejsze do hodowania są gupiki, platynki, mieczyki, molinezje.
      Zaczynasz od nasypania do akwarium przepłukanego żwiru i nalania wody, sadzisz rośliny wodne i zostawiasz na dwa dni, potem kupujesz i wpuszczasz rybki.
    • baszi Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 11:36
      dobry filtr, grzalka najlepiej termostat zeby sam pilnowal temperatury lub do tego termometr, zanim wrzucisz rybki woda powinna odstac z dzien, cos na dno, zwirek, kamyczki, kamienie, dobrze jakas roslinke, kamienie nalezy wygotowac przed wlozeniem do akwarium
      mozesz kupic jakies uzdatniacze do wody i od razu cos na choroby w razie czego, pokarm suchy, warto dawac zywy ( lub zywy mrozony) rybkom choc raz w tygodniu
      rybki najlepiej kupowac takie co wzajemnie sie nie podskubuja, zlotych rybek nie polecam, kupilam jedna na prosbe dziecka i czekam az padnie , ochydnie robi wielkie kupsko ktore ciagnie sie za nia i ciagnie a potem na dnie widac od razu, poza dobra filtracja przy zlotych rybkach musi byc jak pisala przedmowczyni, no ale poza tym musisz miec duza tolerancje na takie ochydne widoki z tym kupskiem, my nie mamy jakos, nie lubie tej ryby
      polecam proste - lawice neonek z 10, 15 sztuk, glonojada, krewetke , molinezje zolte, czarne - te bardzo szybko sie rozmnazaja , zdarza sie ze sie podskubuja ale nie jest to jakies nagminne u nas.
    • kxpert Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 11:54
      A ja nie zgadzam się z poprzedniczkami. Po pierwsze akwarium musi odstać z roślinami, napełnioną wodą co najmniej 2 tygodnie, aby dojrzało, aby pożyteczne bakterie się namnożyły. Warto kupić w sklepie specjalne bakterie do nowozakładanych zbiorników. Odradzam neonki, wcale nie są to rybki łatwe w hodowli, przede wszytskim potrzebują miękkiej wody a wiadomo, że w naszych kranach raczej woda jest twarda. Nie polecam uzdatniaczy, im mniej chemii tym lepiej. W sklepie doradzą.

Powodzenia !
      • baszi [...] 27.06.12, 12:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • figrut kxpert 27.06.12, 19:00
        Z wszystkim się zgadzam po za jednym - nie w każdym sklepie doradzą. Czasami zatrudniają ludzi z przypadku i wtedy wychodzą takie kwiatki :
        - czy do tej kuli (około 10 litrów) mogę dokupić tą rybkę (bocja wspaniała) ?
        - taaak, oczywiście, śliczna rybka, ładnie się będzie prezentować
        Usłyszane w sklepie zoologicznym, specjalizującym się w akwarystyce....
    • pruszynkaaa Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 12:04
      Przede wszystkim to musisz wiedzieć jakiej pojemności jest to akwarium bo od tego zależy co będziesz w mieć. Jeśli jest to jakieś małe - do 70-80 l to polecam krewetki... i co najwyżej neonki (ok. 15 szt bo to rybki żyjące w ławicy). Przydałby Ci się także glonojad, ale te rosną do sporych rozmiarów więc na początek możesz kupić małego a później go oddać/sprzedać.
      Jeśli masz akwa pow. 80 l to masz większe pole do popisu. Na początek możesz wpuścić wspomniane gupiki - jest sporo rodzajów tych rybek, łatwo się mnożą i nie są tak wrażliwe na zmiany temperatury i warunki chemiczne wody. Fajne też są kiryski, molinezje, mieczyki i wiele innych...

Przy akwa zalecam głównie cierpliwość - wrzuć żwirek wcześniej wypłukany dokładnie, posadź roślinki (wybór uzależnij od rybek), nalej wody i włącz filtr - niech to sobie chodzi tak nawet z tydzień i się kolonizuje bakteriami - bakterie do filtra możesz kupić w sklepach zoologicznych.

Kup też grzałkę z termostatem - a własnie - rybki musisz dobrać tak, by dobrze czuły się w jednakowej temperaturze (rożne rybki lubią różne temp.)

Pokarm najlepiej płatkowy - inni polecali tu tzw. żywy pokarm (wygląda efektownie przy wrzucaniu), ale ja nie polecam... pare razy niestety trafiło mi się jakieś choróbsko razem z tymi robakami - one jednak zyją i wydzielają odchody do tej wody w której są w woreczku - trzeba je najpierw przygotowywać do podania a to trochę zabawy.

I to tyle...
      Mam nadzieję tylko, że to co dostałaś, nie jest w kształcie kuli albo o wymiarach 10x15cm... (jesli tak, to wyrzuć)
      • czarnaalineczka Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 12:11
        kuli sie nie wyrzuca tylko wypelnia slicznymi kamykami i stawia na poleczcetongue_out
        jak kulka wieksza to mozna w niej jakiegos sukulenta posadzic
        • pruszynkaaa Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 15:54
          No ewentualnie taka opcja przejdzie smile
        • m_incubo Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 23:58
          W kuli ładnie też wyglądają cukierki wink
          Co do pytania założycielki wątku, proponuję najpierw solidnie przestudiować temat i nie zaczynać od d... strony, czyli najpierw zaopatrzyć się w potrzebną wiedzę, a dopiero później w akwarium. Pokopać w necie, przejrzeć parę for akwarystycznych i ogólnie zgłębić temat trochę bardziej niż pobieżnie, chyba że zamierzasz nowo zakupione rybki (wpuszczone do jednodniowej wody, brawo) bardzo szybko spuścić martwe w toalecie.
          Poczytaj zwłaszcza o zakładaniu zbiornika, odradzam wszelkie uzdatniacze, odkażacze itp. Chemia w akwarium nie jest do niczego potrzebna, póki ryby są zdrowe.
          Odradzam złote rybki, brudzą, są zdecydowanie zimnolubne, więc trudno dobrać im ewentualne towarzystwo, zdarza się, że niszczą rośliny i co najważniejsze - potrzebują dużego zbiornika.
    • majenkir Re: 27.06.12, 15:43
      Moze bojownik? Rybka latwa w obsludze, czysta, kontaktowa, do akwa potrzebujesz jedynie grzalki....
      • panna.sarabella Re: 28.06.12, 11:06
        i to jest podstawowy błąd, ze bojownik nie potrzebuje filtracji. Każda rybka potrzebuje! Przecież nikt nie chce pływać w swoich g...
        • majenkir Re: 28.06.12, 15:13
          Mialas bojownika? Wiesz jak wyglada naturalne srodowisko tej rybki?
          Bojowniki nie lubia ruchu wody, kilka rybek mi zdechlo z filtrem,nastepne, po wyjeciu filtra, zyly dlugo i, mam nadzieje, szczesliwie.
    • gazeta_mi_placi Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 16:15
      Jaki litraż? Mam nadzieję, że akwarium nie jest kulą (takie nadaje się do śmietnika, nie dla ryb).
      Odradzam złote rybki ze względu na szybkie brudzenie wody (te ryby powinny być hodowane w oczkach wodnych).
    • figrut Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 18:56
      Zacznijmy od litrażu i wyeliminowania bzdurnych rad typu "po dwóch dniach od nalania wody kupisz rybki". Przypuszczam, że akwarium jest malutkie skoro dzieci dostały (20-40 litrów ?). Proponuję bojownika samca + 3-4 samiczki lub gupiki które są bardzo łatwe w hodowli i cieszą oko. Woda musi odstać od zalania i obsadzenia roślinami 2 tygodnie. Jeśli chcesz wpuścić rybki szybciej, poproś jakiegoś posiadacza większego akwarium z podobną obsadą o 2/3 wody do Twojego akwarium. Wtedy wpuścisz rybki już następnego dnia jak dolejesz odstanej kranówki do tej z innego akwarium. Możesz też wrzucić kostkę mrożonego pokarmu i włączyć filtr, wtedy rybki możesz wpuścić po tygodniu. Żadnych złotych rybek, jeśli akwarium nie ma około 100 litrów. Pytaj o co chcesz, bo w tym temacie wiem sporo, ale nie wszystko.
      • majenkir Re: 27.06.12, 19:14
        Mnie skora cierpnie, jak slysze o "zlotych rybkach". Biedactwa sa meczone na calym swiecie sad w za malych akwa... To samo z bojownikami w kulach.
      • czarnaalineczka Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 20:30
        no i do bojownika z haremem wazne sa roslinki slaki itp kryjowki ,zeby sie mialy gdzie dziolchy przed zboczencem chowac
      • noname2002 Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 10:21

> Zacznijmy od litrażu i wyeliminowania bzdurnych rad typu "po dwóch dniach od na
        > lania wody kupisz rybki"

Bzdurne, bo?
        Od ponad 20 lat hoduję ryby akwariowe, wpuszczam po 2dniach i nie mam problemów ani z rybami ani z akwarium.
        • madi138 Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 11:06
          Ha! i wlasnie o to chodzi- w roznych zrodlach, podaja inne zalecenia. glownie chodzi o ta wode- w pierwszym poradniku na jaki trafilam, pisali, ze woda powinna stac 6 tygodni i troche mnie to zniechecilo- wytlumacz dziecku dlaczego przez poltora miesiaca akwarium musi stac puste wink dlatego zwrocilam sie do zrodla wiedzy wszelakiej, czyli do was smile
          akwarium jest male, okolo 20l i chyba zdecyduje sie na gupiki i glonojada. chociaz dzieci chca rybke nemo i rekina smile
        • figrut Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 17:01
          > Bzdurne, bo?
          > Od ponad 20 lat hoduję ryby akwariowe, wpuszczam po 2dniach i nie mam problemów
          > ani z rybami ani z akwarium.
          Bzdurne, bo większość ryb po wpuszczeniu do takiej surowej wody dostanie posocznicy. Ryby zaczynają chorować na nerki, a w ostatnim stadium rozdęte i z odstającą łuską zdychają. To, że Tobie wpuszczone po dwóch dniach nie padają oznacza prawdopodobnie, że masz dobrą wodę z małą ilością chloru (taką miałam z studni głębinowej). Teraz trudno o taką wodę z zbiorników wody pitnej, gdzie do wywietrzenia chloru i namnożenia się bakterii potrzebnych rybom do życia potrzeba dużo więcej czasu. Hodowałam rybki akwariowe na sprzedaż. Przewinęło się przez moje kotniki sporo gatunków i tak samo jak większość niegdyś początkujących akwarystów musiałam zapłacić frycowe za brak wiedzy na temat ryb.
    • mondovi Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 19:27
      Na początek - ile litrów ma zbiornik?
    • kamunyak Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 20:29
      Jeśli akwarium niezbyt duże, najpopularniejsze 30l, to nalezy załozyć, że stosunkowo często trzeba będzie je czyścić, i trzeba założyć, że robic będziesz to ty poniewaz jest przy tym
      -sporo dźwigania
      -duze prawdopodobieństwo zrobienia bałaganu, łącznie ze stłuczeniem akwarium
      Ja zaczęłabym od zastanowienia czy aby na pewno chcę tych rybek w powyższej sytuacji. Potem poszłabym do sklepu zoo i kupiła odpowiednią literaturę ( niedroga broszurka wystarczy).
      Potem, jak juz bedę wiedziała jak to zrobić, weszłabym na forum, akwarystyczne lub lokalne, i zapytała gdzie w moim mieście mogę kupić zdrowe rybki.
      Ale ja nie zrobie tego wszystkiego bo, na szczęście, moje akwarium, a raczej moich dzieci, zeszło śmiercią naturalną po kilku latach mojej ciężkiej (dosłownie) pracy.
      • kamunyak Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 20:46
        A, i jeszcze dodam cos dosyć istotnego, przynajmniej dla mnie. Akwarium jest stosunkowo głośne! Jeśli ma stać w sypialni/pokoju dziecka to moze przeszkadzać we śnie. Mnie przeszkadzało. A na noc nie wyłączysz. Takze lampy, która w sypialni/pokoju dziecka też może przeszkadzać nocą.
      • marioo2200 Re: akwarium-od czego zaczac? 05.07.12, 08:56
        Dokładnie tak im większe akwarium, tym mniej pracy smile
    • czarnaalineczka Re: akwarium-od czego zaczac? 27.06.12, 21:17
      aaaa jakze moglam zapomniec

w jakim wieku sa dzieciaki ?
      moze hodowanie przekopnic by im sie spodobalo
      stworki zajebiaszczo wygladaja big_grin a ciekawie i latwo sie je hoduje
      i sa tanie
      niestety krotko zyja - kilkadziesiat dni
      www.youtube.com/watch?v=4quPALV24Ww
      • deszcz.ryb Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 08:11
        Genialne takie stworzonka, z prawdziwą przyjemnością obejrzałam filmik. Będę je kiedyś hodowała! smile

A czy one nie rozmnażają się ponad miarę - film opisywał, że są dosyć płodne. I co później zrobić z takimi nadmiarowymi przekopnicami? smile
        • majenkir Re: 28.06.12, 15:16
          Sprzedawac na Allegro i zarabiac big_grin.
          Tylko, zeby te stwory nie byly pod ochrona, bo Cie wsadza, jak ta emame od zolwia wink.
        • czarnaalineczka Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 17:35
          > A czy one nie rozmnażają się ponad miarę - film opisywał, że są dosyć płodne. I
          > co później zrobić z takimi nadmiarowymi przekopnicami? smile

nie ma czegos takiego jak nadmiarowe przekopnicetongue_out
          2 tygodniowe przekopki ( samice i obojnaki ) zaczynaja skladac jaja do piachu i se tak skladaja poki nie zdechna tongue_out z przerwami na jedzenie i zrzucanie skorki

ale zeby z jaj ( a dokladnie juz z cyst) otrzymac nowe osobniki trzeba piach wysuszyc
          i z wybranej porcji suchego piachu znowu zaczac hodowle
          suchy piach pach mozna przechowywac latami lub jak najbardziej sprzedawac na allegro
          i z allegro sie wlasnie przekopki bierze
          albo z for o przekopkach
          na forach sie da wiecej gatunkow znalesc

no i jak sie w tych oczetach nie zakochac ???
          https://19thmayflower.files.wordpress.com/2011/08/triops_longicaudatus_1.jpg
          • deszcz.ryb Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 22:40
            Sprytne! To kiedyś się za to biorę. Ale najpierw będę miała tego ślimaka-olbrzyma! smile
    • deszcz.ryb Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 08:18
      Jeżeli masz miała akwarium [a prawie na pewno dostałaś jakiegoś malucha], to może mogłabyś w nim hodować np. ślimaka-olbrzyma [achatina]. Można je kupić na allegro, podobno są niezbyt wymagające; potrzebują tylko wilgoci. Któraś forowiczka ma takiego ślimaka i poleca.
    • esr-esr Re: akwarium-od czego zaczac? 28.06.12, 11:13
      pomyśl może o krewetkarium? można kupić cały pakiet niezbędnych przyrządów, a krewetki są dosyć łatwe w hodowli.
      • marioo2200 Re: akwarium-od czego zaczac? 05.07.12, 08:47
        Jeśli małe akwarium, to można także trzymać tam raka marmurkowego z krewetkami smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka